A bohém stílus jellegzetességei - DODO | Designban Otthon

A bohém stílus jellegzetességei

Egy komplex belsőépítészeti stílus, ami az 1990-es évek végétől vált a tárgyakat tekintve a legmegengedőbb stílussá és ideális választást jelent mindenki számára, aki az otthona szépítése során a konformizmust és a hétköznapi berendezési tárgyak használatát nem szeretné alkalmazni. Vibráló színekkel, dekorációs elemek bőségével és merész kombinációjával egyedi és utánozhatatlan enteriőrök hozhatók létre a segítségével. Érdekel, hogy miként? Akkor olvasd el az alábbi cikket!

A bohém stílus eredete, a bohém életmód jellemzői

Ahhoz, hogy saját otthonunkba is alkalmazhassuk ezt a játékos lakberendezési stílust, célszerű megismernünk a bohém szó eredetét és valódi jelentését. Régebben a „bohém” szót Bohemiaból, vagyis a Csehországból érkező romákra használták. A szó jelentése fokozatosan alakult át, és azokra a művészekre, színészekre, zenészekre, írókra kezdték használni, akik gyakran szegények voltak, nomád életmódot folytatva sokat utaztak az európai nagyvárosokba.

Napjainkban a szót már nem használják főnévként, sokkal inkább melléknévként olyan stílusok leírására, melyek a szabadszellemű, nomád életmódú generációk stílusából származtathatóak. A boho stílus leegyszerűsítve eklektikus keveréke a színeknek, a mintáknak és az anyagoknak, ami egy nagyon személyes, barátságos, jó hangulatú légkört teremt.

A bohém életmód

Modern társadalmunkban “boho chic” -nek nevezik azokat, akik a bohém stílust követik. A bohémek lelkesednek a színes minták, a természetes kiegészítők iránt. Sokuk - a társadalmi előítéletek ellenére - jól képzett, filozófiák tanulmányozásával, kiváló műalkotások készítésével, könyvek írásával tölti szabadidejét. A bohém életmód egyenlő az egyszerűséggel teli élet és az anyagi javakkal járó stressz nélküli élet követésével. A bohém életmódot folytatók rendhagyó módon fejezik ki magukat a művészetükön keresztül, hisznek abban, hogy minden pozitív hangulat, amit a világba sugároznak, visszafolyik hozzájuk. Gyakran spiritualizmussal, a természet gyógyító erejével is foglalkoznak. A bohémek mélyen tisztelik az időseket és az embereket, és utazásaik során élvezik az új élményeket.

A bohém stílusnak számos alstílusa létezik

  • Vintage Boho: a vintage ruhák és kiegészítők szerelmeseinek szól. A retró darabokat keverik a bohém elemekkel, ezzel létrehozva egy egyedi megjelenést.
  • Minimalista Boho: a letisztult és egyszerű megjelenést részesíti előnyben
  • Gypsy Boho: szorosan kapcsolódik a hagyományos cigány divathoz és életmódhoz. Élénk színek, bonyolult minták, nagyobb méretű ékszerek jellemzik.
  • Beachy Boho: a tengerparti életérzést és a természetes környezetet helyezi a középpontba. A világos, nyugtató színek, tengeri motívumok dominálnak.
  • Rock Boho: a bohém elemeket ötvözi a rock és punk stílus elemekkel
  • Urban Boho: a városi életmódhoz alkalmazkodik, azt ötvözi a bohém elemekkel.
  • Ékszer Boho: a hangsúlyt az ékszerekre helyezi. A fő kiegészítőket a nagy, díszes ékszerek, karperecek, nyakláncok és fülbevalók alkotják
  • Boho Chic: egy elegánsabb és szofisztikáltabb verziója a bohém stílusnak.

A bohém stílus jellemzői dióhéjban

  • meleg, élénk, erőteljes színek
  • virág-, növény-, és botanikai motívumok - levelek, csokrok, koszorúk, fonatok
  • természethez kapcsolódó további motívumok - a növények mellett vadállatok, állatokhoz kapcsolódó motívumok is megjelennek (mint pl. szarvak, agancsok, koponyák)
  • íjak, nyilak, tollak, álomfogók, apró részleteket tartalmazó, összetett mintázatok
  • mandala minták, makramé minták, geometriai alakzatok alkalmazása
  • natúr textúrák
  • kontrasztok (túlzások) alkalmazása – színekben és textúrákban egyaránt

Az otthoni bohém stílus a tavaszra és a nyárra emlékeztet

Ha úgy döntünk, hogy az otthonunkba, erkélyünkre, teraszunkra bohém hangulatot varázsolunk, akkor az alábbi összetevőkre kell koncentrálnunk.

A színek

Fő irányvonalként egy egyszerű szabályt kell betartani: minél színesebb annál jobb, és ebben a kulcsszó a kontraszt. Tökéletes összhangot teremtenek a piros, a narancs, a fukszia, a zöld és a kék világos és erős árnyalatai. Bátran használjunk élénk, szokatlan és vagány színeket: a falakat használhatjuk semleges háttérként, a színeket a bútorokon, textileken jelenítsük meg. A textilek legyenek minél színesebbek, minél mintásabbak! Próbáljunk ki merész és elsőre össze nem illő színkombinációkat - például a rózsaszínt a sárgával, a zöldet a kékkel, de ne féljünk a minták kombinációjából sem: jól mutatnak a virágok a geometrikus mintákkal, vagy az azték motívumok a népies stílussal.

A bohémra stílusban úgy keverednek a színek, a minták, és akár a stílusok is, mint ahogy egy jó koktélban az ízek. Egyedi ízlésünk függvényében a bohém stílus számos irányba elmozdulhat: lehet keleties, shabby chic ,rusztikus, de még loft is. A legkedvesebb bútordarabjainktól sem kell megválnunk, mert a régi és új ugyanúgy keveredhet a bohémban, ahogy a minták és a stílusok.

Fontos, hogy bármilyen szín-, minta- vagy stíluskombinációt is alkalmazunk, ezt célszerű az egész otthonunkban végigvezetni, mert ezzel szürreálisan kaotikus, mégis harmonikus életteret tudunk kialakítani körülöttünk. Ez a természetes összevisszaság lehetővé teszi, hogy nem kell feladnunk a gyűjtőszenvedélyünkkel: nyugodtan vadászhatunk a garázsvásárokon, bolhapiacokon a kedvenceink után!A dekorációk kiválasztása során is merészen kombinálhatjuk a legkülönbözőbb stílusokat.

Bohém stílus 1

A falak

Az egyszerű színűre festett falak mellett lennie kell egy túldíszített, merész tapétával ellátott falrésznek ahhoz, hogy meg lehessen különböztetni a boho stílust minden más belsőépítészeti stílustól.

A bútorok

A bútorok impozáns vintage hatást keltenek, fémből vagy keményfából készültek, és javarészt teljesen egyediek. Kézzel díszített székek és a könyvekkel megrakott könyvespolcok, nagy és kényelmes kanapék, kissé kopottas, széles fotelek tökéletes választásnak bizonyulhatnak. A fotelek mellé helyezzünk el egy kissé régies stílusú állólámpát, és jöhet minden más kiegészítő, ami mintás, színes, puha és meleg.

Ehhez a stílushoz tartoznak a fonott bútorok és a páva karosszékek is. A boho előnyben részesíti a természetes anyagokat, a festményeket és a természetre emlékeztető elemeket. Népszerűségének titka, hogy fenntartások nélkül képes egymáshoz illeszteni azokat a dolgokat és tárgyakat is, amelyek összeilleszthetetlennek tűnnek: például a nehézkes bútorokat a légies lakástextilekkel.

Bohém stílus 2

A dekorációk

A bohém stílus a dekorációk terén nagyon megengedő: a választás könnyedsége és szabadsága miatt is nagyon szerethető, hiszen nem kell túl sok szabálynak megfelelni. Keverednek benne a romantikus elemek - élő, vibráló, örömteli, nőies hangulatot biztosítva a helyiségnek.

A párnák lehetnek akár népies mintázatúak, csodaszép csipkével és virágmintával díszítettek, az ágy készülhet baldachinnal és sok ágytakaró, valamint vidám pléd is boríthatja. A függönyök lehetnek nehéz, rusztikus anyagból készültek, amelyek mellett jól mutatnak majd a virágtartók és a nagy, keleti mintázatú szőnyegek.

A stílus meghatározó jellemzője az a szüntelen vágy, ami az újabb és újabb dekorációk beszerzésére irányul, akár a világ különböző pontjairól. A textíliák bősége, a természet inspirálta díszítések művészi összképet adnak, ami élettel, kultúrával és érdekes tárgyakkal tölti meg a teret. Nyugodt és szokatlan, szabálytörő, személyes és rendhagyó stílus, amivel mindenki ki tudja fejezni önmagát.

A textíliák anyagai

A boho stílus fő textil alapanyagai közé tartozik a kender, a len, a pamut, a bársony és a selyem, ezek szerencsére jól kombinálhatók egymással, kivételes eleganciát kölcsönöznek a lakásbelsőnek.

A boho stílussal még több kreativitás és egyediség érhető el, ha azt más stílusokkal, - különösen romantikus, a barokk, a rusztikus vagy a kortárs stílussal - keverjük.

A világítás

A különböző világítástechnikai eszközök meghatározó elemei a környezetünknek, aminek melegséget árasztónak és pihentetőnek kell lennie. A lámpák, csillárok vagy esetleg a felújított lámpások optimálisak erre a célra, de lényeges, hogy a bennük elhelyezett izzók mindig tompa fényűek legyenek. A gyertyafény is kiváló a boho stílusban berendezett szoba sejtelmes hangulatú megvilágításához. A játékos hangulat - a népies és természetes elemek - lámpásokkal is megteremthető. A gyertyákhoz válasszunk hosszú, antik gyertyatartókat vagy aranykeretes üveg lámpásokat.

Bohém stílus 3

Bohém trendek

Bohém stílus a gyerekszobában?

Amikor a gyerekszobát tervezgetjük nem biztos, hogy egységes lakberendezési stílust tartjuk a legjobbnak. Nehéz is lenne, hiszen az igények - a gyerekek cseperedésével párhuzamosan - évről évre változnak. A bohém stílus azonban nem szab szigorú szabályokat, játékossága és szabadsága kiválóan passzol a kicsik birodalmához. A stílus alapszínei eredendően megnyugtató légkört teremtenek, amit kiegészíthetünk egy-két élénkebb, játékosabb színű textillel, kiegészítővel, természetes anyagból készült faldekorációkkal például makraméval vagy más egyedi kézműves termékekkel.

Régi bútorok felújítása

Egyre több embert foglalkoztat a környezetvédelem, a minimalista tudatos életmód, az, hogy ne zsákmányoljuk ki teljesen a földet. Így vált divattá az újrahasznosítás, a régi stílusú bútorok felújítása. Nagy kincsekre bukkanhatunk a zsibvásárokban, a nagyszüleink padlásán.

Egyre több embert foglalkoztat a környezetvédelem, a minimalista tudatos életmód, az, hogy ne zsákmányoljuk ki teljesen a földet. Így vált divattá az újrahasznosítás, a régi stílusú bútorok felújítása. Nagy kincsekre bukkanhatunk a zsibvásárokban, a nagyszüleink padlásán.

A bohém stílus a természetes anyagokat részesíti előnyben, ez alól a padló sem képez kivételt. Népszerűek a fából készült hajópadlók, vagy a laminált padlók és a padlószőnyegek is. A gyapjú, vászon, kender, állatbőrök a boho kedvencei, kellemesebb, melegebb összhatást teremtenek.

Bohmé stílus 4

Hogyan lehet a te otthonodba is becsempészni a bohém stílust?

    Néhány egyszerű ötlettel, némi kreativitással könnyen és gyorsan bohém stílust varázsolhatsz az otthonodba:

  • Keverd bátran a színeket és a mintákat! Tavaszias hangulatot teremthetsz a púderrózsaszín, a narancssárga, az olíva és az olajkék árnyalataival, ne riadj vissza ezektől a karakteresebb színektől! Használj bőségesen rusztikus mintákat, ami lehet koptatott felület, geometriai forma vagy akár növény vagy virágminta is.
  • Halmozd a lakástextileket, hiszen ezek melegséget adnak a helyiségnek, barátságosabbá teszik a légkört. A rojtok játékosak és bohókásak, megjelenhetnek a függönyön, a szőnyegen, a díszpárnán – nem lehet velük túlzásba esni. Használhatsz természetes anyagokat, bőrt, gyapjút, virágos, növénymintás, tarka anyagokat, esetleg kézzel készült csipkét akár faliszőnyegként vagy a csillár díszeként.
  • Felejtsd el az üveg vagy műanyag dekorációkat! A bútorok anyaga legyen bőr vagy rattan, nád, vessző - ezek nagyon letisztultak, könnyen beilleszthetők a bohémra jellemző színkavalkádba.
  • Használj minél több kézműves és környezetbarát terméket - a klímaválság korában fontos környezettudatosabban élni. A környezetbarát életmód segítségével még a azokat a kis vállalkozókat is támogathatjuk, akik természetes alapanyagokat használnak, és a termékeik elkészítésével nem szennyezik a környezetet.
  • Ne feledkezz meg a növényekről sem - használj rengeteg növényt! Dekoráld a lakásod a kedvenc vágott virágaiddal, népesítsd be a párkányt zöld növényekkel, nevelj saját fűszerkertet!

A bohém stílus a legszínesebb, legvibrálóbb lakberendezési stílus, ami nemcsak a színek és minták, hanem a különböző stílusú bútorok, régi és új tárgyak kavalkádja. Olyan, mint a ragyogásnak és a szegénységnek a harmonikus összeházasítása. Vonzó, sokszor meghökkentő látványosságot produkál, de mégis egységes képet alkot. Nem csupán csak divat, hanem egy olyan esztétikai világkép, ami az életünk csaknem minden területén évtizedek óta létezik.


Érdekelnek a lakberendezési stílusok? Blogunkon még többet olvashatsz róluk:

Tedd fényesebbé a hétköznapokat a glamour stílussal!

Indusztriális stílus, amiben a nyers erő dominál

Távol-keleti és japán stílus - Az egzotikus minimalizmus békéje

Keresés