Klasszikus stílus - A régi korok csillogása és eleganciája - DODO | Designban Otthon

Klasszikus stílus - A régi korok csillogása és eleganciája

Ha nosztalgiával gondolsz a régi korok méltóságot sugárzó elegáns otthonaira és rajongsz mindenért, ami antik, akkor a klasszikus stílus neked való. Mi mindenre kell odafigyelned, ha ezt a világot szeretnéd megteremteni? Mutatjuk a klasszikus stílus legfőbb stílusjegyeit!

Melyek a klasszikus stílus alapvető stílusjegyei?

Ha klasszikus stílusban szeretnéd berendezni az otthonodat mindig a szimmetriára kell törekedned. Miért? Mert ennek a stílusnak az alapját az ókori görög és római építészeti szabályok adják, amelyek nagy jelentőséget tulajdonítottak a geometriának és a szerkezeti harmóniának.

Szintén alapszabály, hogy a klasszikus belső térnek ideális arányokat kell mutatnia. Ezt úgy érheted el, hogy egy úgynevezett központi tengelyt jelölsz ki az adott térben, ami köré a további berendezéseket helyezed. Ez nagy tér esetén a szoba közepén helyezkedik el, kis alapterület esetén pedig a szoba sarkában.

Miért fontos a szimmetria a klasszikus stílusban?

A klasszikus stílus a művészet értelmi oldalát hangsúlyozva keresi a szép megjelenítésének törvényeit. A rend, a fegyelem, a szimmetria uralmát hirdeti a hagyományok tiszteletével. Kerüli az esetlegest és a szabálytalant, emiatt főleg az építészetben alkotott maradandót.

A klasszicizmus puritán, könnyen áttekinthető alaprajzi rendje, térosztása az építészetben az egyenes vonalak, a vízszintes tagoltság és a szigorú arányok betartásával váltak jellemzővé. Előszeretettel alkalmaz antik jellegű díszítményeket, oszlopokat, geometriai formákat, puritán elegancia és monumentalitás jellemzi.

Mit takar a modern klasszikus stílus?

A klasszikus stílusú belső terek szerencsére soha nem válnak elavulttá. A klasszikus stílus ugyanis mindig megpróbál lépést tartani az idővel úgy, hogy közben a lényegét és a varázsát sem veszti el, így válik modern klasszikussá. A tiszta szimmetria, a nyugodt színpaletta, a minimalizmus vágya, a hely egyszerű és elegáns kitöltése azok az alapvető technikák, amelyek a modern klasszikus belső térben megtalálhatók. Itt már kevéssé a terek kialakításán, sokkal inkább a berendezésen van a hangsúly: kifinomult bútorok, értékes műalkotások, az üveg és a fém használata teszi sajátossá az enteriőrt.

Klasszikus stílus a belsőépítészetben

Melyek a főbb klasszikus belsőépítészeti stílusok?

A klasszikus belsőépítészeti stílusba több stílusirányzat is beletartozik: a glamourtól kezdve az art déco-n át a nagypolgári stílusig. Ezek mind olyan tradicionális, hagyománytisztelő és elegáns stílusok, amelyek jól ötvözhetőek a modernséggel.

Glamour stílus

A classic glam, vagyis a glamour stílus meghatározó eleme a csillogó felületek, az enteriőrök fő üzenete a gazdagság és a hollywoodi csillogás, pompa kifejezése.

Modern klasszikus stílus

Az 1870-es évektől kibontakozó művészeti irányzat. A stílus jellegzetessége a sima vonalak, sima felületek, az egyszerűség, a természetes minták és árnyalatok használata. A bútorok funkcionálisak és praktikusak, a lehető legkényelmesebbek.

Art déco stílus

Az art déco magával ragadó eleganciájáról híres! A különböző fémes (arany, ezüst, rose gold) anyagokat és árnyalatokat bátran kombinálja a márvánnyal, és a különféle drága faanyagokkal.

Nagypolgári

Itt a lakás méretbeli adottságai is fontosak. Jó, ha nagyobb mint 100 nm, és nagy a belmagassága, nagy ablakokkal és tágas egybenyitható terekkel rendelkezik. Leginkább ez a stílus hajaz a klasszikus stílus hagyományos elemeire.

MODERN BAROCK márványmintás étkezőasztal és MODERN BAROCK szürke bársony székek

Milyen légkör uralkodik egy klasszikus stílusú lakásban?

A klasszikus stílusú lakás légkörét a benne található berendezési tárgyak és díszítőelemek magas minősége határozza meg. Valamennyi tárgynak megvan a maga jól megérdemelt szerepe és helye, ami a kényelmet hivatott hangsúlyozni, miközben a szimmetriára, és a harmóniára törekszik. Ezt erősíti a bútorzat páros elhelyezése is, valamint központi elemként a kandalló, ami köré csoportosul a többi bútor.

A kényelmet szolgálja a sok párna, a kárpitozott bútorok, a vastag szőnyegek. A klasszikus enteriőrök jellemzője, hogy nem igazán használhatsz rikító színeket: a leggyakrabban a fehér, a barna, a szürke és a natúr színek árnyalatait alkalmazhatod bennük. Természetesen a klasszikus stílus nem jelenti azt, hogy mereven ragaszkodni kell a sémákhoz, az egyedi ízlésed számos ponton megmutatkozhat - és mutatkozzon is meg! Egy régi kép, a perzsa szőnyeg vagy egy különleges lámpa olyan időtlen darabok, amelyek igazán fenséges hatással vannak a térre. Egyetlen dologra azonban érdemes figyelned: a klasszikus stílus nem viseli el azt, ami nem természetes (pl. műanyag, farostlemez, MDF lap). Csak drága és kiváló minőségű fa, kő, nemesfém és márvány az, ami valóban beleillik ebbe a stílusba.

Mi jellemzi a klasszikus mennyezetet?

A klasszikus stílusra jellemző a hatalmas belmagasság, a kazettás mennyezet, vagy a mennyezeti díszlécek alkalmazása. Ez persze nem jelent túldíszítettséget. A mennyezet színe fehér, tejszerű vagy elefántcsont A klasszikus lakberendezési irányzatokban, gyakran alkalmaznak rozettákat is, hiszen ez a mennyezet fontos díszítőeleme. Míg régebben eltakarta a csillár talpának elektromos kábeleit, illetve szerelvényeit, így a díszítő funkció a praktikummal is párosult, manapság már csak a dekorációs jelleg érvényesül. Ma már számos méret és minta közül választhatsz, így garantáltan megtalálod a legjobb tetsző kialakítást.


Díszes falak és modern bútorokkal berendezett klasszikus környezet

Milyenek a klasszikus stílusú falak?

A falak felülete tökéletesen sima, általában egyszínűek, a színt a helyiség adottsága határozza meg. Ne hasz­nálj világoskéket és halványzöldet északi tájolású szobákban, mert hidegnek, ridegnek hatnak majd. A dekorációhoz különféle anyagokat használhatsz, tapétákat, vakolatot, speciális anyagokat. Ha a szoba nagysága megengedi, akkor díszlécekkel és díszítőelemekkel tagolhatod a falfelületeket. Ezek egységet teremtenek és megadják az alaptónust a bútoroknak és a berendezési tárgyaknak, ráadásul a szoba hangulatának kialakításában is szerepük van azzal, hogy a színeket és az arányokat kombinálják.

A klasszikus padló jellemzői

Klasszikus stílusban a burkolatválasztás hagyománykövető kell, hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy a szobák padlója általában természetes anyagú meleg burkolatot kap, lehetőleg parkettát vagy fapadlót.

A fürdőszoba és a konyha padlója és falai csempe- vagy kő borításúak, de megjelenhet a márvány is. Leginkább előszobába, fürdőszobába, konyhába és étkezőbe illik a klasszikus megjelenésű fekete-fehér kockás padló kerámia csempéből, illetve márvány- vagy terrazzo lapokból, amelyek rendkívül kopásállók (...és sajnos elég drágák is). A műanyagot, a pozdorját inkább kerüld, ha teheted,, mert olcsó hatást sugall, ami a klasszikus stílusban kevésbé “elfogadott”.

Klasszikus enteriőr nem létezik szőnyegek nélkül, ez lehet értékes perzsa vagy modernebb darab, de semmiképpen sem ragasztott utánzat, ezért ne használj például rongyszőnyegeket. Klasszikus stílusú nappalikban és hálószobákban is jó megoldás a fényezett fapadló, inkább sötét, mint vilá­gos tónusokban. A keményfa a legmutatósabb, amely az idő múlásával egyre szebb lesz. A hagyományos mintázatú és intarziás parketták ma is népszerűek, de ha padlószőnyeg mellett döntesz, az legyen kiváló minőségű, és illeszkedjen a klasszikus stílusú belső tér szín világába.


Modern és klasszikus stílus együttes használata

Mi teszi klasszikussá az ajtókat, ablakokat?

A klasszikus stílusú ablakok és ajtók természetes alapanyagokból készülnek, elegáns formával és pontos, szabályos arányokkal rendelkeznek. Az elegáns belső terekben korábban fedetlenül hagyták az ablakokat, és spalettákkal vagy zsalukkal tartották bent a meleget. Ez jó megoldást jelenthet a számodra is akkor, ha el szeretnéd kerülni a túl díszes függönyözést.

Viszont, ha ragaszkodsz a függönyökhöz, akkor a nagyméretű ablakokon jól mutatnak azok a klasszikus stí­lusú, elegáns darabok, amelyekhez sok anyagra van szükség. A dúsan redőzött, hagyományos stílusú, keresztdrapériás függönyökkel, ki tudod emelni az ablakok arányait, és ez által nagyobb­nak és magasabbnak tüntetheted fel őket.

Hogyan rendezd be a lakásodat klasszikus stílusban?

Milyenek a klasszikus stílusú bútorok?

A klasszikus stílusú bútorok időtálló anyagokból, minőségi kivitelezéssel készülnek, ennélfogva meglehetősen drágák. Ilyen nemesebb fa a cseresznye vagy a mahagóni, amelyek még fényűzőbbé tehetőek különleges faragásokkal, egyedi kialakításokkal.

A bútorzat valódi antik bútorok, utánzatok és modernebb darabok keverékéből is állhat. A klasszikus stílus alapdarabjai: a nappaliba kényelmes kárpitozott süppedős kanapé és fotelek, a konyhában bővíthető étkezőasztal, üvegezett vitrinek és tálaló szekrény, a dolgozószobába íróasztal és könyvszekrény, a hálóba impozáns ágy dukál.


CHESTERFIELD szürke bársony kanapé

Mire figyelj a klasszikus előszoba berendezésekor?

Az előszoba az az összekötő tér a helyiségek között, amely az első benyomást gyakorolja a belépőre. Itt már mindenki ízelítőt kaphat abból, hogy milyen ízlésed van a lakberendezés terén. Bár az otthon stílusának egységes kialakításában jelentős szerepet játszik, mégsem feledkezhetsz meg a leglényegesebb dologról: a helyiség funkciójáról.

Az előszoba az a hely, ahonnan elindulsz, és ahova megérkezel. A klasszikus stílusra jellemzően nem lehet zsúfolt, de a kényelem miatt rendelkeznie kell azokkal az alapvető bútorokkal, amelyekben elhelyezheted a cipőket, ruhákat, szezonális holmikat. Szükséged lehet egy nagyobb cipősszekrényre, egy akasztós szekrényre, tükörre, és egy kényelmes fotelre vagy ülőpadra.

Hogyan hozz létre egy klasszikus stílusú nappalit?

Ahogy az egész enteriőr, úgy a klasszikus stílusú nappali sajátos jellemzője a szimmetria, mely mindig tetten érhető a berendezési tárgyak elhelyezésében. Szimmetrikusan elhelyezett fotelek, egymás tükörképeként működő képek a falon. Ez a kiszámítható arányosság egyensúlyt teremt, mintegy keretbe foglalva az enteriőrt.

A nappali berendezésénél fontos szerepet játszik az antikvitás: antik órák, figurák, aranyozott keretekben festett festmények, festett porcelánból vagy kristályból készült vázák. De itt sem szabad túlzásokba esni, hiszen a kevesebb több elve itt is érvényesül.

Hogy néz ki egy klasszikus stílusú konyha?

A klasszikus stílusú konyha kényelmet, stílust és meghitt légkört jelent, nem véletlenül, hiszen sok családnál ez a lakás középpontja. Kialakításukban nem maradnak el a legmodernebb konyhabútorokkal felszerelt konyháktól, ahogy funkcionalitásuk miatt sem kell aggódnod.

A klasszikus stílusú konyha mérték­tartó, időtálló, kiváló minőségű és kényelmesen hasz­nálható bútorokkal berendezett helyiséggé varázsolható, ha néhány alapszabályt figyelembe veszel a berendezésénél.

A klasszikus stílusú konyhához és a klasszikus étkezőhöz is egyszerűbb formájú bútorok illenek. Ilyenek a hagyományos tömörfa konyhabútorok, enyhe díszítéssel. A fém kiegészítők szinte bármilyenek lehetnek, választhatsz rozsdamentes acélt, bronzot, sárgarezet. A páraelszívó itt vissza­fogott formájú, hiszen nem a látványa, hanem a funkciója a fontos. A munkafelület és a felső szekrények közötti falat beburkolhatod különböző nagyságú és alakú kerámia lapokkal. A szekrényajtók fogantyúi készülhetnek fémből, fából, porcelánból.

A lényeg a természetesség. A klasszikus konyha színárnyalatai vissza­fogottak. Kerüld a harsány színeket akár a bútorról, akár a falról vagy a textíliákról van szó. Érdemes csupán 2-3 szín árnya­latait alkalmazni a konyha tervezésekor. A klasszikus stílusba beleférnek az egyszerű formák, a faragott bútorok, a romantikus vintage enteriőrök, a 80-90-es években közkedvelt minták.

Miként rendezz be egy klasszikus stílusú hálószobát?

Újra csak a szimmetria az, ami vezérfonalként segít neked a hálószoba berendezésében. Minden eszközzel az egyensúly megteremtésére kell törekedned. Milyen legyen a klasszikus hálószoba? Legyen benne egy dupla ágy két hozzá illő éjjeliszekrénnyel, rajtuk finom vonalú lámpákkal, az ágy felett középen pedig egy nagy tükörrel vagy egy festménnyel. A falak legyenek lehetőleg pasztell színűek, a padló fából készüljön, és a selyemből, bársonyból, velúrból kárpitozott, drága fafajtákból készült bútorok teremtsenek harmóniát benne.

A hálószobát dekorálhatod festményekkel, szőnyegekkel, ágytakarókkal és ízléses függönyökkel is. Hagyományos klasszikus stílus esetén a függönyök két rétegből álljanak: egy könnyű tüll és egy nehezebb anyag kombinációjából, ami lehet bársony, brokát, szatén vagy selyem.


EXTRAVAGANCIA ezüstszürke ágy

Mi jellemzi a klasszikus fürdőszobát?

A klasszikus fürdőszobák egyszerre egyszerűek, visszafogottak, elegánsak és kifinomultak, nyugodt és békés légkört biztosítva a pihenéshez. Ennek elérése érdekében nem használhatsz élénk színeket vagy ultramodern festéket, ahogy a túlzsúfoltságot is kerülnöd kell.

A klasszikus stílust a minőségi anyagokkal és bútorokkal lehet jellemezni a legjobban, ezért az alapanyagok egy kicsit drágábbak az átlagnál, ahogy a hozzájuk illő bútorok is. A tágas, világos tér központi eleme a fehér fürdőkád, ami mellett csak a legszükségesebb berendezések vannak jelen. A padló alapanyaga kő, márvány, kerámia csempe vagy a nedvességnek ellenálló fa lehet. A mennyezet hófehér, a falakat csempe burkolja, egy hatalmas ablak pedig még jobban megnyitja a teret.

Miért öröm a munka egy klasszikus stílusú az irodában?

Egy jól berendezett iroda inspirálja a dolgozókat, növeli a munkakedvet és a kreativitást, arról nem is beszélve, hogy az odaérkező ügyfelek első benyomása sem mindegy, hogy milyen lesz a későbbi együttműködés érdekében. Az iroda mintegy szimbolizálja, hogy ki áll a cég centrumában, és maga az elrendezés, illetve a berendezések is ezt hangsúlyozzák ki.

A klasszikus stílusú iroda a hagyomány követésével tiszteletet parancsol, de egyúttal közvetíti az otthonosság és a visszafogott elegancia érzését is. A kiváló minőségű tömörfa berendezések, a karfás székek, a nagy tárgyalóasztalok mind-mind kulcsfontosságúak lehetnek. A természetes színek (barna, kék, zöld) és felületek (elsősorban a fa) komolyságot, értéket sugallnak, éreztetve a dolgozókkal, hogy valami fontos, szerves egységnek a részese vagy.

Milyen lehetőségeid vannak klasszikus stílusú világítás terén?

A belsőépítészet klasszikus stílusában a világítóeszközök is fontos szerepet játszanak. Drága alapanyagok felhasználásával készülnek, innováció, egyszerűség és letisztult formák jellemzik őket. Általában fehér, fekete, bézs és barna árnyalatokban tudod beszerezni őket, némi aranyozással.

A klasszikus stílusban berendezett nagy alapterületű szoba nem létezhet egy méretes csillár nélkül. A zóna világítására fali lámpákat használhatsz, a segítségükkel kiemelheted a számodra fontos területeket (egy képet, zongorát, az olvasósarok területét). Fontos, hogy valamennyi lámpát hasonló anyagból és ugyanolyan stílusban válaszd ki, mert csak így biztosíthatod az elegáns megjelenést.


GLORY kristály csillár

Hogyan dekorálj klasszikus stílusban?

Milyen színek dominálnak egy klasszikus stílusban berendezett otthonban?

A klasszikus stílus színpalettája világos, nyugodt és letisztult, nincsenek rikító színsémák. Általánosságban a meleg árnyalatok passzolnak leginkább a stílushoz. Ilyenek a földszínek, a barna, a bézs, az arany, a téglavörös, a narancs és a sárga. A világos és tágas hatásért világosabb, míg a merészebb stílusért sötét árnyalatokat használj.

Fontos tudnod, hogy a klasszikus stílusú bútorok és drapériák semleges háttér előtt érvényesülnek a legjobban. A bútorok sötétbarna, az olvasólámpa búra olajzöld színe mellé válassz világos színt, ami tovább fokozza az ablakokon beáramló napfény természetes világosságát. Válassz bátran drapp-, vaj-, esetleg krémszínt, de a fáradt rózsaszín, a halványkék vagy a szürke is tökéletes választás. A világos, tört színek mellett használhatsz bordót, mélykéket, olajzöldet, a szürke, a barna és a krém különböző árnyalatait, a fáradt rózsaszínt, de még aranyat, bronzot is.

Milyen mintákat, textíliákat, anyagokat használj klasszikus stílusban?

Klasszikus stílusú textíliára jellemző a gazdag, látványos mintázat. A felhasznált anyagok a magas minőségű, felső árkategóriába tartozó anyagokból kerülnek ki, ilyen a damaszt, a bársony, a bonyolult Jacquard szövés, a selyem vagy a kasmír. A stílus szerencsére elég rugalmas ahhoz, hogy kevésbé drága szövetekkel is szép eredményt tudj elérni, amiket kisebb felületeken magasabb minőségű anyagból készült kiegészítőkkel kombinálhatsz.

A sötétítő függönyök nagyon látványosak, gazdagon díszítettek, anyaguk vastag és nehéz, ezzel a szoba fókuszpontjává válhatnak. Ügyelj arra, hogy mindenképpen az ablakhoz igazodjanak, ne nyomják el annak formáját, hagyják beáramlani a fényt, és tegyék lehetővé a szellőztetést. A szőnyegek legyenek strapabíróak, és adjanak meleg, meghitt alaphangulatot, miközben teremtsenek egységes összképet a függönyökkel.

Klasszikus stílusban a textíliák nemes anyagból készülnek (selyem, bársony, csipke). megadva ezzel a klasszikus otthon karakterét. A mintás damaszt, a régi kárpit eleganciát hordoz, a sima vászon, a nyomott virág minta, a selyem, és a csipke melegséget áraszt.


BERNARD taupe ülőpad tárolóval

Hogyan illesztheted be az enteriőrbe a klasszikus lakáskiegészítőket?

A klasszikus otthonod szépségét tovább növelheted megfelelő gondossággal kiválasztott kiegészítők használatával. Vázák, gyertyatartók, porcelánok, üvegek, tükrök, kerámiák, faliórák, ezüst- és réz tárgyak, zongora, díszes gerincű könyvek, falikarok és lámpák, párnák és takarók, kilincsek és ajtódíszek sora várja, hogy otthonra leljen a lakásodban. Két dologra kell csak ügyelned: ne halmozz fel sok dolgot, és lehetőleg mindent párban vásárolj a szimmetria kialakítása miatt.

Mit sugallnak a klasszikus képek?

A klasszikus stílusú lakás dekorációjának alapvető elemei a falakon látható képek, amelyek élettel telivé, elevenné teszik a teret. Érdemes olyan képeket választanod, amelyek személyes vonatkozásúak, kifejezik az ízlésedet. Emellett vedd figyelembe a bútorok, a függönyök, szőnyegek színét és anyagát.

Itt is alapvető a már (túl) sokat említett szimmetria, amit a képek elhelyezésénél is figyelembe kell venned. Kerüljenek egy-egy fal közepére, vagy egy közepes nagyságú bútordarab fölé, középre. Felteheted őket csoportba rendezve, ekkor alul legyenek a kisebb, fölöttük pedig a nagyobb darabok, illetve alul a világosak, fölöttük a sötétebb tónusúak.

De nemcsak maguk a képek, hanem a díszes képkeretek is nagyon jól passzolnak a klasszikus stílushoz, amelyekkel nemcsak csodás látványt okozhatunk magunknak, de sajátos hangulata lesz személyes fotóinknak is.

Miért jó a klasszikus stílus?

A klasszikus stílus soha nem megy ki a divatból, soha nem válik unalmassá, soha nem lesz idejétmúlt, megkopott vagy értéktelen. Időtállóságának titka pedig abban rejlik, hogy nagyon sokoldalú és remekül kombinálhatod más stílusokkal. Ha méltóságteljes eleganciára, nyugalomra, békére és az egyensúly megtalálására vágysz, akkor a klasszikus stílus visszafogottságára, letisztultságára van szükséged. Nyugodtan vegyítsd más stílussal és töltsd meg személyiséged izgalmával!

Teremts te is nyugodt eleganciát az otthonodba, rendezd be klasszikus stílusban!

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés