Tükörházak a világ körül - DODO | Designban Otthon

Tükörházak a világ körül

Képzelj el egy házat, ami annyira titokzatos, hogy szinte rejtve marad az emberi szem elől. Láthatatlan, mégis elképesztően látványos. A tükörházak a fenti jellemzőkkel rendelkeznek, köszönhetően az őket borító fényvisszaverő üvegnek. Miért olyan különlegesek és szépek, és mit kell róluk tudni? Tarts velünk egy képzeletbeli világkörüli útra és megtudod!

Joggal merül fel benned a kérdés: mi értelme van tükröket installálni a házak oldalára, vagy tetejére? Nos, azon túl, hogy a művészi kreativitás kifejezői és szokatlan és különleges turisztikai látványosság, ezek mellett a környezettudatos tervezés szószólói is. Minimális hatást gyakorolnak az ökoszisztémára, hiszen remekül beleolvadnak a környezetükbe, és nem zavarják a természet rendjét sem.

Tükörházak a világ körül

Svájc, Gstaad - Doug Aitken

Ilyen tükörbe burkolt ház például Doug Aitken amerikai művész tükörháza. A svájci Gstaad havas hegyei között található, ahol szinte észrevétlenül belesimul a hófödte tájba. A kívülről tükörnek ható falak a ház belsejében már átlátszó üvegként (ablakként) funkcionálnak, a lakás emiatt fényárban úszik egész nap. A kilátás lenyűgöző élményt biztosít, akár télen a hóviharban, akár nyáron a csupazöld virágzó mező mellett.

A tükörházak alkalmat teremtenek a fenntartható fejlődés és környezettudatos tervezés szempontjainak a figyelembevételére is, hiszen sok esetben önfenntartó, zéró emissziós kivitelezéssel készülnek. Ha erre nincs lehetőség, akkor is energiatakarékos és környezetbarát módon kerülnek kivitelezésre. A lakások fűtését, hűtését napenergiával biztosítják, természetes alapanyagokat építenek be, és spórolnak minden energiával, amivel lehet. Tökéletes összhangban vannak a környezetükkel.

Kép: dezeen.com

Észak-Olaszország, Bolzano - Peter Pichler

Észak-Olaszországban, Bolzanótól nem messze áll az az ikernyaraló, amit Peter Pichler, egy helyi építész tervezett. A hipermodern épületek a tükröző felületeknek köszönhetően beleolvadnak az őket körülvevő almafaligetbe, a konyhából pedig pazar kilátás nyílik az Alpokra. Az épületek belső terei sem maradnak tükrök nélkül, melyek elfedik a tárolókat, és szinte játszanak a terekkel. A furcsa, kivételes formák és megoldások gyorsan népszerűek lettek, ami még a tervezőt is váratlanul érte. A legmodernebb, alapos odafigyeléssel kiválasztott berendezések, a maximálisan kihasznált terek elképesztő élményt biztosítanak az oda érkezőknek.

Kép: moksha.hu

Hollandia, Amszterdam - Johan Selbing tervezőiroda és Anouk Vogel

A tervezőiroda és a holland építész közös munkája egy olyan „tükörház”, aminek az összes fala fényvisszaverő üveg. Az erdős szabad területen felépített ház vizuálisan teljesen beleolvad a környezetébe, miközben a külvilág képét visszatükrözve szinte “láthatatlanná” válik. Amíg kívülről nem lát be senki, addig belül tartózkodva a falak átlátszóak. Előny, hogy a ház elemei variálhatóak, azaz a tükrös elemekkel bármilyen formatervezésű ház felépíthető a megrendelő igényei szerint.

Kép: impressmagazin.hu

Egyesült Királyság, Suffolk - MVRDV

A Balancing Barn épülete a kortárs design legjavát kínálja, miközben zökkenőmentesen illeszkedik a környezetébe. Az MVRDV tervezőcsapata az épület tervezése során arra törekedett, hogy a vidéki élet újraértékelése mellett a kortárs építészet elemeit is alkalmazza. Egy csendes természetvédelmi terület szélén áll, 138 hektárnyi földterület veszi körül. Egy nagyobb család is kényelmesen elfér a házban: négy hálószoba, négy fürdőszoba, világos nappali, skandináv stílusú konyha és étkező található benne.

Az okos kialakítású, rugalmas belső térben könnyű és természetes élettér alakítható ki. A tágas szobákban multifunkcionális bútorok vannak, a hatalmas ablakok zavartalan kilátást nyújtanak a kertre, kiemelve a természeti világ szépségét. A nagyméretű tolóajtók kinyithatók, így tovább bővíthető a lakótér, míg a magas, ferde mennyezetnek köszönhetően minden szoba extra tágasnak hat.

Kép: loveproperty.com

USA, New York - Kieran Timberlake cég

A Pound Ridge House, az amerikai Kieran Timberlake cég tükörháza sziklás felszínre épült, bátran szembeszállva a terület okozta építési nehézségekkel. Hogy mi vonzotta a tulajdonosokat a Westchester megyei Pound Ridge-be, ami 80 kilométernyire van New York nyüzsgésétől? Pontosan az a varázslatos nyugalom-érzet, amit az erdős terület ígért. A 487 négyzetméter területű természetes megvilágítású ház alkalmat teremt arra, hogy a benne élők szinte együtt lélegezzenek a természettel.

A dekoráció minimalista, a fényűző belső tér két épületben oszlik meg. Az egyszintes épület nappalival, étkezővel, konyhával, fürdőszobával és szabadtéri terasszal rendelkezik. A kétszintes épület felső szintjén hálószobák vannak. Az alsó szinten garázs, műhely és borospince található. És ami a leglátványosabb: a két lakást üveghíd köti össze. A ház szerkezete strapabíró cinkbevonatú réz, szálcsiszolt rozsdamentes acél, polírozott rozsdamentes acél, ami üveggel van bevonva. A csiszolt acél az, ami tükrözi a tájat, lehetővé téve a szerkezet eltűnését a sziklák és fák között. 

Kép: loveproperty.com

Luxemburg, Mondorf-les-Bains

Mondorf-les-Bains kisváros Luxemburg dél-keleti részén. Itt található a Hercule ház, az a robusztus monolitikus betonszerkezet, amit egy helyi erős emberről neveztek el (John 'Hercule' Gruen), és a nevéhez méltóan erőt és a szépséget sugároz. A lejtős telek adottságait maximálisan kihasználták a tervezésénél, olyan süllyesztett nappalit hoztak létre, ami miatt alig látható az utcáról. A földszint egy tágas teraszban folytatódik, ha az időjárás engedi hatékonyan megduplázza a lakóterületet. Az alsó földszinten garázs, edzőterem és borospince is van. 

Kép: loveproperty.com

USA, Minnesota - Coulson építésziroda

A Coulson építésziroda tükörháza a Disappear Retreat egy mozgatható, 83 négyzetméteres apró otthon, ami elismerésre való öko adottságokkal rendelkezik. Ez a passzív ház ugyanis nem igényel aktív fűtést vagy hűtést, még a Minnesotára jellemző szélsőséges hidegben is legfeljebb 100 watt energiát használ ahhoz, hogy hangulatos és meleg legyen. Miként éri el ezt? Azzal, hogy minden szükséges energiát a napelemes fotovoltaikus panelekből állít elő.

Kép: loveproperty.com

Mexikó, Monterrey - Tatiana Bilbao építész

A szemkápráztató Casa Ventura egy domboldalon áll, szinte észrevétlenül a környezete részévé válva. Három különálló része három különböző anyagból készült: fa, föld és üveg alkotja. A nappali egyik oldalán, a padlótól a mennyezetig fények szűrődnek át, utánozva a táncoló napsugarakat, elárasztva a helyiséget természetes fényekkel. 

Kép: loveproperty.com

Egyesült Királyság, London - Dominic McKenzie

Dominic McKenzie Eidolon Háza számít az első tükörbe burkolt háznak Londonban. 2014-ben vehette át a legjobb egyszemélyes ház díját a Sunday Times British Homes Awards díjátadóján. Az épület a történelmi Highgate temető szomszédságában és a természetvédelmi területen található. A projekt neve egyrészt utal a fényvisszaverő burkolatra, másrészt a temető környezetére, ugyanis az Eidolon fantomot, jelenést, kettős képet jelent.

Olyan modern üveg- és acélház ez, amelyben az építészek a polírozott rozsdamentes acélt választották, hogy tükrözzék a szemközti fákat. Az egész belső térben is tükrözött felületek láthatók. A tükrös fürdőszoba, a tágasság és a mélység illúzióját kelti.

Kép: loveproperty.com

Szlovénia, Ljubljana - Delugan Meissl Associated Architects osztrák stúdió

A lakásárak emelkedése miatt egy osztrák cég kifejlesztett egy előregyártott lakást, a Casa Invisibile-t. A tükrözött felületeknek köszönhetően a ház szinte eggyé válik Szlovénia lenyűgöző vidéki környezetével. A teljes költség viszonylag alacsony, ráadásul a belső berendezéseket is tartalmazza. Megfizethető, rugalmasan alakítható, fenntartható lakótér: az előregyártott faszerkezet kulcsrakészen telepíthető, illetve bármikor szétszedhető. A teljes mérete 14,5 x 3,5 méter, könnyen szállítható. A belső három modulos felosztás a tulajdonos igényei szerint többféle formációban elhelyezhető.

Kép: loveproperty.com

USA, Minnesota - ALTUS Architecture+Design

Zöldellő táj, erdők, vizes élőhelyek - a Minneapolis melletti erdőben az ALTUS Architecture + Design üvegből és tükörből álló erdei tükörháza alig tűnik fel a felületes szemlélő számára. Ez jó, mert pontosan ez volt a cél: egybeolvadni a természettel. Az ingatlan három összekapcsolt szárnyból áll, amit egy modern, udvar vesz körbe. A ház központi részén egyterű tágas nappali, étkező és konyha található. A berendezés elegáns, modern, a dekoráció visszafogott, a padlótól a mennyezetig érő ablakokon csak úgy özönlik be a fény, miközben a bent tartózkodó úgy érzi, mintha egy lenne a természettel. 

Kép: loveproperty.com

Egyesült Királyság, Gloucestershire - Paul Archer Design / Will Pryce

Dél-Gloucestershire-ben található a Green Orchard, az a 200 négyzetméteres szén-dioxid-semleges ház, amelynek a homlokzata visszatükrözi a mellette lévő parkosított kert látványát. A kétszintes csúcstechnológiás lakásban a földszinten található a nappali, az étkező, a konyha és a hálószoba. A házat kifejezetten azzal a szándékkal tervezték, hogy csökkenteni tudják az energiafogyasztást és az energiaigényt. Egyetlen fatüzelésű kályha biztosítja a hőt, a tetőn elhelyezett napelemek melegítik a vizet, és adják a villamos energiát.

Kép: loveproperty.com

Svédország, Harads - Tham & Videgård / Tham & Videgård

A svéd Harads falu közelében egy ősi fenyőfákkal körülvett helyen található a “The Mirrorcube”, ami, egy mikro nyaralóépület az erdei lombkoronák között. Az alumíniumból készült és fényvisszaverő üveggel borított épület egy kötélhídon keresztül érhető el. A Mirrorcube nagyon hatékonyan álcázza magát az erdei környezetben, de annak ellenére, hogy fák veszik körül, csak egyetlen egyhez van rögzítve- A belső tér rétegelt lemezből készült, a környező erdőre az ablakok 360 fokos kilátást nyújtanak. Kétszemélyes ágy, WC, társalgó, és egy tetőterasz is rendelkezésre áll. 

Kép: loveproperty.com

USA, Kalifornia, Joshua Tree Nemzeti Park - Tomas Osinsk és Chris Hanley

A tervezők egyedi fényvisszaverő otthona egy olyan oldalán fekvő New York-i felhőkarcolóra hasonlít, ami szinte elvész a sivatagi környezetben. Az épület hosszú és karcsú acélkeretét tükörszerű edzett üveg borítja. Ez a különleges üveg környezetbarát, mert az épület szén-dioxid-kibocsátását közel nullára csökkenti. 5500 négyzetméternyi belső tér áll az ott élők rendelkezésére, és még úszómedence is van. 

Kép: loveproperty.com

Tudj meg többet az alternatív háztípusokról:

Egyéb források:

  • lakaskultura.hu
  • zoldbazar.blog.hu
  • ingatlanbazar.hu
  • archello.com
  • sokszinuvidek.24.hu
  • booking.com

Keresés