A rusztikus stílus vidéki bája - DODO | Designban Otthon

A rusztikus stílus vidéki bája

Milyen érzés belépni egy rusztikus stílusú otthonba? Szívmelengető, barátságos, kellemes, emellett pedig olyan hangulatot áraszt magából, ami semmivel sem helyettesíthető. Ha egyszer megtapasztalod a melegségét és természetességét, nem tudsz majd szabadulni tőle. Hogyan teremts hamisítatlan rusztikus hangulatot az otthonodba? Tarts velünk és megtudod!

Mit jelent a rusztikus kifejezés?

A rusztikus szó latin eredetű, jelentése: falusi, vidéki. De rusztikusként szoktuk emlegetni a díszítéstől mentes, egyszerű, puritán, régies, falusias, paraszti jellegű, természetes eredetű dolgokat is, ahogy felületeknél a durván megmunkált falfelületet is.

Hogy alakult ki a rusztikus stílus?

A rusztikus stílus azon stílusok egyike, amelyeket nehéz pontosan meghatározni. Egyszerre van jelen benne a régies, a hétköznapi, a természetes, a nyers, amivel a parasztházak időtálló és egyszerű stílusától kezdve, a toszkán kastélyokon át, napjaink modern lakásáig egyaránt találkozhatunk. Bárhol is bukkansz rá, könnyen felismerhető, mert minden elem melegséget sugároz, barátságos enteriőrt teremt, a természettel szoros kapcsolatban áll, a vidék meghittségét idézi.

Eredetileg a rusztikus belsőépítészet elterjedése Amerikában kezdődött a XIX. század végén. Nehéz, tömörfa bútorok, szándékosan durva felületek és dekoráció – mindez azt a természetességet és harmóniát teremtette meg, ami a városokban élő embereknek akkoriban nagyon hiányzott.

Mennyi és milyen irányzatai van a rusztikus stílusnak?

Minden népnek, minden országnak megvan a saját rusztikus stílusa. A rusztikus stílus tájegységekhez kötődik, más hagyománya van egy skandináv vagy épp egy angol területnek, de pl. Magyarországon belül is további ágakra tagolható. De minden esetben alapvető stílusjegyei közé tartozik a természetes anyagok használata és a természetközeliség.

Lehet keverni a rusztikust a modern stílussal?

Igen. Sőt! Napjainkban az új építésű házakban is egyre népszerűbb a természetes fafelületek használata, gyakran látszani hagyják az (ál)gerendákat, amelyeket rusztikus hatású terméskő falakkal vagy modern berendezési tárgyakkal tesznek még mutatósabbá. Egy modern enteriőrbe, ami sokak számára elég személytelennek tűnik, kiválóan passzolnak a rusztikus elemek. A fa kellemes vidéki bája és melegsége megtörheti a fémek ridegségét, harmonikus elegyet alkotva vele. A modern konyhában egy fa munkapult és néhány fa polc, a szobában egy fa dohányzóasztal és a terméskő fal is képviselheti a rusztikus stílust.


BARRACUDA étkezőasztal 240cm

Rusztikus stílus a belsőépítészetben

Miért hat mindannyiunkra akkora erővel egy ízig-vérig rusztikus ház? Mert meleg és otthonos, egy olyan hely ahová hazavágyunk, ahová jó hazatérnünk. A belsőépítészetben a rusztikus stílus a természethez, a természeteshez való ragaszkodásban nyilvánul meg.

  • Központi eleme a fa, ami minél eredetibb formában jelenik meg, annál jobb. A régies parketta, a vaskosabb deszkákból álló padló, a mennyezeti gerendák rusztikussá varázsolhatják a te otthonodat is. A tökéletlenségek és egyenetlenségek csak még job­ban kiemelik a stílus karakterességét.
  • A lakásbelsők falai általában fehér színűek, de gyakori a színtiszta faburkolat is.
  • A mennyezet fagerendás.
  • Sokszor alkalmaznak boltíveket.
  • Az ajtók, ablakok tömörfából készülnek, mert ez illik a legjobban a természetközeli életfelfogáshoz.
  • A bútorok és a kiegészítők szintén időtálló kemény fából készülnek, a padló és akár még a födém is lehet fa, fautánzatú, vagy utólagosan rusztikus fa elemekkel kombinált.
  • Textilek használatában leginkább a len, a vászon és a bőr jellemzi.

Hogyan rendezd be a lakásodat rusztikus stílusban?

Mi jellemzi a rusztikus stílusú bútorokat?

Régen a falusi bútorok praktikus okokból az adott vidéken megtalálható alapanyagokból készül­tek. Ma már a távolság és a szállítás nem jelent gondot, így könnyen választhatsz az ízlésednek megfelelő vaskos, csiszolt fenyő- vagy sötétebb tölgy bútorokat, illetve régi bútorokat hagyományosan sötét vagy a modernebb, világosabb színekben.

A bútorok őrizzék meg eredeti természetes, naturális színűket, legyenek természetes hatásúak, olykor „kezeletlenek”. A fotelek és rusztikus kanapék kárpitja lehet zöldes, esetleg barnás vagy bézs, de ma már a kék vagy a sárga is szóba jöhet. A kiegészítők színét is igazítsd a bútorok és a falak színéhez, de ezek lehetnek sötétebbek is, hogy tökéletes összhangot teremts velük a helyiségben.


MAISON BELLE barna mikroszálas kanapéágy

Persze lehet árnyaltabb is a stílus, hiszen a fa mellett megjelenhet a fém, az üveg, a kovácsoltvas vagy a bőr is, mint természetes bútoralkotó, ahogy a fa tálalószekrény is jól megfér majd a high-tech felszereltségű konyhában. Viszont sose keverd a rusztikus és a vintage stílust! Miért? Mert a kettő nem ugyanaz! A rusztikus naturálisabb, durvább megmunkálást, és 100%-osan visszaadott színvilágot jelent, ahol nincsenek kopott tárgyak, mint a vintage-ben.

Milyen egy rusztikus stílusú előszoba?

Az előszoba az a hely, ahol átmenetileg tartózkodsz indulás előtt és hazaérkezéskor, illetve itt fogadod a vendégeidet is. Emiatt ennek megfelelően csak a kényelmes öltözködéshez szükséges feltételeket kell megteremtened, figyelembe véve a hely szűkös mivoltát. Ez rusztikus stílus esetén kimerülhet egy tölgyfa pad, egy akasztós szekrény, egy nagy fakeretes tükör elhelyezésében. A padlóburkoló legyen vízhatlan, kopásálló, könnyen tisztán tartható, mint amilyen például a terrakotta lap.

Kiegészítőként használj olyan tárgyakat, amelyeknek funkciójuk is van: kispárnákat a padra, seprűt a sarokba, fonott kosarakat a pad alá (tárolónak). Rendszeresíts egy kis helyen eltérő fa konzolasztalt a lepakoláshoz, egy fa polcos szekrényt a cipőknek.

Mik a rusztikus stílusú nappali jellemzői?

A nappali hangulatának megteremtésében a bútorokon kívül nagy szerepet játszik a természetes padlóburkolat is. Ez legyen egyszerű, készüljön lágy, földszínű anyagból, például fenyő- vagy tölgy deszkákból, rusztikus terrakotta- vagy greslapokból, esetleg gyékény fonatból. Ezeket még színesebbé teheted rongyszőnyegek­kel és futókkal.

Ügyelj az egyszerűségre, mert a rusztikus lakberendezés elsősorban az anyagra összpontosít, nem pedig a designra. Ezért a bútordarabok legyenek egyszerűek, a legjobb választásnak bizonyulnak a tömörfa asztalok, székek és szekrények. A nappali berendezése esetén érdemes meleg és semleges színekkel dolgoznod, mert ezek szabadon kombinálhatóak egymással. A barna a fehérrel, a szürkével vagy a bézzsel keverve csodás összhangot nyújt. Például egy szürke kanapé modernsége ellensúlyozható egy tömörfából készült dohányzóasztallal, de nyugodtan használj élénkebb, élettel teli színeket is, viszont csak kiegészítő formájában.

Érdemes elgondolkodni egy kandalló beépítésén is, ami a gyakorlati hasznán kívül a nappalid fókuszpontja lehet, melegséget, otthonosságot árasztva magából. Ha erre nincs lehetőséged, akkor egy fatüzelésű cserépkályha is jól mutat, arról nem is beszélve, hogy erőteljesebben melegít télvíz idején, mint a radiátorok.

Rusztikus stílusú konyha - ahol mindenki jól érzi magát

Amikor elhatározod, hogy rusztikus stílusú konyhát szeretnél, ne egy régi falusi ház konyhájára gondolj. Olyan hangulat teremtésére törekedj, ahol a mindennapjaitok kellemesen telnek, azaz minden a ti személyes igényeiteket szolgálja.

Legyen a konyha az otthonotok szíve, egy barátságos, biztos hely, ahol az egész család összegyűlik az asztal körül. Használd a természet színeit (terrakotta, okkersárga, zöld, barna), egyenetlen, megmunkálatlan felületeket, természetes anyagokból készült markáns bútorokat, rézből vagy agyagból készült vázákat, fa konyhai eszközöket. Egy egyszerűen faragott fa asztal, faragott székekkel jól mutat a modern konyhai gépek mellett is. Felkapottak a hagyományos mintájú faragott vagy festett szekrények, az alul tömör ajtós, a felső részen üveges tálalószekrények.

ELMER vitrin 4 ajtóval és 4 fiókkal

Használj tégla hatású vagy kerámia csempéket, fa parkettát, fapadlót! Lehetőség szerint kerüld a laminált és a fautánzatú padlóburkolatokat, helyettük válassz valódi deszkákat, amelyek idővel egyre szebbé válnak. Jó megoldást jelenthetnek a kő- vagy greslapok is, mert jól ellenállnak a fizikai igénybevételnek, könnyen tisztán tarthatóak, bár elég hideg és kemény járófelületet adnak.

Az igazi rusztikus konyhákban jellemző, hogy a különböző dekorációs elemeket felhalmozzák: fonott kosarakat, díszes fém kancsókat, kerámia tányérokat, virágcserepeket, virágmintás szőnyegeket, zöldségekkel teli kosarat hagynak kint a pulton vagy az étkezőasztalon. Gyakori a fűszerpolc használata is, amit tésztával, rizzsel vagy babbal megtöltött befőttesüvegek is díszítenek.

Mi teszi meghitté a rusztikus hálószobát?

Otthonod legszemélyesebb területeinek egyike, ahol az ágy és a komód stílusa lesz a legmeghatározóbb, amit időtállóságuk és funkcionalitásuk csak tovább fokoz. Az ágy lehet egy hatalmas, tömörfából készült darab, amihez könnyen társíthatsz akár két rusztikus éjjeliszekrényt, és egy rusztikus ruhásszekrényt is. Az egész helyiség hangulatát feldobhatod egy-két modern asztali lámpával, és egy modern állólámpával. Ezek nemcsak dekorációs elemként lesznek jelen, hanem a meghitt világítást is biztosítják.


LAGOS rózsafa éjjeliszekrény

Melyek a rusztikus fürdőszoba jellegzetességei?

Ha ezt a stílust választod a fürdőszobád berendezéséhez, akkor egy olyan időtálló, melegséget sugárzó, kellemes teret hozhatsz létre, ahova mindig igazi élmény lesz bemenni. Ehhez érdemes natúr fa és kő-színek mellett a barna, a fehér, és zöld színt használni, alapanyagok terén pedig a fát, és a durván megmunkált felületeket alkalmazni.

A pihentető atmoszféra karnyújtásnyira hozza a természetet. A fa vagy fa mintázatú burkolatok, a kicsit kopottas hatású fa mosdószekrény, egy szabadon álló régi kád és egy fából készült fali polcrendszer - ezekkel már meg is van a rusztikus hatás. Letisztultság, egyszerűség, természetesség. Kiegészítőként nyugodtan beviheted a nagyitól örökölt fa sámlit, az ódon fakeretes tükröt vagy a pipere holmik tárolására a fonott, kisebb-nagyobb kosarakat. A szappantartót is lecserélheted porcelánból vagy rézből készült tartóra.

A terasz is lehet rusztikus stílusú?

Itt lesz a legkönnyebb dolgod, hiszen itt szó szerint eggyé válsz a természettel. A fedett teraszon helyezz el fából készült székeket, étkezőasztalt, fotelt, padot, készíts vagy készítess kőből grillező helyet vagy, ha van elég helyed, építs kemencét.

Hogyan tedd az irodádat is rusztikus stílusúvá?

Az iroda - pláne, ha otthonról dolgozol - a saját ízlés világodat, gondolkodásmódodat tükrözi vissza. Fontos, hogy a számodra kényelmes legyen, de egyben a betérő ügyfelek számára is képet ad arról, hogy te milyen vagy.

Arról, hogy az irodádban is a rusztikus stílus legyen a meghatározó, legkönnyebben rusztikus bútorok használatával tudsz gondoskodni. Ezek olyan természetes tömörfából készült masszív darabok, amelyek időtállóak, karakteresek és jól illeszkednek az iroda kiválasztott színéhez. A hatást tovább fokozhatod egy patinás megjelenésű olvasólámpával az íróasztalodon, ahogy az irattartó szekrények megfelelő elhelyezésével is.

Hogyan dekorálj rusztikus stílusban?

Milyen színek jellemzőek a rusztikus stílusra?

Ahhoz, hogy otthonos, hívogató helyiséget tudj kialakítani, nagymértékben hozzájárul a falak és a bútorok színe is. A rusztikus stílus színei a természetből származnak. Népszerűek a lágy földszínek: a terrakotta, az okkersárga, a le­velek és a virágok ihlette halványzöldek, a pasztell kékek, a kankalin sárgák, a krémszínek, a törtfehérek. A falakat festheted világos bézsre, krémszínűre, vagy a barna egyes árnyalataira. A sötétebb árnyalatok is különleges életteli karaktert adhatnak a lakásnak.

Milyen mintákat, textíliákat, anyagokat válassz a rusztikus stílushoz?

A megfelelő színek mellett fontos a drapériák helyes kiválasztása is. Fő szempont az egyszerűség és a természetesség, ezért a rusztikus stílushoz jól illenek a durvább vásznak, takarók, párnák, de a csipkék is megállják a helyüket. A szőttesek és a szép pamutvásznak, a kézimunkák, hímzések, szintén hozzájárulnak a hangulathoz.

Minták tekintetében jól mutatnak az apró pöttyös és kockás anyagok, a nyomott virágmintás díszpárnák. Jellegzetesek és egyediek lehetnek az összeválogatott kézműves tárgyak: a foltvarrásos takarók és díszpárnák, a ropogós hímzett ágyhuza­tok, horgolt csipke terítők.

Mi a rusztikus lakáskiegészítők szerepe az enteriőr kialakításában?

A rusztikus lakáskiegészítők használatával még markánsabbá tehető a hatás. Egy régies utazóláda a hálószobában, kisebb fa dobozkák a nappaliban, a falról alá csüngő feliratos táblák, vagy fakanalak a konyhádban, a fából készül képkeretek, a kerámia dísztányérok mind-mind hozzájárulnak az otthonosság kialakításához. Ezek a dísztárgyak általában használati tárgyak is egyben.

Hogyan készíts rusztikus stílusú dekorációkat házilag?

A rusztikus stílus jellegzetességeinek figyelembevételével te magad is készíthetsz dekorációkat. Csak az egyszerűség, a természetesség és a funkcionalitás elvét kell követned. Készíthetsz szárazvirág csokrokat, régi fa képkeretbe szárazvirág montázst, zsákvászonból kanáltartót a konyhába, régi csipketerítőből díszítést a befőttes üvegekre, vagy virágcserepekre, karácsonyfadíszeket régi papírokból, vagy lenvászonból levendulazsákokat vagy illatpárnákat.

Mik a modern rusztikus stílus főbb jellemzői?

Mint, ahogy korábban már említettük a rusztikus stílus eredményesen ötvözhető a modern stílussal. Ennek főbb jellemzői:

  • természetes és meleg színek használata: barna, sárga, fehér, szürke
  • falburkolat kőből, téglából, fából
  • egyedi fából készült bútorok, melyek bátran keverhetőek modern elemekkel
  • természetes anyagok használata: bőr, lenvászon, pamut, gyapjú
  • fém és kovácsoltvas, esetleg öntöttvas kiegészítők
  • fagerendás mennyezet
  • hangulatvilágítás, gyertyák, mécsesek használata
  • a porcelán-, a réz tárgyak, az agyag, a beton és a kovácsoltvas virágtartók használata

Miben különbözik a magyar rusztikus stílus az olasztól vagy a skandinávtól?

Magyarországon a rusztikus házak többségénél a falakat fehérre meszelik, a beltérben a mennyezet fagerendás, a terek közt boltíveket használnak. A nyílászárók tömörfából készülnek, amelyek színükben erősen kontrasztosak a fallal, gyakori a zsalugáterek használata. Díszítő- vagy burkoló elemként követ, téglát használnak, ahogy a padlózat is kőből, vagy fából (hajópadló) áll. A bútorok kivétel nélkül vaskos, tömörfa szekrények, és komódok, amelyek sokszor faragott, natúr színű vagy kézzel festett fából vannak. Nincs túlzsúfoltság a helyiségekben. A lakástextilek anyaga többnyire pamut, gyapjú vagy lenvászon. A világítás különleges: jellemzőek a festett lámpabúrák vagy a petróleumlámpához hasonlító régi fém lámpák.

Az olasz rusztikus stílusban olyan meleg színárnyalatokat használnak, mint a napsárga vagy az olívazöld. Ízléses dekoráció, mintás csempe a konyha falán, kifinomultság, ajtók helyett boltívek és szívmelengető életérzés jellemzi.

A skandináv rusztikus stílus esetén a régi és az új keveredése lényegesen hangsúlyosabb. Egyenes vonalvezetés, minimalista design jellemzi. Szereti a tágasságot, a természetes elemeket és letisztultságot, a fehér falakkal párosított enyhén ívelt vonalú világos bútorokat. A skandináv rusztikus stílus leggyakrabban a szürke, a barna, a krém színek árnyalatait használja, és csak kevés színnel (váza, díszpárna, pokróc) dobja fel azt.

Mi az, amiért a rusztikus stílus ennyire szerethető?

A rusztikus stílus szinte minden lakótérbe beilleszthető, otthonos és hívogató légkört teremt. Olyan környezetet, ami az évek során fokozatosan alakul ki, kényelmet, egyszerűséget és nyugalmat áraszt. Időtlen, soha nem lehet megunni, igazi menedék, aho­vá visszavonulhatsz pihenni. Nem számít a laza összevisszasága, hiszen pontosan ez adja a jellegzetes meg­jelenését, vonzerejé­t és népszerűségét.

Teremts szívmelengető rusztikus hangulatot te is, hogy minden hazaérkezés megnyugvással töltsön el!

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés