Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák között - DODO | Designban Otthon

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák között

Te is elképzelted már, hogy milyen lehet elszökni a világ elől és kiszakadni a betondzsungelből? Hogy milyenek lehetnek a mindennapok egy hangulatos faházban, amely közelebb hozza hozzád a természetet és kellemes atmoszféráját? Hogy ha Te is ebbe a csoportba tartozol és eljátszottál már a gondolattal, hogy egy faházba költözz, alábbi cikkünk segítségedre lesz!

A faházak nemcsak elképesztően hangulatosak, de olyan nyugalmat árasztanak magukból, amelyet talán más módon nem is tapasztalhatunk meg. Egy ilyen típusú háznak számos előnyei van: ökológiai, gazdasági és esztétikai szempontból is. Magyarországon egyelőre kevésbé népszerűek, amelynek több oka is van, de más országokban egyre elterjedtebbek és egyre többen választják.

DODO HOME faház, rönkház, gerendaházHamisítatlan hangulatú rönkház

Dönts egy modern lombház, egy klasszikus rönkház vagy egy teljesen újragondolt gerendából készült faház mellett, biztosan egy olyan élményben lesz részed, amely teljesen új megvilágításba helyezi a mindennapokat. Úgyhogy, ha sikeresen felizgattuk a fantáziád, olvass tovább és ismerkedj meg közelebbről a faházakkal.

A faház, mint fogalom magában foglalja a rönkházakat, gerendaházakat és lombházakat is, de idetartoznak a könnyűszerkezetes épületek is. A rönkházak közé tartoznak a kör keresztmetszetű rönkökből készült házak, a szögletes gerendákból készült gerendaházak, a lombházak pedig magasan, lábakon álló faházak, melyek nevükből is adódóan a lombok között találhatóak meg. A három típus közül utóbbi kettő készül modern technológiával, emiatt pedig sokáig megőrzik a fa legjobb tulajdonságait is. A legkevésbé tartós alternatíva tehát a rönkház, mert az készül a legrégebbi technikával, így annak hosszú távon jóval több a hátránya, mint a másik két fajtának.

DODO HOME faház, rönkház, gerendaházEgy faházban töltött hétvége mindenkire jó hatással van! :)

Akinek vannak otthon tömörfából készült bútorai és természetes anyagokból készült dekorációi, kiegészítői, az tudja, hogy mennyivel otthonosabb egy ilyen anyagokat tartalmazó közeg. Egy valódi faházban pedig ez az atmoszféra megsokszorozódik, hiszen a természet szó szerint egy karnyújtásnyira lesz tőlünk. De nemcsak a hangulatunkra van ilyen jó hatással a “treehouse” életmód, hanem egészségünkre is, arról nem is beszélve, hogy ez a megoldás maximálisan környezetbarát.

DODO HOME faház, rönkház, gerendaházSzámos olyan szebbnél szebb kemping és üdülőhely közül választhatunk, amelyekben csak faházakban tudunk megszállni.

Nézzük, milyen előnyei is vannak pontosan!

  • A faházak, a lombházak és a rönkházak is azért jelentenek remek választást, mert egy hagyományos téglaházhoz képest viszonylag gyorsan felépülnek, a tervezéstől az átadásig eltelt idő csupán néhány hónap. Ráadásul egy faház építése nincs évszakhoz kötve, bármelyik hónapban bátran elindíthatod ezt a projektet.Költségek tekintetében is sokkal jobb választás, hiszen maga az építkezés, illetve a fenntartás is alacsonyabb költségeket eredményezhet.
  • A fa mai napig az egyik legnépszerűbb és legjobb alapanyag, nagyon sokan választják ma is. A fa ugyanis a megfelelő gondozás és karbantartás mellett nagyon sokáig bírja a strapát, nagyon időtálló és tartós anyag, bármilyen formában is alkalmazzuk! Emellett pedig sokkal könnyebb, mint a beton vagy a tégla, nincs szükség olyan erős alapra, sokkal könnyebb vele dolgozni!

DODO HOME faház, rönkház, gerendaházA megfelelő alapanyag és technológia kiválasztása a legfontosabb egy faház építése során.

  • Egy másik nagyszerű tulajdonsága, hogy nagyon jó hőmegtartó tulajdonsággal bír, pont fordítva működik, mint egy téglaház. Így télen képes bent tartani a meleg otthonunkban, míg nyáron megtartja a hűvös hőmérsékletet. Ez persze csak akkor valósul meg, ha olyan fát választunk alapanyagként, ilyen például a vörös- vagy a cirbolyafenyő, illetve a citrusfélék is.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy milyen jó hatással lehet az egészségünkre és a közérzetünkre is. Ennek egyik oka, hogy a porképződés jóval alacsonyabb mértékben van jelen egy faházban, mint hagyomány társaiban, másik oka pedig az, hogy a fa folyamatosan biztosítja a megfelelő páratartalmat. Ezek pedig rendkívül pozitív hatással vannak a légzőszerveinkre.

DODO HOME faház, rönkház, gerendaházÉpülő rönkház

A fentiek tekintetében kiemelten fontos szerepe van annak, hogy valóban jó minőségű fa alapanyagot válasszunk és megfelelő szakemberekkel dolgozzunk együtt, hiszen a saját életünket nehezítjük meg, ha nem így teszünk. A faházak hátrányai közé tartozik ugyanis, hogy a nem megfelelő kivitelezés és karbantartás csak megnehezíti az életünket és sokkal több gondot okozhat, mint hasznot.

A fentiek alapján tehát számos előnye van a faházaknak, de ha még egy kis “löketre” van szükséged, hoztunk néhány menő és gyönyörű inspirációt, amelyek biztosan segítenek majd a döntésben! :)

Hagyományos faházak, avagy gerendaházak:

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák közöttA gerendaházakból is kihozható a luxus... Nem is akárhogy!

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák közöttKlasszikus faházak - hatalmas méretben és hatalmas terekkel.

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák közöttA faházak nemcsak a régi korokat idézhetik meg, hanem abszolút modernizálhatók, sőt...

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák közöttBátran játssz a fényekkel egy csodás gerendaházban!

Rönkházak:

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák közöttGyönyörű rönkházak az erdő közepén - kicsit felturbózva.

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák közöttHogy mit hozol ki egy rönkházból, az csak rajtad múlik! :)

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák közöttA modern rönkházak visszarepítenek az időben...

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák között
Nyáron és télen is elképesztően hangulatosak a rönkházak.

Lombházak:

DODO HOME faház, rönkház, gerendaházModern kontra hagyományos lombház

DODO HOME faház, rönkház, gerendaházÉlet az erdő közepén...

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák közöttTe melyiket választanád? Klasszikus nyeregtető vagy tető nélküli lombház?

Modern rönkházak, faházak és lombházak - Élet a fák közöttA lombházak megteremtik a magasság élményét.

Reméljük, hogy sikerült meggyőznünk, miért érdemes faház mellett dönteni, hiszen egy ilyen házat is úgy alakítunk ki, ahogy mi szeretnénk. Ha mégis felmerül benned néhány kérdés, keress minket bátran!

Ha pedig szeretnéd kipróbálni itthon a lombház életérzést és a fák koronái között felébredni, akkor a Treehouses faházait tiszta szívvel ajánljuk neked. Élvezd pároddal az erdő csendjét, a privát jacuzzit és a teljes kikapcsolódást Noszvajon!

DODO HOME Faház rönkház gerendaház

DODO HOME Faház rönkház gerendaház

DODO HOME Faház rönkház gerendaház

Keresés