Lakberendezési stílusok – Te melyikre voksolsz? - DODO | Designban Otthon

Lakberendezési stílusok – Te melyikre voksolsz?

Az otthonod kialakításánál az a legfontosabb, hogy te jól érezd magad benne. Ehhez viszont képviselnie kell téged. Ahogy az öltözékedet, úgy a bútoraidat és a lakás kiegészítőidet is összeválogathatod úgy, hogy az téged tükrözzön. Mutasd meg az egyéniségedet az otthonodban is falbontás nélkül!

Cikkünkben lakberendezési stílusok jellemzőit vizsgáljuk, hogy milyen apróbb vagy nagyobb trükkökkel kerülhetsz közelebb önmagadhoz az otthonodon keresztül. A lakberendezési stílus ötletek megfelelő stílusérzékkel könnyen ötvözhetőek egymással.

Retró

Eredetileg az amerikai fiataloktól származik - minden, ami feltűnő, és amiről elsőre azt gondolod, nem illik a lakásba. Előszeretettel használ műanyagot, és igyekszik minél mesterkéltebben utánozni a természetet. Színek és anyagok kavalkádja jellemzi a retró lakásokat, és elengedhetetlen a jó öreg PVC padló és a műbőr kanapé, mindkettő a lakás éke lehet. Persze csak a klasszikus mintás tapéta árnyékában. Ha ezt a lakberendezési formát választod, nem kell törődnöd a terekkel, nem ez a lényeg, sokkal fontosabb a játékosság, a bohókás és szerethető hangulat. Élénk színek, hatalmas minták, anyagok keveredése, és a bakelit lemez a falon az alapja mindennek.

Minimalista

Egyszerű anyaghasználat, rendezett megjelenés, hatalmas terek. Egy életforma, mely a nagyváros lakóinak a kedvence, az egésznapos ingerdús környezet után jó hazatérni egy kellemes, letisztult otthonba. Meglehetősen rendezett stílus, ahol a lényeg a szimmetria. Kevés kiegészítővel, kevés textillel, ami van az lágy színekben pompázik maximum egy minimális geometrikus mintával átitatva, de többnyire inkább minta nélkül. Minden szögletes, és minden passzol egymáshoz, szereti a világos – fehér, bézs vagy pasztellszíneket. Hatalmas ablakok és erős fényforrás jellemzi a minimalista otthonokat, és fontos, hogy egy kábel sem lóg a falból, minden el van rejtve az elektromos eszközökkel együtt.

Skandináv

Hasonlóan tág terekkel és világos színekkel dolgozik, mint a minimalista dizájn, de mégis megengedőbb. A tágas enteriőrök mellett törekszik az otthonosság, a melegség megteremtésére. Fehér falak mellé bátran használj határozott színeket, csupán arra vigyázz, hogy ne vidd túlzásba. Két-három összeillő színnél többen ne alkalmazz. Az egyszerűséget kiegészítve használj egy színes, ám rendezett faliképet vagy bohókás csillárt. Északról eredő stílusként egyébként is nagy hangsúly kerül a lámpák elrendezésére. A szoba középpontja legyen egy a helyiségben szétszórva megtalálható színekből összeállított vidám csillár, melyeket egészíts ki néhány olvasólámpával, és tökéletes lesz az összhatás. Tágas és mégis otthonos, letisztult és szerethető.

Mediterrán

Egy igazán természetközeli stílus – kedvenc alapanyaga a fa és a kő, melyeket néhol „elfelejt” vakolat mögé rejteni. A legmelegebb az összes dizájn közül, imádja a természetet, a nyitott ablakokat és ajtókat, a boltíveket, a tengert ábrázoló festményeket és a felfelé törekvő növényeket. Még a spanyol mediterrán hirtelen és tüzes, addig az olasz elegánsan egyszerű. A provance-i és a görög pedig a romantikát és a hűvös melegséget képviseli. Egy közös bennük, mind szeretik a színeket és a mintás textileket és csempéket. Ha már voltál déli országokban nyaralni a szívedben biztosan hazahoztál egy darabot az ottani mentalitásból, így ahogy ők is teszik, nincs más dolgod, mint a szívedre hallgatni mikor neki állsz lakást rendezni.

Loft / Indusztriális

Erős rusztikus hatás, felfelé törekvő terek a szabadság szerelmeseinek tökéletes otthona. Az erő mellett a funkcionalitás a fő szempont, egy bútordarab kis eséllyel szolgál csupán egy célt. Imád a vassal, és a fémek bármilyen formájával játszani a dizájn, a falak csupasz tégla hatását keltik, mintha még vakolásra várnának, és ha ez nem lenne elég meghökkentő, kötelező elem a tér közepén elfekvő maszkulin tömörfából készült dohányzóasztal. A tér és az anyagok őszinte egyvelege. Jellemzően nincs egyértelmű térelválasztás, a szobák egybe folynak és csak a bútorok jelzik, hogy éppen a hálóban vagy a konyhában tartózkodsz.

Vintage

A vintage észrevétlenül veszi át az uralmat a lakásban. Előszőr csupán egy ódon darab a sarokba, majd jön a következő és a következő, majd elkezd passzolni hozzá a választott díszpárna és a függöny is. Aki egyszer belekóstol a vintage életérzésbe nehezen tud túl leni rajta, de nem is kell! Bátran lehet szeretni, hiszen minden bútordarabnak története van, minden darab mögött egy-egy gondolat húzódik, mely különlegessé teszi az otthonodat. Jól kombinálható más stílusokkal, szereti a világos színeket, a virág mintát, a kopottas de elegáns megjelenést. Kellemes hatást kelt, ha a világos, pasztellszínek dominálnak, és egy sötét fotel, puff vagy komód meglapul valahol a térben – inspiráló és imádnivaló környezet alakítható ki.

Country

Sokszor emlegetik együtt a vintage stílussal, ami csupán azért helyes, mert mindkét irány oda van a régi bútorokért és a púder árnyalatokért. A country-ban nincsenek határok, csupán vezérfonalak – elengedhetetlen a kockás textilek, a kék szín, a naturális, főként faanyagok használata. Dekornak előszeretettel a nagyszülői házból ismert kerámia szobrokat, dísztálakat és edényeket alkalmazza, akár a falon lógva vagy látványosan a polcra helyezve. Nem rejteget, éppen ezért a konyhaszekrények nem is igényelnek ajtókat, elegendő a polcok tiszta megjelenése. Nem tiltja az újat, a régi és a modern darabok remekül megférnek egymás mellett.

Keresés