Színek és formák kavalkádja: ez a Memphis design - DODO | Designban Otthon

Színek és formák kavalkádja: ez a Memphis design

Egy stílus, amely a 80-as években volt igazán meghatározó, ám egyes stílusjegyei - kicsit finomítva ugyan - napjainkban is hódítanak, hiszen egy nagyon feltűnő és egyedi dizájnról beszélünk. Cikkünkben most bemutatjuk, hogy melyek a vibráló Memphis stílus fő jellemzői és, hogy hogyan érdemes elindulnod, ha ki szeretnéd alakítani otthonodban.

Színek és formák kavalkádja: ez a Memphis design

Különböző geometriai formák

A Memphis design egyik fő jellegzetessége, hogy olyan alakzatokat használnak fel a lakberendezésben, melyek részekre bontva akár hétköznapiak is lehetnek, de együtt szokatlan, különleges és figyelemfelkeltő összhatást eredményeznek. Ilyen lehet egy egyedi formájú lámpa, asztal, polc vagy akár egy szék is. A tárgyak készítésére jellemző, hogy különböző szögletes, illetve kerek formákat kombinálnak. Az így elkészült bútorok egyáltalán nem mindennapiak. A stílus lényegében tudatosan próbál elrugaszkodni a már-már „megszokott” dolgoktól. Mindezt úgy, hogy közben mégis az összhang kialakítására törekszik.

Színek és formák kavalkádja: ez a Memphis design

A Memphis stílus egyik "védjegye", hogy erőteljes kontúrokat, vonalakat vagy épp mintákat alkalmaz például a falakon, de akár bútorokon . Sokszor látni olyan házbelsőt, melyeken az adott mintát vagy az éleit vastag, fekete vonalakkal ábrázolták.

Színek és formák kavalkádja: ez a Memphis design

Minták előnyben!

A stílus előszeretettel alkalmaz különböző, nem megszokott mintákat, amivel csakugyan a feltűnőségre, láthatóságra törekszik. Tehát minél különlegesebb, változatosabb egy minta, annál inkább megtestesíti a memphisi stílust. Az egyenes és görbe vonalak váltakozása, a határozott szögletes minták kombinálása a kerekkel, illetve a szabálytalan alakzatok alkalmazása mind-mind jellemző.

Ezek a minták felváltva megjelenhetnek a falakon, a szőnyegen, illetve a bútorokon egyaránt, feldobva vele a helység hangulatát. Hiszen a Memphis design tipikusan az a stílus, amely kinézetével igyekszik nyüzsgést és vidámságot csempészni a mindennapokba.

Színek minden mennyiségben

A Memphis design másik fő ismertetőjegye az elképesztő sokszínűsége. A stílus igyekszik minél élénkebb színekben pompázó bútordarabokat és dekorációs elemeket megalkotni. Ezzel is az egyediségre szeretné felhívni a figyelmet és arra, hogy néha nyugodtan ki lehet tűnni a tömegből!

Színek és formák kavalkádja: ez a Memphis design

Sokszor elsőre talán nem is passzolnak egymáshoz a használt színek, mégis valamilyen oknál fogva jól mutatnak együtt. Legyen szó kékről, pirosról, sárgáról vagy lényegében bármilyen színről, a memphisi stílus jegyében minden felhasználható és még csak gondolkodnunk se kell, hogy mit mivel párosítunk. A pasztell, illetve élénk színeket is bátran lehet variálni kedvünk szerint. A színekben is megmutatkozó összeférhetetlenség az, ami igazán jellemzi a stílust.

Memphis a lakásban

Összeségében a Memphis design tehát egy nagyon látványos és markáns világ, amelyet egy átlag otthonba viszonylag kevesen választanak, de lágyabb változatban bátran ajánljuk.

Színek és formák kavalkádja: ez a Memphis design

Sokan választanak például az otthonukba a stílus jegyében készült bútordarabokat, azaz olyan lakberendezési elemeket, melyeket a különböző geometriai alakzatok kombinálása, illetve az élénk színek és változatos minták felhasználása jellemez. A DODO HOME-nál is találkozhattok néhány különleges darabbal, melyek feldobják majd a nappali vagy akár a hálószoba hangulatát.

A stílus elég megosztó, ezért nem fogja elnyerni mindenkinek a tetszését, viszont ha szeretnéd feldobni vagy felfrissíteni letisztult, fehér enteriőröd, akkor egy Memphis stílusú szolidabb, mintás darab nagyon jól fog mutatni benne! Ideje hát kicsit elrugaszkodni a megszokott dolgoktól! 😉

Keresés