Tudj meg mindent a konténerházakról! - Otthon konténerekből - DODO | Designban Otthon

Tudj meg mindent a konténerházakról! - Otthon konténerekből

A folyamatosan előretörő építési technológiák közé tartozik a konténerház is, ami első hallásra talán kevésbé bizalom gerjesztő, mint amilyen valójában. Hazánkban kevésbé elterjedt, pedig maximálisan környezetbarát és ha ezt választjuk, rendkívül gyorsan “összelegózhatjuk” új otthonunkat!

Luxus konténerház - Forrás: realtor.com

A konténerházakat eleinte csak ideiglenes megoldásként alkalmazták például építkezéseken irodaként, vagy valamilyen egyéb munkaállomásként, melegedőként, később azonban rájöttek, hogy állandó otthont is biztosíthat. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan és miként épül fel, milyen lehetőségei vannak, aki ezt választja és milyen feltételek szükségesek hozzá!

Mi az a konténerház?

A konténerházak alapját gyakorlatilag a szállítmányozásban használt konténerek vagy a gyakran látott irodakonténerek adják. Ezekből áll össze a konténerház, amely nemcsak lakóház, de nyaraló, iroda vagy vendégház is lehet, sőt, hazánkban létezik ilyen óvoda is.

A konténerek 1,5 mm vastagságú hideg acéllemezekből állnak össze, és az így összeállított, merevített dobozok könnyen bővíthetők és ugyan masszívak is, de nem túl ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben. Könnyen beázhatnak és a hideg-meleg időjárás váltakozásával szemben önmagukban nem nyújtanak védelmet.

Mennyibe kerül egy konténerház?

Engedélyeket tekintve a már használt irodai konténerek elég nagy előnyt élveznek, és nagyon sok típus közül lehet választani. És ha van egy jó alapunk, akkor azt akár mi magunk is továbbfejleszthetjük.

Egy használt darab 300.000 Ft körül mozog, a kész modulok pedig 100.000 Ft-os négyzetméter árral vásárolhatóak meg.

Konténerház építése/beszerezése esetén pedig még számos szempontot figyelembe kell vennünk, mert annyira nem egyszerű művelet, mint amilyennek tűnik. A végső árat ráadásul több tényező is befolyásolja, ezek pedig az alábbiak:

  • Az építőanyagok minősége, milyensége.
  • Hétvégi, nyaraló jellegű vagy állandó lakhatást biztosító otthont tervezünk-e.
  • Az eladó vagy a vevő intézi a telepítési, engedélyeztetési folyamatokat.
  • Illetve egyéb extrák, berendezések stb.

Milyen méretű konténerek vannak?

Viszont ahhoz, hogy egyáltalán ezekhez eljussunk, elsőként tisztáznunk kell különböző pataméreteket, amelyeket a következő kérdések határozzák meg:

  • Mekkora konténert keresel magadnak?
  • Tengeri szállításra használt konténerről van-e szó?
  • Új vagy felújított?
  • Oldalán nyitott?
  • Szerelő konténer?
  • Ablakos változat?

Lebegő konténerház

Többfajta méretű konténerek léteznek: lehet 20 lábas, 40 lábas, nyitott tetejű konténer vagy mondjuk az amerikai változat, amely 45 lábas konténer.

A 20 lábas konténer méretei: 6096mm (H) x 2438mm (Sz) x 2590mm (M).
A 40 lábas konténer méretei: 12192mm (H) x 2438mm (Sz) x 2590mm (M).
A 40 lábas magasított konténer méretei: 12192mm (H) x 2438mm (Sz) x 2895mm (M).
A 45 lábas magasított konténer méretei: 13716mm (H) x 2438mm (Sz) x 2895mm (M).

Milyen előnyei vannak a konténerházaknak?

  • Sokkal olcsóbb konténerekből házat építeni, mint egy hagyományosat felhúzni a semmiből.
  • Nemcsak pénzt, de rengeteg időt is spórolhatunk vele, ugyanis akár 2-3 hét alatt is felépíthető egy konténerház és szinte azonnal használatba is vehetjük.
  • Ahogy fentebb említettük, maguk a konténerek masszívak és stabilak és nagyon jól terhelhetőek, így biztonságosan egymásra építhetőek az elemek.
  • Egyre fontosabb a fenntarthatóság és a környezettudatosság, a konténerház pedig abszolút beleillik ebbe az elvbe. A világon rengeteg felesleges konténer hever itt-ott, a beolvasztás helyett pedig lakásként is újrahasznosíthatjuk őket.
  • A méretétől függően könnyen szállítható, így ha felmerülne a költözés gondolata, otthonunkat nyugodtan magunkkal vihetjük!

Tengerparti konténerház - Forrás: curbed.com

Milyen hátrányai vannak a konténerházaknak?

  • A gyenge mértékű hőszigetelés mindenképp hátrányai közé tartozik, amit viszonylag könnyedén megoldhatunk, de tudni kell, hogy a szigeteléstől függően nem lesz túl olcsó.
  • Egy ilyen otthon általában újrahasznosított konténerekből készül, így annak gyakran kopott, megviselt külseje lehet. Felújítása pedig nem mindig olyan egyszerű, ráadásul egyes sérülések helyen rozsdásodhat is, amelyet alaposan ki kell javítanunk, ha hosszú távra tervezünk.
  • Kisebb ellentmondásba keveredünk most, de ahogyan feljebb a fenntarthatóságot emeltük ki a konténerházak egyik előnyként, úgy hátrányként is ki kell emelnünk. Az újrahasznosítás miatt rengeteg energiát megtakaríthatunk a környezet számára, azonban a lakhatóvá tétele olyan folyamatokat foglal magában, amellyel károsíthatjuk a környezetet.
  • Konténerház építése esetén jó pár engedélyre lesz szükséged, amiket alább részletezünk is.

Milyen engedélyekre lesz szükséged konténerház esetén?

Konténerház esetén, ha 50 köbméter nettó térfogat és 3 méter gerincmagasság paraméterekkel rendelkező építményről van szó, és/vagy emberi tartózkodásra is szolgál, minden esetben engedélyt kell kérni. A helyi önkormányzati megítélések és kitételek nem feltétlenül egységesek, ezért minden esetben tájékozódjuk előre, hogy nehogy bármilyen akadályba vagy törvénybe ütközzünk.

Így például, ha nincs 20 cm-nél mélyebb fix alapozás, akkor átmeneti építménynek minősül, ekkor pedig nincs szükség építési engedélyre. Olyan eset is előfordulhat, hogy egy konténert a már meglévő ingatlanon helyezünk el, ekkor még nem számít épületnek. De amint abban is lakni szándékozunk, akkor már rendeltetése van, és innentől kezdve vagy legalább bejelentés szükséges az elhelyezéséhez vagy már kell építési engedély is.

A konténerház ingó vagy ingatlan?

Ez egy érdekes kérdés, ugyanis nincs meghatározva, hogy egy ilyen típusú ház (legyen az konténer- vagy mobilház) ingó vagy ingatlan besorolásba tartozik, ugyanis az építmény talajjal való fizikai kapcsolata nem dönti el az ingóságot. Amennyiben az építmény állagsérelem nélkül a földtől elválasztható, eredeti rendeltetésének megfelelő használatra alkalmas marad, akkor nem minősül ingatlannak, és így megtartja ingó jellegét.

Modern kialakítású konténerház - Forrás: autodesk.com

Hogyan szerezz lakhatást konténerház esetén?

Ha szállítmányozási konténer mellett döntünk, azt többféle módon is átalakíthatjuk, viszont az engedélyeztetése sokkal problémásabb, mint a használt irodakonténereké, amik könnyebben is alakíthatóak, azaz sokkal könnyebb velük dolgozni. Utóbbinak van hivatalos ÉMI engedélye, tehát minden szempontból alkalmasak lakhatásra. Ami fontos, hogy konténerház (vagy mobilház) esetén nem lehet kérni földhivatali bejegyeztetést mobil jellege miatt.

Lakhatási engedélyre nem lesz szükségünk, de egy lakcímünk mindenképp legyen!

1. Ha van közigazgatási neve az utcának és dűlőnek, ahol a telek van, akkor lakcímjelentő kitöltésével a helyi Okmányiroda bejegyzi az okmányainkba.

2. Ha viszont nincs utcanév, csak helyrajzi szám, akkor nem befogadhatóak az adatok. Ekkor az önkormányzatokat kérhetjük meg, hogy nevezzék el az utcát, mert különben csak városba, községbe, faluba jelentkezhetünk be.

Forrás: curbed.com

Víz- és elektromos hálózat kialakítása

Elektromos csatlakozások, földelés

Biztonságtechnikai ellenőrzéseket, intézkedéseket kell elvégeztetni, illetve az érintésvédelmi mérés és a földelések kialakítása is nagyon fontos lépés. Ugyanígy a beüzemelési ellenőrzés, tekintettel a fogyasztók összesített áramfelvételére, és egyéb tűzvédelmi, munkavédelmi előírások elvégzése. Ezek pedig mind a lakóra, bérlőre, tulajdonosra hárul szakember igénybevételével.

Víz, csatorna kialakítása

A konténerek vízvezetékre kötését csak arra jogosult szakember végezheti el. Ellenőrizni kell a nyomáscsökkentő szelep működését és a szűrők tisztaságát. és a külső lefolyókat és vízvezeték részeket is hőszigetelni kell a fagykárok elkerülésére. Használaton kívül a fagy beállta előtt ajánlott az egész rendszert vízteleníteni.

Burkolatok a konténerben

A szerkezet mozoghat, a burkolt felület repedezhet, ezért a laminált parketta és a PVC burkolat javasolt, de kövezni már nem annyira tanácsos. A rugalmas ragasztók, fugázók, nagy fugaközökkel megoldást nyújthatnak. És mivel a közművekkel kapcsolatos mérőeszközöket nem lehet bevésni a konténer falába, ezért a szigetelő burkolattal takarhatjuk azokat.

Konténerházak szigetelése

A konténer alkotó lemezek nem rendelkeznek hőszigetelő réteggel, ezért arról magunknak kell gondoskodnunk, hogy a téli időszakban is élhető legyen, ugyanígy mindenképp érdemes klímát beszerelni a nyári évszakokra, mert gyorsan fel tud melegedni az építmény.

Mivel egy ilyen konténerben nincs sem ablak, sem ajtó, így arról is az újdonsült tulajdonosnak kell gondoskodnia. Az ablakokat érdemes többrétegű üvegezéssel ellátni, ezzel a hőveszteség is csökkenthető lesz.

Maguk a falak gyakran kétrétegű, tűzálló gipszkartonnal vannak megtoldva, erre kerül maga a vakolat. A vakolat is sok esetben eltérhet, lehet pl. fa- vagy kőburkolat, de akár ásvány alapú réteg vagy szórt poliuretán hab szigetelő rendszer is. Bármelyiket is választjuk, a megfelelő szigeteléssel 10-15 évre megoldhatjuk a konténerek hő- és vízszigetelését és viszonylag kis befektetéssel oldhatjuk meg ezt a kérdést.

Lehet-e hitelt, CSOK-ot igényelni konténerházra?

Nem. Sem mobilházat, sem konténerházat nem fogad el egyik pénzintézet sem fedezetként, így lakáshitelt és CSOK-ot sem igényelhetünk ilyen típusú ingatlanra. Viszont mivel ezeknek az építményeknek a költsége nem túl magas, így nem kizárt, hogy személyi hitelből megvásárolhatjuk őket.

Forrás: dwell.com

Konténer vs. mobilház

Mint ahogy sok más modern megoldás és kifejezés gyakran egybemosódik és nem egyértelmű, így a konténerházak és a mobilházak is ebbe a halmazba esnek, hiszen azonos alappal rendelkeznek. De mik az alapvető különbségek közöttük? Lássuk!

  • A mobilház elnevezése is a mobilitásra utal, így az első különbség is az, hogy a mobilház gyakran kerekekkel felszerelt, esetleg kamion palotájára is állítható verziót jelent. Ezzel szemben a hagyományos konténerház nehezebb szállítható, főleg ha egy több konténerből álló házról beszélünk.
  • A méretüket tekintve a mobilházé korlátozottabb, ugyanis általában maximum 50 négyzetméteres, és ettől nagyobbat hazánkban nem is nagyon lehet szállítani. A konténerház mérete azonban nincs korlátozva, csak és kizárólag mi döntjük el és álmodjuk meg, hogy milyet és mekkorát szeretnénk.
  • A mobilházakat kulcsrakészen szállítják a megadott helyszínre és szinte azonnal be is lehet költözni, míg a konténerházakat sok esetben több elemből állítják össze, így több időt is igénybe vehet az összeállítása.
  • A mobilházak előre le vannak gyártva, így nem alakíthatóak át a belső terek, viszont a konténerházak bárhogyan átalakíthatók, így a belső terek, helyiségek és emeletek szabadon variálhatók.

Konténerházak Magyarországon

Az első konténerház hazánkban

Az első magyarországi konténerház Somogy Dániel nevéhez fűződik, aki Noszvajon valósította meg ezt a projektet! Már maga a látvány különleges élményt nyújt, ugyanis gyakorlatilag egy vízfolyam felett található 5 méter magasban. Az első magyar konténerház 2 db 40 lábas konténerből áll, azaz 30 négyzetméteres. Újonnan egy ilyen szerkezet 2 millió Ft, használtan 6-800 000 Ft között áll meg.

A konténerház helyet ad egy amerikai konyhának és nappalinak, két kisebb méretű szobának, egy fürdőnek és egy külön mellékhelyiségben is. Színek terén a szemnek is kellemes pasztell árnyalatokra esett a választás, ahol a kávébarna, a bambusz zöld és a galambszürke dominál. Ha pedig ez még nem lenne elég, van hozzá egy 40 négyzetméteres terasz, amely csak tovább növeli a térérzetet és rendkívül csodás élmény a zöld környezetben.

Forrás: otthonokesmegoldasok.hu

100 négyzetméteres konténerház az erdő szélén

Ez a gyönyörű konténerházat Csupor Anna tervezte saját maga és családja számára, aki egyébként lakberendezőként is tevékenykedik.

Ez a ház összes 5 magasított hajózási konténerből áll, melyből az egyik különálló vendégházként funkcionál és a másik 4 egység alkotja a 100 négyzetméteres otthont, amely ráadásul 2 szintre is tagolódik. Az emeleten van egy fedett terasz is, ami összeköti a vendégházat és a lakóegységet.

Ez az erdőszéli csoda otthon hatalmas ablakokkal rendelkezik, így nagyon sok természetes fény jut be. Természetesen, a szigetelés itt is egy fontos szempont volt, amit padlófűtéssel és ún. thermowood burkolattal oldottak meg.

A konténereket ezzel az eljárással szigetelték kívülről, ez a kültéri faanyagok vegyszermentes, intenzív hőkezeléses konzerváló eljárása, mely által a fa tartósan ellenállóvá válik a környezeti hatásokkal szemben. Ez pedig azért is nagyon praktikus megoldás, mert így a ház már nem is konténerháznak hat, ami fontos szempont volt a tervezés során!

Forrás: epiteszforum.hu

Végül pedig nézzétek meg a konténerházakról szóló videónkat, melyben 5 házat be is mutatunk a nagyvilágból:

Keresés