Hogyan legyél lakberendező, avagy belsőépítész? - DODO | Designban Otthon

Hogyan legyél lakberendező, avagy belsőépítész?

Arról álmodozol, hogy a hobbid az álom munkáddá váljon? Szeretnél végre sikeres belsőépítésszé/lakberendezővé válni? Vagy még csak szemezgetsz ezzel a világgal? Ha a válaszod bármely kérdésre igen, olvasd el cikkünket, mert egészen az alapoktól fogunk mutatni egy utat, ami segíthet abban, hogyan indulj el a lakberendezői szakma felé!

Mielőtt belevágnánk, hadd mutassuk be egyedülálló lakberendező és belsőépítész keresőnket, a DODO Tervező keresőt! Akár tanácsadás, akár konkrét ajánlat céljából keresnél lakberendezőt vagy belsőépítészt, folyamatosan bővülő adatbázisunk segítségedre lesz. Szűrj régióra, árkategóriára vagy éppen szolgáltatásra, garantáltan megtalálod a számodra legmegfelelőbb lakberendezőt! Kattints ide!

Mi a különbség a lakberendező és a belsőépítész között?

Mielőtt beleugranánk, hogyan is lehetsz te is lakberendező vagy belsőépítész, tisztáznunk kell, hogy mi az alapvető különbség a két szakma között, ugyanis sokak fejében összemosódik ez a két fogalom. Nem is gondolnánk, hogy mennyire különböző látásmódot, kompetenciát és eltérő tudást igényelnek, hiszen míg a lakberendező általában egy már használatban lévő terepen dolgozik, addig a belsőépítész ettől többet nyújt: megtölti a belső tereket tartalommal és funkcióval.

Milyen egy lakberendező?

Egy ilyen szakember kiváló stílusérzékkel rendelkezik, ismeri a divatirányzatokat, a legújabb trendeket és könnyen rendez be egy helyiséget vagy akár egy egész ingatlant is. Olyan ötletekkel áll elő, amelyek illeszkednek az ügyfelek igényeihez és ez által megfelelő környezetet teremt a számára. Kiváló javaslatokat tesz a terek tágítására, vagy szűkítésére, hangulatos hálószobákat, vagy elegáns dolgozószobákat is képes berendezni. A lakberendező a konzultáció alapján készíti el a terveket és természetesen, a megszabott keretösszeget is figyelembe veszi.

Milyen egy belsőépítész?

Egy belsőépítésznek a műszaki ismeretekkel sokkal nagyobb mértékben tisztában kell lennie, hiszen ő akár falakat is bonthat, ha szükséges. Természetesen a lakberendező is figyelembe veszi a megrendelője életvitelét, napi rutinjait stb., viszont ő sokkal inkább elrendezés, dekoráció szintjén. Sokkal inkább a harmóniáért, a stílusos összhangért felel, a belsőépítész viszont ezek mellett még jóval nagyobb hangsúlyt helyez a funkcionalitásra és az életformára, a tér hatékony kihasználására.

Egy belsőépítész számára szempont az akusztika vagy a világítás, gyakran mérnökökkel, építészekkel is együtt dolgoznak. Specializálódhat egy területre is, és fejlesztheti a belsőépítészet egy területére vagy típusára jellemző műszaki ismereteket, például lakberendezés, kereskedelmi tervezés, vendéglátás-tervezés, egészségügyi tervezés, egyetemes tervezés, kiállítás-tervezés, bútortervezés és térbeli márkaépítés.

Összegezve elmondhatjuk, hogy egy lakberendező és egy belsőépítész ugyanazokon a munkafolyamatokon keresztül indul el, ugyanazt a tervdokumentációt készíti el (pl. alaprajz, építési terv, gépészet és elektromosság stb.), mindkettő esetén bevonásra kerülnek a szükséges szakemberek. A valódi különbség a volumenben van. Ahogy fentebb említettük, egy lakberendező kisebb egységek szintjén tevékenykedik, míg egy belsőépítész nagyobb egységek szintjén, mert nagyobb mértékű a tervezési jogosultsága. Ezt a tervezési jogosultságot pedig elég komolyan veszik!

Mindig légy naprakész!

Bármelyik szakma mellett is döntesz, mind a kettő megköveteli, hogy naprakész legyél az aktuális trendekkel, anyagokkal, textúrákkal, módszerekkel. Természetesen egy harmonikus otthon nem a legújabb stílus szerint kell legyen berendezve, hanem a megrendelő igényeihez, ízléséhez igazodva a te szakértelmeddel és szépérzékeddel egy számára kellemes élettér kialakítása a cél.

Mivel foglalkozik pontosan egy belsőépítész és egy lakberendező?

Lakberendezőként és belsőépítészként az életed pörgős lesz, a napjaid pedig változatosak, és kicsit sem unalmasak. Gyönyörű otthonokat tervezhetsz, amikkel az ügyfeleidet boldoggá, magadat pedig büszkévé és egyre tapasztaltabbá teheted. Arról nem is beszélve, hogy a több hónapos kőkemény munka és tervezés gyümölcse lesz, amiben hasznosíthatod szépérzéked, kreatív gondolkodásod és látásmódod. A legkisebb összetevőktől a legnagyobbakig minden a te feladatod és felelősséged:

  • Új ügyfelek és projektek megszerzése
  • Árajánlatok készítése
  • Ütemterv készítése
  • Értékelni az ügyfél igényeit a projekt során
  • Vázlatok, műszaki rajzok készítése
  • A bútorok, berendezési tárgyak, eszközök beszerzése
  • Rendszeres helyszíni lét

Természetesen ez a lista korántsem teljes, ugyanis egy tervezőnek számtalan ad hoc feladata is lehet a projekt során, amikre gyorsan és rugalmasan kell reagálnia. Van 5 kiemelkedő tulajdonság, amivel rendelkezni kell egy lakberendezőnek. Ezek az alábbiak:

  • Kreativitás
  • Szervezőkészség
  • Kiváló kommunikációs készség
  • Figyel a részletekre, rendkívül precíz
  • Rendelkezik kereskedelmi érzékkel

Milyen végzettségre lesz szükséged?

Milyen képesítése van egy belsőépítésznek?

A fentiek értelmében egy belsőépítész minden esetben építészeti egyetemre jár, ahol belsőépítészetre szakosodnak vagy belsőépítészeti mesterképzést végeznek el az építészeti alapképzést követően. Mivel komoly műszaki tudatással kell rendelkezniük, ezért gépészeti, statikai ismeretekre is szert kell tenniük, sokkal globálisabban, mint egy lakberendező esetén.

Milyen képesítése van egy lakberendezőnek?

A lakberendezők ezzel szemben egy tanfolyam formájában is elsajátíthatják azt a tudást, ami ehhez a szakmához szükséges. Nem kell hozzá főiskolai végzettség, nem olyan rég még OKJ-s papír, most már bármilyen más egyéb tanfolyam, magániskola képzése elég ahhoz, hogy lakberendezővé válj. De nehogy azt hidd, hogy ez annyira könnyű lenne! Természetesen, nem kell annyi műszaki ismeretet magadba szívni, de ha mondjuk csak a szőnyeg és a függöny kiválasztásáról, vagy a színek párosításáról ábrándozol, akkor hamar rádöbbensz majd, hogy sokkal többről szól ez.

Amit viszont jó esetben nem csinál egy lakberendező:

  • Nem állít ki statikai véleményt.
  • Nem tervez fűtésrendszert.
  • Nem tevékenykedik generálkivitelezőként.
  • Nem jön dönt ügyfele helyett, csak akkor, ha nagyon muszáj.
  • Nem tervez kertet.

Ezekre a “munkakörökre” vannak sokkal hozzáértőbb szakemberek, és mindenkinek az a célja, hogy minden a tervek szerint történjen, ezért ilyen kérdésekben nem is érdemes improvizálni.

Milyen lakberendezési és belsőépítészeti képzések vannak?

Magyarországon jelenleg számos képzési forma közül tud választani az, aki lakberendező vagy belsőépítész szeretne lenni. Ahogy fentebb említettük, míg előbbi inkább egy tanfolyam szintű képzés, utóbbi inkább főiskolai szintű. Egy következő cikkünkben fogjuk bemutatni részletesen a különböző lakberendezési és belsőépítészeti képzéseket, de mivel ez a cikk arról szól, hogyan indulj el, ezért szeretnénk megemlíteni pár lehetőséget.

Lakberendezési képzések:

Ha leginkább közel akarsz lenni a "tűzhöz", talán a StílusHáz az egyik legjobb választás. Hogy miért? Mert a Lakberendezők Országos Szövetségéhez tartozik, ezért az ott végzettek rögtön egy kis előnnyel indulnak.

Képzés helyszíne: Budapest
Időtartam: 680 óra - 4 félév
Tandíj: 199.000 Ft / félév

Bővebb infóért kattints ide!

Az OtthonLabor egy komplett, online lakberendezési tanfolyamokkal foglalkozó oldal, ami számos szinten segíti az ezzel a területtel szemezgetőket. Az ingyenes tanfolyamoktól kezdve mindenféle lehetőség közül választhatsz a konyha tervezéstől, a burkolatokon és a világítás megtervezésétől egészen a lakberendezési alapokig. Így az árak és a tanfolyamok eltérőek az adott kurzustól függően.

Bővebb infóért kattints!

A Junior Art Center az elsők között van a lakberendezési oktatás palettáján, és alapképzést és mesterképzést is biztosítanak egy helyen. Már 20 éve képeznek lakberendezőket és így nagyszerűen követik az innovatív oktatási módszereket is.

Képzés helyszíne: Budapest
Alapképzés időtartama: 670 óra - 4 félév
Alapképzés tandíja: 190.000 Ft / félév
Mesterképzés időtartama: 256 óra - 2 félév
Mesterképzés tandíja: 240.000 Ft / félév

Bővebb infóért kattints!

A Kurzus Tanfolyamközvetítőnél lakberendezői tanfolyamok, 3D látványtervezés, egynapos és kétnapos hobbi tanfolyamok, illetve bútorkészítő tanfolyam is választható. A régi törvény szerint OKJ rendszerre építették a tanfolyamokat, amiket a jelenlegi törvényeknek megfelelően vittek tovább. A képzési idő és az árak nagyon eltérőek az adott kurzustól függően, erről a weboldalukról tudsz informálódni!

Képzés helyszíne: Budapest

Bővebb infóért kattints!

A KREA Iskolában valójában nem csak lakberendezést lehet tanulni! Ahogy a nevéből is kiderül ettől nagyobb területet foglal magába: sminkelés, divat, enteriőr, fotográfia és grafika-web. Az enteriőr szekción belül pedig 4 lakberendezői képzés közül is választhatsz, amelyek időtartama és tandíja a képzéstől függ.

Képzés helyszíne: Budapest

Bővebb infóért kattints!

Belsőépítészeti képzések:

A MOME az ország legnagyobb művészeti egyeteme, ezért érdemes elgondolkodni rajta, ha ezt a szakmát választod. Építőművészeti alapképzést és mesterképzést is nyújt.

Képzés helyszíne: Budapest
Alapképzés időtartama: 6 félév
Mesterképzés időtartama: 4 félév

Bővebb infóért kattints!

A METU-n számos művészeti képzés közül választhatsz alapképzés és szakirányú továbbképzés szinten is, így ezen az intézményen belül is megszerezhetsz minden szükséges tudást. Utóbbihoz minden esetben diploma szükséges.

Környezetkultúra alapképzés:

Képzés helyszíne: Budapest
Időtartam: 6 félév
Tandíj: 510.000 Ft / félév

Bővebb infóért kattints ide!

Belsőépítészeti szakirányú továbbképzés:

Képzés helyszíne: Budapest
Időtartam: 3 félév
Tandíj: 430.000 Ft / félév

Bővebb infóért kattints!

Nem kérdés, hogy a BME-t is kiemeljük, hiszen itt kiemelt műszaki tudásra tehetsz szert. A METU-hoz hasonlóan a belsőépítészeti képzés itt is szakirányú továbbképzési szak, amely az alapoktól felkészít a tervezés rejtelmeire.

Képzés helyszíne: Budapest
Időtartam: 4 félév
Tandíj: 270.000 Ft / félév

Bővebb infóért kattints!

Ez csak néhány a számtalan lehetőség közül, amelyek közül választhatsz, de ha segítségre van szükséged, nyugodtan keress minket!

Amit tudnod kell, hogy önálló vállalkozás indítása esetén nem mindegy, hogy milyen papírod van. Ezért, ha ilyenben gondolkozol, inkább az “Államilag elismert bizonyítvány”, vagy a diploma irányába indulj, ugyanis ezekkel tudod igazolni tevékenységeid. A magániskolák által adott bizonyítvány nem alkalmas erre.

Mennyit keres egy lakberendező és egy belsőépítész?

És végre eljutottunk ahhoz a részhez, ami feltehetőleg a legjobban érdekel mindenkit. A lakberendezők és a belsőépítészek keresete nagyon eltérő lehet, már csak azért is, mert e tekintetben 2 lehetőséged van: alkalmazottként helyezkedsz el vagy saját vállalkozást indítasz.

Ahogy fentebb említettük, dolgozhatsz egy cégnél is alkalmazottként, például tervező asszisztensként, ez esetben nagyjából nettó 180-200.000 Ft-tól egészen nettó 400.000 Ft-ig is terjedhet az az összeg, amit megkereshetsz. Természetesen, az első inkább egy kezdő fizetés, a 400.000 Ft-os határ már egy tapasztaltabb lakberendezőnek/belsőépítésznek jár, de ha sokat beleteszel, fejlődsz és elhivatott vagy, elérheted ezt a szintet is!

Fontos, hogy ha alkalmazottként dolgozol, és ha belefér az idődbe, nyugodtan vállalhatsz mellé saját projekteket is, amikkel egyszerre növelheted a fizetésedet és a tapasztalataidat is!

A másik lehetőség, ha önálló vállalkozást indítasz, ez esetben gyakorlatilag a határ a csillagos ég. Ez az összes nehezebben meghatározható, hiszen függ az általad megadott óra- vagy projektdíjtól, a jutalék mértékétől, hogy hány projektet vállalsz. Itthon pl. úgy számolhatunk, hogy a 3000 Ft-os négyzetméter ártól egészen a 20.000 Ft-os négyzetméter árig szabnak ki díjazást, ez már segíthet, hogy egy X négyzetméteres lakásért mennyi pénzt kaphatsz.

Tippek sikeres hazai lakberendezőktől

Talán nincs is hitelesebb attól, ha olyanok beszélnek az indulásról, erről a szakmáról és például a nehézségekről is, mint azok, akik már megjárták ezt az utat, és jelenleg is lakberendezőként dolgoznak és élvezettel teszik azt!

Horváth Amelita

Horváth Amelita korából adódóan is otthon van a mai trendekben és nem csak tehetséges, de ízlése és szépérzéke is irigylésre méltó. Néhány éve, egészen pontosan 2016 óta foglalkozik lakberendezéssel, ezért tapasztalatai frissek, így mindenképpen szerettük volna, ha megosztja tapasztalatait! Az pedig csak hab a tortán, hogy jelenleg egy neves női magazinnak is ír cikkeket, ami bizonyítja kreativitását, alkotásvágyát és sokoldalúságát!

DODO: Milyen jó tanáccsal látnál el egy kezdő lakberendezőt?
Amelita: Elsőként mindenképp azt javasolnám menjetek el egy lakberendező mellé gyakornoknak, tervező asszisztensnek, hogy amit az iskolában tanultatok, gyakorlatban is lássátok. Ha van rá lehetőségetek szenteljetek időt a látványtervezés megtanulására, még ha nem is profi szinten, de szükséges a tervek prezentálására. Ne féljetek megmutatni a munkáitokat, mert ha nem teszitek közzé, senki nem fogja tudni hogy ezzel foglalkoztok.

DODO: Számodra mik voltak a legnagyobb nehézségek a kezdetekkor?
Amelita: Számomra a termékismeret megszerzése és a rutin volt a legnehezebb feladat, ám ezt csak az idő segíti, nem lehet sürgetni. Miután pedig egyedül elkezdtem vállalkozóként a lakberendezést az időbeosztás megtartása volt, hogy meglegyenek a rendszer a napjaimban. Illetve mai napig nehézséget okoz az, hogy a megrendelőknek ez "szabadidős feladat", ezáltal sokszor kérik, hogy az esti órákban legyen a meetingek, átadások, vagy hétvégén. Ezt igyekszik türelemmel kezelni az ember, de amikor már nem 1-2 ügyfélről van szó, nem lehet sajnos minden kliensnél munkaidőn kívül dolgozni, hiszen tudni kell kikapcsolni is.

DODO: Mitől féltél a legjobban, amikor belevágtál a lakberendezésbe?
Amelita: Attól, hogy mi lesz, ha hibázom és ezáltal veszítek a szakmai hitelességemből. - Hiszen amúgy sem egyszerű az üzleti világban huszon-x évesen.

DODO: Kaptál-e e segítséget? Ha igen, kitől és honnan?
Amelita: A gyakorlati tudást volt lehetőségem egy lakberendező mellett tervező asszisztensként kitanulni, az üzleti oldalról pedig édesapám támogatott és támogat a mai napig is a tanácsaival.

Amelita elérhetőségei: Weboldal | Facebook | Instagram | YouTube

Nézd meg Amelitával készült interjúnkat:

Klucsik-Lengyel Orsolya Noémi

Klucsik-Lengyel Orsolya Noémi 2012 óta foglalkozik lakberendezéssel, és egy hosszú és tartalmas út áll mögötte ahhoz, hogy ilyen sikeres lehessen most. Tavaly megjelent első könyve is (A jó alaprajz 11 titka címmel), és blogot is vezet - természetesen lakberendezési témakörben - folyamatos megbízásai mellett. Ő tényleg anyait-apait beleadott, hogy elérje álmait, így az ő tanácsait is érdemes megfogadnod!

DODO: Milyen jó tanáccsal látnál el egy kezdő lakberendezőt?
Orsolya: Kezdő lakberendezőknél fontosnak tartom, hogy megismerkedjenek az anyagokkal, menjenek el minél több termékbemutatóra (akár online is), vegyenek részt a cégek oktatásain, szóval minél több ismeretet gyűjtsenek be.

DODO: Mitől féltél a legjobban, amikor belevágtál a lakberendezésbe?
Orsolya: Kezdő lakberendezőként attól féltem legjobban, hogy miként tudom megértetni magam a megbízóimmal. Hiszen sokszor csak belül éreztem, mi a jó megoldás, de azt kellő magyarázattal, empátiával el is kell tudni mondani. Ebben sokat segítettek a Lakberendezők Országos Szövetsége által szervezett tanácsadások, hiszen olyankor 20-30 perben kell az érdeklődőknek releváns tanácsot adni. Szóval azt gondolom ez gyakorlat kérdése.

DODO: Mit szeretsz a legjobban a lakberendezésben/tervezésben?
Orsolya: A legjobban azt szeretem a munkámban, hogy változatos. Változatosak a mindennapok, változatosak a tervezési feladatok. Ami tulajdonképpen egy önzés is. Hiszen minden egyes megtervezett otthont picit magaménak is érzek, ezáltal rengeteg stílusú, színvilágú nappalim, hálóm és fürdőm is van.

DODO: Szerinted mik a legnagyobb nehézségek a lakberendezésben/tervezésben?
Orsolya: A legnagyobb nehézség a tervezésben? Egyszerre minden és semmi. Minden projekten más okoz nehézséget. Valamikor az alaprajz véglegesítése, valamikor a színek kiválasztása, valamikor pedig az elektromos alapszerelés. De összességében azt gondolom kiegyenlítik egymást.

Orsolya elérhetőségei: Weboldal | Facebook | Instagram

Nézd meg Orsolyával készült interjúnkat:

Szente-Tóth Andrea

Andrea nagy szakértelemmel bíró lakberendező, aki egy-egy projektet holisztikusan közelít meg: ő nem kizárólag az esztétikumot nézi, hanem a megrendelő élethelyzetét és a térben rejlő belsőépítészeti lehetőségeket is. Ráadásul munkamódszerére is ez a megközelítés jellemző: a tervezéstől a kivitelezésig a teljes folyamatot végigkíséri és vigyázó szeme a legapróbb részletek felett sem siklik el. Számos nagy projekt van már mögötte, így az ő tapasztalatai is sokat segíthetnek neked!

DODO: Milyen jó tanáccsal látnál el egy kezdő lakberendezőt?
Andrea: Azon túl, hogy hatalmas alázat kell ehhez a munkához, elsősorban szeretnie kell az embereket. Számukra hozza létre az életük egyik legmeghatározóbb helyszínét. 

DODO: Kaptál-e e segítséget? Ha igen, kitől és honnan?
Andrea: Valójában inspirációt kaptam francia belsőépítészek munkájából. A részletgazdag megoldásaikból, átgondoltságukból. Nemcsak csodás enteriőröket alkotnak, hanem napi használathoz komolyan átgondolt élettereket hoznak létre.

DODO: Mit szeretsz a legjobban a lakberendezésben/tervezésben?
Andrea: A funkciókat elhelyezni, hogy a lehető legjobban szolgálja az ott élők/dolgozók kényelmét. Nagyon szeretem a különbözőséget, a sokféleséget. Ahogy minden ember, úgy minden otthon is egyedi és megismételhetetlen. Nem tudom elképzelni mi lehet még ennél inspirálóbb. A mi munkánk soha nem monoton. A legjobban azt szeretem, ahogy a tervek életre kelnek, összeáll a végső kép, melynek origójában egy boldog ügyfél áll.

DODO: Szerinted mik a legnagyobb nehézségek a lakberendezésben/tervezésben?
Andrea: Megtalálni, beszerezni, összehangolni a megálmodott részleteket.

Reméljük, hogy sok hasznos információt tudtunk összegyűjteni ahhoz, hogy kicsit konkrétabb és kézzel foghatóbb képed legyen a lakberendezés világáról. Ha bármilyen kérdésed van, nyugodtan keress bennünket vagy nézz szét YouTube csatornánkon, ahol több interjút és izgalmas videót is találsz!

Keresés