Eljött a mobilházak ideje! - Mindennapok a szabadság és a mobilitás je - DODO | Designban Otthon

Eljött a mobilházak ideje! - Mindennapok a szabadság és a mobilitás jegyében

Mobilitás, szabadság és környezettudatosság. Ha ezek a jellemzők fontosak számodra, akkor érdemes eljátszanod a mobilház gondolatával is, ugyanis ez az Európában még kevésbé elterjedt technológia sokak életét könnyíti meg. Legújabb cikkünkben mindent megtudhatsz a mobilházakról, miért érdemes és miért nem érdemes választani, és miben különbözik hagyományos társaihoz képest. Olvass tovább! :)


Úgynevezett mobilház karaván Kaliforniában

Mik azok a mobilházak?

A mobilház előregyártott, kerekeken gurulni képes, vasvázas építmény, amit egy szendvicsszerkezet tart össze, és több szobát, konyhát és fürdőszobát is magában foglal. A mobilház minden egyes darabját a gyártó helyén készítik el, és az összerakott házat egészében szállítják a rendeltetési helyére - azaz egy mozgatható, áthelyezhető konstrukció.

Mi a különbség a mobilház, a konténerház, a könnyűszerkezetes ház és a készház között?

A mobilházat sokan összekeverik a készházzal vagy a konténerházzal, pedig vannak lényeges különbségek. Amíg a mobilházat teljes egészében a gyártó készíti el, és kész állapotban szállítja le (költözésre kész állapotban, akár teljes bútorzattal), addig a készház, más néven könnyűszerkezetes ház és a konténerház is darabokban érkezik a helyszínre és ott állítják össze. A készházak kivitelezése egyértelműen építési munkálatnak minősül, emiatt engedélyköteles, a felépített készház pedig egyértelműen ingatlanvagyon.

A konténerház szállítmányozási vagy irodakonténerekből összeállított ház. Csekély hőszigetelő réteggel rendelkezik, ezért téli használat esetén külön hőszigeteléssel kell ellátni, nyáron pedig klíma szükséges, mert hamar felmelegszik. A konténerházak szállítása lényegesen egyszerűbb, mint a mobilházaké.

Miért jó a mobilház?

A nevéből fakadóan mobilis, könnyen mozgatható, áthelyezhető, költöztethető. Gyorsan elkészül, egy darabban érkezik, nem kell külön összeszerelni. Még a berendezése miatt sem kell értékes időt vesztegetned: megrendelheted beépített, helytakarékos bútorzattal, háztartási gépekkel. Olcsó alternatívát jelent, ha nyaralóvásárláson gondolkodsz, a felkapott környékeken ugyanis egyre nehezebb megfizethető ingatlanhoz jutni.

Mennyi idő alatt készül el egy mobilház?

Egy mobilház a gyártócsarnokban 8-10 hét alatt készül el, a szállítást követően pedig 1-2 napon belül beköltözhető. (Azért kell a költözéshez még 1-2 nap, mert a szállítás során keletkezett esetleges sérüléseket kijavítják, a mobilházat telepítik a mobilházat, megépítik a teraszt, elhelyezik az esetleges díszítő elemeket stb.)

Ezután a házat kamionnal a helyszínre szállítják, ahol egy daru segítségével kerül a végleges helyére. A ház alá előre elkészíthetsz hagyományos alapot, sávalapot, lemezalapot, pontalapot, betonelemeket, de az alapozást talajcsavarral is elvégezhetik. A közműre csatlakozást mindig neked kell biztosítani!

Mennyi az élettartama egy mobilháznak?

Egy mobilház átlagos élettartama 50-70 év is lehet, de ez esetben is nagyon fontos a rendszeres karbantartás.

Mennyibe kerül egy kulcsrakész mobilház?

Egy mobilház ára sok tényező függvénye. Mielőtt mobilházat vásárolsz, az első és legfontosabb, hogy meghatározd, hogy nyaralónak vagy állandó otthonnak szánod, hiszen ez alapvetően befolyásolja, hogy mennyire érdemes komfortossá tenni. Emellett pedig számos tényező befolyásolja az árat: milyen minőségű alapanyagokat választasz, milyen minőségű berendezést szeretnél, luxus otthonban gondolkodsz-e stb.

A mobilházak ára éppen ezért nagyon nehezen meghatározható, de kb. 200-350.000 Ft/négyzetméter áron mozognak, amihez hozzá adódnak az extra igényeid és a határ gyakorlatilag a csillagos ég.

Ráadásul vannak járulékos költségek is, amivel számolnod kell: terepfelmérés és terep igazítás, a mobilház szállítása, telepítése, a közüzemek bekötése.

A mobilházak rövid története

A mobilházak térhódításának kezdete az 1870-es évekre nyúlik vissza, amikor a telepesek folyamatos helyváltoztatásra kényszerültek és olcsó, mobilis otthonra volt szükségük.

Napjainkban, a mai modern mobilház már nem a túlélés záloga, hanem egy új generációs, gyorsan elkészülő, környezetbarát trend, ami költséghatékonysága miatt mindenki számára elérhető. Az Egyesült Államokban a lakosság 10%-a lakik mobilházakban, hiszen ott az emberek teljesen másként vélekednek az otthon fogalmáról, mint Európában. Állandóan jönnek-mennek, költözködnek, nem ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen egy fix otthonuk.

Magyarországon egyelőre csekély mértékben terjedtek el a mobilházak, leginkább nyaraló formájában választják. Egyes ingatlanszakértők szerint napjainkban történik némi elmozdulás e téren, hiszen az emberek az egyre gyorsabb megoldásokra vágynak, de az ár még eléggé elrettentő lehet.

Amit a mobilházakról tudni kell

Mekkora egy mobilház?

A mobilházak alapterülete általában 20-50 nm között mozog. A legnagyobb egység, amit szállítani tudnak, az 52 nm, de ettől függetlenül lehet ettől nagyobb mobilházad is. Ez a maximális modulméret, amiből többet is össze lehet építeni. Egy modul belmagassága 2,55 méter.

Hogyan telepítik a mobilházakat?

Mivel a mobilház előregyártott építmény, ezért a telepítése egyszerű, csak arra kell figyelned, hogy a telek kamionnal, daruval megközelíthető legyen. A mobilházakat nem kell véglegesen a talajhoz rögzíteni, innen ered a mobilitás és a szállíthatósága.

Nem feltétlenül igényel külön alapozást, elég a megfelelően tömörített talaj, és 4-6 betonkocka vagy talajcsavar a kerekek tehermentesítése céljából. Javasolt a lábazati részt eltakarni és körbe venni. A közművekre való rákötés - ami minden esetben engedélyköteles - a megfelelő előkészítés után egy nap alatt is elvégezhető.

Hogyan és milyen részekből épül fel egy mobilház?

Ahogy fentebb már írtuk, a mobilházak alapja egy vasváz, amire szendvicsszerkezet kerül. Ebben a külső rész alumínium, a belső fal pedig lehet műanyag vagy farostlemez. A külső és a belső réteg között található egy faszerkezet, mely hungarocell és/vagy üveggyapot, kőzetgyapot szigeteléssel van kitöltve. A szigetelés típusa és vastagsága függ az évjárattól, gyártótól és modelltől. Ahhoz, hogy a mobilház szebb dizájnt kapjon, gyakran kerül fa, vagy fahatású burkolat a külső és belső falakra. A nyílászárók hőszigetelt 2 vagy 3 rétegű, jobb hőtartó képességgel rendelkező műanyag nyílászárók.

Milyen egy mobilház padlózata, vázszerkezete?

A mobilházak kialakítása értelemszerűen nem stabil, amit ebből kifolyólag lekövezni sem lehet, mert az alapanyagoknak és burkolatoknak alkalmazkodniuk kell a szállíthatósági feltételekhez. Ez sajnos korlátozza a lehetőségeket a padló kialakítása során is. A mobilház padlózata lehet OSB lap vagy préselt furnérlemez, burkolatnak pedig a legmegfelelőbb a PVC és laminált parketta. A falak burkolhatók, a gépészet a padlóba vagy falakba van rejtve.


Üdülő luxus mobilház Horvátországban - Forrás: tripadvisor.com

Hogyan oldható meg a mobilház falainak szigetelése?

A mobilház minőségétől függően többféle szigeteléssel rendelkezhet: hungarocell, purhab, üveggyapot, kőzetgyapot. A külső és a belső réteg között található egy fa- vagy fém szerkezet, ami purhab szigeteléssel van kitöltve.

A piacon fellelhető legtöbb mobilház általában 5-10 cm hőszigeteléssel rendelkezik. Ez még nyáron sem igazán komfortos, de kis hűtéssel és fűtéssel 3-5 hónapon át használható, Hátránya, hogy rendkívüli módon energiapazarló. Egy komoly négyévszakos XXI. századi mobilház akár 20-35 centiméteres szigeteléssel is rendelkezik a falak és a födém tekintetében, de a padlóban is 15-25 cm szigetelést helyeznek el, a panelek kialakítása pedig lehetővé teszi a légzáró, jó hőszigetelő értékű hézagmentes szerelést.

Milyen fűtési lehetőségei vannak egy mobilháznak?

Egy mobilház fűtési rendszerének kiépítésénél több lehetőség közül is választhatsz:

  • Energiatakarékos elektromos fűtési rendszer, ahol a fűtést a beépített elektromos termosztáttal rendelkező alacsony fogyasztású fűtőpanelek biztosítják.
  • Infrafűtés: falra szerelt elektromos infrapanel, infra padlófűtés
  • Fatüzelésű, szabadon álló öntöttvas kályha/kandalló
  • Fűtő-hűtő légkondicionáló
  • Olajradiátor
  • Elektromos hősugárzó
  • Ha nem akarod a házat hálózatra kötni, akkor alternatív fűtésként alkalmazhatsz beépített gáz fűtés gázpalackról, esetleg egy kis fatüzelésű kályhát. (Ennél nagyon fontos a megfelelő szellőzés!)
  • Napelemes megoldások

Mi jellemzi a mobilház áramellátását?

A mobilház ráköthető a közművekre, de ezek hiányában is lehetőség van arra, hogy bárhol összkomfortos házként funkcionáljanak, hisz tartályos vízről, gázpalackról és generátorral is megoldható a beüzemelésük.

A mobilház telepítését és közművekre való csatlakozását engedélyeztetni kell. Az elektromos vezeték telepítése földkábelen keresztül történik szabványos bekötéssel. A földelési ellenállás, és a középfeszültségű kábel szigetelés-ellenállás méréséről mérési jegyzőkönyvet kell készíteni, amit az üzemeltetőnek és az áramhálózatnak át kell adni feszültség alá helyezés előtt.

Hogyan alakítják ki a mobilház víz- és csatorna rendszerét?

A mobilházban teljes víz- és csatornarendszer van kiépítve, ami biztosítja a ház vízellátását, illetve a szennyvíz elvezetését. Ezek általában a ház hátulján, vagy a mobilház fürdő alatti részén csatlakoztathatóak a külső hálózathoz.

Mit jelent, ha egy mobilház 4 évszakos?

Ha a mobilházadat életvitelszerűen, egész évben szeretnéd használni, akkor neked a négyévszakos változata való. Ezek az építmények komoly szigeteléssel, három rétegű, „A” energia besorolású nyílászárókkal rendelkeznek. Fűthetőek, energiatakarékos módon az év hidegebb időszakában is használhatóak. A négyévszakos mobilház a technikai paraméterek tekintetében megüti a hagyományos épületek szintjét, a mobilitásával, valamint az kivitelezési időintervallum tekintetében pedig jóval felülmúlja azokat.

Mit kell tudni a mobilházak tűzvédelméről?

A mobilházak gyártása során a gyártóknak be kell tartaniuk számos előírást, mint pl. bevizsgáltatott alapanyagok használata, a hatályos tűz- és érintésvédelmi szabályoknak való megfelelés stb. Tűzvédelem és bármilyen vis maior esetében ugyanannyira biztonságosak, mint bármilyen lakóház, emellett szerkezetünk földrengésbiztos, mely külföldi telepítéseknél fontos szempont.


2015-ben épült, Kolumbiában található mobilház - Forrás: archdaily.com

Milyenek a mobilházak belső terei?

A mobilház előnye, hogy a gyártási technológiája miatt egyszerűen, bármikor átalakítható, bővíthető, így akár az egyedi igényeid alapján is formálható a belső tér kialakítása. A szerteágazó alaprajzi megoldásoknak köszönhetően megválaszthatod a belső térelválasztás mikéntjét, a padlózat típusát, színét, a nyílászárók elhelyezkedését, a beltéri ajtók típusát, színét, a falak színét, a világítás elrendezését, a konnektorok, kapcsolók elhelyezkedését, a csempe típusát, színét, a bútorokat, de kérheted bútorozatlanul is.

Milyen berendezésekre lesz szükséged, és mi az, amiről le kell mondani, ha mobilházba akarsz költözni?

A mobilházak rendelkeznek szobákkal, konyhával, fürdőszobával. Felszereltségükben megtalálhatók a legfontosabb bútorok. A szobákban szekrények, ágyak, asztalok, polcok, lámpák, amelyeknek a színét, típusát, mintáját az egyedi igényeknek megfelelően alakítanak ki. A konyhában tűzhely, hűtő, mosogató, szagelszívó, étkező garnitúra, a fürdőszobában kád vagy zuhanykabin, mosdó, WC, bojler biztosítja a kényelmedet.

Mivel a mobilházak alapterülete adott, így csak a hely hiánya az, ami határt szab az elképzeléseidnek. Ezért a masszív, nagy helyigényű bútorok helyett a kényelmet és a funkcionalitást képviselő darabokat kell választanod. Így le kell mondanod a felesleges holmik halmozásáról és a “majd valamire jó lesz” elven működő gyűjtögetésről.

Hogy fér el minden ilyen kis helyen? - Térrendezési és tárolási tippek

Ahhoz, hogy kényelmesen elférj célszerű minden lehetséges tárolásra alkalmas helyet kiaknázni. Fontos a rendszerezés és az átláthatóság, hogy könnyen és gyorsan rátalálj arra, amit keresel.

  • A különféle tárolódobozok és ládák rendkívül hatékony eszközök, hiszen a megfelelő méret kiválasztása után a mobilház minden polcos részére, a szekrényekbe, az asztalok alá is elhelyezheted őket, amelyekbe egyrészt rengeteg dolog elfér, másrészt egy rendezett és szép enteriőrt ad.
  • Praktikus lehet a polcok és különböző tartó eszközök használata. Előnyük, hogy szinte bárhova felszerelhetőek és nem foglalnak sok helyet sem, ami egy mobilház esetén fontos szempont.
  • A konyhában és a fürdőszobában lehet hatékony megoldás, a ragasztásos módszer, amikor különböző tárolókat, akasztókat és rácsokat rögzítesz a falra, az ajtókra, vagy a bútorokra plusz tárolási felületet biztosítva.

Hogyan dekoráld a mobilházat?

Mobilházadat ugyanolyan elv szerint dekoráld, mint egy hagyományos otthont. Ha a színes párnákat, takarókat, függönyöket szereted, akkor azokkal, ha a szobanövények üde szépségét, akkor azokkal. De ugyanígy szóba jöhetnek a faliképek, az asztali lámpák, vagy egy nagy tükör, ami szinte megduplázza a természetes fényt és ez által a teret is tágítja. Népszerűek az olyan dekorációs elemek, mint például a fal- vagy ablakmatricák, amelyek költséghatékony, ám mégis látványos megoldást biztosítanak.


Kolumbiai mobilház belső terei. Területe: 37 nm - Forrás: archdaily.com

Milyen előnyei és hátrányai vannak a mobilházaknak?

A mobilházak előnyei

A mobilház választása mellett rengeteg előny szól, köztük sok olyan, amit egy hagyományos ingatlan nem képes nyújtani.

  • Gyorsan elkészülnek és könnyen felállíthatóak.
  • A helyszínre modern, helytakarékos bútorzattal teljesen berendezett formában egy darabban érkeznek.
  • A berendezésnél az egyéni igényeket is figyelembe veszik.
  • Nem kell hozzá építési engedély.
  • Kifizetődőbbek minden más építési megoldásnál.
  • Nem helyhez kötöttek, bármikor szállíthatóak (így nem jelent gondot a költözés).
  • A telektől teljesen függetlenek, ezért bármikor eladhatóak.

A mobilházak hátrányai

Az előnyök mellett akadnak azonban hátrányok is a mobilházakkal kapcsolatban:

  • A mobilház elkészítése viszonylag könnyűnek mondható, de a szállítása már annál nehézkesebb, több szervezést igénylő feladat. Csak a szállításra alkalmas kamionnal, kísérőautóval tudják a kívánt telekre kiszállítani, ami a nagy méret miatt csak külön engedéllyel végezhető és a forgalom elkerülése miatt csak éjjel megoldható.
  • A mobilház lerakásához traktorra, darura vagy terepjáróra van szükség.
  • A domborzat előzetes kiigazítása plusz költséget jelent.
  • Ha egész évben használod, a fűtése költséges lehet.
  • Gyakori panasz, hogy sajnos nem elég szépek: a szerkezeti kialakításuk nem stabil, csak bizonyos típusú burkolattal lehet ellátni őket, mert a padló mozog, reped, esetleg elválik.
  • A gépészet látszani fog, mivel a szendvicspanel szerkezetbe nem lehet bevésni sem a villanyt, sem a fűtést, ezért a letelepített házakat faburkolattal látják el kívül és belül, hogy otthonosabb legyen - ez pedig újabb plusz költséggel jár.
  • Az illetékes önkormányzatnál kell érdeklődni, hogy a mobilház telekre helyezése építkezésnek minősül-e, milyen engedélyekre lehet szükséged.
  • Lakáshitel és CSOK sem vehető fel rá.

Mobilházak szállítása

Mobilház vs. téglaház

Mindkét ház típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyek alapján mindenki eldöntheti, hogy melyik áll hozzá közelebb.

  • A téglaház a tégla szilárdságának, nagy teherbírásának és mechanikai ellenállásának köszönhetően stabilabb a mobilháznál, viszont sokkal több idő alatt készül el.
  • A téglaház a terhelés során is biztonságos, nem reped, és lehetővé teszi a későbbi ráépítést, míg a mobilház instabil, a padló mozog, reped - és csak bizonyos burkolatokat használhatsz.
  • A téglaház természetes alapanyagokból, modern, környezetbarát gyártástechnológiával készül, ezért komfortos, egészséges belső klímát biztosít. Ezzel szemben a mobilházak alapvetően hamar felmelegszenek vagy lehűlnek.
  • A téglaház kiváló hangszigetelést biztosít, viszont a mobilház nem ad akkora védelmet a zajok ellen.
  • A mobilházak olcsóbbak, viszont nem nyújtanak fedezetet hitelfelvétel esetén, ahogy lakásbiztosítást sem lehet kötni rájuk.
  • Ha más helyre kell költöznöd a mobilházat “viheted” magaddal, a téglaházat el kell adnod, hogy új otthont kereshess.

Összegezve: a családtámogatási hitelek és kedvezmények igénybevehetősége miatt a téglaházak azok, amelyek egy család számára a legideálisabb választásnak bizonyulnak még akkor is, ha több időbe telik eljutni a beköltözésig. A mobilházak viszont tökéletes megoldást jelenthetnek, ha pl. nyaralót szeretnétek.

Miként függ össze a mobilház a környezettudatossággal?

A mobilházak költséghatékony és környezetkímélő megoldást jelenthetnek a számodra is, hiszen ezek a házak a fenntartható fejlődést szem előtt tartva készülnek el és csekély az energiafelhasználásuk. Kimagasló hőszigetelő szerkezettel, minőségi nyílászárókkal és korszerű fűtési rendszerrel rendelkeznek, rövid idő alatt telepíthetőek - a környezet terhelése nélkül.

Jó példa erre az észt mobilház,- ami a szerény méretű, kisebb ökológiai lábnyomot hagyó, könnyen áthelyezhető, igényes megoldású mobilházakból indul ki. A tervezők egy olyan 25 nm-es, a minimális szükségleteket kellemes módon kielégítő mobilház prototípusával álltak elő, amely néhány óra alatt áthelyezhető. A dobozszerű építmény egy egyterű nappalival, konyhával, felette galérián elhelyezett alvó térrel rendelkezik. Egyedül a fürdőhelyiség szeparálható teljesen a közös tértől, mellette pedig a gépészet kapott egy kisebb, kívülről elérhető helyiséget.

Melyek a mobilházakra vonatkozó jogszabályok?

Mivel az önkormányzatok helyi építési szabályzatai jelentős mértékben eltérhetnek egymástól, a mobilház telepítése előtt célszerű az illetékes Önkormányzat Építési Hatóságával egyeztetned a telepíteni kívánt mobilházzal kapcsolatban.

Ennek az az oka, hogy a mobilházak esetében nincs konkrét jogszabályi meghatározás arra, hogy ingatlannak vagy ingóságnak számítanak-e, de a jelenlegi információk alapján inkább ingóságnak. Arról pedig, hogy a telepítésük építkezésnek minősül-e, az adott önkormányzatnál kell tájékozódnod. Ha állandó lakhatás a célod, akkor mindenképpen szükséged lesz építési engedélyre, sőt, a beköltözés előtt használatbavételi engedélyre is.


Mobilház látványtervek - Forrás: suitmyhome.com

Hogyan változhat meg az életed, ha mobilház mellett döntesz?

Ha most állsz otthonteremtés előtt, érdemes megfontolnod, hogy hagyományos otthonra vagy mobilházra van-e szükséged. Gyorsabb, hosszú távon költséghatékonyabb megoldást jelenthet, ráadásul sokkal kötetlenebb is, hiszen bármikor szabadon költözhetsz, ha arra van szükség.

Ha új házat akartál építeni a megnövekedett építőanyag árak, és munkabérek ellehetetleníthetik a terveidet, ha használt házat akartál vásárolni, akkor annak a felújítási költségei is milliókba kerülhetnek, ha pedig bérelni szeretnél, akkor havonta súlyos összegeket dobsz ki az ablakon a lakhatásért, miközben az adott ingatlan soha nem volt a tulajdonod.

A mobilházban viszont gyökeresen megváltozhat az életed, mert egy teljesen más fajta gondolkodás jár vele és ami a legfontosabb: szabad vagy, bármikor arra mozdulhatsz, amerre csak akarsz.

Mobilházat szeretnék! Merre induljak?

Először inspirálódj, keress rá a magyar gyártókra és forgalmazókra, aztán válaszd ki a számodra leginkább tetsző változato(ka)t. Aztán lépj kapcsolatba álmaid mobilházának gyártójával! Eddig egyszerű, ezután jön a nehezebb rész: az elképzelések, az árak és a valóság összehangolása. Ha minden jól alakul, akkor rövid időn belül boldogan birtokba veheted a mobilházadat.

Mobilházak Magyarországon

Míg Magyarországon inkább nyaralóként terjedtek el ezek a gyorsan elkészülő és szállítható házak, addig Amerikában és Angliában már teljes lakóparkokat alakítottak ki. A mobilházak széles körben használhatóak, teljes értékű megoldást jelentenek családi házként, lakásként, nyaralóként, de akár az üzleti életben is - irodaként, vendéglátóhelyként, fogorvosi rendelőként vagy a turizmusban minőségi szállás lehetőségként.

Tudj meg többet az alternatív háztípusokról:

Keresés