Mediterrán stílus - Az életöröm és a pozitív energia stílusa - DODO | Designban Otthon

Mediterrán stílus - Az életöröm és a pozitív energia stílusa

Ha nyaraltál már mediterrán vidékeken, akkor biztosan téged is elvarázsolt az ottani életstílus. Elképesztő látvány, meghittség, családias hangulat, derűs, optimista emberek, itthon csak ritkán tapasztalt béke és nyugalom. Ez a fajta életöröm, jókedv és energia hozzád is beköltözhet, ha az otthonodat mediterrán stílusban rendezed be! Mutatjuk hogyan!

Honnan származik a mediterrán stílus?

A Földközi-tenger teljes partvidékén, Portugáliától egészen Görögországig terjed az a terület, amit mediterraneumnak nevezünk, és ahonnan a mediterrán stílus is ered. Ez, az alapvetően a dél-európai országok lakberendezésére jellemző stílus, multikulturális jellegű, hiszen a földrajzi adottságok eltérései miatt több irányzat is kialakult.

Melyek a mediterrán stílus főbb irányzatai?

A mediterrán övezetbe tartozó országok eltérő történelmi és kulturális jellegzetességekkel rendelkeznek, ami a mediterrán stíluson belül is megmutatkozik. A különbségek miatt ezért négy irányzat alakult ki: a görög, az olasz, a spanyol és provence-i mediterrán lakberendezési stílus. Bár valamennyit az egyszerűség, a romantika, és az esztétikum jellemzi, de a különbségek attól függően válnak felismerhetővé, hogy a Földközi-tengert övező kultúrák melyike érvényesül leginkább a stílusban.


Klasszikus mediterrán stílusú nappali - kép: onekindesign.com

Mit jelent a mediterrán életérzés?

A mediterrán országokban nemcsak a napfény, a tenger és a táj az, ami megfogja az odalátogatót, hanem az ott élő emberek temperamentuma és életszeretete is. Az az életérzés és könnyedség, amivel elfogadják a mindennapokat olyannak, amilyen. Az, hogy mindenre van idejük, nem sietnek, nem görcsölnek, csak teszik a dolgukat idegeskedés nélkül. Sokkal elégedettebbek az életükkel mint mi, sokkal vidámabbak, odafigyelnek egymásra, optimisták, szeretnek élni. Mondjuk ki: megélik a pillanatot és az élet apró szépségeit!

Hogy alakult ki a mediterrán stílus?

A mediterrán övezetbe tartozó minden egyes országnak saját története, hagyományai, építészete, kultúrája és vallása van. A mediterrán stílus kb. a második világháború után jött létre, amikor a munkát kereső vidéki lakosok a nagyobb városokba kényszerülve magukkal vitték a falusi stílus elemeit a városi apartmanokba, illetve a városiak a falvakba érkezve újításokat vezettek be a vidéki életbe. Ezeknek a vidéki és városi irányzatoknak a keveredéseként alakult ki a mediterrán stílus, ami azóta a világ minden országában nagy népszerűségnek örvend.

Hogyan nyilvánul meg a mediterrán stílus a belsőépítészetben?

Milyen egy mediterrán stílusú ház?

A mediterrán házak tervezésének alapvető szempontja a hőség elleni védelem. Emiatt jellemzően nyitott stílusúak, nagy külső ablakokkal, terméskő burkolatokkal, alacsony kolostor cseréppel borított tetővel. A falak színe Görögországban fehér, míg a Spanyolországban narancsos-vöröses, a sárga falak pedig olasz jellegzetességnek számítanak. A mediterrán stílusjegyek az egész házat uralják, így teremtve egy egyszerű, hangulatos, otthonos enteriőrt.


FORTALEZA rattan kerti bútorok

Az ember és a természet kapcsolata a mediterrán vidékeken nagyon szoros, emiatt az utcákat és az otthonokat virágzó leanderek, tujafélék és pálmák szegélyezik. A lakóházakból egy hátsó ajtón keresztül egy burjánzó kertbe, vagy virágokkal díszített teraszra lehet kijutni, ahol az ott élők sok időt töltenek el napközben. A kert árnyékolására buja növényzettel futtatott pergolák, lugasok, valamint terebélyes lombkoronát nevelő fák alkalmasak. A ház, a kert, a környezet szinte egybeolvad, természetes egyensúlyt és nyugalmat teremtve. 

Milyenek a mediterrán stílusú falak és padlóburkolatok?

A mediterrán stílusú falakat gyakran erős meleg színek, rusztikus, durva felületek vagy szabálytalan alakú terméskövekből rakott falburkolatok jellemzik. Rücskösek, kopottasak, töredezettek, mintha 100 évvel ezelőtt készültek volna. Előnyük, hogy bár a technológia viszonylag drága, mégis megérik az árukat, mert moshatóak, és akár 20 évig sem kell újra festeni őket. Méltóságot és időtállóságot sugallnak.

A jól megválasztott burkolat adja meg az egész enteriőr jellegzetes alaphangulatát. A mediterrán stílus eredetileg a belső terekben kerámiát, mázatlan csempét, azaz hideg burkolatot használ a meleg kivédésére, és minden szobában egyenletes padlófelépítést feltételez. A meleg árnyalatú természetes kövek, a terrakotta lapok, mázas csempék, és járólapok teszik egységessé a látványt.

Mi teszi mediterrán stílusúvá az ajtókat, ablakokat?

Ha mediterrán stílusban gondolkodsz, akkor el kell felejtened a téglalap alakú hagyományos ajtókat és ablakokat. A mediterrán házak egyik fő jellegzetessége ugyanis az íves ajtók és ablakok alkalmazása. Az ablakokhoz még zsalugáter is tartozik, ami védelmet biztosít a napfény ellen.


Modern mediterrán nappali - kép: home-designing.com

Mi jellemzi a mediterrán stílus főbb irányzatait?

A görög mediterrán stílus jellemzői

A görög mediterrán stílust két szín határozza meg: a fehér és a kék, amelyek hűsítő, nyugtató hatást keltenek a hőségben. A görögök számára a funkcionalitás a legfontosabb, ezért az otthonaikban kevés bútor található. Egyetlen jellegzetes bútordarabjuk a baldachinos ágy. Anyagok tekintetében javarészt követ használnak, kiegészítőkben pedig gyapjút, pamutot és lenvásznat használnak. 

Nagy hangsúlyt fektetnek a hangulatvilágításra, mécseseket, gyertyákat, kőolaj lámpákat használnak. Kiegészítőkkel, díszítőelemekkel alig találkozhatunk, emiatt sokak számára kissé puritánnak tűnnek, pedig pontosan ez az egyszerűség árasztja azt a hihetetlen nyugalmat, ami a feltöltődéshez kell.

Milyen a spanyol mediterrán stílus?

A már-már hideg görög színekkel és puritánsággal ellentétben egy spanyol mediterrán stílusú otthonba belépve szinte mellbe vág az energia. Az erőteljes arab hatás érvényesülése miatt tüzes, energikus színek jellemzik, a vérvörös, a narancs, a sárga, a barna árnyalatai, arannyal, terrakottával, lazac színnel, bézzsel kombinálva.

Jellemző a túldíszítettség, a gazdagság, a fényűzés hangsúlyozása, a kovácsolt vas, vagy a masszív sötét faragott fa bútorok, a bőrkárpitozás, a fülledt, édes-fűszeres, bódító, keleti hangulat. Rengeteg kiegészítőt használnak: növényi motívumos tálakat, terítőket, képeket, gyertyatartókat, dísztárgyakat, kerámiákat, cserepes növényeket.


BURL faragott fa tál 50cm

Ismerd meg az olasz mediterrán stílus eleganciáját!

Nagyfokú elegancia, kifinomultság és minőség - ez a három szó jellemzi az olasz mediterrán stílust. Robosztus, tömör fából készült bútorok, tágas terek, drága és elegáns textilek, élénk, egymással rivalizáló színárnyalatok: az okker, a narancs, piros és a bordó teszi egyedivé az enteriőrt.

Nagyon hangsúlyos a konyha kialakítása, ami nem véletlen, hiszen az olaszok számára közismerten fontosak a közös családi étkezések, a főzés és a nagy beszélgetések. Emiatt a konyha tágas és jól felszerelt, az étkező közepén hatalmas rusztikus fa étkezőasztal áll, ami mellé akár három generáció is leülhet. A konyhabútorok természetes anyagból készültek, egyszerűek, a nyitott polcokon tárolt eszközök pedig arról árulkodnak, hogy a konyha valóban mindennapos használatban van.

Mik a Provence-i mediterrán stílus jellegzetességei?

Provence tartomány Dél-Franciaországban található, az ott élők egyszerű szolid életet élnek, ami megmutatkozik a lakberendezési szokásaikban is. Az irányzat kedveli a hagyományost, a régit, a kopottast, a szellős tereket, a fapadlót, a rusztikus felületeket, a kőburkolatokat, a fa gerendákat, a kovácsoltvas tárgyakat, a nyers textúrákat.

A falakat fehérre vagy halvány föld színekre festi, de a stílusra a sárgás, zöldes, kékes árnyalatok és a levendula színek is jellemzőek. Virágoktól és fűszernövényekről roskadoznak az ablakpárkányok, a tágas konyha itt is a mindennapi élet fő helyszíne. Egyszerű, natúr fa bútorokat használnak, régi vagy régies kiegészítőkkel díszítik a teret, mivel kerülnek mindent, ami feltűnő vagy hivalkodó.

Hogyan rendezd be a lakásodat mediterrán stílusban?

A fentiek alapján láthatod, hogy a mediterrán stílus négy irányzata bár sok mindenben hasonlít, de vannak lényeges eltérések is közöttük. Az, hogy a számodra melyik a leginkább tetsző, nagymértékben meg fogja határozni, hogy milyen irányba indulj el, amikor mediterrán stílusban szeretnéd az otthonodat berendezni. Olaszos eleganciával, görög puritánsággal, spanyol fényűzéssel vagy Provence-i szolidsággal?

Mi jellemzi a mediterrán stílusú bútorokat?

Mivel az eredeti mediterrán stílus kevés bútort használ, neked is alaposan meg kell fontolni, hogy milyen legyen az a pár bútordarab, amivel az otthonodat berendezed. Mindig a funkció és a kényelem lebegjen a szemeid előtt. Az általában nehéz, rusztikus bútorok minőségi, természetes alapanyagokból kell készüljenek: ilyenek a cseresznye, a tömör fenyő, a vörösre pácolt mahagóni, teakfa, a natúr tölgy, vagy a sötét, natúr fonott bútorok. Azaz részesítsd előnyben a tömörfa bútorokat, ezeket a belső térben, és a teraszon is ugyanúgy használhatod.


ENEAS akácfa étkezőasztal 200cm

A mediterrán stílus szinte megköveteli a kovácsoltvas elemeket vagy kiegészítőket is, ezért a polcok, lámpák, székek, asztalkák egyik alapanyaga mindenképpen kovácsoltvas legyen.

Milyen legyen a mediterrán stílusú előszoba?

A mediterrán stílusú otthon talán akkor a legszebb, ha az az összes helyiség enteriőrjében érvényesül. Legyen ez így már akkor is, amikor belépsz az előszobába: a választott mediterrán stílus irányzatnak megfelelő színekkel, dekorációkkal, berendezéssel, fényekkel és növényekkel rögtön magával ragadhat a hamisítatlan életigenlő hangulat. Ha pedig Te nem vagy az élő növények híve, akkor nálunk sok szép művirág közül tudsz választani, amik tökéletesen beleillenek a mediterrán hangulatba!

CYCAS művirág

Persze itt sem feledkezhetsz meg a funkcionalitásról: az alapvető tároló bútorokról, a ruhák, cipők, táskák rendezettségéről, az átláthatóságról, ahogy az öltözködést segítő kiegészítőkről sem, pl. ülőpad vagy tükör. Fontosak a kopásálló, csúszásmentes, jól takarítható burkolatok is, lévén, hogy a kinti cipőkről sokféle szennyeződés lehullhat.

Hogyan jelenítsd meg mediterrán életérzést a nappalidban?

A mediterrán nappali harmonikus egységet alkot a terasszal és a kerttel. A görög mediterrán nappali letisztult, az olasz elegáns, a Provence-i romantikus. A spanyol mediterrán nappaliban bátran használj energikus színeket, sárga és narancs falakat, terrakotta burkolatot, sötétvörös függönyöket, szőnyegeket, amelyek melegséget árasztanak. A bútorok minőségi tömörfa vagy bőrbútorok, ráadásul itt még a díszítéssel sem kell spórolni, megengedett az aranyozás, a kerámiák, a festmények reális használata. Ne feledkezz el a buja cserepes növényekről sem, illetve a növénymintás lakástextíliákról.


Kép: home-designing.com


Kép: thespurce.com

Miért jó a mediterrán stílusú konyha?

A mediterrán államokban a konyha és az étkező központi szerepet játszik a családok életében. Az ott élő emberek szeretnek főzni, jókat enni, borokat fogyasztani, sokat beszélgetni, és ennek a legfőbb színtere nem más, mint a nagy alapterülettel rendelkező konyha. Ha te is hasonló módon szeretsz élni, akkor a mediterrán konyha kialakítása nem fog gondot okozni a számodra sem.


Kép: home-designing.com

Az íves ablakok, a rusztikus felületek, a természetesen beáradó fény, a szabadon álló gerendák, az élénk színek egyedi hangulatot teremtenek, ahogy a sötét mahagóni konyhaszekrények is jól mutathatnak a hatalmas masszív tömörfa étkezőasztallal.

Romantikázz mediterrán stílusú hálószobában!

Fehér színű falak, meleg és erőteljes színárnyalatok a textíliákban, autentikus kiegészítők, rusztikus, tömörfából készült bútorok és természetes alapanyagok jellemzik a mediterrán hálószobát. A fehér (és a világos színek) optikailag tágítja a teret, a meleg színek élettelivé és barátságossá teszik az enteriőrt.

A hálószoba fókuszpontja maga az ágy, e köré rendezheted be a háló többi részét, ehhez kell illeszkednie a többi bútor stílusának is. Ha kovácsoltvas ágyad van, akkor válassz több fém kiegészítőt, ha tömörebb fából készült ággyal rendelkezel, akkor ahhoz rusztikus éjjeliszekrények illenek. A mediterrán hangulatot tovább fokozhatod, ha az ágy mellé ülőkéket is helyezel, ahogy az ablakokon beáramló természetes fény is hozzájárul a romantikához.

Mi jellemzi a mediterrán stílusú fürdőszobákat?

A mediterrán stílus a fürdőszoba kialakításában is érvényesülhet. A természetes terrakotta burkolatok, a dekorációként használt virágos csempék, a kerek vagy ovális mosdókagylók, a kényelmes nagy sarokkádak hűen tükrözik a stílus formajegyeit.

A fürdőszoba mindig legyen tágas, világos, kifinomult, a természet ihlette színekkel és berendezéssel. Sok-sok sárga, narancs, piros, kék és fehér használatával idézheted meg a tengert és a napfényt, a régi és új fa szekrényekkel, padokkal, elegáns tükrökkel pedig tovább fokozhatod a mediterrán esztétika természetes hangulatát.


Képek: bestonlinecabinets.com

Hogyan csempéssz mediterrán hangulatot az irodába?

Attól, hogy a munkahelyed nem az otthonod, még nem kell feltétlenül ridegnek lennie. Fontos, hogy az irodában is meglegyen a komfortérzeted, ezért az unalmas térből egy-két trükkel barátságosabb, hangulatosabb és inspirálóbb helyet varázsolhatsz. Az ergonomikusan kialakított irodabútorok gazdag szín- és anyagválasztéka mellett mediterrán melegséget csempészhetsz a térbe néhány szobanövénnyel, tengerkék kiegészítőkkel, a tengert ábrázoló vászonképpel, rattan irattartóval.

Hogyan dekorálj mediterrán stílusban?

Milyen színek dominálnak egy mediterrán stílusban berendezett otthonban?

Attól függ, hogy melyik mediterrán stílusirányzatot akarod követni. A görög irányzatban a kék és a fehér dominál, az elegáns olasz és az energikus spanyol irányzatot a földszínek és az élénk árnyalatok jellemzik: a barna, terrakotta, bordó, rozsda, napsütötte sárga, okker, arany, narancs, piros.

A provence-i stílusban a színvilág kissé szolidabb a hagyományos mediterrán palettánál. Az életteli meleg árnyalatok visszafogottabbak, a pasztell színek jellemzik: a törtfehér, a krémszín, a vanília, az olívazöld, a lazacszín, levendula, a bézs és a szürkés árnyalatok.

Miként válogass a mediterrán stílusú minták, textíliák, anyagok között?

A mediterrán stílusnak is megvannak a maga jellegzetes mintái: az olíva-, a citrom- vagy a szőlő minta nemcsak a lakástextileken vagy a kisebb kiegészítőkön vannak jelen, hanem még a csempéken is megtalálhatóak. Használhatsz könnyű, természetes fényt beengedő függönyöket, mediterrán hangulatot árasztó tapétákat és faliszőnyegeket, és a padlóra szinte kötelező a világos színű süppedős szőnyeg, ami egyrészt védi a burkolatot, másrészt otthonosabbá teszi a helyiséget.

A mediterrán stílusban ritkán használnak fényes, díszítő szöveteket, sokkal inkább a szerény, kissé naiv hímzéssel vagy vékony csipkével ellátott textíliák jellemzőek.


Képek: stylemotivation.com

Milyen mediterrán lakáskiegészítőkkel teheted még teljesebbé az otthonod enteriőrjét?

A mediterrán stílusba a lakáskiegészítők terén sok minden belefér a választott irányzat függvényében. Az egyszerű kerámia vázáktól kezdve, a gyertyatartókon, illóolajos üvegeken át, a kovácsoltvas keretes tükrökig minden, ami természetes és mediterrán hangulatot áraszt.

Kihagyhatatlan a természet közelségének hangsúlyozása, amit akár kint a teraszon, akár bent a lakásban a mediterráneumra jellemző növényekkel, pl. pálmákkal, fikuszokkal, vagy éppen leanderekkel tudsz te is visszaadni.

A mediterrán kert jellemzői

A mediterrán kertet a támfalak, sziklakertek, a kerti tó, a fali- vagy szökőkutak, a virágágyások, és a zöldellő pázsit harmonikus összhangja alkotja, ami igazi meghitt pihenőhely lehet a számodra is, ha a kialakításánál figyelembe veszel néhány alapszabályt.

Csak természetes anyagokat használj: a fa, a kő, az agyag natúr színei és az élénk színű virágok kontrasztja melegséget és otthonosságot sugároz. Fontos, hogy a díszburkolatok, a ház, a terasz, a kerítés vagy támfalak burkolása terméskővel történjen.

A növényzetet főként örökzöldek és évelő növények - levendula, babérmeggy, cédrus fenyő, ciprus, lilaakác, trombitafolyondár - alkotják, de a gyümölcsfák is fontos alapelemek lehetnek, főként ha a termésüket is szereted. A mediterrán fűszernövények ültetése is hasznos: egyrészt szépek, illatosak, másrészt a konyhában is felhasználhatod őket (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom).

Kiknek és miért ajánlott a mediterrán stílus?

Mindenkinek, aki szereti a nyarat, a napsütést, a természetességet, a szabadságot, az életet. Mindenkinek, akinek alapvető, hogy az otthonában melegség, meghittség, biztonság fogadja. Neked.

Legyen a mindennapjaid része a mediterrán életérzés - rendezd be az otthonod te is mediterrán stílusban!

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés