A tökéletlenség művészete – Wabi sabi a lakberendezésben - DODO | Designban Otthon

A tökéletlenség művészete – Wabi sabi a lakberendezésben

A wabi sabi szemléletmód utat tört magának az elmúlt hónapban a lakberendezésben. Amellett, hogy sikkes, egy csepp japán hangulatot és harmóniát is becsempészhetünk általa az otthonunkba…

Eddig a hygge uralta a lakberendezést, most viszont kihívója akadt a wabi sabi személyében (vagyis szemléletmódjában). Míg a dán életfilozófia a nyugalmat helyezi előtérbe a designban, addig a wabi sabi valami egészen nem hétköznapira próbál megtanítani minket...

 • A wabi sabi (vabi-szabi) jelentése

 • Az elmúlt időszak trendje, a wabi sabi, korántsem annyira friss divat, mint azt elsőre gondolnánk. Valójában ugyanis a 15. század Japánjában terjedt el, és nem kifejezetten lakberendezési elv, mint inkább világszemlélet volt.

  A wabi sabi (vagy magyarosan vabi-szabi) előnyben részesíti a tökéletlenséget, az autentikus formákat, és a túldíszítés ellenében alakult ki. Arra tanít, hogy elfogadjuk olyannak a dolgokat, amilyenek és megtaláljuk a pozitívumot a kevésbé jó helyzetekben is.

  Ez azt jelenti, hogy a wabi sabi szerint az alábbiban is megtalálhatjuk a szépet:

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  A kopott falak esztétikája

  Ráadásul ebben is:

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  A tökéletlenség szépsége a dekorációban

  Meglepő jelenség manapság, amikor állandóan az újra és a tökéletesre vágyunk, nemde?

   

 • Wabi sabi mint japán lakberendezési trend

 • Mivel a wabi sabi egy szemléletmód, ezért idővel a lakberendezésbe is beépült. Nem véletlenül éli reneszánszát, hiszen egyre többen állnak át a minimál bútorokra és arra, hogy minél kevesebb felesleggel vegyék körbe magukat a mindennapok során.

  Használj természetes anyagokat

  Talán nem véletlen, hogy ismét divattá vált a wabi sabi. Korunkban, amikor a féktelen fogyasztásra szűkülnek mindennapjaink és amikor már eltávolodtunk a természettől, szükség van olyan szemléletmódra, amely közelebb hoz minket az egyszerű nyugalomhoz.

  A wabi sabi filozófiában fontos a földdel való kapcsolat, így hát nem meghökkentő, hogy a természetes anyagok kiemelt szerepet játszanak benne.

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  Természetes anyagok az étkezőben

  És ami különösen jó benne, hogy bármelyik stílust szereted, a megfelelő fa hozzávaló vagy textúra remekül bele tud simulni a wabi sabi hangulatába. Így például a skandináv stílus esetén a világos fa, míg a mediterránnál a terra cotta is kifejezheti a lakberendezési szemléletmódot.

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  Skandináv és terracotta berendezés

  És ha már természetközeliség és visszafogottság, akkor a színkészletről se feledkezzünk meg: előnyben a neutrális árnyalatok. Előnyben a homokszín, a barátságos szürke, a piszkoszöld és a tölgybarna.

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  A wabi sabi a neutrális színeket részesíti előnyben

  Fogadd el, ami nem tökéletes

  A lakberendezésben legtöbbször azt tartjuk fontosnak, hogy minden a lehető legtökéletesebben mutasson. Minden felület sima és minden forma trendi legyen.

  Pedig a wabi sabi épp arra keres megoldást, hogyan lehet használt dolgokat ismét megbecsültté és széppé változtatni. Így például egy antik asztal is kiválóan belesimulhat a modern otthonba, vagy egy uszadékfából készült dohányzóasztal, újrahasznosított rusztikus bútor is harmóniát teremthet.

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  Uszadékfa asztal a DODO kínálatában

  Mindez persze nem azt jelenti, hogy minden régi tárgyat meg kell tartanod, még akkor is, ha már nem veszed annak hasznát. A hangsúly azon van, hogy egyensúly legyen a kifinomult design, a funkció és az értékmegőrzés között.

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  Antik bútorok, amiknek jó hasznát veszed még

  A nagyszerű egyszerű

  Ha wabi sabi, akkor egyszerűség. A cél, hogy ne hivalkodj, ne halmozd a tárgyakat, hanem letisztultságra és funkcionalitásra törekedj.

  A wabi sabi különösen támogatja a tágasság érzetét és a praktikusságot. Alakítsd a szobát egy fókuszpont köré (így például a nappaliban a kanapé legyen a központi elem), és hagyj átjárást a bútorok között.

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  Wabi sabi szemléletmódban berendezett nappalik

  Az egyszerűség természetesen nem jelenti, hogy minden dekorációtól meg kell válnod. Légy a modern, letisztult és természetes díszítőelemek híve. Szobanövény pedig bármikor jöhet!

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  Növények az otthonban

  Ha nem passzol, akkor passzol

  Felejtsd el a “pöttyös párnához pöttyös falak” párosítást! Nem kell mindennek tökéletesen passzolnia, hiszen a wabi sabi szerint a túlzott tökéletesség megtöri az otthon melegét.

  Ráadásul, mint tudjuk, a tökéletlenség a tökéletes…

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  Nem passzol minden, de így a jó...

   

  Nem minden arany, ami fénylik: a kintsugi

  A kintsugi szorosan kapcsolódik a wabi sabi elveihez. Eszerint a japán hagyomány szerint a “már nem szépből” is lehet szépet csinálni. Amit mi elromlottnak, elértéktelenedettnek tartunk, az valójában nemes.

  A kintsugi egészen konkrétan “arannyal összeilletést” jelent. A legendák szerint egy japán sógun eltörte egyszer a kedvenc teáskannáját, és minden követ megmozgatott azért, hogy ismét egyben lássa azt. Így jutott el egy kínai mesterhez, aki arannyal forrasztotta össze az eltört darabokat, melynek köszönhetően a katonai vezető ismét használatba vehette hőn szeretett kannáját.

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  Összeforrasztott kerámiák

  A kintsugi művészete még ma is létezik, ám mára nem használati tárgyak, hanem dekorációs elemek készülnek az összeforrasztott kerámiából. Mindez persze nem véletlen, hiszen a speciális eljárással összetákolt étkezési tárgyak meglehetősen mérgezőek voltak a használójuk számára…

   

  Hogyan csinálj kintsugit?

  Eltört a kedvenc vázád? Pánikra semmi ok, ugyanis házilag is pillanatok alatt készíthetsz belőle “régi-újat! Persze, nem valódi aranyból, de a hatás hasonló…

  1. Végy gyantát és keményítőszert (ezeket általában együtt árulják, és bármelyik hobbiboltban beszerezheted őket), ezek egyvelege epoxigyantává áll össze.

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  2. Keverj mica port a ragasztóanyagba (ez egy természetes, ásványi alapú színezőanyag, mely gyöngyház fényt nyújt) vagy bármilyen, szintén hobbiboltban beszerezhető extra finom arany- vagy ezüstport.

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  3. Figyelj arra, hogy a darabkák szárazak és szennyeződésmentesek legyenek. A masszát vidd fel spatulával a kerámiadarabok szélére, majd ragaszd össze őket, és voilà, újjászületett a kerámiád!

  wabi-sabi-lakberendezes-otthon

  A wabi sabi még egy dologra megtanít: nem kell azon görcsölni, hogy minden hibátlan legyen. És ezt ne csak a lakberendezésre értsd, hanem az élet minden területére. Relax!

  Keresés