Szőnyegvásárlás, gond nélkül – Ahogy még senkitől nem hallottad - DODO | Designban Otthon

Szőnyegvásárlás, gond nélkül – Ahogy még senkitől nem hallottad

A szőnyegek hangulatosabbá varázsolják otthonunkat, ráadásul szigetelést is nyújtanak. Egy trendi darab remek kiegészítőként is szolgálhat, sőt, még a padlóhibákat is elfedhetjük általa.

A szőnyegekkülönösen praktikus darabjai a lakásnak, ráadásul megszámlálhatatlanul sok színben és formában beszerezhetők manapság.
De mint sokszor máskor, ha szeretnénk megtalálni a tökéletes darabot, nem szabad csak a szemünknek hinni. A minőség, a stílus és a matéria ugyanolyan fontos, mint a megjelenés, és ez a szőnyegek esetében sincs másként.

Lássuk, milyen kritériumoknak kell megfelelnie a szőnyegnek!

szonyegvasarlas-utmutato

Ne csak színe, tapintása is legyen - az alapanyagok

A szőnyeg kiválasztásakor sok múlik azon, hogy a lakás mely szegletébe szánjuk, hiszen annak funkciója, színvilága nagyban befolyásolhatja nemcsak a szín-, de az anyagválasztást is. Az alábbi anyagok közül választhatunk!

Gyapjú szőnyeg

Csakúgy, mint a kedvenc pulóvered, a gyapjú szőnyeg is puha, tartós és elegáns. Nem véletlenül sorolható a drágább alapanyagok közé. Ellenáll a makacs foltoknak, ami azt jelenti, hogy viszonylag könnyen lerúgja magáról a vízalapú szennyeződést, valamint jól is tisztítható.

szonyegvasarlas-utmutato

Érdemes olyan szobába helyezni, ahol különösen fontos az otthonosság érzése. Éppen ezért előszobába, nappaliba tökéletes választás lehet.

Nejlon szőnyeg

A nejlon mesterségesen előállított alapanyag, ami tartós és ellenálló. Nem véletlenül népszerű a vásárlók körében, ráadásul nem csupán olcsóbb, mint a gyapjú szőnyeg, de bizonyos változatai szinte ugyanúgy is néznek ki. Ráadásul egyes típusokhoz folttaszító szert is hozzáadnak, ami szintén rezisztenssé teszi azokat a szennyeződéssel szemben.

szonyegvasarlas-utmutato

Ám a nejlon szőnyeg legnagyobb előnye, hogy sem a takarítástól, sem a napfénytől nem fakul a színe. Így kiválóan teljesíthet a lakás olyan pontjain, ahol sokat járunk-kelünk, így például a nappaliban. Gyerekszobába is jó választás lehet, vagy olyan helyiségbe, ahol a legtöbbet tartózkodik a háziállatunk.

Prolipropilén/olefin szőnyeg

A prolipropilén szőnyeg hasonlóan közkedvelt, mint nejlonból készült társai, hiszen olcsó, jól tisztítható és szívós. Főként olyan helyiségekben veszik hasznát, ahol nem számít a szépség, csak a funkció - így garázs, játékszoba padlóján.

szonyegvasarlas-utmutato

Akármennyire is tartós, és szinte elnyűhetetlen, a legkevésbé esztétikus szőnyegek közé tartozik.

Zsenília szőnyeg

A zsenília a selyemhernyó gubójából készül, amihez gyakran kevernek gyapjút is. Puhasága és vízlepergető hatása miatt főként kilépők alapanyagaként köszön vissza az otthonokban.

szonyegvasarlas-utmutato

Hátránya, hogy hajlamos összemenni, valamint rövidebb az élettartama, mint más szőnyegeknek. Ennek ellenére sokszor mosható és segíthet megelőzni a baleseteket a fürdőszobában, csempézett felületeken.

Keverék szőnyegek

Léteznek kevert matériából összeállított szőnyegek is, amik az egyes alapanyagok legjobb tulajdonságait hivatottak egyesíteni, miközben jobb árfekvést is kínálnak.

Ilyen például a gyapjúból és nejlonból szőtt szőnyeg, ami jól tűri a környezeti hatásokat, de szép és könnyen tisztítható. Mondhatni, egy megfizethetőbb gyapjú szőnyeg.

Mi mást kell még tudnod, mielőtt szőnyegvásárlásra adod a fejed?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ne csak a szőnyeg megjelenése legyen az, ami sokat nyom a latban. És habár most már tudjuk, milyen anyagú szőnyegek között nézelődhetünk, fontos egyéb tulajdonságukat is szem előtt tartani, amik nagyban megkönnyíthetik a megfelelő karbantartást.

Sötét vagy világos? Esetleg tarka?

Bizony, nem mindegy, milyen árnyalatú szőnyeg mellett tesszük le a voksunkat. Míg a világos szőnyegen szinte minden szennyeződés meglátszik, addig a sötéten a szöszölődés mutatkozik meg jobban.

szonyegvasarlas-utmutato

Éppen ezért funkcionális lehet egy tarka szőnyeg, de persze, ezzel is vigyázni kell. Egyes lakberendezők kifejezetten nem kedvelik, hiszen szerintük tisztíthatjuk akármennyit, ígyis-úgyis piszkosnak tűnik. (Ez persze nincs feltétlen így, hiszen a megfelelő színkombináció csodákra lehet képes.)

Hurkos vagy bolyhos? Csomózott? Mi a különbség?

Ahány anyag és szín, annyi elkészítési technika is létezik, ha szőnyegekről van szó. A technika néha a kényelmet is meghatározza, így hát emellett sem érdemes szó nélkül elmenni.

szonyegvasarlas-utmutato

Úgy tűnhet, hogy a csomózott elkészítési mód magáért beszél, ám az elnevezés nem fedi tökéletesen az előállítási eljárást. A perzsa szőnyegekre jellemző technika abból áll, hogy kézzel, szövőszéken fonják azokat. Így hát nem sok kis csomóból, hanem a fonálszőttesből tevődik össze a szőnyegtest.

szonyegvasarlas-utmutato

A hurkos és bolyhos szőnyegek között mindössze annyi a különbség, hogy a bolyhosak szálait kettévágják, így megteremtve a fűszálakhoz hasonló szálrengeteget.

Milyen stílusok közül választhatunk?

Berber szőnyeg

szonyegvasarlas-utmutato

A berber szőnyeg Marokkóból származik, és eredetileg kézzel csomózott kiegészítőket jelentett. Mára azonban inkább a hurkolt, kötözött hatású szőnyegekre használjuk. A marokkói és a modern változata között viszont megmaradt egy hasonlóság: általában nyers, egységes árnyalatban kapható.

Pár évtizede még főleg kevésbé reprezentatív helyeken használták, így például irodákban, ahol nem számított a szőnyeg szépsége, de fontos volt, hogy egységes összeképet alakítsanak ki, és az irodai székek is megfelelően guruljanak.

Mostanra bemerészkedett a háztartásokba is, bár továbbra is inkább funkcionalitása, mintsem esztétikus megjelenése miatt keresik. Lépcsőfeljárók, előszobák, folyosók szigetelője.

Bolyhos szőnyeg

Bohém és retro hatás egyetlen kiegészítőben: ez a shag szőnyeg!

Ennek modernebb, visszafogottabb változata a bolyhos szőnyeg, ami részben megőrizte elődje játékosságát, de már jobban alkalmazkodik a trendi enteriőrök letisztultságához.

Ismertetőjegyei a hosszú szálai, amik különösen puha felszínt alakítanak ki. Egyesek különösen nem szeretik, hiszen rendetlen hatást kelt - ám épp ez a bája. Hívogató, vidám és otthonos, nappaliban különösen látványos darabként szolgálhat.

szonyegvasarlas-utmutato

Ugyanakkor feljárókon is remekül mutathat, hiszen nemcsak kényelmes érzetet kölcsönöz a felületnek, hanem hosszú szálainak hála nem maradnak meg rajta a lábnyomok, és elfedi az esetleges szennyeződést.

Nyírt / saxony szőnyeg

A nyírt szőnyeg olyan, mintha egy bolyhos szőnyegen átmentek volna fűnyíróval. Ez a típus a legelterjedtebb az otthonokban, nem véletlen, hogy ez jut legtöbbünknek eszébe, amikor elképzelünk egy szőnyeget.

szonyegvasarlas-utmutato

Szinte végtelen verzióban kapható, a sörtés hatásútól kezdve egészen a selymes tapintásúig. Mi több, számos árnyalatban és mintával is kapható, így szinte egy szempillantás alatt megtalálhatjuk belőle a számunkra legjobban tetszőt. Főként nappaliban, hálószobában, de gyerekszobában is jól mutat.

Hasznos tippek, avagy az utolsó simítások a szőnyegvásárláshoz

Szőnyeg alá szőnyeget

Senki nem szeretné, hogy szőnyege idő előtt tönkremenjen a használat során. A szőnyegaljzattal láthatatlanul megnövelhetjük szőnyegünk élethosszát, hiszen a gumis talapzaton kevésbé csúszkál, mint a padlón.

Ráadásul a padlófelszín esetleges egyenletlenségeit is elfedi, és jobb szigetelést is nyújt, mint egyedül a szőnyeg tenné. A gumis verzió mellett fonott szőnyegaljzatok is kaphatók.

szonyegvasarlas-utmutato

Mi több, kiváló hangszigetelő is, így az alattunk lakókat is megkímélhetjük a magassarkú kopogásától vagy a bútorok tologatásának zajától.

Ér kipróbálni

Nem muszáj az üzletben eldönteni, melyik szőnyeget vigyük haza, ha bizonytalanok vagyunk. Bátran kérjünk mintát, amit hazavihetünk és megnézhetjük, hogy mutat a lakásunkban. Legyen szó nappali vagy esti fényekről, színhatásról és érintésről, teljes képünk lehet jövendő választottunkról.

Természetes vagy mesterséges alapanyagból készített szőnyeg?

Ahogy a bútorok esetében, úgy a szőnyegeknél is komoly dilemma lehet, hogy a természetes vagy mesterséges alapanyag válik-e jobban hasznunkra.

A természetes alapanyagból készült szőnyegek környezetbarátabbak, hiszen mesterséges társai előállításakor káros gázok kerülhetnek a levegőbe.

Ennek ellenére a természetes matériák kevésbé taszítják a szennyeződést. Habár a gyapjú szőnyeg viszonylag jól tűri a koszolódást, ha egyszer bejut a folt a szál belsejébe, nagyon meggyűlhet a bajunk az eltávolításával.

szonyegvasarlas-utmutatoTermészetes és mesterséges alapanyagból készült szőnyeg

A mesterséges alapanyagból készített szőnyegeket tehát könnyebb karbantartani, így a boltokban kapható egyszerű folttisztító is hatékonyabban látja el feladatát rajtuk, mint természetes változatukon.

Mindazonáltal tartósságban nehéz különbséget tenni. A természetes gyapjú és a mesterséges nejlon is ugyanannyira jól tűri a mindennapos nyúzást.

És míg a természetes szőnyegek jóval esztétikusabbak és látványosabbak tudnak lenni, addig a mesterséges anyagoknak köszönhetően olcsóbban hozzájuthatunk egy kivételes kiegészítőhöz.

Faltól falig érő szőnyeg vagy szőnyegszigetek?

A faltól falig érő szőnyeg egységes kinézetet biztosít, aminek köszönhetően hangsúlyosabb kiegészítők is helyet kaphatnak a lakásban. Egységes abban is, hogy a helyiségben járva-kelve folyamatos kényelmet biztosít talpunk számára.

Ugyanakkor kevésbé balesetveszélyes is, hiszen egy kisebb szőnyegen könnyebb elcsúszni vagy beleakadni abba a lábunkkal. Ez különösen a kisgyermekekre, valamint az idősebbekre nézve lehet veszélyes.

szonyegvasarlas-utmutato

Ezzel szemben a kis szőnyegek a tökéletes végső simítások lehetnek az általunk választott lakás stílusában. Ráadásul, ha elhasználódnak, könnyebb és olcsóbb kicserélni őket. Habár egy kicsivel több hajolgatással és emelgetéssel járhat a takarítás, ha kis szőnyegünk van, cserébe kevesebb törődést és takarítást igényelnek, mint faltól falig tartó verzióik.

A takarítás - titkos trükkök

Manapság számtalan tisztítószer áll rendelkezésünkre, ha szőnyegünk megérett a tisztításra. Habár a drágább nem mindig egyenlő a jobb minőséggel, a szőnyegtisztítóknál a kvalitás az árral együtt nő.

szonyegvasarlas-utmutato

De lehet szó bármilyen csodaszerről, ha bizonyos praktikákkal nem vagyunk tisztában, inkább ronthatunk szőnyegünk állapotán, mint javítunk rajta.

Így például kevesen tudják, de a friss foltot tanácsos nem kidörzsölni, ha nem felitatni egy hideg vizes ronggyal, mivel a dörzsölés által a szálak belseje felszívhatja a koszt, így pedig foltos marad a szőnyeg.

Makacs probléma lehet, ha az utcáról véletlenül egy rágógumit hozunk be a lakásba - ami természetesen hol máshol is landolna, mint kedvenc szőnyegünkön. Pánikra semmi ok: irány a mélyhűtő! Vegyünk ki jégkockát, és helyezzük a rágógumira. Amint megszilárdul, egy kanál segítségével különösebb erőfeszítés nélkül eltávolítható.

És mitévők legyünk a viaszcseppekkel? Tegyünk a foltra egy törölközőt vagy egy papírt, majd arra a forró vasalót. Így megolvad a viasz, aminek köszönhetően hamar leszedhetjük a szőnyegről. A művelet többször is megismételhető, de vigyázzunk, nehogy kiégessük a szőnyeget!

szonyegvasarlas-utmutato

Egyéb foltokra házilag készített vagy egyszerű háztartási szereket is használhatunk. Így például a szőnyeg felfrissítésére a szódabikarbónát, a kilötykölt vörösbor ellen a sót, míg tintafolt ellen a langyos tejet.

szonyegvasarlas-utmutato

Most már csak egy dolog van hátra: irány a szőnyegüzlet, ahol ezek után garantált, hogy nem kell szakember segítségét kérned a választáskor!

Keresés