2018. november. 14.

A szőnyegek hangulatosabbá varázsolják otthonunkat, ráadásul szigetelést is nyújtanak. Egy trendi darab remek kiegészítőként is szolgálhat, sőt, még a padlóhibákat is elfedhetjük általa.

A szőnyegek különösen praktikus darabjai a lakásnak, ráadásul megszámlálhatatlanul sok színben és formában beszerezhetők manapság.
De mint sokszor máskor, ha szeretnénk megtalálni a tökéletes darabot, nem szabad csak a szemünknek hinni. A minőség, a stílus és a matéria ugyanolyan fontos, mint a megjelenés, és ez a szőnyegek esetében sincs másként.

Lássuk, milyen kritériumoknak kell megfelelnie a szőnyegnek!

szonyegvasarlas-utmutato

Ne csak színe, tapintása is legyen - az alapanyagok

A szőnyeg kiválasztásakor sok múlik azon, hogy a lakás mely szegletébe szánjuk, hiszen annak funkciója, színvilága nagyban befolyásolhatja nemcsak a szín-, de az anyagválasztást is. Az alábbi anyagok közül választhatunk!

Gyapjú szőnyeg

Csakúgy, mint a kedvenc pulóvered, a gyapjú szőnyeg is puha, tartós és elegáns. Nem véletlenül sorolható a drágább alapanyagok közé. Ellenáll a makacs foltoknak, ami azt jelenti, hogy viszonylag könnyen lerúgja magáról a vízalapú szennyeződést, valamint jól is tisztítható.

szonyegvasarlas-utmutato

Érdemes olyan szobába helyezni, ahol különösen fontos az otthonosság érzése. Éppen ezért előszobába, nappaliba tökéletes választás lehet.

Nejlon szőnyeg

A nejlon mesterségesen előállított alapanyag, ami tartós és ellenálló. Nem véletlenül népszerű a vásárlók körében, ráadásul nem csupán olcsóbb, mint a gyapjú szőnyeg, de bizonyos változatai szinte ugyanúgy is néznek ki. Ráadásul egyes típusokhoz folttaszító szert is hozzáadnak, ami szintén rezisztenssé teszi azokat a szennyeződéssel szemben.

szonyegvasarlas-utmutato

Ám a nejlon szőnyeg legnagyobb előnye, hogy sem a takarítástól, sem a napfénytől nem fakul a színe. Így kiválóan teljesíthet a lakás olyan pontjain, ahol sokat járunk-kelünk, így például a nappaliban. Gyerekszobába is jó választás lehet, vagy olyan helyiségbe, ahol a legtöbbet tartózkodik a háziállatunk.

Prolipropilén/olefin szőnyeg

A prolipropilén szőnyeg hasonlóan közkedvelt, mint nejlonból készült társai, hiszen olcsó, jól tisztítható és szívós. Főként olyan helyiségekben veszik hasznát, ahol nem számít a szépség, csak a funkció - így garázs, játékszoba padlóján.

szonyegvasarlas-utmutato

Akármennyire is tartós, és szinte elnyűhetetlen, a legkevésbé esztétikus szőnyegek közé tartozik.

Zsenília szőnyeg

A zsenília a selyemhernyó gubójából készül, amihez gyakran kevernek gyapjút is. Puhasága és vízlepergető hatása miatt főként kilépők alapanyagaként köszön vissza az otthonokban.

szonyegvasarlas-utmutato

Hátránya, hogy hajlamos összemenni, valamint rövidebb az élettartama, mint más szőnyegeknek. Ennek ellenére sokszor mosható és segíthet megelőzni a baleseteket a fürdőszobában, csempézett felületeken.

Keverék szőnyegek

Léteznek kevert matériából összeállított szőnyegek is, amik az egyes alapanyagok legjobb tulajdonságait hivatottak egyesíteni, miközben jobb árfekvést is kínálnak.

Ilyen például a gyapjúból és nejlonból szőtt szőnyeg, ami jól tűri a környezeti hatásokat, de szép és könnyen tisztítható. Mondhatni, egy megfizethetőbb gyapjú szőnyeg.


Mi mást kell még tudnod, mielőtt szőnyegvásárlásra adod a fejed?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ne csak a szőnyeg megjelenése legyen az, ami sokat nyom a latban. És habár most már tudjuk, milyen anyagú szőnyegek között nézelődhetünk, fontos egyéb tulajdonságukat is szem előtt tartani, amik nagyban megkönnyíthetik a megfelelő karbantartást.

Sötét vagy világos? Esetleg tarka?

Bizony, nem mindegy, milyen árnyalatú szőnyeg mellett tesszük le a voksunkat. Míg a világos szőnyegen szinte minden szennyeződés meglátszik, addig a sötéten a szöszölődés mutatkozik meg jobban.

szonyegvasarlas-utmutato

Éppen ezért funkcionális lehet egy tarka szőnyeg, de persze, ezzel is vigyázni kell. Egyes lakberendezők kifejezetten nem kedvelik, hiszen szerintük tisztíthatjuk akármennyit, ígyis-úgyis piszkosnak tűnik. (Ez persze nincs feltétlen így, hiszen a megfelelő színkombináció csodákra lehet képes.)

Hurkos vagy bolyhos? Csomózott? Mi a különbség?

Ahány anyag és szín, annyi elkészítési technika is létezik, ha szőnyegekről van szó. A technika néha a kényelmet is meghatározza, így hát emellett sem érdemes szó nélkül elmenni.

szonyegvasarlas-utmutato

Úgy tűnhet, hogy a csomózott elkészítési mód magáért beszél, ám az elnevezés nem fedi tökéletesen az előállítási eljárást. A perzsa szőnyegekre jellemző technika abból áll, hogy kézzel, szövőszéken fonják azokat. Így hát nem sok kis csomóból, hanem a fonálszőttesből tevődik össze a szőnyegtest.

szonyegvasarlas-utmutato

A hurkos és bolyhos szőnyegek között mindössze annyi a különbség, hogy a bolyhosak szálait kettévágják, így megteremtve a fűszálakhoz hasonló szálrengeteget.


Milyen stílusok közül választhatunk?

Berber szőnyeg

szonyegvasarlas-utmutato

A berber szőnyeg Marokkóból származik, és eredetileg kézzel csomózott kiegészítőket jelentett. Mára azonban inkább a hurkolt, kötözött hatású szőnyegekre használjuk. A marokkói és a modern változata között viszont megmaradt egy hasonlóság: általában nyers, egységes árnyalatban kapható.

Pár évtizede még főleg kevésbé reprezentatív helyeken használták, így például irodákban, ahol nem számított a szőnyeg szépsége, de fontos volt, hogy egységes összeképet alakítsanak ki, és az irodai székek is megfelelően guruljanak.

Mostanra bemerészkedett a háztartásokba is, bár továbbra is inkább funkcionalitása, mintsem esztétikus megjelenése miatt keresik. Lépcsőfeljárók, előszobák, folyosók szigetelője.

Bolyhos szőnyeg

Bohém és retro hatás egyetlen kiegészítőben: ez a shag szőnyeg!

Ennek modernebb, visszafogottabb változata a bolyhos szőnyeg, ami részben megőrizte elődje játékosságát, de már jobban alkalmazkodik a trendi enteriőrök letisztultságához.

Ismertetőjegyei a hosszú szálai, amik különösen puha felszínt alakítanak ki. Egyesek különösen nem szeretik, hiszen rendetlen hatást kelt - ám épp ez a bája. Hívogató, vidám és otthonos, nappaliban különösen látványos darabként szolgálhat.

szonyegvasarlas-utmutato

Ugyanakkor feljárókon is remekül mutathat, hiszen nemcsak kényelmes érzetet kölcsönöz a felületnek, hanem hosszú szálainak hála nem maradnak meg rajta a lábnyomok, és elfedi az esetleges szennyeződést.

Nyírt / saxony szőnyeg

A nyírt szőnyeg olyan, mintha egy bolyhos szőnyegen átmentek volna fűnyíróval. Ez a típus a legelterjedtebb az otthonokban, nem véletlen, hogy ez jut legtöbbünknek eszébe, amikor elképzelünk egy szőnyeget.

szonyegvasarlas-utmutato

Szinte végtelen verzióban kapható, a sörtés hatásútól kezdve egészen a selymes tapintásúig. Mi több, számos árnyalatban és mintával is kapható, így szinte egy szempillantás alatt megtalálhatjuk belőle a számunkra legjobban tetszőt. Főként nappaliban, hálószobában, de gyerekszobában is jól mutat.


Hasznos tippek, avagy az utolsó simítások a szőnyegvásárláshoz

Szőnyeg alá szőnyeget

Senki nem szeretné, hogy szőnyege idő előtt tönkremenjen a használat során. A szőnyegaljzattal láthatatlanul megnövelhetjük szőnyegünk élethosszát, hiszen a gumis talapzaton kevésbé csúszkál, mint a padlón.

Ráadásul a padlófelszín esetleges egyenletlenségeit is elfedi, és jobb szigetelést is nyújt, mint egyedül a szőnyeg tenné. A gumis verzió mellett fonott szőnyegaljzatok is kaphatók.

szonyegvasarlas-utmutato

Mi több, kiváló hangszigetelő is, így az alattunk lakókat is megkímélhetjük a magassarkú kopogásától vagy a bútorok tologatásának zajától.

Ér kipróbálni

Nem muszáj az üzletben eldönteni, melyik szőnyeget vigyük haza, ha bizonytalanok vagyunk. Bátran kérjünk mintát, amit hazavihetünk és megnézhetjük, hogy mutat a lakásunkban. Legyen szó nappali vagy esti fényekről, színhatásról és érintésről, teljes képünk lehet jövendő választottunkról.

Természetes vagy mesterséges alapanyagból készített szőnyeg?

Ahogy a bútorok esetében, úgy a szőnyegeknél is komoly dilemma lehet, hogy a természetes vagy mesterséges alapanyag válik-e jobban hasznunkra.

A természetes alapanyagból készült szőnyegek környezetbarátabbak, hiszen mesterséges társai előállításakor káros gázok kerülhetnek a levegőbe.

Ennek ellenére a természetes matériák kevésbé taszítják a szennyeződést. Habár a gyapjú szőnyeg viszonylag jól tűri a koszolódást, ha egyszer bejut a folt a szál belsejébe, nagyon meggyűlhet a bajunk az eltávolításával.

szonyegvasarlas-utmutatoTermészetes és mesterséges alapanyagból készült szőnyeg

A mesterséges alapanyagból készített szőnyegeket tehát könnyebb karbantartani, így a boltokban kapható egyszerű folttisztító is hatékonyabban látja el feladatát rajtuk, mint természetes változatukon.

Mindazonáltal tartósságban nehéz különbséget tenni. A természetes gyapjú és a mesterséges nejlon is ugyanannyira jól tűri a mindennapos nyúzást.

És míg a természetes szőnyegek jóval esztétikusabbak és látványosabbak tudnak lenni, addig a mesterséges anyagoknak köszönhetően olcsóbban hozzájuthatunk egy kivételes kiegészítőhöz.

Faltól falig érő szőnyeg vagy szőnyegszigetek?

A faltól falig érő szőnyeg egységes kinézetet biztosít, aminek köszönhetően hangsúlyosabb kiegészítők is helyet kaphatnak a lakásban. Egységes abban is, hogy a helyiségben járva-kelve folyamatos kényelmet biztosít talpunk számára.

Ugyanakkor kevésbé balesetveszélyes is, hiszen egy kisebb szőnyegen könnyebb elcsúszni vagy beleakadni abba a lábunkkal. Ez különösen a kisgyermekekre, valamint az idősebbekre nézve lehet veszélyes.

szonyegvasarlas-utmutato

Ezzel szemben a kis szőnyegek a tökéletes végső simítások lehetnek az általunk választott lakás stílusában. Ráadásul, ha elhasználódnak, könnyebb és olcsóbb kicserélni őket. Habár egy kicsivel több hajolgatással és emelgetéssel járhat a takarítás, ha kis szőnyegünk van, cserébe kevesebb törődést és takarítást igényelnek, mint faltól falig tartó verzióik.

 

A takarítás - titkos trükkök

Manapság számtalan tisztítószer áll rendelkezésünkre, ha szőnyegünk megérett a tisztításra. Habár a drágább nem mindig egyenlő a jobb minőséggel, a szőnyegtisztítóknál a kvalitás az árral együtt nő.

szonyegvasarlas-utmutato

De lehet szó bármilyen csodaszerről, ha bizonyos praktikákkal nem vagyunk tisztában, inkább ronthatunk szőnyegünk állapotán, mint javítunk rajta.

Így például kevesen tudják, de a friss foltot tanácsos nem kidörzsölni, ha nem felitatni egy hideg vizes ronggyal, mivel a dörzsölés által a szálak belseje felszívhatja a koszt, így pedig foltos marad a szőnyeg.

Makacs probléma lehet, ha az utcáról véletlenül egy rágógumit hozunk be a lakásba - ami természetesen hol máshol is landolna, mint kedvenc szőnyegünkön. Pánikra semmi ok: irány a mélyhűtő! Vegyünk ki jégkockát, és helyezzük a rágógumira. Amint megszilárdul, egy kanál segítségével különösebb erőfeszítés nélkül eltávolítható.

És mitévők legyünk a viaszcseppekkel? Tegyünk a foltra egy törölközőt vagy egy papírt, majd arra a forró vasalót. Így megolvad a viasz, aminek köszönhetően hamar leszedhetjük a szőnyegről. A művelet többször is megismételhető, de vigyázzunk, nehogy kiégessük a szőnyeget!

szonyegvasarlas-utmutato

Egyéb foltokra házilag készített vagy egyszerű háztartási szereket is használhatunk. Így például a szőnyeg felfrissítésére a szódabikarbónát, a kilötykölt vörösbor ellen a sót, míg tintafolt ellen a langyos tejet.

szonyegvasarlas-utmutato

Most már csak egy dolog van hátra: irány a szőnyegüzlet, ahol ezek után garantált, hogy nem kell szakember segítségét kérned a választáskor!

Szólj hozzá!


Hasonló cikkek: Lakberendezés Blog

DODO arcai: Doszpot Evelin, a szenvedélyes és határozott lakberendező
DODO arcai: Doszpot Evelin, a szenvedélyes és határozott lakberendező

2019. október. 10.

Az egyik legizgalmasabb interjúhoz érkeztünk, hiszen DODO arcai sorozatunk következő részében Doszpot Evelinnel beszélgettünk. Evelin néhány éve úgy döntött, hogy ideje végre azt csinálni, amit igazán szeret... Azóta pedig lakberendezőként dolgozik. Egy ügyfele lakásának berendezése kapcsán kerültünk kapcsolatba vele, ahol csodás munkát végzett!

Tovább olvasok →

DODO arcai: HeyJulie, a bájos életmód vlogger
DODO arcai: HeyJulie, a bájos életmód vlogger

2019. szeptember. 27.

Elérkeztünk DODO arcai sorozatunk következő részéhez, melyben a rendkívül tudatos és üde HeyJulie-val beszélgetünk, aki szabad idejében vloggerként tevékenykedik. Julcsi olyan fontos témákkal látja el követőit, mint az énidő vagy a tudatos vásárlás, azaz csupa olyan dolog, amire mindannyiunknak sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Tovább olvasok →

Szállítási díjak és feltételek

Termékeinket házhozszállítással juttatjuk el hozzád. A kisebb csomagokat a GLS futárszolgálat, a nehezebb csomagokat a Gebrüder Weiss vagy a Trans-o-Flex szállítja ki az általad megadott címre. Az utánvétes csomagokat az átvételkor tudod kifizetni.

A kiszállításról a futárszolgálat SMS és email értesítést küld a kiszállítást megelőzően. A kiszállítás pontos időpontját ezután lehet egyeztetni velük.

A webshopunk a kosárba rakott termékek összesített súlya alapján felajánlja neked az elérhető szállítási módokat és kiírja a pontos szállítási költséget.

A nagyobb súlyú megrendelések esetén választhatod a Prémium kiszállítást, hogy a csomagodat az emeletre vagy a rendeltetési helyére szállítsa a futár. Ilyenkor ketten mennek a teherautóval és a csomagot a rendeltetési helyére viszik, amennyiben az könnyen megközelíthető.

Szállítási díjaink az alábbiak: 

Rendelés összsúlya

Szállítási díj

0 - 5 kg 1.190 Ft
5 - 10 kg 1.690 Ft
10 - 40 kg 2.490 Ft
40 - 200 kg 5.990 Ft
40 - 200 kg (Prémium) 7.990 Ft
200 kg felett 8.990 Ft
200 kg felett (Prémium) 11.990 Ft

500.000 Ft feletti megrendelés esetén a szállítási költség mindig ingyenes!

Jelenleg csak Magyarország területén belüli kiszállítást tudunk vállalni. Amennyiben máshová szeretnél rendelni, akkor lépj velünk kapcsolatba itt.

Személyes átvételre jelenleg nincs lehetőség.