Hogyan változtasd otthonod olcsón luxus hotellé? - DODO | Designban Otthon

Hogyan változtasd otthonod olcsón luxus hotellé?

A hétköznapok hajtásában sokszor csak arra vágysz, hogy elvonulhass egy kényeztető hotelbe és kiengedd a fáradt gőzt? Könnyen tehetsz azért, hogy minden nap átélhesd ezt otthonodban, ráadásul költséghatékonyan!

A luxus hatás és esztétikum nem feltétlen jár kéz a kézben a vastagon kitömött pénztárcával. Nem kell ahhoz időről időre drága hotelekbe ellátogatnod, hogy legalább ideig-óráig a nyugalom tejjel-mézzel folyó Kánaánjában találhasd magad.

Csak néhány apró, de praktikus lépést kell megjegyezni, és lakásod az elegancia és fennköltség igazi oázisa lehet, ahol nemcsak te, de vendégeid is úgy érezhetik magukat, mintha királyok lennének!

1. A fal adja a luxust

Lehet, nem is gondolnád, de a színek, egészen pontosan a falfesték árnyalata kritikus pontja egy lakásnak - és szerencsére megfizethető oldala is annak.

Ha nincs pontos elképzelésed a falak színéről, dönts semleges árnyalatok mellett. A szürke, valamint a bézs soha nem mennek ki a divatból, és épp annyira olvadnak be környezetükbe, amenyire képesek az előttük elterülő tárgyakat kiemelni. 

luxus_lakas_olcson

Trendi, meghökkentő, mégis pénztárcakímélő trükk lehet, ha a kiszemelt helyiség négy (vagy több) falából csak egyet festesz be.
Ebben az esetben választhatsz határozottabb árnyalatot is, mint a sötétszürkét, az agavezöldet vagy a berlini kéket. Fontos, hogy a rikító, túl élénk színek ízléstelennek hatnak - egyedül a vidám, hóbortos gyerekszobában mutathatnak jól.

luxus_lakas_olcson

Emlékezetesebb megoldás mellett is dönthetsz, így a virágos (mintás) vagy festékfoltos fal mellett. Fontos, hogy ezúttal is csak egyetlen falfelületet dobj fel ezzel a módszerrel, hiszen az efféle erőteljes díszítés nyomasztóvá és túlzsúfolttá teheti a helyiséget.  

luxus_lakas_olcson

2. A szoba palástja: a függöny

A függöny azon kevés kiegészítők egyike, amiből érdemes minőségre törekedni, mivel az olcsó vagy könnyen gyűrődő anyag az egész lakás hangulatát nagyban ronthatja. Pedig az olcsóság végett hajlamosak vagyunk ablakredőnyt vásárolni, de vannak okosabb, és ezáltal költséghatékonyabb megoldások is ennél!

luxus_lakas_olcson

Amennyiben nem tudsz varrni, de megtaláltad a tökéletes függöny-alapanyagot, érdemes varrónő segítségét kérned - így olcsóbban jössz ki, mintha a saját anyagaiból kellene dolgoznia.

Olyan anyagot válassz, ami színben és mintában illeszkedik a dekorációhoz. A legkifinomultabb hatást a selyem, valamint a damaszt kölcsönözheti a helyiségnek, de tartsd szem előtt, hogy nem minden stílusú lakáshoz illeszkednek. Így például indokolatlannak hathatnak egy indusztriális lakásban, ahol inkább a vászonfüggöny hangsúlyozhatja ki a lakás szépségét.

A függöny hagyományosan két rétegből áll: a légies fényáteresztő, valamint a súlyosabb benyomást keltő sötétítő függönyből. Előbbi gyakran mintában, míg utóbbi inkább színében idomul környezetéhez.

luxus_lakas_olcson

A sötétítő függöny a luxusszálló kiemelt pontját jelentheti, amellett, hogy meg is teremti a kielégítő pihenés feltételeit. Tanácsos egészen a plafontól engedni a függöny esését. Ez optikailag nyújtja a helyiséget, valamint kiemeli a nemes anyag eleganciáját.

Az igazán romantikus hatásért álmodj extra hosszú sötétítő függönyt, ami szinte elárasztja a padlót, és stílusosan fonál- vagy selyemkötéllel fogd össze, ha szeretnél fényt beengedni a lakásba.

luxus_lakas_olcson

Exkluzív függönykötél

Ezt a praktikát főként a nappaliban és a hálószobában tanácsos bevetni, ahol a leghangsúlyosabbnak kell lennie a luxus hatású kiegészítőknek. Ezzel szemben a konyhában inkább rövidebb, épphogy a párkány alá érő függönyt érdemes terveztetned, ami nem koszolódik.

3. Unalmas ajtó? Ki van csukva!

Váza? Szőnyeg? Bútor?

Biztosan gondoltál sok mindenre, amivel luxus megjelenést tudsz kölcsönözni a lakásodnak, de lefogadjuk, nem jutott eszedbe még az, hogy emlékezetes ajtót szereltess be. (Vagy, ha igen, akkor minden elismerésünk!)

luxus_lakas_olcson

Nem is hinnéd, hogy egy átlagostól kicsit eltérő ajtó mekkora csodát tud tenni.

Így például az üvegezett ajtó, ami nemcsak a modern stílus fennkölt hatását keltheti, hanem tágasabbá és fényesebbé is varázsolhatja a lakást.

luxus_lakas_olcson

Ám nem minden otthonba illeszkedik ilyen térelválasztó, ráadásul nem is feltétlenül biztonságos választás egy olyan lakásba, amit kisgyermekkel osztasz meg.

Ilyenkor a lakás stílusához passzoló, egyszerű faajtó mellett is dönthetsz, amit egyedi kilinccsel dobhatsz fel. Márpedig egy emlékezetes kilincs visszafogottan kelt luxus hatást, miközben költséghatékony is!

luxus_lakas_olcson

Indusztriális lakásba akár bolhapiacról is szerezhetsz autentikus, vasból készült fogantyút, míg egy klasszikus stílusban berendezett otthonban egy barokkos, függőleges, hosszúkás kilincs is megteremtheti egy ötcsillagos hotel hangulatát.

luxus_lakas_olcson

Egyedi kilincsek

Csakúgy, mint a függöny esetében, ezúttal is érdemes lehet plafontól padlóig érő, szárnyas ajtón elgondolkodni - amennyiben van rá lehetőséged. Ez nemcsak tágítja a teret, de tiszteletet parancsoló kiegészítő is lehet.

Hasonlóan érdemes eljárni az ablakoknál is, amik különleges fogantyúval egyedivé alakíthatók, és termetes magasságuk otthonos fényáradattal ajándékozza meg a lakást.

4. Világos, mint az egyszer egy

Egyetlen hotelszoba sem sötét. Csillárok, asztali, fali- és állólámpákegész sora dolgozik azon, hogy hívogató fénnyel töltse meg a szállást.

Ez legyen a te célod is akkor, amikor luxus atmoszféra kialakítására törekszel otthonodban.

Felejtsd el a túlméretezett lámpafejeket, és törekedj a letisztult kinézetű, akár szobrászi lámpatestek beszerzésére!

luxus_lakas_olcson

Emlékezetes, szobrászi állólámpák

Amennyiben egy-két különösen karakteres darab mellett döntesz, idomuljon hozzá a többi lámpatest is, de hozzá képest legyenek jóval visszafogottabbak, míg anyagban, mintában passzoljanak hozzá.

A luxus csimborasszója lehet a remekül megválasztott csillár. Ám legyen szó felhő módjára lebegő vászon vagy fénylő üvegekkel és fémmel díszített függőlámpáról, mindig alkalmazkodnia kell környezetéhez! Így például egy indusztriálisstílusban berendezett lakásban félresikerült választás lenne egy csillár, ám egy klasszikus, romantikus vagy modern otthonban cseresznye lehet a tortán.  

luxus_lakas_olcson

Egyedi csillárok

Egyetlen luxusszálló sem szűkölködik továbbá asztali lámpákban. Különösen kiemelt figyelmet kap a hálószobában, ahol elengedhetetlen tartozék az ágy két oldalán elhelyezkedő éjjeli szekrény.

Nem drága megoldás a falra szerelhető ívlámpa, amely elegáns, lenyűgöző, mégis funkcionális megoldás lehet.

Ugyanígy egyedi kiegészítő a hordalék- vagy újrahasznosított fából készült lámpa. Habár magasabb árkategóriába esik, már akár egyetlen darab is páratlan módon emelheti a lakás patináját.

Hogyan Változtasd Otthonod Olcsón Luxus Hotellé

Hordalékfa asztali lámpa

A tükröktovábbá szintén segítségedre lehetnek a maximális fényesség és csillogás elérésében. Helyezz lámpát közvetlenül a tükör elé, mely felnagyítja annak fényét. Ugyanerre a logikára épül az apró tükrökkel vagy üvegekkel ellátott csillár.

luxus_lakas_olcson

Ha pedig igazán speciális hangulatra szomjazol, a világításszabályozós álló- vagy függőlámpa hasznodra válhat. Képzeld csak el, ahogy kitöltesz magadnak egy pohár finom bort, hátradőlsz a simogató fotelben és bekapcsolod a hangulatvilágítást. Mintha egy fennkölt hotelben lennél, azzal a különbséggel, hogy otthon vagy!

5. Le a rendetlenséggel!

A helyes elrendezés kulcsfontosságú, hiszen a jól megálmodott, letisztult lakás mindig elegáns atmoszférát kelt. Figyeld csak meg a lakberendezési magazinok egyszerű, mégis átlátható enteriőrjeit: mindennek megvan a maga helye. Tűpontosak, mégis lakályosak.

Ebben lehetnek segítségedre a többfunkciós bútorok. Így például a dohányzóasztal, amiben az újságjaidat is tárolhatod vagy a kanapé, ami ággyá alakítható.

Ugyanakkor a könyvespolc is alkalmas lehet a számodra kedves apróságok kiállítására. Ezzel a húzással egy kortárs galéria exkluzivitását idézheted elő, ráadásul kiváló dekorációként is szolgálhatnak tárgyaid. Helyezz a polcra vázákat, szobrokat, dísztányérokat, hogy kellemesen megtörjék a könyvek látványát.

luxus_lakas_olcson

Művészien berendezett könyvespolc és többfunkciós dohányzóasztal

Figyelj arra, hogy a nappalibanaz asztalka köré rendezd a bútorokat, illetve elegendő helyet biztosíts egy-egy bútor között az átjárásra. Érdemes a zömök bútorokat egy-egy könnyedebb benyomást keltő darabbal ötvözni, amiktől kevésbé hat zsúfoltnak a helyiség.

Amennyiben televíziót is elhelyeznél benne, told úgy a bútorokat, hogy visszafogottan nézzenek afelé. Ugyanakkor, ha több kisebb képpel vagy egyetlen hangsúlyos műremekkel szeretnéd feldobni a nappalit, közvetlenül a kanapé felett találj számára helyet.

luxus_lakas_olcson

Érdemes lehet 3D-s lakberendező alkalmazásokhoz fordulni, amikkel könnyedén megtervezheted bútoraid pontos elrendezését. Így például a telefonos applikációhoz, a Planner 5D-hez vagy az internetes Homebyme-hez. A telefonon és asztali számítógépen is futó Live Home 3D, illetve a RoomSketcher, az Opunplanner és a Roomstyler is jó szolgálatot tehet.

Minden helyiségnek azt a célt kell szolgálnia, amire szánták. Ügyelj tehát arra, hogy a nappali bútorai valóban a helyiség igényeit elégítsék ki, és ne keveredjenek a nappali, esetleg háló lakberendezési eszközeivel. (Furcsán is mutatna egy bárszék a nappali közepén, ugye?)

luxus_lakas_otthon

Mindig tartsd szem előtt a hármas szabályt: a tárgyak hármas csoportban, de legalább páratlan elrendezésben mutatnak jól. Így egy hosszúkás váza mellé válassz két zömökebb gyertyát vagy három párnát helyezz a kanapéra.

Ezt a szabályt kijátszhatod úgy is, ha egy nagyobb és egy kisebb tárgyat helyezel egymás mellé közvetlenül (például a dohányzóasztalra) vagy egy tálcára helyezed el a dekorációt.

luxus_lakas_olcson

És még valami: a letisztultság kiemelten fontos, ha a luxusról beszélünk. Ezért törekedj arra, hogy a falakat ne áraszd el dekorációval.
Vagy válassz egyetlen falat, melyet különleges tapétával, festékkel dobsz fel vagy egy helyiségbe egy, legfeljebb két festményt vagy képet akassz fel.

6. Ez csak természetes

Megfigyelted, hogy a hotelekben és a lakberendezési magazinokban mindig friss virággal teszik hívogatóbbá az enteriőrt?

Egy csokor orchidea, rózsa vagy liliom nemcsak esztétikus látvánnyal hinti meg otthonod, hanem kellemes illattal is tölti meg azt.

luxus_lakas_olcson

Ám ha nem szeretnél hetente virágárushoz rohangálni, hogy a kedvenc vázádban mindig friss virág legyen, bevásárolhatsz szobanövényekből is. Olcsó, mégis remek húzás, hogy kellemes, hívogató hatást érj el otthonodban.

Érdemes már az előszobába nagy, pálmaszerű növényt elhelyezni vagy egy váza virágot.

luxus_lakas_olcson

Természetesen azzal sincs gond, ha nem vagy növénypárti. Erre is van megoldás: a természetes anyagok!

A vázába száraz virágot, fadekorációt is helyezhetsz vagy egy átlátszó tálba kavicsokat, kagylókat. A lényeg, hogy ne vidd túlzásba, mégis csempészd be otthonodba a természet frissességét.

luxus_lakas_olcson

Hasonlóan lenyűgöző és olcsó praktika, ha illatos gyertyákat helyezel el a lakásban. Szerencsére manapság már bármilyen formában, illatban, méretben kaphatók. Ha minimalizmusratörekszel, szerezz be geometrikus gyertyákat, és helyezz el egy nyúlánkabb mellé két zömökebbet.

Vagy, ha a teljes kifinomultságra törekszel, vásárolj elegáns réz, arany vagy ezüst tartót a hosszú, fehér gyertyáknak. Emellett a hasonlóan nemes csillogású gyertyatartókis remek szolgálatot tehetnek, akár több különböző méretű is jól mutat egymás mellett.

luxus_lakas_olcson

De miért fontosak ezek?

Mert a szaglás az egyik legfontosabb érzékszervünk, ami sokszor tudat alatt is képes pozitív vagy negatív benyomást kelteni bennünk valakiről vagy valamiről. A virág vagy gyertya kellemes illatát ugyanakkor már azelőtt megérezzük, hogy látnánk, honnan is származik, így pedig egy csapásra megteremthetjük az otthonosság atmoszféráját.

7. Hozd egyensúlyba

Ha luxus lakásra (vagy épp hotelre) gondolunk, egy csillogó, tiszta helyet képzelünk, ahova egyetlen porcica sem tette be soha a lábát.

Ha luxus hatású lakásra törekszel, ezt a fényűző csillogást érdemes szem előtt tartanod, amik a pazar márványpadlóból áradnak. A márvány ugyanakkor a legdrágább anyagok közé tartozik. Bátran dönts tehát fényesre polírozott fapadló vagy a márványt imitáló mészkő mellett.

Mindennek van azonban határa, ezért érdemes a rétegzés elvéhez fordulnod, hogy kellemes kiegyensúlyozottságot hívj életre.

Ezeket a kemény, rideg felületeket tanácsos meleg anyagokkal ellensúlyozni, így puha szőnyegszigetekkel, amiket helyezz az ülőbútorokkal szemben, középre, illetve az előszobába.

luxus_lakas_olcson

Ugyanígy a párnákra is érdemes hangsúlyt fektetni, amiket helyezz egymástól és a kanapé, fotel karfájától egyenlő távolságra.
A párnának illeszkednie kell színben és matériában a helyiség tónusához és stílusához.

luxus_lakas_olcson

Helyezz puha takaróta letisztult ülőbútorra. Ezzel a trükkel szintén megtörheted az enteriőr szigorúságát és egy csapásra kényelmes-csábítóvá varázsolhatod bútoraid.

Figyelj az anyagok megfelelő rétegzésére, eloszlására. Egy rézlábú asztalkán például ne halmozd a réz dekorációt, de szétszórhatod az azonos anyagból készült kiegészítőket a helyiségben.


+1 Utolsó simítás

Nem kell minden egyes bútorra egy vagyont költened - ahogy már fentebb is pedzegettük, elég egy helyiségben csupán egy-egy magasabb árkategóriába eső lakberendezési tárgyat elhelyezned.

Így a fürdőszobában egy kényeztető, spa-hatást imitáló fürdőkád vagy világító plafonzuhanyfej, a hálószobában egy királyi méretű ágy, vagy a nappaliban egy emberméretű szobor, egy hangsúlyosabb bársony fotelvagy egy márvány sakkasztal remek választásnak bizonyulhat.

luxus_lakas_olcson

Amennyiben maximális hotelhatásra hajazol, sokat dobhat az étkezőn, ha szervizelésre alkalmas kiegészítőket szerzel be. Így például egy felszolgáló kocsit, ami asztalkaként is szolgálhat a hétköznapok során vagy egy elegáns bortartó állványt.

luxus_lakas_olcson

Szervizasztal és bortartó állvány

Akármennyire is visszafogott büdzséből dolgozol álmaid lakásának kialakításán, a pénz ne menjen a minőségi anyagok rovására. Egy-egy komolyabb befektetés hosszú távon jobban megtérül, mint egy olcsó, szép, de silány áru.


Gondoltad volna, hogy csak ennyi dologra kell odafigyelned, ha olcsón szeretnél luxus hatást elérni? Te ki tudnád még egészíteni valamivel a listát? Kommenttelj cikkünk alá!

Keresés