Így rendezd be új lakásod könnyedén és egyszerűen - DODO | Designban Otthon

Így rendezd be új lakásod könnyedén és egyszerűen

A költözés nem kis feladat, ráadásul az új lakás berendezése is komoly kihívásokat tartogathat. Adunk pár hasznos tippet, hogy álmaid otthonának ne csak külsejében, de belsejében is a legideálisabb formát álmodhasd meg!

Költözés alatt legtöbbször az előző lakásunktól való könnyes búcsúra gondolunk, ám ennél jóval nagyobb kihívás lehet, hogy probléma mentesen berendezkedjünk új otthonunkban. Nem hagyjuk, hogy elvessz a megannyi feladatban, adunk néhány felejthetetlen tippet a harmonikus atmoszféráért!

Mérd fel a teret!

Ha lehetséges, távolíts el minden bútort és kiegészítőt a térből, hogy zavaró tényezők nélkül mérhesd fel tulajdonságait. Ezt követően döntsd el, hogyan fogod használni a helyiséget! Habár könnyen kijelölheted, melyik fog nappalidként szolgálni, elkülönülő egységeit már közel sem olyan egyszerű meghatározni. Gondold át, mely részét szánod pihenésre, és melyet vendégek fogadására!

nappali asztal kanapé

A multifunkcionális terek kialakításához ajánljuk a térelválasztókat, de variálható bútorok segítségével is külön szobaegységeket képezhetsz.

térelválasztó hálószoba fal

Ha egy szoba várhatóan több funkciót fog ellátni, szőnyegekkel, függönyökkel és könyvespolcokkalis kijelölheted a határait.

térelválasztó könyvespolc polc nappali

Találd meg a szoba fókuszpontjait! A kandalló például egyértelművé teszi, hogy érdemes vele szemben elrendezned a bútorokat, de a tévé is hasonlóan domináns rendezőelem lehet. Tartsd észben, hogy a kanapénak, foteleknekideális esetben legalább 2 és fél méterre kell helyet foglalniuk a tévétől!

tévé televízió nappali lakberendezés

Amennyiben a szoba nem rendelkezik ehhez hasonló ponttal, csakis a te képzelőerődön múlik annak kialakítása. Egy műalkotás, de akár egy drámai falfelület is meghatározhatja, milyen irányba tekintsenek a bútoraid. 

festmény fal nappali lakberendezés

Fontos a kiegyensúlyozottság

Rendezd a zömökebb, súlyosabbnak ható bútorokat egy csoportba, majd elegyítsd ezt könnyedebb darabokkal. Nem muszáj minden bútorod a falhoz tolni a nappalibanvagy dolgozószobában, bátran alakíts ki "oázisokat" a tér közepén!

bútor kanapé indusztriális nappali

A komfortos térelrendezés egyik titka ugyanakkor a laza bútorelhelyezésben rejlik. Érdemes úgy megálmodni a kanapé, asztal és fotelek egyvelegét, hogy kényelmesen körülsétálhasd minden egyes darabját, a szűkösség ugyanis bezártságérzetet eredményezhet.

Habár a bútorok kiemelt szerepet töltenek be a térben, a dekorációkellensúlyozhatják a tárgyak karakterét. Így például egy alacsony asztalkát vagy lámpát bátran párosíthatsz egy függőleges képpel a falon. Ez a húzás ráadásul a szobát is nyújtja vertikálisan.

dekoráció festmény nappali kanapé

A színek segítségével kiegyensúlyozott hangulatot teremthetsz új otthonodban. A hangúlyos árnyalatokat párnákkal, dísztárgyakkal erősítheted vagy törheted meg.

árnyalatok nappali színek árnyalatok lakberendezés

Hasonlóan fontos az anyagok harmóniájára törekedned. Egy olyan térben például, amelyben a bőr dominál, idegenen mutathatnak a kézműves anyagok. Válogass hát a tér stílusának megfelelő textúrák közül: a skandináv stílusú otthonok a gyapjút, míg a countryka kötött-horgolt anyagokat viselik el könnyedén.

textil anyag lakberendezés harmónia

Ne légy amatőr!

Az egyik legalapvetőbb hiba, amit elkövethetsz, ha nem veszed figyelembe a szobán áthaladó forgalmat. Kiválóan mutathat egy bútorcsoport a tér közepén, de ha ez két ajtó egyenes útvonalát metszi, akkor csak mindennapos fejfájással fogsz szembesülni.

Hasonlóan amatőr húzás lehet, ha nem engedsz elég teret az ablakok és ajtók nyitásának. Az ablakok pozícióját is tartsd szem előtt: a kanapét igyekezd szemben vele vagy rá merőlegesen elhelyezni.

lakberendezés nappali skandináv

És még valami: mindig a legnehezebb bútoroktól a legkönnyebbekig haladj. Először tehát a kanapét, fotelt, dohányzóasztalt helyezd el, s csak eztán a székeket, lámpákat, míg végül a dekorációnak jelöld ki a végső helyét. 

Keresés