Így csempéssz eleganciát otthonodba tükrökkel – 9 tanács - DODO | Designban Otthon

Így csempéssz eleganciát otthonodba tükrökkel – 9 tedd és ne tedd

Szinte képtelenség elképzelni az életünket tükör nélkül. Kell a reggeli készülődéshez, a szépítkezéshez, de dekorációs célokból is számíthatunk rá. Elegáns és kifinomult kiegészítő – de tudjuk-e, hol a helye a lakásban és hogyan vehetjük még több hasznát?

A tükör története messzire vezet, egészen az ókorig. Hasznossága mellett az idők során csillogó szépsége miatt is gyakran alkalmazták, ráadásul a Feng Shuiban is hangsúlyos szerepet kap. A tükörideális elhelyezését évszázadok óta létező (és emellett persze nem is olyan régi) szabályok írják elő, melyek közül most összegyűjtjük a legfontosabbakat!

NE TEDD – TÜKÖR A KONYHÁBAN ÉS AZ ÁGGYAL SZEMBEN

Vélhetően főzés közben nem saját magad csodálása az elsődleges célod, ráadásul a tükör könnyedén koszolódhat az "étel-vulkánkitörések" során. Ha mégis luxus emelkedettségre vágysz konyhádban, játssz egyedi, gyöngyházfényű csempékkel.

tükör csempe fényes dekoráció

A hálószoba szintén nem a legideálisabb helyszín a tükör számára. Lehetőleg ne helyezd olyan pontra, ahol rendszeresen látod magad, hiszen nemcsak zavaróan hat, ha folyamatos mozgást érzékelsz a szobában, hanem vélhetően reggel sem szívesen indítod saját látványoddal a napot.

Ha mindenképpen ragaszkodsz ahhoz, hogy legyen tükör a hálószobádban, helyezd az ágy mögé vagy egy olyan pontra, ami nincs a látóteredben, amikor fekszel.

tükör hálószoba lakberendezés dekoráció

TEDD – TÉRTÁGÍTÁS TÜKÖRREL

Tágítsd a szűkös teret tükörrel! A tükör a tágasság illúzióját kelti. Ráadásul egy terebélyesebb tükörfelület a nappali vagy étkező falán, és a csillár erejét vagy az ablakon betörő fényt megduplázva erőteljes világosság is járhatja át a teret. 

nappali tükör tértágítás illúzió

Egy dologtól azonban mindenképpen óvakodj: a mennyezeti tükröktől, melyek a hotelek olcsó lakberendezési megoldásait idézhetik. Ugyanakkor folyosókon bátran bevetheted ezt a trükköt.

TEDD – ÉGŐ ÉS EGŐSOR

Bátran helyezz égősort a tükör köré vagy szerelj világítást mögé. Ez a húzás különösen olyan helyszíneken hasznos, ahol rendszeresen szépítkezel. Így a fürdőszobában vagy a pipereasztalon is kiválóan hasznosítható.

égősor tükör égő lámpa világítás

TEDD – FOGLALD KERETBE A TERET

Érdemes figyelembe venned, hogy a tükör olyan tárgyra vagy pontra tekintsen, mely valóban megérdemli a kiemelést. Így egy festménnyel vagy egy emlékezetes bútorral tökéletes párost alkothat, míg egy egyszerű fehér falfelülettel szemben elveszítheti dekorációs funkcióját.

étkező tükör dekoráció kiegészítő

TEDD – TÜKÖR AZ ÁTJÁRÓBA

Lépcsőfeljárókban vagy folyosókon kifejezetten barátságos hatást kelthet egy tükör. Az általa kialakított flow visszafogottan vezet el a lakás egyik pontjából a másikba, miközben még rendbe is rakhatod magad!

átjáró előszoba tükör

NE TEDD – NE HALMOZZ

A kevesebb több. A jól ismert mondás tökéletesen igaz akkor is, ha tükrökről van szó. Habár a tükör elbűvölő dekorációs elemként működhet, halmozásával szükségtelen káoszt teremthetsz. Egy-két jól megválasztott tükörrel pillanatok alatt egyedi hangulatot kreálhatsz otthonodban.

tükör dekoráció kiegészítő

A letisztultság érdekében tartsd szem előtt, hogy a tükrök stílusa és formája megegyezzen egy helyiségen belül, és a szobához is illeszkedjenek. Egy vidéki stílusú lakásban például egy barokkos tükör kifejezetten félresikerült látványt nyújthat.

NE TEDD – REPEDT TÜKRÖK

Törött, repedt, szabálytalan formájú tükör? Felejtsd el! Nemcsak igénytelen benyomást kelt, hanem a helyiség harmóniáját is megtöri. Persze, vannak kivételek. Egy minimál, homogén térben épphogy kiválóan működhet egy-egy absztraktabb darab.

absztrakt tükör repedt forma

TEDD – KÖVESD A FENG SHUIT

Légy hű a Feng Shui elveihez, mely szerint az energiák áramlását nagyban befolyásolhatják a tükrök! E filozófia szerint tilos a tükröt bejárattal szemben elhelyezni, mert kiszorítja a lakást uralni vágyó pozitív energiákat.

Ne helyezz továbbá tükröt a hálóba, hiszen rossz álmokat idézhet elő és a negatív érzések felhalmozódását okozhatja. A kandallónak ugyanakkor kiváló kiegészítője lehet, hiszen a vizet reprezentáló tükör harmonikus egészt képez a tűzzel.

feng shui tükör fal dekoráció

TEDD – TARTSD TISZTÁN

Végezetül pedig takarítsd rendszeresen a tükröket – persze, csak ha nem akarsz antik hatást kölcsönözni otthonodnak. A tükör hamar összegyűjti a port, így érdemes gyakran tisztítani. Főleg, mert ezáltal a lakás tisztaságérzetét is nagyban növelheted.

Keresés