2018. január. 24.

Szinte képtelenség elképzelni az életünket tükör nélkül. Kell a reggeli készülődéshez, a szépítkezéshez, de dekorációs célokból is számíthatunk rá. Elegáns és kifinomult kiegészítő – de tudjuk-e, hol a helye a lakásban és hogyan vehetjük még több hasznát?

A tükör története messzire vezet, egészen az ókorig. Hasznossága mellett az idők során csillogó szépsége miatt is gyakran alkalmazták, ráadásul a Feng Shuiban is hangsúlyos szerepet kap. A tükör ideális elhelyezését évszázadok óta létező (és emellett persze nem is olyan régi) szabályok írják elő, melyek közül most összegyűjtjük a legfontosabbakat!

NE TEDD – TÜKÖR A KONYHÁBAN ÉS AZ ÁGGYAL SZEMBEN

Vélhetően főzés közben nem saját magad csodálása az elsődleges célod, ráadásul a tükör könnyedén koszolódhat az "étel-vulkánkitörések" során. Ha mégis luxus emelkedettségre vágysz konyhádban, játssz egyedi, gyöngyházfényű csempékkel.

tükör csempe fényes dekoráció

A hálószoba szintén nem a legideálisabb helyszín a tükör számára. Lehetőleg ne helyezd olyan pontra, ahol rendszeresen látod magad, hiszen nemcsak zavaróan hat, ha folyamatos mozgást érzékelsz a szobában, hanem vélhetően reggel sem szívesen indítod saját látványoddal a napot.

Ha mindenképpen ragaszkodsz ahhoz, hogy legyen tükör a hálószobádban, helyezd az ágy mögé vagy egy olyan pontra, ami nincs a látóteredben, amikor fekszel.

tükör hálószoba lakberendezés dekoráció

TEDD – TÉRTÁGÍTÁS TÜKÖRREL

Tágítsd a szűkös teret tükörrel! A tükör a tágasság illúzióját kelti. Ráadásul egy terebélyesebb tükörfelület a nappali vagy étkező falán, és a csillár erejét vagy az ablakon betörő fényt megduplázva erőteljes világosság is járhatja át a teret. 

nappali tükör tértágítás illúzió

Egy dologtól azonban mindenképpen óvakodj: a mennyezeti tükröktől, melyek a hotelek olcsó lakberendezési megoldásait idézhetik. Ugyanakkor folyosókon bátran bevetheted ezt a trükköt.

TEDD – ÉGŐ ÉS EGŐSOR

Bátran helyezz égősort a tükör köré vagy szerelj világítást mögé. Ez a húzás különösen olyan helyszíneken hasznos, ahol rendszeresen szépítkezel. Így a fürdőszobában vagy a pipereasztalon is kiválóan hasznosítható.

égősor tükör égő lámpa világítás

TEDD – FOGLALD KERETBE A TERET

Érdemes figyelembe venned, hogy a tükör olyan tárgyra vagy pontra tekintsen, mely valóban megérdemli a kiemelést. Így egy festménnyel vagy egy emlékezetes bútorral tökéletes párost alkothat, míg egy egyszerű fehér falfelülettel szemben elveszítheti dekorációs funkcióját.

étkező tükör dekoráció kiegészítő

TEDD – TÜKÖR AZ ÁTJÁRÓBA

Lépcsőfeljárókban vagy folyosókon kifejezetten barátságos hatást kelthet egy tükör. Az általa kialakított flow visszafogottan vezet el a lakás egyik pontjából a másikba, miközben még rendbe is rakhatod magad!

átjáró előszoba tükör

NE TEDD – NE HALMOZZ

A kevesebb több. A jól ismert mondás tökéletesen igaz akkor is, ha tükrökről van szó. Habár a tükör elbűvölő dekorációs elemként működhet, halmozásával szükségtelen káoszt teremthetsz. Egy-két jól megválasztott tükörrel pillanatok alatt egyedi hangulatot kreálhatsz otthonodban.

tükör dekoráció kiegészítő

A letisztultság érdekében tartsd szem előtt, hogy a tükrök stílusa és formája megegyezzen egy helyiségen belül, és a szobához is illeszkedjenek. Egy vidéki stílusú lakásban például egy barokkos tükör kifejezetten félresikerült látványt nyújthat.

NE TEDD – REPEDT TÜKRÖK

Törött, repedt, szabálytalan formájú tükör? Felejtsd el! Nemcsak igénytelen benyomást kelt, hanem a helyiség harmóniáját is megtöri. Persze, vannak kivételek. Egy minimál, homogén térben épphogy kiválóan működhet egy-egy absztraktabb darab.

absztrakt tükör repedt forma

TEDD – KÖVESD A FENG SHUIT

Légy hű a Feng Shui elveihez, mely szerint az energiák áramlását nagyban befolyásolhatják a tükrök! E filozófia szerint tilos a tükröt bejárattal szemben elhelyezni, mert kiszorítja a lakást uralni vágyó pozitív energiákat.

Ne helyezz továbbá tükröt a hálóba, hiszen rossz álmokat idézhet elő és a negatív érzések felhalmozódását okozhatja. A kandallónak ugyanakkor kiváló kiegészítője lehet, hiszen a vizet reprezentáló tükör harmonikus egészt képez a tűzzel.

feng shui tükör fal dekoráció

TEDD – TARTSD TISZTÁN

Végezetül pedig takarítsd rendszeresen a tükröket – persze, csak ha nem akarsz antik hatást kölcsönözni otthonodnak. A tükör hamar összegyűjti a port, így érdemes gyakran tisztítani. Főleg, mert ezáltal a lakás tisztaságérzetét is nagyban növelheted.

Szólj hozzá!


Hasonló cikkek: Lakberendezés Blog

A 10 legjobb magyar lakberendezési blog - DODO szubjektív
A 10 legjobb magyar lakberendezési blog - DODO szubjektív

2019. július. 30.

Ha lakberendezésről van szó, akkor az inspiráció az egyik legfontosabb dolog. Ehhez gyűjtöttük össze nektek a 10 kedvenc lakberendezés blogunkat. Érdemes egy pillantást vetned rájuk, ha ötleteket merítenél és akkor is ha csak legeltetnéd a szemed.

Tovább olvasok →

Játék a fényekkel: így világítsd meg a nappalidat!
Játék a fényekkel: így világítsd meg a nappalidat!

2019. július. 23.

Régen eltűntek már azok az idők, amikor megelégedtünk annyival, hogy minden helyiségben volt a plafonon középen egy pislákoló lámpa. Ma már ennél sokkal többre vágyunk. Olyan világítást igénylünk, ami megfelel az aktuális hangulatunknak és ami elegendő fényforrást biztosít otthon, amikor csak szükségünk van rá. Az alábbi cikkben bemutatjuk a lehetőségeket!

Tovább olvasok →

Szállítási díjak és feltételek

Termékeinket házhozszállítással juttatjuk el hozzád. A kisebb csomagokat a GLS futárszolgálat, a nehezebb csomagokat a Gebrüder Weiss vagy a Trans-o-Flex szállítja ki az általad megadott címre. Az utánvétes csomagokat az átvételkor tudod kifizetni.

A kiszállításról a futárszolgálat SMS és email értesítést küld a kiszállítást megelőzően. A kiszállítás pontos időpontját ezután lehet egyeztetni velük.

A webshopunk a kosárba rakott termékek összesített súlya alapján felajánlja neked az elérhető szállítási módokat és kiírja a pontos szállítási költséget.

A nagyobb súlyú megrendelések esetén választhatod a Prémium kiszállítást, hogy a csomagodat az emeletre vagy a rendeltetési helyére szállítsa a futár. Ilyenkor ketten mennek a teherautóval és a csomagot a rendeltetési helyére viszik, amennyiben az könnyen megközelíthető.

Szállítási díjaink az alábbiak: 

Rendelés összsúlya

Szállítási díj

0 - 5 kg 1.190 Ft
5 - 10 kg 1.690 Ft
10 - 40 kg 2.490 Ft
40 - 200 kg 5.990 Ft
40 - 200 kg (Prémium) 7.990 Ft
200 kg felett 8.990 Ft
200 kg felett (Prémium) 11.990 Ft

500.000 Ft feletti megrendelés esetén a szállítási költség mindig ingyenes!

Jelenleg csak Magyarország területén belüli kiszállítást tudunk vállalni. Amennyiben máshová szeretnél rendelni, akkor lépj velünk kapcsolatba itt.

Személyes átvételre jelenleg nincs lehetőség.