2022 lakberendezési trendjei - DODO | Designban Otthon

2022 lakberendezési trendjei

Minden évnek megvannak a maga trendjei, amelyeket követve és a saját ízlésünkkel vegyítve, praktikus és menő otthont teremthetünk magunknak, arról nem is beszélve, hogy így belevihetünk egy kis fűszert a mindennapokba. 2022 lakberendezési trendjeivel sincs egy másképp, amiben többek között megjelenik a fenntarthatóság vagy éppen a modern retró stílus is, de a covid okozta funkcionalitás is helyet kap! Nézzük!

Milyen lakberendezési trendek várhatóak 2022-ben?

A lakberendezési trendek is folyamatosan változnak, hogy idomuljanak a társadalomhoz, a világhoz és az állandóan változó napi rutinhoz. Hogy milyen tényezők hatnak majd a leginkább az alakulására? Borítékolható, hogy az elmúlt két év karantén időszaka is köztük van. Egy azonban biztos: a természetesség elvárásként jelenik majd meg, akár belsőépítészetről, akár a a design világáról van szó.

A tervezőket, építészeket, lakberendezőket, dekoratőröket, művészeket a természet által inspirált formák, színek és anyagok vezérlik majd, létrehozva ezzel egy élhetőbb, fenntarthatóbb világot.

Miért lesz népszerű a 70-es évek retró stílusa?

Hozzáértők szerint 2022 tavaszán a múlt évben még csak nosztalgikus okokból felidézett retró stílus is újra visszatér. A retró stílus egy jól behatárolható korszakot, a 60-as, 70-es évek stílusát takarja, amelynek jellemzője a kényelmes, szívet melengető összkép kialakítása praktikus bútorokkal, a természetet idéző meleg narancssárga, barna, esetleg mélyzöld színekkel.

Hogyan tér vissza a 90-es évek városi stílusa?

A 2022-es trendekben megjelenik a városi stílus is, ami eddig sem volt köthető konkrét korhoz, mert sokkal inkább azon városlakók életformáját fejezi ki, akik pörgős életet élnek, mobilisak, nyitottak a változásokra és a legfrissebb trendeket követik. Nem tartalékolnak, és nem halmoznak fel készleteket, ha valami kiment a divatból, attól könnyen megválnak. Te képes lennél erre?

Milyen okos bútorok gondoskodnak majd a kényelemről?

Egy bútor nem attól lesz “okos”, mert megszólal… Az okos bútor alkalmazkodik, azaz olyan funkciókkal van ellátva, amelyekkel egy kisebb lakásban is kényelmesen tudsz boldogulni. Ággyá nyitható szekrény, térelválasztóvá összecsukható ágy, robot technikával működő többfunkciós bútorok jellemzik majd a 2022-es lakberendezési trendeket.

Hogyan nyer egyre nagyobb teret a többfunkciós tér?

Egy modern otthon berendezése során jól átgondolt tervezéssel, praktikus megoldásokkal ugyanazt a teret több funkcióssá is tudod tenni. Milyen jó lett volna ez az elmúlt 1-1,5 évben, amikor a karantén időszaka alatt otthon tanult vagy dolgozott a család minden tagja. Egy eltolható síneken mozgó fallal, esetleg egy térelválasztó paravánnal vagy egy szekrénybe rejthető ággyal azonnal meg lehetett volna változtatni a lakásod felosztását, egyszerre biztosítva ideális munkakörülményeket és csendes elvonulásra alkalmas teret is. De még most sem késő! A 2022-es lakberendezési trendek egyre nagyobb figyelmet szentelnek a többfunkciós terek létjogosultságának.   

Hogyan változik majd 2022-ben a minimalizmus?

2022-ben a minimalizmus is új értelmet kap azzal, hogy az ésszerű fogyasztás elvét kívánja megerősíteni. A tudatos vásárlásra ösztönöz, és elveti mindazt, ami pazarló, vagy impulzusszerű. Előnyben részesít mindent, ami multifunkcionális és hatékony, természetközeli és fenntartható. A kevesebb több elve most még nagyobb jelentőséget kap, legyen szó bútorzatról, dísztárgyakról vagy éppen festményekről.

2022-ben is nagy szerepet kap a fenntarthatóság!

A környezettudatosság egyre több területen, egyre nagyobb mértékben van jelen, így a lakberendezés terén is vannak olyan elvek, amelyek mentén fenntarthatóbb otthont varázsolhatunk magunknak. Erről egy korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen!

Milyen színek, anyagok és textúrák jellemzik majd a 2022-es lakberendezést?

Milyen természetes anyagok és színek lesznek jellemzőek 2022-ben?

Amikor hazaérsz, te is nyugalomra, kikapcsolódásra, kényelemre, harmóniára vágysz. A stresszt és a bizonytalanságot csak akkor tudod a bejárati ajtón kívül hagyni, ha az otthonod biztonságot, szabadságot és melegséget sugároz, amit csak természetes és hangulatos anyagok használatával (pl. vászon és pamut, agyag és tégla, bársony és kerámia) tudsz megteremteni. Ez a megnyugtató környezet az, ami megteremti a lehetőséget a lelassulásra, a nap során felgyülemlett stressz elengedésére.

Ha a 2022-es lakberendezési trendeknek megfelelő otthont szeretnél, akkor a fenntarthatóság és a természetközeliség irányvonalát (is) érdemes követned akár a bútorokról, akár a dekorációs elemek kiválasztásáról van szó. Most tényleg minden a természetről fog szólni.


PURE NATURE tikfa dohányzóasztal

Az anyagok legyenek organikusak! Használj pl. rattant, mészkőből fából, kőből vagy akár nádból készült darabokat! A színek legyenek naturálisak: szürke, barna, zöld, narancssárga és azok minden árnyalata. A dekorációhoz használt tárgyak készüljenek organikus anyagokból, kézműves technikával, csomózással, fonással.

Milyen formák, alakzatok és textúrák lesznek a trendik?

A tökéletes kényelem és az elegáns luxus jegyében az organikus anyagból készült bútorok és kiegészítők, valamint natúr textúrák mellett 2022-ben szinte tarolni fognak a geometriai formák. A szigorú éleket és vonalakat persze merész és egyedi darabokkal is könnyedén ötvözheted, egy-egy lekerekített sarkú asztal, vagy ívelt lábú kanapé, és szék lágyíthatja az összhatást.

2022-ben hódítani fog a Sunny Chic is, ami a sárga, a szürke és a fehér kombinálásával dobja fel az otthonodat. Ráadásul a geometriai alakzatok mellett absztrakt motívumokat és csíkos mintát is használhatsz, főként a függöny, a takaró, a párna vagy a szőnyeg kiválasztása során.

Ha kedveled az Urban Jungle stílust, akkor jó, ha felkészülsz, mert 2022-ben ez a stílus is némi változáson megy majd keresztül. A stílusra jellemző fa elemek, illetve a gazdag növényzet megmarad, de a zöldes árnyalatokat a kék egészíti ki, anyaghasználatban pedig a rattan és a bambusz is megjelenik. A nappaliba és a hálószobába újból használhatsz frottír anyagot, amit bátran kiegészíthetsz szövött textíliákkal is.

Ami pedig 2022-ben sem megy ki a divatból, az a sejtelmes és elegáns bársony borítás, ami a székeket, kanapét vagy akár az ágyat is boríthatja.

COZY VELVET zöld bársony kanapé

Mi jellemzi majd a 2022-es trendeknek megfelelő nappalit?

A nappali berendezésénél az elsődleges szempont mindig a kényelem megteremtése. Sima, egyszerű formák, természetes anyagok és zöld árnyalatok (nyári lombszín, kékeszöld, zsálya) lesznek a jellemzőek. Ezek természetességet, frissességet árasztanak. A nappali bútorai a 70-es évek stílusát idézik, hozzáigazítva más stílusokhoz, például a skandináv vagy a minimalista stílushoz. A bútorok amellett, hogy szépek, kényelmesek, fontos, hogy igazodjanak az igényeidhez is, azaz, ha kell többfunkciósak legyenek.

2022-es trend egyik jellegzetessége a nappali berendezése során, a smaragd, ametiszt, zafír árnyalatokban pompázó bársony kárpitok használata lesz a jellemző. Kellemes tapintású textúrája kiválóan kombinálható fával, fémmel, hétköznapi luxust teremtve a belső térben.

Milyen lesz 2022-ben a konyha?

2022-ben a konyhád tervezése során a fenntarthatóságot és a funkcionalitást kell megcéloznod úgy, hogy eközben fehér vagy monokróm konyhád helyét átvegye egy otthonosabb, barátságosabb, színekkel teli stílus, melynek köszönhetően a konyha igazi központja lesz az otthonodnak. Bátran használhatsz napot idéző okkersárgát, a természetet idéző terrakottát és zöldet, illetve ezek mindenféle árnyalatait. A konyhai kiegészítők lehetnek rosé gold tárgyak, fémes csillogásuk különleges látványt biztosít, és összhangban van a fa konyhaszekrénnyel és a konyhapult márvány vagy gránit felületével.

Ami pedig még 2022 modern konyháira jellemző lesz, az a (bár)asztal és a konyhasziget kombinációja, amivel szintén a multifunkcionalitás elvét követhetjük. Ennek funkciója egyrészt a tárolás lesz, hiszen így csökkenthetjük az extra polcok számát is, illetve szintén sok-sok helyet takaríthatunk meg, ha nincs szükség külön étkezőasztalra is. 

Van néhány részlet, amit viszont érdemes 2022-ben elfelejtened: ilyen a lakkozott felületek használata, a nyitott polcos szekrények, az üvegmozaik, a mintás kerámia, a monokróm színek.

Milyen anyagokat és színeket használj a fürdőszobában?

Hogyan varázsolhatsz egy kis luxust a fürdőszobába? A 2022-es szezonban ezt is könnyen megoldhatod, ha idén is márványt használsz. A márvány már tarol néhány éve a lakberendezésben. Egyszerre természetes és fényűző, praktikus, időtlen, könnyen karbantartható, nemes és karakteres. Különleges színei, árnyalatai, textúrái ellenére is könnyen kombinálható más nemes anyagokkal, arany, rézzel, fával vagy akár matt fekete kerámiával is.

Formabontó megoldások is fellelhetőek a jövő évi trendek között! Míg korábban a fürdőszobát szigorúan elkülönítették a nappalitól vagy a hálószobától, most egyre több esetben a fürdő ugyanabban a helyiségben van, mintegy integrálódik vele.

Hogyan varázsolhatod nőiesen romantikussá a hálószobát?

A hálószobák tervezése során az egyszerűségre és a könnyű használatra összpontosíts. Kényelmes ágy, kecses öltözőasztal, karosszék, beépített szekrények, természetes textíliák, és természetközeli, nyugtató lágy színek tehetik nőiesen romantikussá azt a helyet, ahol a pihenés és a regenerálódás a cél.

Hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a 2022-es lakberendezésben?

Ahogy fentebb már többször is említettük, a környezettudatosság és a fenntarthatóság a 2022-es lakberendezési trendek fő irányvonala. Ez olyan tudatos életvitelt jelent, amelynek során arra törekszel, hogy hosszabb távon is megőrizd a természeti kincseket. Miként nyilvánul ez meg a lakberendezésben? Természetes alapanyagokat használhatsz, takarékoskodsz az energiával, amit lehet újrahasznosítasz, figyelsz arra, hogy honnan származnak a berendezési tárgyaid, előnyben részesíted a helyi kézművesek munkáit és nem halmozol, hanem a minőségre törekszel!

Miért használj üveg elválasztókat a fenntarthatóság jegyében?

Az üveg a fenntarthatóság szempontjából preferált alapanyag. A különböző sík, bevonatos és laminált üvegekből elkészített összecsukható falak vagy térelválasztók egész évben dinamikus kapcsolatot teremtenek a külső és a belső környezet között. A minőségi tervezés, a kiváló anyaghasználat lehetővé teszi, hogy a bútorok és berendezési tárgyak ne amortizálódjanak le teljesen, hanem a fenntarthatóság jegyében generációkon át szolgálják tulajdonosaikat.

Milyen szerepe lesz a lakberendezésben a természetes anyagnak a parafának?

A 2022-es szezon belsőépítészeti trendjeiben egyre nagyobb az érdeklődés az olyan természetes elemek iránt, mint a parafa. A parafa a paratölgy különleges kérge, amit kedvező tulajdonságai miatt - rugalmas, tűzálló, hő- és hangszigetelő, rezgéscsillapító - egyre gyakrabban alkalmaznak a belsőépítészetben is (padlóként, falként vagy épp dekorációs elemként).

Miért teremt harmóniát a természet zöld színe és árnyalatai?

2022-ben a belső terekben a természet színe, a zöld és árnyalatai fognak uralkodni. Kiegyensúlyozó, testet-lelket-szellemet nyugtató hatását te is élvezheted, harmóniát teremt, csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget.


LA BEAUTE zöld szövet ágy 180x200cm

Hogyan nyilvánul meg majd a természetközeliség a bútorokban?

A luxus nemcsak az anyagi javak felhalmozását jelenti. Tudják ezt jól a 2022-es trendek tervezői is. A fenntartható környezet megteremtése során a törődésre, a személyességre és a minőségre fektetik a hangsúlyt, reflektorfénybe helyezve a hagyományos építészeti megoldásokat, a kézművességet, a természetes alapanyagokat. A bútorokban is megnyilvánul a természetközeliség, elterjedt lesz a tömörfa és rattan használata.

Miért lesz trendi és praktikus az otthoni kertészkedés?

A kényszerű bezártság után a természet iránti vágy egyre erőteljesebben hat, ami a 2022-es lakberendezési trendekben is megmutatkozik. A szobanövények vagy a teraszon cserépben nevelt növények, és a kertészkedés globális jelenséggé válik, esztétikailag, funkcionálisan, és mentálisan is fontos szerepet tölthet be a te mindennapjaidban is.

Az otthoni, élettel teli zöld sarkok létrehozása nem könnyű feladat, hiszen a növények folyamatos és szakértő ápolást igényelnek, hogy szépségükkel meghálálhassák a gondoskodást. Itt is fontos, hogy ne ess túlzásokba, nem dzsungelt kell létrehoznod, hanem az adott helyiség stílusába illeszkedő gondosan összeválogatott növényekből álló üde színfoltot.

Szóba jöhetnek a művirágok is?

Tudjuk-tudjuk... A művirágok kevésbé népszerűek, de vannak, akik nem tudnak vagy nem akarnak bajlódni valódi növények gondozásával elegendő idő és energia hiányában. Az ilyen típusú embereknek és a gyors életstílushoz készültek a különböző művirágok és műnövények, amik ma már gyakran olyan élethűek, mintha valódiak lennének. Arról nem is beszélve, hogy számtalan típus közül választhatunk, keressünk egy nagy méretű trópusi növényt vagy akár egy csinos orchideát vagy magnóliát.

A legjobb pedig, hogy ezekkel a műnövényekkel is telepakolhatjuk a lakást, ugyanúgy elő fogják idézni a természet hangulatát!

ARECA művirág

Hogyan válik az otthonunk multifunkcionális hellyé?

A következő belsőépítészeti szezonban az otthonod olyan multifunkcionális hellyé alakulhat át, ami egyszerre lesz menedék és iroda, fitness terem és étkező teret adva a munkának és a kikapcsolódásnak. Okulva a korábbi karantén időszak negatív tapasztalataiból, most már direkt arra kell törekedned, hogy bármikor könnyen alkalmazkodni tudj a kor megváltozott elvárásainak. Az otthonod könnyen és gyorsan kényelmes, ergonomikusan kialakított munkahellyé alakuljon, és ne jelentsen gondot az iskolák digitális oktatásra való átállása sem.

Hogyan rendezd be otthon az irodádat? - Avagy a covid hatásai

Ez az a kérdés, ami az előzőből következik. A járvány sajnos neked is bebizonyította, hogy a kanapén gubbasztva, vagy a konyhaasztalnál ülve nem lehet hosszútávon kényelmesen és hatékonyan dolgozni. Kell egy hely, ami egy esetleges újabb home office idején könnyen és gyorsan otthoni irodává alakítható.

Fontos, hogy megtaláld azt a megfelelő adottságokkal rendelkező, inspiráló helyszínt, ahol a személyiségednek és stílusodnak megfelelően, akár egy kis sarokban is ki tudod alakítani a munkavégzéshez szükséges feltételeket. Figyelj a fényviszonyokra, a számítógép képernyőjének tükröződés mentességére, a friss levegő folyamatos utánpótlására, ami nélkülözhetetlen a jó teljesítményhez. Alapvető bútordarabok az íróasztal és az ergonomikus szék, ha pedig papírokkal is dolgozol, elengedhetetlen egy azok tárolására alkalmas szekrény.

Miért kapnak nagy szerepet a rekreációs terek?

Ha szeretnéd megőrizni az egészségedet, akkor elegendő időt kell szánnod magadra. Olyan időt, ami a kötelezettségek elvégzésén túlmenően fennmarad, és a saját örömérzeted fokozása érdekében végzett tevékenységekkel tölthetsz meg. A járványhelyzet miatt azonban korlátozva vannak a lehetőségeid, ezért egyre nagyobb szerep jut az otthoni rekreációs tereknek. Az aktív pihenést szolgálja egy mini edzőterem, a passzív pihenést a multimédiával felszerelt nappali, a regenerálódást a fürdőszobai masszázskád. A legjobb rekreációs tér maga a természet, ami ha szerencsés vagy, csak egy lépésnyire van a kertedben.

Milyen dekorációs lehetőségek közül választhatsz 2022-ben, ha a trendeket akarod követni?

2022 tavasza a romantika jegyében indul, és igazi modern, feminin környezetet hoz magával. Nosztalgikus elemek, nőies, játékos színek, virágminták, bohókás kiegészítők teszik változatosabbá az összképet. A lakásdekorációk közül válaszd a színezett és repedezett üveget, porcelánt, kristályt, fémeket. Jól mutat a hálószobában egy pasztell színű absztrakt olajfestmény, ahogy a nappali falán egy csini fém dekoráció.

Milyen főbb irányvonalak mentén érdemes megtervezned 2022-ben az otthonod enteriőrjét?

Ha igazodni szeretnél a 2022-es lakberendezési trendekhez, akkor vedd figyelembe a fenntarthatóság elveit, válassz természetes alapanyagokat és színeket, organikus bútorokat, kiegészítőket. Tedd multifunkcionálissá az otthonodat, alakíts ki munkavégzésre alkalmas helyet is. Ne feledkezz meg a szobanövényekről, és arról, hogy egyszerre légy nőies, modern és minimalista!

Tarts lépést a trendekkel, szépítsd, alakítsd, díszítsd az otthonodat a legújabb 2022-es irányzatok szerint!

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornáról:

Beleásnád magad lakberendezési trendekbe, inspirációkba és ötletekbe? Nézz szét YouTube csatornánkon vagy kattanj rá Lakberendezési blogunkra!

Keresés