Lakberendező kisokos - hogyan válasszunk lakberendezőt? - DODO | Designban Otthon

Lakberendező kisokos - hogyan válasszunk lakberendezőt?

Költözés vagy lakásfelújítás során sokaknak fejtörést okoz, hogy alkalmazzanak lakberendezőt vagy ne, és ha igen, akkor hogyan találják meg a megfelelőt. Otthonunk rugalmas és költséghatékony kialakításában bizony nagy szerepe van egy tapasztalt szakembernek, ezért megéri időt, és pénzt áldozni annak kiválasztására.

Cikkünkben most bemutatjuk, hogy mikor, milyen esetekben érdemes lakberendező után nézned és milyen szempontokat érdemes figyelembe venned.

Mi a cél?

Az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk a konkrét „problémát”. Teljeskörű lakberendezést és új külsőt szeretnénk új vagy régi otthonunk számára, vagy az addigi zsúfolt otthonunkból szeretnénk elindulni a letisztult, minimalista stílus irányába, esetleg a feng shui által biztosított harmóniára törekszünk. Teljesen mindegy, milyen kérdésben keresünk lakberendezőt, a lényeg, hogy legyen egy elképzelésünk. Ha pedig ezt meghatároztuk, tisztában kell lennünk azzal is, hogy egy lakberendező pontosan miben is segíthet nekünk.

A lakberendező biztosan segítséget nyújthat pl. látványtervek elkészítésében, a színek meghatározásában, a stílus-hangulattervezésben, helyiségek dekorálásában, a tervek megvalósításában, külső homlokzat megtervezésében, helyiség vagy komplett tér berendezésében, és bármely kérdés megválaszolásában, ami felmerül bennünk.

Mi a lakberendezés menete?

Van néhány pont, amit mindig minden esetben figyelembe kell venni és ezeket egymás után kell követni a lakberendezőnek ahhoz, hogy megtervezze a megfelelő otthont ügyfele számára.

 • Az ingatlan adottságai, állapota

  A meglévő lakás környezete, tájolása mérvadó, nem mindegy, hogy egy kertvárosi otthonról van szó, vagy épp egy belvárosi nagy polgári lakásról. Emellett a technikai, műszaki kérdések sem kevésbé fontosak, mint a vízvezeték vagy éppen a villamos hálózat.
 • Családmodell

  A lakberendező gyakran olyan, mint egy pszichológus, hiszen bele kell látnia ügyfele lelkébe, erős bizalmi viszony kialakítása szükséges, hiszen így tudja majd megállapítani, hogy milyen környezet a legjobb a számára. Fontosak a napi szokások, hogy kinek milyen a napirendje az adott lakásban/házban, ezeket mind figyelembe kell venni a tervezéskor. Hogy például az ügyfél munka után hazaérve azonnal a kanapéra dobja le magát és ott tölti a nap hátralevő részét vagy legtöbbször otthonról dolgozik, ezért az íróasztal az egyik "kedvenc" darabja.
 • Koncepció

  A koncepció meghatározásakor azt a vezérvonalat keresik, hogy milyen stílust, hangulatot, életérzést közvetítsen az adott lakás és, hogy ez egységesen jelenjen meg. - Anyagi háttér Az anyagi keret mindig minden ilyen kérdésben fontos, hiszen ez alapján lehet korlátokat szabni a költségeknek, hogy milyen anyagokat, bútorokat, burkolatokat stb. választhatunk.
 • Vázlattervek

  Ha már megvannak az igények, jöhetnek az első vázlattervek, amelyek során a lakáson belüli funkciók kerülnek kiosztásra. Ha ezek véglegesedtek, akkor lehet továbblépni.
 • Lakberendezési alaprajz

  A vázlattervek után elkészülhet a lakberendezési alaprajz, amelyben már minden bútor a helyére kerül és összességében láthatjuk otthonunk jövőbeli tervrajzát.
 • Végleges tervek

  A végleges terv már minden konkrét terméket, egyedi bútorokat is tartalmaz, de ebben kap helyet az építési alaprajz, burkolat- vagy mennyezetterv, a gépészetről és a világításról szóló tervek is.

Tóth Anita lakberendezővel készült interjúnkban is többek között kitértünk arra, hogy hogyan indul el egy ilyen folyamat. Az első találkozás általában már a helyszínen történik, ahol megvitatják az ügyfél elképzeléseit és onnantól indul el a tervezés folyamata.

"Az egész folyamat több év során állt össze nálam. Most már lépésről lépésre minden ügyfélnél javasolva haladok. Ennél a projektnél is készítettük az ügyfél számára egy olyan moodboardot, összeválogatott képeket több oldalról meg a saját munkáimból is, és akkor megmutattam neki és arról elkezdtünk beszélgetni. (...) Miután a képekről beszélgetünk, akkor azután már sokkal jobban össze tudom rakni, hogy az ő számára mi lenne a legjobb."(Az Anitával készült teljes interjú megtekinthető itt.)

Természetesen, a tervezés és kivitelezés alatt folyamatos kapcsolattartás van az ügyfél és a lakberendező között, hogy naprakész információval legyen ellátva mindkét fél, és a felmerülő kérdések is meg legyenek válaszolva.

Minőség hosszútávra

Lakástervezés, felújítás során talán az egyik legfontosabb kritérium, hogy az átalakítás minőségi legyen és hosszútávon illeszkedjen az igényeinkhez, hogy otthonos és praktikus környezetet teremtsünk. Ugyanis, ha már megálmodtuk álmaink otthonát, vagy éppen rászántuk magunkat a felújításra, nem szeretnénk, ha pár év múlva ismét nagy átalakításokba kellene kezdenünk. (Nem vonatkozik ez a folyamatos csinosítgatásokra, egy-egy új elem beszerzésére.) Épp ezért kellő tájékozottsággal és bizalommal kell kiválasztanunk azt a szakembert, aki segít nekünk álmaink megvalósításában. Az ismerősök ajánlása ebben az esetben is az egyik legjobb, emellett nagyon sok lakberendezőnek van weboldala, ami már önmagában mutat egy képet, de megtalálod a portfólióját is, ahol számos referencia között tudsz nézelődni.

Milyen a jó lakberendező?

Ahogyan az élet minden területén, itt is nagyon sokat számít az első benyomás, a kellő szimpátia kialakulása, ami már a weboldal böngészése során is kialakulhat, így nemcsak a már elkészült projektek között tudsz nézelődni, de egy picit „megismerheted” a választott szakértőt.

Az egyik leglényegesebb szempont, hogy a választott lakberendező ne csak szakmai tudással, hanem megfelelő mértékű empátiával és nyitottsággal is rendelkezzen, hiszen így lesz eredményes a közös munka, de ez már csak a személyes találkozó során fog kiderülni számodra. Továbbá említsük meg azt a rugalmasságot, amivel egy lakberendezőnek rendelkeznie kell. Mind a tervezési szakaszban az ötleteink esetleges megváltoztatásához, kiegészítéséhez fogékonyan kell állnia, mind a későbbiekben könnyen átrendezhetővé kell kialakítani az adott helyiséget, például egy gyermekszobát, mely a gyerekek növekedésével arányosan változtatásra szorul.

Különleges látásmód és szépérzék

A lakberendező egyik legfontosabb ismérve, hogy jó stílusérzékkel és átlagon felüli szépérzékkel rendelkezik. Mindezt az elkészült munkái, akár ismerőseink otthona vagy a lakberendező weboldalán található kész munkák támasztják alá. Tehát ismételve önmagunkat a lakberendező portfóliójának megtekintése szükségszerű és nélkülözhetetlen a döntés meghozatalához, hiszen így a stílusáról, ízléséről is kapunk egy képet, amely alapján kiválaszthatjuk a hozzánk legközelebb álló személyt.

Az imént említett készségek mellett természetesen az is nagyon fontos, hogy egy lakberendező maximálisan tisztában legyen a bútorok időtállóságával, minőségével, hogy milyen hosszú időn keresztül tudnak majd minket szolgálni és 1-1 darabnak milyen előnyei, esetleg hátrányai vannak. Egy étkezőasztal például mindenhol központi szerepet képvisel, így nagyon nem mindegy, milyet választunk. Ezt a szakmai tudást pedig sok-sok tanulással lehet elsajátítani, amelybe muszáj belevágnia annak, aki lakberendezőnek áll.

Ezt vallja Doszpot Evelin, neves lakberendező is.

A rendszer szintű gondolkodás iskola nélkül elengedhetetlen, vagy nem is lehetséges talán. Az, hogy az embernek mihez van készsége vagy tehetség az egy dolog, azt gondolom, hogy lakberendezőnek lenni ezen készségek nélkül nem is lehet. Tehát kell egyfajta készség hozzá, de ahhoz, hogy rendszerben tudjál gondolkodni és rendszer folyamatban tudjál gondolkodni, ahhoz nekem eljött az az idő, hogy azt mondjam, hogy iskolapadba szeretnék ülni.” (Doszpot Evelinnel készített teljes interjú megtekinthető első része itt, a második pedig itt tekinthető meg!)

Hogyan kérjünk árajánlatot?

Ha már kiválasztottuk a számunkra legszimpatikusabb szakembert vagy szakembereket, akkor következik az ajánlatkérés. Ha több lakberendezőt néztél ki magadnak, akkor természetesen több helyről is érdemes árajánlatot kérned, hogy aztán te választhasd ki a számodra legmegfelelőbbet.

Az árakat számos tényező befolyásolja, és általában több csomag közül lehet választani az alapján, hogy pontosan mire is van szükségünk: tanácsadásra, tervezésre vagy éppen kivitelezésre is.

Mennyibe kerül egy lakberendező?

A lakberendezők általában különböző szolgáltatásokból álló csomagokban gondolkodnak, amelyek közül az ügyfél választhatja ki a számára megfelelőt, az alapján, hogy pontosan mit is szeretne.

Az alapcsomagok általában egy személyes konzultációt foglalnak magukban, amely során a lakberendező felméri a helyszínt és az ügyféllel együtt átbeszélik milyen stílust, színeket, textileket, burkolatokat stb. érdemes kiválasztani a hangulatos otthon kialakítása érdekében. Ez a csomag valójában a tanácsadást fedi le, amely során a lakberendező irányt mutat és javaslatokat tesz.

Több olyan kisebb-nagyobb csomag van, amelyek esetében a tanácsadáson túl már megjelenik a tervezés is, amikor a berendezés, a világítás, a falnézetek és az anyagok kiválasztása is helyet kap.

A 3D látványtervtöbb ilyen csomag része is, amely egy nagyon hasznos lehetőség, ezen nem is érdemes spórolni, hiszen így láthatod teljes egészében a jövőbeli otthonodat és ilyenkor még szabadon lehet változtatni a terveken.

A legdrágább csomagok már a tervezést és kivitelezést is tartalmazzák. A személyes konzultáció után felmérik az adott lakás vagy ház állapotát, a meglévő bútorokat, meghatározzák a hangulati- és színtervet, a szükséges építési-bontási terveket, egyedi bútorok tervezését, majd elkészítik a komplett 3D látványtervet, később pedig a műszaki rajzokat, megállapítják a beszerzési forrásokat és minden egyéb konkrétumot, ami kell az adott otthon átalakításához.

A csomagok árazása a legtöbb esetben szintén a terület nagysága szerint is változik, tehát minél nagyobb négyzetméterű otthonunk vannak, annál magasabb árra kell számítunk, amelyekhez hozzáadódhatnak az egyéb extra igények is.

Hogyan dolgozik együtt a megrendelő és a lakberendező?

A lakberendező csak segít az ötletelésben, megosztja veled véleményét, valamint igyekszik megvalósítani az elképzeléseidet, szakmai tudásával és a sokat említett készségeivel tesz hozzá a csodás összhang megteremtéséhez. De magát az ötletet, illetve a konkrét kéréseket te adod! Ezt, amint úgy döntesz, hogy szakember segítségét kéred, mindenképp tartsd szem előtt és ne félj attól, hogy a lakberendező ízlését fogja tükrözni lakásod vagy az adott enteriőr.

Ennek megfelelően már a kezdeti együttműködésnél figyelj arra, hogy az igényeid legyenek a központban, viszont azt is tartsd észben, hogy a lakberendező érted van, és neked akar segíteni, úgy hogy összehozza a te vágyaid a trendekkel és harmóniával. Viszont a trendi dolgok és az elképzelés nem mindig kell. hogy egyezzen, a lényeg, hogy az ügyfél, azaz Te jól érezd magad új otthonodban.

Balogh Ági lakberendező is pontosan ezt vallja:

"Kicsit nehéz a trend szó alatt azt érteni, hogy ez majd évek múltán is divatban lesz, de igazából szerintem, hogyha a megrendelő úgy választ, hogy ez neki valóban tetszik, trend ide vagy oda, akkor ez biztosan egy jó választás lesz." (Ágival készült teljes interjúnk megtekinthető itt.)

Keresés