Lakberendező kisokos - Hogyan válassz lakberendezőt? - DODO | Designban Otthon

Lakberendező kisokos - Hogyan válassz lakberendezőt?

Költözés vagy lakásfelújítás során sokaknak fejtörést okoz, hogy alkalmazzanak-e lakberendezőt vagy ne, és ha igen, akkor hogyan találják meg a megfelelő szakembert. Otthonunk praktikus és költséghatékony kialakításában bizony nagy szerepe lehet egy tapasztalt lakberendezőnek vagy belsőépítésznek, ezért megéri időt és pénzt áldozni annak kiválasztására.

Mielőtt belevágnánk, hadd mutassuk be egyedülálló lakberendező és belsőépítész keresőnket, a DODO Tervező keresőt! Akár tanácsadás, akár konkrét ajánlat céljából keresnél lakberendezőt vagy belsőépítészt, folyamatosan bővülő adatbázisunk segítségedre lesz. Szűrj régióra, árkategóriára vagy éppen szolgáltatásra, garantáltan megtalálod a számodra legmegfelelőbb lakberendezőt! Kattints ide!

Cikkünkben pedig most bemutatjuk, hogy mikor, milyen esetekben érdemes lakberendező után nézned és milyen szempontokat érdemes figyelembe venned, ha nem akarsz mellényúlni!

Mi a cél?

Az első és legfontosabb, hogy megfogalmazd magad számára a konkrét „problémát”. Teljeskörű lakberendezést és új külsőt, esetleg új funkcionális felépítést szeretnél új vagy régi otthonod számára, vagy az addigi zsúfolt otthonunkból szeretnénk elindulni a letisztult, minimalista stílus irányába, esetleg a feng shui által biztosított harmóniára törekszünk.

Teljesen mindegy, milyen kérdésben keresünk lakberendezőt, belsőépítészt vagy tervezőt, a lényeg, hogy legyen valamilyen célunk, amit prezentálhatunk a lakberendező felé. Ő fog segíteni elindulni az úton és tudd, hogy terelgetni is fog Téged, hiszen arra törekszik, hogy megteremtse a te álom otthonodat.

Ha pedig meghatároztad, mire is vágysz és mi a konkrét oka, amiért szakemberhez fordulsz, tisztában kell lenned azzal, hogy egy lakberendező vagy belsőépítész pontosan miben is segíthet neked.

Andok Zsuzsanna lakberendező így foglalta a szakemberrel közös munka előnyeit:

"A számunkra megfelelő tervezőt elsősorban a referenciái vagy az ajánlások alapján tudjuk megtalálni. Hasznos a személyes találkozás is, amikor átbeszélhetjük a munka-, dokumentálási módszereit, illetve egyéb felmerülő kérdéseinket a tervezéssel, feladatokkal kapcsolatban. Ez azért is fontos, mert a tervezés gyakran hetekig-hónapokig is eltarthat és a találkozás alkalmával eldől, lesz-e munkakapcsolat, tudunk-e együtt dolgozni, nekünk való-e a tervező vagy sem. A munka során alapvető a bizalom, az őszinteség, és a jó kommunikáció. Harmonikus megrendelő-tervező kapcsolat esetén olyan tervek születnek, melyek megvalósításával a megrendelő álma valóra válik, azaz tökéletes lesz a végeredmény."


A lakberendező vagy belsőépítész biztosan segítséget nyújthat

  • a (3D) látványtervek, műszaki rajzok elkészítésében,
  • a funkcionalitás, a praktikum és a design összehangolásában, 
  • a színek meghatározásában, a stílus- és hangulattervezésben,
  • helyiségek és a tér komplett berendezésében, dekorálásában, a világítási terv előkészítésében,
  • alapanyagok és egyéb kiegészítő elemek beszerezésében,
  • a tervek megvalósításában,
  • külső homlokzat, mennyezet stb. megtervezésében,
  • és bármely kérdés megválaszolásában, ami időközben felmerül bennünk.

Ezek mellett pedig természetesen a folyamatos konzultáció és helyszíni jelenlét is biztosítva van, hiszen a lakberendező érdeke is az, hogy a végeredmény tökéletes legyen! :)

A döntés előtt azonban több kérdés is felmerülhet benned (és sokakban fel is merül), hogy lakberendező alkalmazásával valóban olyan otthonod lesz-e, ami a te stílusod tükrözi, nem pedig csak egy trendi, de tőled idegen térbe fogsz csöppeni?

Tokai Vera lakberendező tanácsa ezzel kapcsolatban:

"Ha nincs elképzelésed, mindent rábízhatsz a tervezőre, aki a folyamat minden egyes lépésében egyeztetni fog veled, a megosztott információk alapján lassan kialakul a kép a Te egyéni otthonodról. Fokozatosan, a kérdéseivel, majd termékminták, hangulatmontázsok segítségével, végül a terv részleteinek kidolgozásával, azok igény szerinti módosításával képes lesz kialakítani azt az enteriőrt, amit a sajátodnak érzel. Ha rengeteg ötleted van, konkrét termékeket is kinéztél, a lakberendező örülni fog, így a kezdeti közös munka gyorsabb, könnyebb lesz, akár a kinézett tárgy/szín/hangulat köré építhetitek a teljes tervet. Bármelyik típusba is tartozol, a lakberendeződ szakértelmének köszönhetően olyan otthonod lesz, amilyet elképzeltél!"

Mi pontosan a lakberendezés folyamatának menete?

Van néhány pont, amit mindig minden esetben figyelembe kell venni és ezeket lehetőleg egymás után, sorban kell követnie a lakberendezőnek vagy belsőépítésznek ahhoz, hogy megtervezze a megfelelő otthont az ügyfele számára.

  • Az ingatlan adottságai, állapota

    A meglévő lakás környezete, tájolása mérvadó, nem mindegy, hogy egy kertvárosi otthonról van szó, vagy épp egy belvárosi nagy polgári lakásról. Emellett a technikai, műszaki kérdések sem kevésbé fontosak, mint a vízvezeték vagy éppen a villamos hálózat.

  • Családmodell

    A lakberendező gyakran olyan, mint egy pszichológus, hiszen bele kell látnia ügyfele lelkébe, erős bizalmi viszony kialakítása szükséges, hiszen így tudja majd megállapítani, hogy milyen környezet a legjobb a számára. Fontosak a napi szokások, hogy kinek milyen a napirendje az adott lakásban/házban, ezeket mind figyelembe kell venni a tervezéskor. Hogy például az ügyfél munka után hazaérve azonnal a kanapéra dobja le magát és ott tölti a nap hátralevő részét vagy legtöbbször otthonról dolgozik, ezért az íróasztal az egyik "kedvenc" darabja.

  • Koncepció

    A koncepció meghatározásakor azt a vezérvonalat keresik, hogy milyen stílust, hangulatot, életérzést közvetítsen az adott lakás és, hogy ez egységesen jelenjen meg. - Anyagi háttér Az anyagi keret mindig minden ilyen kérdésben fontos, hiszen ez alapján lehet korlátokat szabni a költségeknek, hogy milyen anyagokat, bútorokat, burkolatokat stb. választhatunk.

  • Vázlattervek

    Ha már megvannak az igények, jöhetnek az első vázlattervek, amelyek során a lakáson belüli funkciók kerülnek kiosztásra. Ha ezek véglegesedtek, akkor lehet továbblépni.

  • Lakberendezési alaprajz

    A vázlattervek után elkészülhet a lakberendezési alaprajz, amelyben már minden bútor a helyére kerül és összességében láthatjuk otthonunk jövőbeli tervrajzát.

  • Végleges tervek

    A végleges terv már minden konkrét terméket, egyedi bútorokat is tartalmaz, de ebben kap helyet az építési alaprajz, burkolat- vagy mennyezetterv, a gépészetről és a világításról szóló tervek is.

Tóth Anita lakberendezővel készült interjúnkban is kitértünk arra, hogyan indul el ez a folyamat.

Az első találkozás általában már a helyszínen történik, ahol megvitatják az ügyfél elképzeléseit és onnantól indul el a tervezés folyamata.

"Az egész folyamat több év során állt össze nálam. Most már lépésről lépésre minden ügyfélnél javasolva haladok. Ennél a projektnél is készítettük az ügyfél számára egy olyan moodboardot, összeválogatott képeket több oldalról meg a saját munkáimból is, és akkor megmutattam neki és arról elkezdtünk beszélgetni. (...) Miután a képekről beszélgetünk, akkor azután már sokkal jobban össze tudom rakni, hogy az ő számára mi lenne a legjobb."

(Az Anitával készült teljes interjú megtekinthető itt.)

Természetesen, a tervezés és kivitelezés alatt folyamatos kapcsolattartás van az ügyfél és a lakberendező között, hogy naprakész információval legyen ellátva mindkét fél, és a felmerülő kérdések is meg legyenek válaszolva.

Minőség hosszútávra

Lakástervezés, felújítás során talán az egyik legfontosabb kritérium, hogy az átalakítás minőségi legyen és hosszútávon illeszkedjen az igényeinkhez, hiszen így teremthető otthonos és praktikus környezet. Ugyanis, ha már megálmodtuk álmaink otthonát, vagy éppen rászántuk magunkat a felújításra, és nem szeretnénk, ha pár év múlva ismét nagy átalakításokba kellene kezdenünk. (Ez persze, nem vonatkozik pl. a folyamatos csinosítgatásra vagy egy-egy új elem beszerzésére.)

Épp ezért kellő tájékozottsággal és bizalommal kell kiválasztanunk azt a szakembert, aki segít nekünk álmaink megvalósításában. Az ismerősök ajánlása ebben az esetben is az egyik legjobb, emellett a legtöbb lakberendezőnek van weboldala, Facebook vagy Instagram oldala, ami már önmagában mutat egy képet, de megtalálod a portfólióját is, ahol számos referencia között tudsz nézelődni.

Ehhez nem is kell messze menned, ugyanis a fentebb említett DODO Tervező keresőben referencia fotókat is találsz, mellett pedig megismerheted az adott lakberendező, belsőépítész vagy tervező munkamorálját, filozófiáját és mottóját, amelyekből már levonhatsz némi következtetést!

Ha pedig magától egy lakberendezőtől szeretnél tippeket hallani azzal kapcsolatban, hogy hogyan és hogyan ne válassz lakberendezőt, nézd meg Klucsik-Lengyel Orsolya Noémi lakberendezővel készült videonkat!

Milyen a jó lakberendező vagy belsőépítész? 

Az egyik leglényegesebb szempont, hogy a választott lakberendező ne csak szakmai tudással, hanem megfelelő mértékű empátiával és nyitottsággal is rendelkezzen, hiszen így lesz eredményes a közös munka, de ez már csak a személyes találkozó során fog kiderülni számodra.

Továbbá említsük meg azt a fajta rugalmasságot, amivel egy lakberendezőnek rendelkeznie kell. Fogékonyan kell hozzáállnia az időközben felmerülő ötletek és igények megváltoztatásához, kiegészítéséhez, illetve számolnia kell, emellett pedig a későbbiekben könnyen átrendezhetővé kell kialakítani az adott helyiséget, például egy gyerekszobát, mely a gyerekek növekedésével arányosan szorul változtatásra.

Különleges látásmód és szépérzék

A lakberendező egyik legfontosabb ismérve, hogy jó stílusérzékkel és átlagon felüli szépérzékkel rendelkezik. Ő egységben látja azt, amit te elképzeltél, pontosan tudja, hogy mivel milyen színt és textúrát érdemes kombinálni, milyen anyaggal lehet a legotthonosabbá és legstílusosabbá tenni, miközben a te egyéniséged és életstílusod jelenik meg az adott lakásban vagy házban. 

Amit te részletekben látsz a fejedben, ő egy egésszé varázsolja, amiben mindig a te rutinodat és mindennapjaidat veszi alapul. Egy jó lakberendező ilyen.

Az imént említett készségek mellett természetesen az is nagyon fontos, hogy egy lakberendező maximálisan tisztában legyen a bútorok időtállóságával, minőségével, hogy milyen hosszú időn keresztül tudnak majd minket szolgálni és 1-1 darabnak milyen előnyei, esetleg hátrányai vannak. Egy étkezőasztal például mindenhol központi szerepet tölt be, így nagyon nem mindegy, milyet választunk. Ezt a szakmai tudást pedig sok-sok tanulással lehet elsajátítani, amelybe muszáj belevágnia annak, aki lakberendezőnek áll.

Ezt vallja Doszpot Evelin lakberendező is:

A rendszer szintű gondolkodás iskola nélkül elengedhetetlen, vagy nem is lehetséges talán. Az, hogy az embernek mihez van készsége vagy tehetség az egy dolog, azt gondolom, hogy lakberendezőnek lenni ezen készségek nélkül nem is lehet. Tehát kell egyfajta készség hozzá, de ahhoz, hogy rendszerben tudjál gondolkodni és rendszer folyamatban tudjál gondolkodni, ahhoz nekem eljött az az idő, hogy azt mondjam, hogy iskolapadba szeretnék ülni.”

(A Doszpot Evelinnel készített teljes interjúnk első része itt, a második része pedig itt tekinthető meg!)

Hogyan kérjünk árajánlatot?

Ha már kiválasztottuk a számunkra legszimpatikusabb szakembert vagy szakembereket, akkor következik az ajánlatkérés. Ha több lakberendezőt néztél ki magadnak, akkor természetesen több helyről is érdemes árajánlatot kérned, hogy aztán te választhasd ki a számodra legmegfelelőbbet.

Az árakat számos tényező befolyásolja, és általában több csomag közül lehet választani az alapján, hogy pontosan mire is van szükségünk: tanácsadásra, tervezésre vagy éppen kivitelezésre is.

Papp Viktória lakberendező és tértervező így nyilatkozott az árajánlatkérésről:

"Amint megszületik a fejünkben a döntés, hogy belső terekkel foglalkozó szakember segítségét kérjük otthonunk, vagy egyéb felhasználási célú létesítmények tervezéséhez, a megfelelő szakember kiválasztására is érdemes időt szánni. A közös munka minősége a végeredmény minőségét is befolyásolja, és itt nem csak a szakmai tartalomra gondolok. Fontos, hogy emberileg is szimpatikus legyen az adott szakember, meg tudjunk bízni benne, és gördülékeny, hatékony legyen vele a kommunikáció. Mindenképp javaslom, hogy a kétségek eloszlatása és a jó döntés érdekében több tervezővel is beszéljetek, és bár tudom, hogy a tervezési díjak mértéke általában elsődleges döntési szempont, mégis azt javaslom ne kizárólag ez alapján válasszatok szakembert."

Mennyibe kerül egy lakberendező?

A lakberendezők általában különböző szolgáltatásokból álló csomagokban gondolkodnak, amelyek közül az ügyfél választhatja ki a számára megfelelőt, az alapján, hogy pontosan mit is szeretne.

Az alapcsomagok általában egy személyes konzultációt foglalnak magukban, amely során a lakberendező felméri a helyszínt és az ügyféllel együtt átbeszélik milyen stílust, színeket, textileket, burkolatokat stb. érdemes kiválasztani a hangulatos otthon kialakítása érdekében. Ez a csomag valójában a tanácsadást fedi le, amely során a lakberendező irányt mutat és javaslatokat tesz.

Több olyan kisebb-nagyobb csomag van, amelyek esetében a tanácsadáson túl már megjelenik a tervezés is, amikor a berendezés, a világítás, a falnézetek és az anyagok kiválasztása is helyet kap.

Megéri lakberendezőt fogadni?

Sokan azért nem fordulnak lakberendezőhöz, mert drágának találják, pedig nemcsak az előbb említett eltérő díjszabású csomagok közül tudsz választani, hanem alapvetően minden lakberendező vagy belsőépítész eltérő áron dolgozik. A DODO Tervező keresőben például egyszerű módon szűrhetsz a különböző árkategóriák között, hogy gyorsan és egyszerűen találd meg a számodra legmegfelelőbbet!

Szőke Zsaklin lakberendező pedig az alábbiakat tette hozzá, amikor az árakról beszélgettünk:

“Bármilyen megdöbbentő, de egy lakberendező nemcsak időt és energiát spórolhat megrendelője számára, de a költségekből is tud faragni, hiszen az alapos tervezési fázisnak köszönhetően elkerülhetőek az utólagos változtatások által okozott kiadások. Ezenkívül kapcsolatrendszerei révén adott esetben még kedvezményeket is tud biztosítani.”

Mire jó a 3D látványterv?

A 3D látványtervtöbb ilyen csomag része is, amely egy nagyon hasznos lehetőség, éppen ezért ezen nem is érdemes spórolnod, hiszen így láthatod teljes egészében a jövőbeli otthonodat és ilyenkor még szabadon lehet változtatni a terveken.

A 3D látványtervezés néhány előnye:

  • Nemcsak láthatjuk, de átérezhetjük jövőbeli otthonunk hangulatát.
  • Időt és energiát is spórolhatunk vele, a költségekről nem is beszélve.
  • Ha elakadtál vagy több variáció is megszületett a fejedben.

Szőke Zsaklin lakberendező is készít 3D látványterveket:

“A tervezési folyamat részeként 3D látványterveket is készítünk a megálmodott otthonról, így nemcsak előre látható lesz a végeredmény, de így elkerülhetjük a váratlan, esetleges kellemetlen meglepetéseket és még ebben a fázisban módosíthatóak az elképzelések is. Ez óriási előnyt jelent pl. azoknak, akik nem vizuális típusok, vagy éppen egyedi bútort szeretnének, vagy csak egyszerűen egyben akarják látni álmaik otthonát."

(Szőke Zsaklin 3D látványtervezésről szóló videoját pedig megnézheted a ide kattintva a YouTube csatornákon!)

A legdrágább csomagok már a tervezést és kivitelezést is tartalmazzák. A személyes konzultáció után felmérik az adott lakás vagy ház állapotát, a meglévő bútorokat, meghatározzák a hangulati- és színtervet, a szükséges építési-bontási terveket, egyedi bútorok tervezését, majd elkészítik a komplett 3D látványtervet, később pedig a műszaki rajzokat, megállapítják a beszerzési forrásokat és minden egyéb konkrétumot, ami kell az adott otthon átalakításához.

A csomagok árazása a legtöbb esetben szintén a terület nagysága szerint is változik, tehát minél nagyobb négyzetméterű otthonunk vannak, annál magasabb árra kell számítunk, amelyekhez hozzáadódhatnak az egyéb extra igények is.

    Hogyan dolgozik együtt a megrendelő és a lakberendező?

    A lakberendező csak segít az ötletelésben, megosztja veled véleményét, valamint igyekszik megvalósítani az elképzeléseidet, szakmai tudásával és a sokat említett készségeivel tesz hozzá a csodás összhang megteremtéséhez. De tudd, hogy magát az alapötletet, illetve a konkrét kéréseket te adod! Ezért egyáltalán nem kell félned attól, hogy a végeredmény majd a lakberendező vagy a belsőépítész ízlését fogja tükrözni. 

    Emellett viszont azt is tartsd észben, hogy a lakberendező érted van, és neked akar segíteni, úgy hogy összehozza a te vágyaid a trendekkel és a harmóniával. Viszont a trendi dolgok és az elképzelés nem mindig egyezik. A lényeg, hogy az ügyfél, azaz Te, jól érezd magad az új otthonodban.

    Tokai Vera lakberendező 3 fontos tanácsa azoknak, akik már kiválasztották a számukra megfelelő és szimpatikus szakembert:

    "1. A lakberendezőnek sok kérdése lesz, így rengeteg hasznos információhoz jut a stílusodról, a napirendedről, az otthoni szokásaidról, a kedvenc tevékenységeidről, tárgyaidról, színeidről. Ezek átgondolt megválaszolása elengedhetetlen a személyre szabott tér kialakításához, ne várd, hogy tökéletes otthont hozzon létre számodra ezek ismerete nélkül!

    2. Ha valami nem tetszik a folyamat során, vagy például olyan irányba haladtok, amit nem érzel teljesen a sajátodnak (még akkor sem, ha Te határoztad meg pl. az adott stílust, színt stb.), azonnal szólj, így időt/energiát spóroltok, ne érezd kellemetlennek. Volt olyan tervezési munkám, amikor a megbízó kérésére elindultunk egy meghatározott stílussal, majd a hangulatmontázsok és az első vázlattervek nézegetése közben felkiáltott, hogy bocsánat, de most rájött, hogy ez mégsem az ő stílusa. A magazinokban/neten tetszett, de mégsem tudja elképzelni a saját otthonában. Így más irányba folytattuk a tervezést."

    3. Érdemes valóban átnézni a műszaki részleteket is, pl. egy világítási tervre se legyints rá elsőre szinte látatlanban, hogy biztos jó úgy, ahogy van, mert nem értesz hozzá. Érdemes átgondolni, elképzelni a napi tevékenységeknek megfelelően, mert bármilyen jó a szakember, nem tudhat rólad mindent, lehet, hogy olyan apróságok, ötletek jutnak eszedbe, amiket később nem lehet egyszerűen kialakítani/átalakítani."

    A cikkben megjelenő lakberendezők profilja:

    További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

    Keresés