6 színszabály lakberendezéshez, amit mindenkinek tudnia kell - DODO | Designban Otthon

6 színszabály lakberendezéshez, amit mindenkinek tudnia kell

Úgy döntöttél, magadra vállalod a lakberendező szerepét, de nem hallottál még a színkörről vagy a triádról? Itt az idő, hogy szélesítsük a tudásod néhány árnyalatnyival!

Hajlamosak vagyunk a lakás berendezésekor csak a megfelelő formájú és stílusú bútorok beszerzésére fókuszálni. Megeshet, hogy egy fotelből kizárólag a királykék tetszik, míg álmaid perzsaszőnyegének a narancssárga a domináns színe.

Mire észbe kapnál, már tarkább a lakásod, mint egy papagáj tollazata. Pedig legyen szó bohém vagy skandináv stílusról, kulcsfontosságú, hogy a lakás berendezését a megfelelő árnyalatok kiválasztásával kezdd.

szin-utmutato-lakberendezes

Érdemes tisztában lenni néhány színszabállyal, mielőtt nekifogsz otthonod kialakításának. Ez az útmutató bemutatja a lakberendezők által használt legfontosabb fogalmakat (pl. színkör) valamint bepillantást enged a színek és az érzelmek kapcsolatába. Mindezt pedig azért, hogy hazaérve ne csak te érezhesd magad remekül, hanem a vendégeidtől is elismerő szavakat zsebelhess be.

Színt vallunk, milyen szabályokkal érdemes tisztában lenned, hogy álmaid otthona ne csak a testedet, de a szemedet is kényeztesse!

1. A színkör, a lakberendezés szerencsekereke

A színkör a lakberendezés egyik alapvető kelléke, ám a szerencsekerékkel ellentétben nem a véletlen, hanem az alapos meggondolás dönt a nyertes színekről. A kör 12 színt tartalmaz (és azok árnyalatait), 3 elsődleges, 3 másodlagos, valamint 6 harmadlagos árnyalattal.

szin-utmutato-lakberendezes

Elsődleges színek:

  • Piros
  • Kék
  • Sárga

Az elsődleges színek nem keverhetők ki más színekből. Ezek kellenek ahhoz, hogy más színeket is ki lehessen keverni. Felhasználásukkal letisztult, de drámai enteriőr alakítható ki: feketével és fehérrel kiegészítve nem véletlenül emlékezetesek a pop art és a modern lakások.

Vagy, gondoljunk csak bele, milyen meghökkentő megoldás a szoba hangsúlyos falát pirosra festeni, és az egész szobát csak ennek árnyalatában berendezni.

szin-utmutato-lakberendezes

Másodlagos színek:

  • Narancssárga
  • Zöld
  • Bíbor

A másodlagos színeket az elsődleges színekből kapjuk. Ezek segítségével visszafogottabb hatás érhető el: lehetséges, hogy egy hálószobában túl élénk lenne a piros szín, de a narancssárga már jóval barátságosabb hatást kelthet.

Ráadásul nagyobb játékteret is nyújtanak, ugyanis előfordulhat, hogy fűzöld falat képzeltél el a hálószobába, de lehetséges, hogy végül egy sárgásabb változata lesz megfelelőbb.

szin-utmutato-lakberendezes

Harmadlagos színek:

  • Sárga-narancssárga
  • Piros-narancssárga
  • Piros-bíbor
  • Kék-zöld
  • Sárga-zöld

A harmadlagos színek az elsődleges és másodlagos színek összekeverésével érhetők el. Alkalmasak arra, hogy összefogják a szoba színsémáját, és kiegészítőkön keresztül áthidalják a hangsúlyosabb árnyalatok közötti szakadékot.

szin-utmutato-lakberendezes

2. Hogyan árnyalj? – A semleges színek hatalma

Amint megvannak a megfelelő színek, szabadon alakíthatod őket. Ehhez pedig a semleges színekre lesz szükséged: a fehérre, a szürkére és a feketére. (A barna is semleges szín, ám árnyalásra nem alkalmas.)


szin-utmutato-lakberendezes

A fehér szín hozzáadásával deríthetjük (világosíthatjuk), feketével tompíthatjuk (sötétíthetjük) a kiválasztott színt, míg szürkével árnyalhatjuk.

Természetesen nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy ilyen módon feldobja a kiszemelt falfestéket. Szerencsére van kreatív megoldás a problémára: elég, ha a szoba alaptónusát semleges színű bútorokkal töröd meg.

szin-utmutato-lakberendezes

3. Az ellentétek vonzzák egymást – A hideg és meleg színek

Talán nem meglepő, ha azt mondjuk: a megnevezés a színek hidegségére és melegségére utal. A kék és zöld például hagyományosan a hidegek közé, míg a sárga és piros a meleg színek közé tartozik.

Használj meleg színeket olyan térben, amit a vidám beszélgetéseknek szánsz (pl. étkező), míg a tágasság és nyugalom illúzióját a hideg színekkel érheted el. Utóbbiak például a hálószobában teljesedhetnek ki.

szin-utmutato-lakberendezes

A meleg színeket gyakran használják hosszú, szűk folyosókon, ugyanis azt az érzetet keltik, mintha rövidebb lenne a két végpont közötti távolság.

szin-utmutato-lakberendezes

De ismerünk még egy tuti tippet: amikor színt választasz, a szobák méretére is tanácsos figyelmet szentelni. Egy szűkös szoba, meleg színre festett falakkal, bezártságérzetet idézhet elő, míg egy hideg színben játszó tágas szoba túlzottan is tágíthatja a teret.

4. Egy színnek is lehetnek érzései

Emócióink épp olyan széles tartományban képesek mozogni, mint a színskála. Nem lehet véletlen, hogy a színek érzelmeket hívnak elő bennünk, még ha ezt nem is vesszük észre feltétlen.

Érzelmeink mellett pedig a történelem során tucatnyi mögöttes tartalom is rájuk rakódott. Ezek egyvelege a lakberendezésben is hasznos szempont lehet, ha az ízlésünknek és személyiségünknek, valamint a szoba funkciójának legmegfelelőbb árnyalat(ok)ra vágyunk.

szin-utmutato-lakberendezes

Lássuk, milyen üzenetet közvetítenek a színskála árnyalatai!

Piros

Ha stimuláló környezetet szeretnél kialakítani, a piros a te színed! Erőteljesebb árnyalata, a vörös növeli a pulzusszámot és nagy mennyiségben fenyegetően hathat. A bordó azonban a szenvedély jelképe, szeretet és a boldogság érzetét közvetíti.

szin-utmutato-lakberendezesA pirost számos vendéglátóhely előszeretettel építi be megjelenésébe, hiszen energizáló hatással is bír.

szin-utmutato-lakberendezesA pirosra festett plafon nyomasztó és súlyos benyomást kelthet, míg a padló élénkíthet.

Sárga

A sárga vidám, napfényes, optimista hangulattal árasztja el az enteriőrt. Tompább árnyalata retro hatással bír.

szin-utmutato-lakberendezesSokaknak túlzottan éles szín lehet. Ilyenkor elég, ha másik jó tulajdonságához fordulunk: a sárga remekül hangsúlyozza a formákat. Éppen ezért egy monokróm vagy hideg árnyalatban tündöklő szobának igazi éke lehet egy napsárga fotel vagy pár citromsárga dekorációs elem.

szin-utmutato-lakberendezesA frissesség megtestesítője is, ezért gyakran csempészik be konyhákba, gyerekszobákba.

Lila

A bíborszín évszázadokkal ezelőtt a legdrágább színek közé tartozott, hiszen speciális eljárással lehetett csak előállítani. Nem meglepő, hogy az idő során az elegancia, luxus és emelkedettség színévé vált. Ugyanakkor a misztikum és higgadtság szóvivője is.

szin-utmutato-lakberendezesUgyanakkor érdemes vigyázni a lilával: ha túlzásba visszük, komoly, nyomasztó atmoszféra születhet.

szin-utmutato-lakberendezesRózsaszínnel vagy pirossal kombinálva viszont modern és sikkes összképet kelt.

Rózsaszín

A rózsaszín frissességet és bájos benyomást kreál. A 20. század során a nőiesség és kifinomultság képe is hozzátapadt. Megnyugtató és biztonságot adó árnyalatként is hivatkoznak rá.

szin-utmutato-lakberendezes

Habár a kétezres évek elején élte fénykorát, manapság is kifejezetten trendi árnyalat. Feketével kombinálva sikkes hangulat idézhető elő általa, de egy semleges térben egy-két hangsúlyos pink bútor is emlékezetes megoldás lehet.

szin-utmutato-lakberendezes

Zöld

A zöld nyugtató, relaxáló hatással bír. A tisztaság és a természet hangulatát csempészi be a lakásba. Mivel a piros komplementer színe, ezért biztonságot, reményt és védelmet is sugároz.

szin-utmutato-lakberendezes

A zöld sötét árnyalata ezzel szemben már nyomasztó lehet, míg túl élénk változata komolytalan, esetleg gyerekes.

szin-utmutato-lakberendezes

Kék

A zöldhöz hasonlóan, a kék is a nyugalom, természetesség és letisztultság hangulatát árasztja. Meditációs, pihenő- és dolgozóterekhez ideális választás lehet.

szin-utmutato-lakberendezes

Gyakran használják szűkös terek optikai tágításához. Továbbá kutatások bizonyítják, hogy a kék csökkenti az étvágyat - nem véletlen, hogy nem sűrűn találkozhatsz királykék konyhai eszközökkel.

Relaxáló hatása miatt továbbá előterekben sem érdemes alkalmazni - ezekben tanácsosabb stimuláló, intenzív színeket használni, hogy kirobbanó energia ragadjon vendégeidre.

szin-utmutato-lakberendezes

Fekete

A fekete a kifinomultság és az elegancia színe. Ha okosan kombinálod egyéb színekkel vagy saját árnyalataival, ragyogóan szofisztikált köntössel ruházhatod fel az otthonod.

szin-utmutato-lakberendezesSokan az elmúlással és gyásszal társítják, éppen ezért fontos, hogy ne vidd túlzásba.

A fekete leginkább arra alkalmas, hogy hangsúlyt helyezhess vele bútorokra, terekre. Így például egy különleges falfelület feketére festésével vagy egy fekete képkerettel modern ízt kölcsönözhetsz környezetednek.

szin-utmutato-lakberendezes

Fehér

A fehér frissességet és tisztaságot áraszt magából. A fehér a könnyedség és lebegés illúzióját is kelti. Mivel semleges szín és barátságosabbnak érzékeljük, mint a szintén semleges szürkét vagy feketét, kiváló alapszín lehet bármilyen térben, nem tereli el a figyelmet a bútorokról és kiegészítőkről.

szin-utmutato-lakberendezes

Akármennyire semleges szín, ezzel is érdemes csínján bánni: a túl sok fehér steril benyomást alakíthat ki. Ráadásul míg a fehér falak kellemes és otthonos hangulattal tölthetik meg a rendelkezésükre álló teret, addig a fehér padló “ne lépj rám” üzenettel bírhat.

Modern, skandináv és country stílusban berendezett lakások kedvelt színe.

szin-utmutato-lakberendezes

Barna

A barna a huszadik század első felében kifejezetten divatos és széles körben elterjedt színnek számított. Szemben például az ötvenes-hatvanas évek trendjével, amikor a barna lámpákat, falakat és akár szőnyegeket is díszített, manapság leginkább a naturális bútorokon keresztül találkozunk vele.

szin-utmutato-lakberendezes

A barna, mivel a föld színe, stabilitást és megnyugvást áraszt magából.

Nagy mennyiségben nyomasztó lehet, valamint “öreges” hatást kelthet, ám jól adagolva, árnyalva, természetességgel és lágy rusztikus benyomással bír.

szin-utmutato-lakberendezes

5. Színsémák, amik nélkül nincs letisztult otthon

A színsémák segítenek abban, hogy a részletek kiegészítsék egymást és elkerülhesd a kaotikusságot, amit máskülönben a tucatnyi színnel hoznál létre.

6 Színszabály Lakberendezéshez Amit Mindenkinek Tudnia Kell

Komplementer színséma

Ha színsémákról van szó, a legegyszerűbb választás a komplementer. Az eljárás szerint - amit kiegészítő és “harsogó” színkombinációnak is neveznek - két olyan színt választunk ki a színkörből, amik ellentétesen helyezkednek el egymással.


szin-utmutato-lakberendezesA két kiegészítő szín használata túlzó és vibráló hatást kelthet, hiszen felerősítik egymás izzását. Éppen ezért tanácsos kevés, de annál hangsúlyosabb elemet beszerezni ezekből. Hasznodra válhatnak a semleges színek is, amik megnyugtatják a szemet az egyébként könnyen intenzívvé váló térben.

szin-utmutato-lakberendezesEzt a két színt tompíthatjuk úgy is az enteriőrben, hogy az egyiket domináns, míg a másikat kiegészítő színként jelöljük ki.

Megosztott komplementer színkombináció

Ha attól tartasz, hogy könnyen elszalad veled a ló a komplementer színsémában, a megosztott komplementer biztonságosabb lehet számodra.

Válassz ki egy színt a színkörben (ez lesz a domináns szín), és a szemközti színt váltsd ki a két mellette lévővel. Ezáltal három színnel gazdálkodhatsz, amiből kettő egymáshoz közel eső árnyalat.

szin-utmutato-lakberendezes

A megosztott komplementer színséma szerint berendezett térben az elsődleges színt szokás hangsúlyosabb helyeken megjeleníteni, míg a másik két szín ennek ellensúlyozásán van.

szin-utmutato-lakberendezes

Analóg színséma

Az analóg színséma a színkör három, egymás mellett elhelyezkedő színét jelöli. Leggyakrabban két színt szoktak elsődlegesként alkalmazni, míg a harmadik a kiegészítő árnyalat.

Emellett a lakberendezők a 60-30-10 arányt is szokták javasolni. Ekkor az első a domináns árnyalat, a második a dominánst egészíti ki, míg a harmadik a másodlagost.

szin-utmutato-lakberendezes

A három szín, mivel nem egymás ellentétei, harmonikus és természetes hangulatot árasztanak. A megfelelő arányok azonban itt is fontosak.

szin-utmutato-lakberendezes

Ha modern, esetleg indusztriális megjelenésre vágysz, semleges színekből is kialakíthatsz színkombinációt, ami jellemzően monokróm hangulatot fog teremteni.

Triád

Képzelj el egy egyenlő szárú háromszöget, amit ráhelyezel a színkörre. A háromszög három csúcsánál elhelyezkedő árnyalatok alkotják a triád színkombinációt. A három árnyalat elsődleges, másodlagos és harmadlagos színek közül is kikerülhet.

szin-utmutato-lakberendezes

Ha eszerint dekorálod az otthonod, merész és játékos végeredményre tehetsz szert. Legtöbbször gyermekszobában alkalmazzák, de vidám, bohém benyomást keltő közösségi terekben is remekelhetnek.

szin-utmutato-lakberendezes

Négyzet

Csakúgy, mint a triád esetében, ezúttal is a geometria lesz segítségedre a trendi színkombináció kialakításában. Ám ebben az esetben egy szabályos négyzet sarkai jelölik a felhasználandó árnyalatokat.

 

szin-utmutato-lakberendezesA négyzetes színkombináció akkor működik a legjobban, ha csak egyetlen színnek szentelsz kiemelt figyelmet a négy árnyalat közül. Más lakberendezők szerint viszont a domináns szín mellett az egyiket háttérbe szorítják (másodlagos), míg a maradék kettőt emögé helyezik (harmadlagos) a fontossági sorrendben.

Ugyanakkor választhatsz két kiemelt színt, míg a másik kettőt háttérbe szorítod.

Bármelyik opcióra is essen a választásod, a lényeg ezúttal is az egyensúly a színek és bútorok között.

Tetrád (téglalap)

A tetrád két komplementer színpárból tevődik össze. Ebben a sémában fontos szerepet kap a meleg és hideg színek közötti balansz.

Tanácsos úgy elhelyezni a színkörön a téglalapot, hogy két meleg és két hideg szín kerüljön a kiválasztott árnyalatok közé.

6 színszabály lakberendezéshez amit mindenkinek tudnia kell

Ezúttal nem muszáj csak egy domináns színt választani, inkább az igényes elosztásra ügyelj.

6. A titkos hozzávaló, amiről még biztosan nem hallottál

Végezetül szót kell ejtenünk az úgynevezett MKH-szabályról, azaz a Mi-Ki-Hol hármasról. Ez segít átlátni, milyen színek és melyik színséma mellett dönts.

szin-utmutato-lakberendezes

Mi?

Elsőként hasznos kijelölni az átalakítás előtt álló szoba funkcióját. Egy kórházi szoba kevésbé hat tisztának, ha sötétkék vagy narancssárga színű falak és bútorok díszítik, míg egy gyerekszoba túlzottan nyomasztónak hathat a monokróm színtartományban.

Ki?

A lakásnak emberközpontúnak kell lennie: tehát egyáltalán nem elhanyagolandó szempont a lakó kora, és igénytől függően neme, testi adottságai. Hiszen, gondoljunk csak bele: egy gyengén látónak vakmerőbb színek válhatnak hasznára, és egy idősebb egyén valószínűleg más színeket fog előnyben részesíteni, mint egy húszas éveiben járó.

Hol?

Ez a kérdés nemcsak arra vonatkozhat, hogy a lakásban hol helyezkedik el az átalakításra váró szoba, hanem arra is, hogy pontosan milyen éghajlaton és kulturális közegben található. Képzeljünk csak el egy tradicionális spanyolos otthont: az élénk színek, a pulzáló árnyalatok remekül átadják a hangulatát. Ezzel szemben nem véletlen, hogy a skandináv stílus a hideg árnyalatokat részesíti előnyben.

szin-utmutato-lakberendezes

Emellett egy földszinten található lakásban (ha nem elég napfényes) érdemes több világos árnyalatot és meleg színt felhasználni, mint egy magasabb emeleten elhelyezkedő családi fészekben.

szin-utmutato-lakberendezes

Most, hogy mindent tudsz a színekről, bátran nekiveselkedhetsz otthonod átalakításának vagy megtervezésének. Mert bútorokat bármikor vásárolhatsz, de az igazi hangulatot te teremted!

Keresés