Miért érdemes lakberendezővel dolgozni? - Segít a Tailor Design - DODO | Designban Otthon

Miért érdemes lakberendezővel dolgozni? - Segít a Tailor Design

Biztos, hogy sokakban felmerült már ez a kérdés és az is biztos, hogy ezt bizony nehéz eldönteni laikusként. Nem is állítjuk, hogy mindenkinek szüksége van lakberendezőre, de az biztos, hogy mindenkinek érdemes átgondolni.

Ezért legújabb cikkünkben Szabó Krisztina, a Tailor Design lakberendezője fog segíteni eligazodni a témában saját tapasztalatai és ügyfelei visszajelzései alapján. Tarts velünk! :)


Szabó Krisztina - Tailor Design

Ahhoz, hogy érdemben tudj dönteni arról, hogy van-e szükséged lakberendezőre vagy sem, tudnod kell, hogy pontosan mit csinál egy lakberendező (vagy belsőépítész). Erről a témáról, pontosabban arról, hogy hogyan lehet valakiből lakberendező vagy belsőépítész, hogy mit és hol kell hozzá megtanulni és elsajátítani, már írtunk egy hosszabb cikket, amit ide kattintva olvashatsz el.

Melyek egy lakberendező/belsőépítész legfontosabb feladatai?

Kriszti: “Általánosságban a lakberendező kitalálja a teljes, kerek egész koncepciót, hogy az végül ne csak szép, de praktikus és élhető is legyen. Ezt pedig alapos tervezés, egy pontról pontra felépített folyamat előzi meg, amivel levesszük az ügyfél válláról a terhet.”

De hogy konkrétumokról is beszéljünk, számos olyan feladat(kör) van, amit az elejétől a végéig kézben kell tartani:

  • Moodboardok készítése, hogy a megrendelő egyben lássa a koncepciót, ami a szakember fejében már megszületett.
  • Berendezési alaprajz, amely megmutatja a számodra legpraktikusabb elrendezést.
  • Bontási-építési, világítási és gépészeti segédrajzok, kapcsolási tervek készítése, összeállítása.
  • Burkolat kiosztási tervek, falnézetek összeállítása.
  • 3D látványterv, amely segítségével biztosan el lehet majd dönteni, hogy tetszik-e a megálmodott koncepció.
  • Egyedi bútortervek, hiszen sokszor túl kicsi vagy túl nagy a hely vagy bármilyen okból ez tűnik a legjobb megoldásnak.

Kriszti: “Én személy szerint nagy pártolója vagyok az egyedi bútorok készítésének. Magyarországon belül remek szakemberek segíthetnek a kialakításban.”

  • Mobil elemek és/vagy burkolatok ajánlása.
  • Tanácsadás, hiszen minden ügyfélnek szüksége van egy kis útbaigazításra, megerősítésre.

Kriszti: “Kiemelhetném külön a konyhatervezést is. Létezik úgynevezett konyhatechnológiai sorrend. Ez egy logikus felépítést követő kialakítás, melyet mindig érdemes figyelembe venni a tervezés során, hogy ne nehezítsd meg a saját életed.”

Kiegészítő szolgáltatás lehet többek között:

  • Anyagbeszerzés, tájékozódás a külső helyszínen a megrendelővel együtt.
  • A bútorok bevásárló listája (ez a konszignáció a javasolt bútorok, kiegészítők, textilek, festékek, burkolatok nevét, árát és beszerzési elérhetőségét tartalmazhatja).

Kriszti: “Bizonyos esetekben külön megbeszélés és árajánlat alapján a teljes beszerzés lebonyolítását is lehet vállalni, ezzel is megkönnyítve a megrendelő életét.”

Hogyan dolgozik egy lakberendező?

Valószínűleg, téged is foglalkoztat ez a kérdés, ha erre a cikkre kattintottál. Kriszti maga fogja elmesélni, ő hogyan dolgozik, milyen munkafolyamatok vannak, mit tart fontosnak és milyen tapasztalatai voltak eddig.

Kriszti: “Hogy hogyan dolgozunk, az projektenként rendkívül eltérő. Nálam például egy telefonos beszélgetéssel indul a folyamat, melyet a helyszíni szemle és felmérés követ sok-sok beszélgetéssel, ismerkedéssel karöltve. Már itt előkerülhet egy világmegváltó ötlet, de ha ez nem is, az ügyfél érezni fogja, hogy valaki fogja a kezét, ami által el kezd kialakulni a bizalom. Így egy sokkal kerekebb összképet fog kapni, egy letisztult folyamatot, melyben mindig látja a következő lépést. Emellett pedig azt is, hogy ennek a folyamatnak a végén ott várja az álom otthona. Egy jó lakberendező meg akar ismerni téged, alapos beszélgetéseket kezdeményez, sok-sok képet, anyagot, inspirációt néztek együtt, majd a sok rólad/tőled kapott információ tudatában felvázolja a koncepciót (formákkal, anyagokkal, hangulatokkal). Elmondhatod, mi tetszik és mi nem, hogy min változtatnál, ezzel pedig én is teljesebb képet kapok az elképzeléseidről és rólad is.”

Kriszti: “Régebben mindent én csináltam, de rájöttem, hogy sokkal kevesebb a hibázási lehetőség, ha van egy profi csapat mellettem. A Tailor Design-nál több tervező, belsőépítész és látványtervező is dolgozhat egy projekten annak érdekében, hogy több emberhez eljuthassunk, és hogy egyre magasabb színvonalon tervezhessük meg megrendelőink álom otthonát. Ehhez viszont azt is fontos megérteni, hogy egy-egy részlettervhez nekünk az egész koncepciót át kell gondolnunk és ki kell találnunk, globálisan kell látnunk az egészet. Mivel egy szimbólumokkal teli szakmai alaprajzból nem igazán látja az ügyfél, hogy elég fényforrást helyeztünk-e el, vagy hogy ezeket hova és miért álmodtuk meg, ezért nagyon fontos, hogy lásson egy fotórealisztikus látványtervet az egész enteriőrről. “Csak” egy elektromos terv elkészítéséhez is látnia kell a teljes koncepciót. Ezek csomagban, egymásra épülve működnek, és rengeteg tervezés és idő szükséges az elkészítésükhöz. Az első körös látványtervek bemutatása után megbeszéljük a változtatási kéréseket, időközben felmerülő elképzeléseket, ezeket módosítjuk, átalakítjuk, javítjuk, és csak miután a látványterveket elfogadta a megrendelő, utána dolgozzuk ki a részletes szakági segédrajzokat.”

Miért éri meg lakberendezővel együtt dolgozni? - Ügyfélvélemények a Tailor Designról

Kriszti: “A folyamat során a Tailor Designnál több kérdőív kitöltésére is van lehetőség, amivel természetesen csupa-csupa olyan dologra kérdezünk rá, amivel felmérjük az igényeket, a szolgáltatással kapcsolatos észrevételeket, visszajelzéseket stb. És mivel ez a cikk azoknak készül, akik kételkednek vagy bizonytalanok lakberendezővel dolgozni, így a “Miért éri meg lakberendezővel dolgozni?” kérdésünkre kapott válaszokkal szeretnék segíteni. :) A folyamatot lezáró kérdőívben konkrét kérdés vonatkozik arra, hogy megtérült-e a lakberendezői díj. Ezidáig 100%-ban az a visszajelzés érkezett, hogy többszörösen megtérült a szolgáltatásra kifizetett összeg. Egy jó termék/szolgáltatás árát mindig megkérik, és ez így is van rendjén."

Kriszti: "Én személy szerint szívesen fizetek többet, ha cserébe a megfelelő színvonalú szolgáltatást/terméket kapom. Legyen ez szállodai szolgáltatás, szépészeti kezelés vagy épp autóvásárlás. Ezért én is olyanokkal szeretek dolgozni, akik értékelik a befektetett munkát, és igényük van a magas színvonalra, az egyedi szolgáltatásra. Mert a csapatom és én mindig erre törekszünk. Egy jó példa erre, hogy azok az ügyfeleink, akik a felújítási folyamatokról nyilatkoztak, ők nem káoszként élték meg ezt az időszakot, hanem látták a következő lépést, látták, hova és hogyan halad a munkamenet. Persze, mindig vannak váratlan helyzetek, de ha van az ember mellett egy hozzáértő szakember, akkor - ahogy egyik megrendelőm fogalmazott: a korábban problémának tűnő dolgok lehetőséggé alakulnak.”

Ide kattintva megnézhetsz egy konkrét visszajelzést, amelyben a Tailor Design egyik elégedett ügyfele videoban meséli el élményeit! :)

Lakberendezőt fogadni luxusnak számít?

Ez a kérdés még mindig sokak számára dilemmát okoz, mert azt gondolják, hogy ilyesmire nem feltétlenül szükséges költeni. Pedig egy jó lakberendező nemcsak széppé varázsolja az otthonodat, hanem olyan környezetet tervez és alakít ki számodra, amiben te, az életstílusod, a napi rutinod tudatosan lesz kialakítva, mindez pedig olyan esztétikai élménnyel lesz párosítva, amit önmagadban nem tudnál létrehozni. És igen, ez bizony pénzbe kerül, gyakran nem is kevésbe. (A DODO Tervező keresőben árkategória alapján is tudsz lakberendezőt keresni az átlagostól egészen a prémium díjakig.)

Viszont, ha elhatároztad, hogy megújítod vagy átrendezed otthonod, valószínűleg van rá egy nagyobb kereted, amit kifejezetten erre szeretnél szánni. Ahogy pedig Kriszti mondta: “A lakberendezési díjra egyfajta befektetésként érdemes gondolni.” És milyen igaza van! :) Ha lakberendezőhöz fordulsz, biztos lehetsz benne, hogy álmaid otthonát tervezi meg számodra, amiben a kifogástalan ízlés, a praktikum, a trendek és a minőség együttesen fog szolgálni Téged hosszú éveken át.

Kriszti: “Egy nagyon kedves megrendelőm hasonlította a lakberendezési szolgáltatást a fodrászhoz járáshoz. Azt mondta, hogy végülis ő is be tudja otthon festeni a haját, de nem is lesz olyan szép mintha szakember csinálta volna, ráadásul a fürdőszoba is festékes lesz, amit aztán el kell takarítani, a végén pedig nem az lesz az eredmény, ami a dobozon volt. Még jó, hogy a hajfestést nem 5-10 évre készítjük, és csak pár ezer forint. Valahogy mindenki be tudja rendezni az otthonát, de az már nem biztos, hogy ergonómiailag, és praktikumot/funkcionalitást tekintve is tökéletes lesz. Nem véletlenül külön szakma ez, és nem hiába van annyi tanulás, gyakorlat és tapasztalat mögötte.”

Kriszti: “Sokaknak teljesen idegen és terhes a tervezgetéssel, burkolatok, bútorok összeválogatásával foglalkozni. Vannak, akik ugyan érdeklődnek iránta, mégsem tanultak koncentráltan több évet a témában. Napi 8-10 óra munka mellett nem semmi teljesítmény végigvinni egy felújítást. Egy szakember a legnagyobb örömmel fekteti ebbe minden idejét. A szaktudással pedig nem csak időt takarít meg neked, de pénzt is.”

A tanulópénz…

Kriszti: “De beszéljünk néhány konkrétumról is! Kezdjük azzal, hogy 2 db rossz minőségű kanapé árából már elsőre lehetett volna venni egy szép és tartós darabot, megkímélve ezzel magunkat a sok bosszankodástól (és időpazarlástól). Persze ehhez tudni kell, hogy milyen szempontokat kell figyelni, honnan érdemes vásárolni. Egy szakember jó termék- és piacismerete elengedhetetlen. Ha megvesszük az ugyan jól kinéző, de gyanúsan olcsó laminált padlót, ne csodálkozzunk, ha 1 év múlva használhatatlanra kopik és karcolódik, aminek az lesz a vége, hogy cserélhetjük ki az egészet és kezdhetjük elölről a procedúrát. Egy jó lakberendező tehát így az idegszálaidat is megkíméli. És élménnyé tudja varázsolni az egész folyamatot és a végeredményt.”

Kriszti: “Én egy előre átgondolt folyamaton viszem végig az ügyfeleimet, melynek lényege a személyre szabottság, hogy a számára legmegfelelőbb otthont tudjuk kialakítani egy számára komfortos úton keresztül. Nem gondolom, hogy túloznék azzal a kijelentéssel, hogy az otthonunk az egyik legfontosabb hely a világon. Jól kell hogy érezzük magunkat benne, biztonságot kell sugároznia.”

Az otthon, ami feltölt és inspirál!

Az előbb elhangzott kijelentéssel mi is egyetértünk, hiszen az otthonunk nemcsak biztonságot nyújt a számunkra, ahol önmagunk lehetünk, megpihenhetünk és feltöltődhetünk, de ugyanígy a legjobb ötleteink, gondolataink is itt születhetnek az otthon melegében. Ez pedig aztán az életed minden területére pozitívan hathat.

Kriszti: “Ha inspiráló az otthoni környezeted, jobban tudsz teljesíteni a munkában (beszélhetünk otthoni munkahelyről, vagy pihentető otthonról, ahol fel tudunk töltődni a további munkáinkhoz).⁠ Ebből következik: ha jobban tudsz teljesíteni a munkában, több bevételre tehetsz szert.⁠ Ha pedig több bevételed van, nem kell aggódnod, nyugodtabb lesz az életed. Jobb döntéseket hozol. Tovább gondolván a folyamatot, ha vállalkozó vagy, a magasabb bevétel által alkalmazottat is felvehetsz, aki leveszi a terheket a válladról, és ezáltal Te több időt tölthetsz a családoddal. Javulhat a házasságod és a baráti kapcsolataid is. És mindezt azért, mert megengedted magadnak azt a „luxust”, hogy lakberendezővel dolgozz.”

Talán ez első olvasásra túlfejtett gondolatmenetnek tűnhet, de gondolj csak bele! Akit otthon nyugalom fogad, az minden napját ebben a nyugalom indítja és zárja le, tudja, hogy ide mindig jó lesz hazatérni.

És hogy mikor kell felkeresni a lakberendezőt?

Kriszti: “Minél előbb! Legjobb lenne már az első gondolatmorzsa megjelenésekor elkezdeni beszélgetni. Neked és nekünk is sokkal könnyebb így. Neked azért, mert így spórolhatod meg a legtöbb időt, pénzt és idegeskedést, hiszen így már az elejétől tudunk segíteni és tanácsot adni. Felvázolni nagy vonalakban, hogyan fog zajlani a folyamat, mire lehet számítani. Az elejétől tudunk tervezni, emiatt a lakberendezőnek is könnyebb, mert nem a már kiválasztott burkolathoz és kanapéhoz kell mindent összehangolnia, hanem nulláról álmodhatja meg azt az otthont, amire legbelül vágysz. Hidd el, rengeteget tanultunk azért, hogy egy olyan folyamatot építsünk ki, amelyben maximálisan a megrendelő van a középpontban, olyan kérdéssorokat fejlesztettünk ki, amely kitöltésével már jóval leszűkülnek az igények. Valóban meg szeretnénk ismerni téged és a mindennapi szokásaidat, hogy az igazán neked való otthont alakíthassuk ki minden létező szempontból.”

Reméljük, hogy tudtunk segíteni, vagy legalábbis kicsit gondolkodóba estél azzal kapcsolatban, szükséged van-e lakberendezőre. Ahogy már a cikk elején írtuk, nem mindenkinek kötelező, nem mindenkinek ugyanolyan létfontosságú ez, de érdemes rászánni egy kis időt, hogy átgondold. A DODO Tervező keresőben számos lakberendező profilját megtalálod, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb és legszimpatikusabb személyt, de ha máris lecsapnál Krisztire, ide kattintva megteheted! :)

Kriszti elérhetőségei: Weboldal | Facebook | Instagram | DODO Tervezői profil

Keresés