Konyha felújítás lépésről-lépésre - DODO | Designban Otthon

Konyha felújítás lépésről-lépésre

Épp most tervezed meg álmaid konyháját? Vagy csak szeretnéd felújítani a régit? A tökéletes konyha kialakítása nem kis feladat, hiszen számos szempontnak meg kell felelnie. Legyen kisebb vagy nagyobb rendelkezésre álló helyed, segítünk elindulni a praktikum, a kényelem és a design keresztmetszetén!

Milyen tényezők befolyásolják a konyha használatát?

A konyha nagysága, felszereltsége, funkciója és használhatósága nagymértékben függ attól, hogy milyen egyedi igényeket kell kielégítenie ahhoz, hogy korszerű és kényelmes legyen. A konyha kialakítására többek között olyan egyszerű dolgok vannak hatással, mint

  • a család nagysága - azaz, hogy hány személyes a háztartás
  • a főzés gyakorisága
  • a konyhában tevékenykedők száma
  • a különböző étkezési szokások
  • az étkező és a konyha egy helyiségben lesz-e.

Mit jelent a konyhai ergonómia?

Új konyha tervezésénél vagy a már meglévő korszerűsítésénél, az elsőrendű szempontod mindig a használhatóság legyen, mivel a konyha lényegé­ben majdnem olyan, mint egy munkahely. Ezért a konyhabútornak, és a különbö­ző berendezéseknek olyan ergonómiai szabályoknak kell megfelelniük.

Az ergonómia abban fog segíteni, hogy az egyes konyhai berendezések és szekrények ideális helyét megtaláld, kiszámold a számodra ideális pultmagasságot stb. Egyáltalán nem mindegy milyen távolságokat kell feleslegesen megtenned főzés közben, ahogy az sem, hogy milyen magas pulton kell dolgoznod. A konyhatervezés kapcsán az ergonómia alapja az egyes munkafolyamatok meghatározása és ebből kiindulva az ún. munkaháromszög kialakítása.

Mi az a munkaháromszög?

Azt a három fő munkaterületet foglalja magában, amelyet a konyhában a legtöbbet használsz és egy háromszögben kell elhelyezni annak érdekében, hogy mind a helykihasználás, mind a munka hatékonysága a legideálisabb legyen.

A teendőid jelentős része a főzőlap, a mosogató és a hűtő köré csoportosul. Ha képzeletben összekötöd ezt a három fő zónát, kialakul a munkaháromszög.

A konyha funkciói

A konyha legtöbb esetben a háztartás központja, az otthon szíve. Egymagában munka- és tartózkodási hely, étterem és közösségi színtér, a meghittség és praktikum keveréke. A konyha elsődleges funkciója az étkezéshez kapcsolódik és minden más egyéb funkciót csak akkor lát el, ha azt a mérete is engedi. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően tervezzük meg és alakítsuk ki!

Melyek a konyhatervezés lépései?

A konyha ergonomikus megtervezése azért alapvető fontosságú, hiszen sok felesleges munkától és bosszúságtól megkímél. A konyha megtervezése során figyelembe tudod venni, hogy milyen feladatokat kell majd elvégezned és ezek milyen sorrendben követik majd egymást.

Milyen az ideális konyha?

Az ideális konyha tehát mindig egyedi. Ahány konyha, annyiféle bútorzat, elrendezés, és alaprajz, mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb változatot, annak ellenére is, hogy a főzéssel kapcsolatos munkafolyamatok nagyrészt megegyeznek. Mivel a konyha berendezése tetemes anyagi ráfordítással járhat, ezért nem árt alaposan átgondolni, hogy milyen legyen. Cikkünk további részében ebben szeretnénk segíteni!

Határozzuk meg konkrétan, hogy mit szeretnénk!

A tervezés első lépése az, hogy tisztázod magadban a fentebb említett befolyásoló tényezők alapján, hogy milyen konkrét elvárásaid vannak.Milyen gyakran szeretnél főzni, hány embernek, gyakran jönnek-e vendégek stb.

Ezután mérd fel a konyha helyét: hány ablak, hány ajtó van, merre nyílnak, hol a radiátor, mekkora a helyiség mérete. Ezek azért fontos adatok, mert behatárolják, hogy milyen formájú konyhád lehet (pl. L alakú).

Ezután következik a leendő bútorok, a készülékek, a mosogató, a munkafelületek, pultok, asztalok, székek helyes sorrendjének és méretének a meghatározása. Vigyázz a tervezésnél, mert nem csak a bútoroknak és felületeknek kell megfelelő méretűnek lenni, de ahhoz is elegendő hely kell, hogy ki tudd nyitni a sütőt, a hűtőt vagy a mosogatógépet, illetve, hogy kényelmesen mozogj a konyhában.

Mérjük fel, mennyi tárolóhelyre lesz szükségünk!

Az ideális konyha kialakításának egyik legfontosabb szempontja a tárolókapacitás. Az összes tányér, pohár, evőeszközök, de az ételekhez szükséges alapanyagok, fűszerek stb. és sok más komponens számára kell helyet biztosítani. Ezt a helyet pedig úgy kell meghatározni, hogy a sütés-főzés során minden kézre essen.

Minek mennyi hely kell?

A konyhabútorokban kétféle készülékeket helyezhetsz el: szabadonálló készülékeket vagy beépíthető készülékeket.

  • A szabadonálló készülékek általában olcsóbbak, a beépítésükkel sem kell sokat bajlódni, mobilisak, oda lehet tenni őket, ahova akarod. A beépített készülékek azonban gyakran praktikusabbak és ráadásul elegánsabb megjelenést is nyújtanak.
  • A szabadonálló készülékek esetén a főzőegység egyben van a sütővel. Lehet villany vagy gáz, esetleg kombinált változat. Szélességük 50–65 cm-ig terjed, magasságuk 85 cm. Hátrányuk, hogy a tűzhely és a munkapult találkozásánál lefolyhat az étel.
  • A beépíthető főzőlap lehet villanyos vagy gázos, 4 vagy több égős. A 4 égős szélessége 60 cm, a több égős min. 70 cm. Minden esetben szekrény van alatta és a munkapultba kerül beépítésbe.
  • A beépíthető sütőhöz 60 cm széles szekrény szükséges és elhelyezhető a főzőlap alatt. A szabadonálló mosogatógépek magassága egységesen 85 cm, szélességük a 8-9 terítékes verzió esetén 45 cm, míg a 12-14 terítékes esetén 60 cm.
  • Mindannyian találkoztunk már beépített hűtővel, ezek általában kicsik, a szabadonállók esetén azonban elég széles a paletta. Színben és méretben is változatosak, ráadásul választhatunk extrákkal felszerelt verziót is.

Milyen zónák vannak a konyhában?

Amikor a konyhai zónákat kialakítod, akkor a konyhai folyamatok alapanyagait, kellékeit egy adott helyre csoportosítod, hatékonnyá, kényelmessé és élvezetessé téve ezzel a főzést. A konyha méretétől függetlenül minden konyhában ki lehet alakítani az öt ismert zónát - még a legkisebb helyiségben is!

Tárolási zóna

A tárolási zónába kerülnek a főzéshez, illetve konyhai munkához beszerzett alapanyagok és élelmiszerek. Fontos a könnyű hozzáférhetőség és az átláthatóság, így a főzés vagy ételkészítés során csak egy helyre kell nyúlnod.

Előkészítési zóna

A legnagyobb és legidőigényesebb konyhai feladatokat az előkészítés zónában végzed, ezért nagyon fontos, hogy minden kézre essen. Ide tartoznak a konyhai segédeszközök, munkaeszközök, konyhai kisgépek, vágódeszkák, ecet, olaj, szószok, fűszerek, tálak, konyhai gépek, mérleg, tupperware, kések, edények stb.

Ez a zóna a konyha sarkalatos pontja, hiszen az ételek előkészítését szolgálja a főzéshez és sütéshez. Ez leginkább a mosogató és tűzhely közötti munkaterületet jelöli, és megfelelően kell méretezni és jól kell megvilágítani. A hatékonyság növelése érdekében az előkészítés zóna mellé a tűzhely kerül, hogy az összegyúrt, kiklopfolt, szaggatott ételeket egyetlen mozdulattal tehesd is a serpenyőbe.

Főzési-sütési zóna

Az alapanyagokból ebben a zónában lesz étel. Itt kapnak helyet a főző eszközök, lábasok, sütőformák, fóliák, szakácskönyvek, edényfogó. Az edényeket, serpenyőket és főzőkanalakat közvetlenül a főzőlap közelében érdemes elhelyezni. Ez a zóna olyan berendezéseket tartalmaz, mint pl. a tűzhely, a sütő, a mikro és a páraelszívó.

Tálalási zóna

A tálalási zónában azokat az úgynevezett használati cikkeket fogod tárolni, amiket minden nap használsz: a tálaláshoz, étkezéshez szükséges konyhai eszközök, tányérok, tálak, evőeszközök, edények és poharak. Ergonómia szempontjából a gyakran használt edényeket a felső szekrények helyett inkább az alsó szekrényekben tárold.

Célszerű ennek a zónának a közelében elhelyezni a mosogatógépet is, így a kipakolás is könnyen megy majd. Itt tárolhatod a hétköznapi és ünnepi étkészleteidet, a kávéscsészéket, szalvétákat, fűszertartókat is.

Mosogatási zóna

A mosogatógép zóna középpontjába a mosogatógépet és a mosogatótálcát érdemes elhelyezni. A tálca alatti rész is maximálisan kihasználható. Ide pakolhatod a szivacsokat, súrolószereket, kéztörlőket, tisztítószereket, és a mosogatógép kellékeit. Itt kaphat helyet a beépíthető szelektív szemetes is.

Munkautak a konyhában

Érdekes eredményt kapnál, ha elkezdenéd számolni, hogy egy hónap leforgása alatt hány kilométert teszel meg a konyhádban, és hány térdhajlítás, valamint kézmozdulat történik a finom ételek készítése során. Egy átgondoltan megtervezett konyhában a munkautak észrevehetően megrövidülnek, ahogy ezzel együtt a főzésre fordított idő is csökkeni fog.

A konyhai munka hatékonyságának növelése

A konyhai munkád hatékonysága sohasem a konyha nagyságától, hanem a bútorok és a felszerelési tárgyak elrendezésétől függ. A konyhai háromszög elvét figyelembe véve, bármilyen nagyságú térben megfelelő munkafeltételeket teremthetsz magadnak. A hatékonyságodat jelentősen növelheted azzal, ha:

  • előre megtervezed a munkafolyamatokat
  • rendszerezed a szükséges eszközöket
  • előre beszerzed és előkészíted az alapanyagokat
  • egyszerre csak egy dologra koncentrálsz
  • nem érzed tehernek azt, amit csinálsz, örömmel fogsz a főzéshez

Milyen típusú elrendezések vannak a konyhában?

Egy jól megtervezett konyhabútor, amellett, hogy designos és modern látványt nyújt, megkönnyíti a mindennapi munkádat azzal, hogy a praktikum és a funkcionalitás is az elsődleges szempontok közé tartozik.

Az egysoros konyha

Az egysoros elrendezés olyan helyiségekben valósítható meg, amelyek legalább 3 méternyi egybefüggő falfelülettel rendelkeznek. Ekkor a konyhabútor egy egységes zárt sort képez, melyben nincsenek sarok fordulások. A szemközti falra egy kisebb mélységgel rendelkező tároló elemet vagy egy reggeliző, illetve étkező asztalt szoktak tenni.

Ennek az elrendezésnek az az előnye, hogy egy oldalon találhatod meg az összes funkciót. Törekedj a technológiai sorrend megfelelő alkalmazására, illetve arra, hogy elegendő szabad munkafelületet hagyj magadnak.

A párhuzamos konyha

Ezt kétsoros vagy hajókonyha elrendezésnek is nevezik. A mindkét oldalon végigfutó pult középen folyosószerű mozgásteret hagy a számodra. Ezt az elrendezést a hajókon és az éttermekben is alkalmazzák, mert ez biztosítja a leghatékonyabb térkihasználást és a munka közben bejárandó „útvonalat” is jelentősen lerövidíti.

A két egymással szemben elhelyezkedő konyhabútort egy elem sem köti össze. Olyan helyiségekbe tervezz ilyen konyhát, ahol megvan a minimális 240-250 cm szélessége a térnek. Figyelj arra, hogy ne tedd zsúfolásig tele a teret bútorral, mert az nyomasztóan fog hatni. Viszont bátran használhatsz szabad polcos, illetve üveges felületeket.

L alakú konyha

Az L alakú elrendezést félsziget elrendezésnek is nevezik, a térbe benyúló pultrész miatt. Egy L alakú konyhában kényelmesen elférhet az étkezőasztal is.Megvalósításához kevés falfelület is elegendő és még egy hosszú, keskenyebb helyiségben is ki lehet alakítani.

U alakú konyha

A párhuzamos konyha típus továbbfejlesztése. U alakú elrendezés esetén a bútor elemeket és a berendezési tárgyakat a helyiség három fala mentén sorakoztatjuk fel. Az U alakú elrendezés megvalósítását többnyire nem a tér szűkössége, hanem a „rossz helyen” vagy rossz irányban nyíló ajtó akadályozza meg.

Hátránya lehet, hogy túl messze kerülhetnek egymástól az egyes munkafelületek, illetve a belső sarkokban olyan holtterek alakulhatnak ki, amelyekben nehéz tárolóhelyeket kialakítani. Fontos, hogy fokozottan figyelj a zsúfoltság elkerülésére.

G alakú konyha

A G alakú konyha már a bonyolultabb elrendezések közé tartozik, hiszen itt a konyhabútornak már négy oldala lesz. Csak olyan helyekre tervezz ilyet, ahol megfelelő nagyságú alapterület áll a rendelkezésedre, ellenkező esetben inkább nyomasztó lesz, mint komfortos.

Figyelj arra is, hogy a 3 fő egység (hűtő, mosogató, tűzhely) egy olyan háromszöget zárjon be, ahol a háromszög akadálytalanul tud “működni”.. Ha ez érvényesül, már kényelmesen, és praktikusan tudod használni a konyhádat. Azok szokták leginkább ezt a megoldást választani, akiknek egy légtérben helyezkedik el a konyha és az étkező, illetve a nappali.

A konyhasziget

A szigetszerű elrendezéshez tágas térre van szükséged. A sziget egy olyan jól elkülönülő munkaterületet alkot, amit körül tudsz járni, és a benne elhelyezett fiókokat vagy ajtókat könnyen ki tudod nyitni. Gyakori, hogy a mennyezetről edénytartó rácsozat vagy elszívó berendezés lóg be a térbe, ami a tér látványos csökkenését eredményezi. Ha a konyha szigetbe tűzhelyet vagy a mosogató funkciót szeretnél beépíteni, akkor kalkulálni kell a vezetékek és csövek áthelyezésének a költségeivel.

A szigetszerűen berendezett konyha előnye, hogy rajtad kívül az egész család ott tevékenykedhet a konyhában, és egyszerre több dolgot is csináljatok.

Konyhai felületek

Burkolatok és színek

Lehet, hogy tágas és világos konyhát szeretnél, de nem mindenhol van lehetőség ennek a megvalósítására. Előfordulhat, hogy a konyha elhelyezésére szánt helyiséged túl keskeny, túl kicsi, túl magas, esetleg túl sötét. Ezeket a hátrányokat a felületek színével, mintázatával, megfelelő világítással és átgondolt bútor elrendezéssel tudod némileg kompenzálni.

Szűkös és rosszul megvilágított térben ne használj sötét színeket és nagyméretű mintákat. A világos színek, a fényes felületek optikailag tágítják a teret, míg a sötét színek szűkítik a nagy helyiségeket.

A padlózat

A konyha kialakításánál nem szabad megfeledkezned a kiváló minőségű padlóburkolat kiválasztásáról sem. A mindennapi használat óriási igény­bevételt jelent, ezért fontos, hogy a konyha padló­burkolata strapabíró, könnyen tisztán tartható és csúszásmentes legyen. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ellenálljon a nedvességnek.

Számos padlóburkolat közül választhatsz: hagyományos kerámia burkolólapok, linóleum, PVC, parafa, fa, laminált padló, színes öntött padló. A döntésnél egy dologra figyelj: ha lakótérrel egybenyitott konyhád van, a konyharész burkolatának harmonizálnia kell a lakótér stílusával.

A falak

A falak színének kiválasztásakor a fehér, törtfehér. krémszínű árnyalatokkal nem követhetsz el nagy hibát. De ha te valamilyen extrém designt választottál, vagy mondjuk fehér a konyhabútor és szeretnél egy kis színt mellé, a konyhába is választhatsz élénkebb színvilágot. Lágyabb színekkel finomabb, az erőteljesebb színekkel markánsabb kontrasztot tudsz kialakítani.

Mivel a konyhában sok időt töltesz, a színek a hangulatodra is jelentős hatással lesznek, ezért kerüld az izgató, nagyon erős harsány színeket. A konyha hátfalának a kialakítása is változatos lehet: a klasszikus csempétől, a modernebb gránit, márvány vagy üveg hátfalakig, egyedivé teheted a helyiséget.

A munkapult

Gyakori kérdés, hogy miből legyen a konyhai munkalap. Nem véletlen a Te aggodalmad sem, hiszen a munkalap felülete a konyhasor leginkább igénybe vett és leg­jobban terhelt része. Sokféle elvárásnak kell egyszerre megfelelnie: az anyaga legyen könnyen tisztítható és higiénikus, legyen kopás- és hőálló, valamint a konyhai vegyszerekkel szemben is ellenálló.

Mivel a munkalap jelentősen befolyásolja a konyha összhatását, ezért a színe is fontos szempont. Szerencsére ma már sokféle alapanya­gból, számos mintából és színből választ­hatsz. A bőség zavarában ügyelj arra, hogy a beépített pult összhangban legyen a konyhád színeivel és stílusával. Ha a pult anyagával burkolod be a fölötte lévő falrészt is a felső szekrényekig, a konyha egységes benyomást fog kelteni. A leggyakoribb anyagok, amelyből a pult készülhet: a fa, a gránit, a márvány, a nemesacél, a kompozit anyagok (azaz műkő).

A kompozit anyagok azok, amelyek előnyös tulajdonságaik miatt egyre inkább előtérbe kerülnek: a természetes követ utánozzák, de nem porózusak, nem szívják magukba sem a zsírokat és olajokat, sem a szagokat. Felü­letük szilárd, könnyen tisztítható és ápolható. Könnyű őket megmun­kálni, vágni, csiszolni, fényezni, fúrni és egy bizonyos hőmérsékletre hevítve egysze­rűen, hajlítással formázhatóak.

A konyha berendezései

Konyhabútorok anyaga, színe, minősége

A konyhabútorral szemben alapvető követelmény, hogy mind ergonómiai, mind esztétikai szempontból tökéletes legyen, illetve a magas páratartalom és hőmérséklet miatt megfelelő minőségű és felületkezelésű anyagokból készüljön.

A konyhabútorok előlapja általában préselt farost MDF lemezből készül, amelynek óriási előnye a szinte korlátlan megmunkálhatósága. A laminált előlappal ellátott konyhabútor szín- és alaktartó, ellen­áll a nagy hőmérsékletnek és a párának, kopásálló és könnyen tisztítható. Ezeket a lemezeket lehet csiszolni, marni, lakkozni, furnérozni, fóliázni vagy laminálni. Óriási színválasztékban, fényes vagy matt felülettel kaphatók, de talál­hatunk olyat is, amely a fára, fémre, valamilyen természetes kőzetre, textíliára vagy bőrre emlékeztet.

Népszerűek a fóliázott MDF lemezek, a festett MDF, vagy a lakkozott felületek, amelyek még az előbbinél is hosszabb élettartamúak, a belőlük készült konyhabútort pedig könnyű ápolni és tisztítani. Az akril bevonatos MDF lapok új generációs termékeknek számítanak, bármilyen színben és mintában elérhetőek, magasfényű, tükörsima felületük a későbbiekben sem kopik vagy fakul.

Valamennyi laminált bútorlapnál kardinális kérdés a lapok élzárása a faanyagok nedvesség elleni védelme érdekében. Ez egy 2 mm vastag műanyaggal történik, mely egy faipari élzáró géppel kerül felragasztásra a laminált lap élére.

Asztalok, székek, egyéb kiegészítő bútorok

A konyhádban elhelyezett asztalok, székek, és egyéb kiegészítő bútorok mennyiségét a konyha nagysága befolyásolja. Minél kisebb a hely, annál praktikusabb megoldásokat kell keresned. Hely hiányában segítséget jelenthetnek a legegyszerűbb falra szerelt, csak az étkezések alkalmával leengedhető asztallapok, a támla nélküli vagy összecsukható ülőkék.

A konyhádban szabadon kell tudnod mozogni, tehát a székek nem képezhetnek akadályt, ahogy helyre lesz szükséged ahhoz is, hogy ki tudd nyitni a szekrényajtókat, a hűtőt vagy a sütőt.

Fontos, hogy a gyakran használt tárgyakat a konyhaszekrény alsó részébe, nyitott polcokra vagy a fali sínekre helyezd el, míg a ritkábban használtakat a konyhaszekrény felső részében.

A mosogatótálca

A mosogató zóna nagysága, alakja és anyagai a konyhád egészének elrendezésétől és stílusától függ. Ha nem tervezel mosogatógépet venni és elegendő terület áll a rendelkezésedre, akkor mindenképpen célszerű kétmedencés mosogatót választanod.

A többfajta anyagból – hagyományos rozsdamentes acél, kerámia, műkő – előállított mosogatótálcákat különböző módon építik be a munkalapba. A mosogatótálcák minőségére a gyártók nagy súlyt fektetnek, hiszen fontos, hogy higiénikus, könnyen tisztítható és ápolható, időtálló és strapabíró alkalmazzanak.

Fontos a mosogató medence mélysége is, a sekély meden­cék nem praktikusak. Ahhoz, hogy a munka­felület és a padló ne legyen állandóan nedves a víztől, 19-25 cm mély meden­cét ajánlatos beépíteni.

A legideálisabb mosogatótálca anyag a műkő, amelynek alapja a zúzottkő (80%), ezt elegyítik akrilát gyantával. Sokféle színben gyártják, kellemes az érintése, könnyű tisztítani és ápolni. Speciális gyártási technológiája miatt karcálló, vegyi anyagokkal és nagy hőmérséklettel szemben egyaránt ellenálló.

A csaptelepek

A mosogatótálca nem létezhet a hozzá tartozó, megfelelő minőségű csap­telep nélkül. A mosogatás komfortosságát befolyásolja a csaptelep típu­sa: a kihúzható zuhanyfejjel ellátott csaptelepek főként a nagyobb edények mosogatásakor tesznek jó szolgálatot.

Ha új csaptelepre van szük­séged, ugyanolyan gondosan és a környe­zethez illően válaszd ki ezt az elemet, mint a lakás más fontos kiegészítő darabját. Egy különleges megjelenésű álló vagy forgatható fejes csaptelep a konyhád dísze lehet, a gazdaságosabb működés mellett.

A páraelszívó

A mai modern konyhákhoz alapból hozzátartoznak azok a jó minőségű páraelszívók, amelyek a nedvesség és a kellemetlen szagok eltávolítása mellett megkönnyítik a főzést, jól megvilágítják a tűzhelyet és csökkentik a főzés során lecsapódott zsír mennyiségét.

A páraelszívó kiválasztásánál általában az ár az elsődleges szempont, de azért érdemes a mérete, a teljesítménye, az anyagai és a burkolat speciális tulajdonságaira is figyelned. Milyen hőérzékelőkkel rendelkezik, mi jellemzi az automatikus kikapcsolást és a beépített világítást, mikor és hogyan kell a szűrőket tisztítani.

Ötletes tárolás: polcok, kifordítható elemek

Az alapanyagok, fűszerek tárolása sokszor jelenthet gondot - hiszen törvényszerű, hogy mindig az kellene a legsürgetőbben, ami a legtávolabb (legalul, legfelül) található. Ezért érdemes kategorizálni őket: a fűszereket, tésztákat, kekszeket tedd külön-külön egy kis kosárkába, így egyszerűen kereshetsz köztük.

Nagyon jó és dekoratív megoldást jelenthetnek a díszes üvegekben nyitott polcokon tárolt szárított fűszerek vagy a sarok polcokon elhelyezett zöldség- vagy gyümölcskosár. Könnyen kihasználhatod a szekrényajtók belső oldalát is: egy-egy kampó és már megvan az új helye a vágódeszkának. Ha van egy kis szabad hely két szekrény között, akkor egy közéjük elhelyezett gurulós polcon sok mindent tárolhatsz, pl. szószokat és konzerveket, előnye pedig , hogy használat után a sok holmi azonnal el is tűnik szem elől.

A konyhai gépek, eszközök elrendezése

Míg néhány évtizeddel ezelőtt a háziasszonyok még csak gáztűzhelyet használtak (vagy még ennél is korábban csak sparheltet), ma már Neked “arany életed van”. Modern, folyamatosan, gyors ütemben korszerűsödő többfunkciós tűzhelyek, főzőlapok, hagyományos, lég­keveréses és mikrohullámú sütők, és konyhagépek széles kínálata vár rád.

Fontos, hogy a különböző konyhai gépek elhelyezésénél tartsd be a gyártó által javasolt paramétereket (ilyen a faltól vagy más bútoroktól való távolság). A gáztűzhelyet ne tedd az ablak közelébe, mert akkor nem tudod majd hova szerelni a páraelszívót, ne kerüljön közvetlenül a mosogató vagy a hűtő mellé se, mindenképpen maradjon a két oldalán valamennyi üres felület, hogy főzés közben kényelmesen tudj mozogni és pakolni.

Alapszabály, hogy ha helyszűkében vagy, akkor a munkapultot ne pakold tele konyhai kisgépekkel. A kenyérpirítót, kenyérsütőt, botmixert, gyümölcscentrifugát tárold egy polcon vagy egy szekrényben, és csak akkor vedd elő, ha szükséged van rá.

Világítás a konyhában

Ahhoz, hogy a konyhád teljesen komfortos legyen, figyelj a megfelelő világításra. Az ablakokon beáramló természetes fény mellett a munkaterületed jó megvilágítása hozzá­járul ahhoz, hogy a komfortérzeted a nap minden szakában állandó legyen. Mivel a főzés sokszor időigényes feladat, használj ener­giatakarékos, tompított fényű világítótesteket. A világítótestek számát és elhelyezését minden esetben a konyhád nagysága és alaprajza határozza meg.

A konyhában három világí­tási technikát alkalmazhatsz: az alapvilágítást, a mun­kahely-orientált általános világítást, illetve a munkahelyre fókuszált világítást.

  • Az alapvilágítás a mozgás­tered egyenletes megvilágítását biztosítja. Fontos követelmény, hogy a munkalapokon általános világítás alkalmazása esetén se legyenek árnyékos részek.
  • Az általános megvilá­gításnál jobb a fókuszált, és a munkahely-orientált megvilágítás, ahol a mennye­zeten és a falon elhelyezett fényforrások jobban meg­világítják a munkalapokat is, a felületet pedig még a felső fali szekrény sem árnyé­kolja le.
  • A munkalapokra fókuszált világítás fontosságáról neked sem szabad elfeledkezni, ugyanis a házimunka veszélyes üzem: elég egy éles késsel való darabolás a félhomályban és már meg is van a baj.

Milyen dekorációs lehetőségek vannak a konyhában?

A konyhád dekorálása teljesen egyedi lehet, az ízlésednek és az elképzelésednek megfelelően. Sokan szeretnek zöld fűszernövényeket termeszteni az ablakban, van, aki a virágokra esküszik, míg mások a konyha falán elhelyezett dísztányérokkal büszkélkednek.

Újra hódítanak a nyitott polcok, ahol bátran dicsekedhetsz Te is a legszebb tányérjaiddal, bögréiddel. Napjainkban divatossá váltak a formabontó „rosszul összepárosított” (angolul: mismatched) konyhabútorok, ahol direkt két különböző színt használnak az alsó- és a felső szekrénysor színének, ezzel egy kis pikantériát csempészve a kompozícióba.

Dekorációs elemként használhatsz egy gondosan összeállított gyümölcstálat, vagy szakács könyvekkel teli polcot, ahogy a fakanalakból és más evőeszközökből álló gyűjtemény is szépen mutat. És akkor még nem is ejtettünk szót a lakástextilekről: függönyök, székhuzatok, asztalterítők, konyharuhák sokféle színben, és mintával várják, hogy életre keltsék álmaid konyháját.

Melyek a leggyakoribb hibák a konyha tervezésekor?

Elsőre bármennyire is egyszerűnek tűnik egy konyha megtervezése, és létrehozása azért jó néhány buktató állhat az utadba a munkafolyamat során. Mik lehetnek ezek?

  • Nem tervezed meg pontosan, ráadásul mindent az utolsó percre hagysz.
  • Nem kéred ki szakember(ek) véleményét még azokban a kérdésekben sem, amelyekről fogalmad sincs. Felesleges pénzkidobásnak tartod, hogy egy lakberendezővel, vagy építésszel beszélj.
  • Nincs kellőképpen kidolgozott műszaki terved, így utólag, csak plusz költségek árán tudod elvégeztetni a szükséges elektronikai vagy csatornázási munkálatokat.
  • Túltervezed az egészet. Szinte elveszel a részletekben és nem látod az összképet. Azt az összképet, ami már nem is olyan, mint ahogy szeretted volna.
  • A helytakarékosság miatt túl keskeny a közlekedő a konyhádban, ami később még sok-sok bosszúság forrása lesz.
  • Utólag választod ki a konyhagépeket… Jó, ha tudod egy már legyártott konyhabútorhoz utólag sokkal nehezebb lesz a megfelelő konyhai gépet beszerezned.
  • Nem figyelsz az ergonómiára, a munkaháromszög kialakítására, a munkafolyamatokra, amit a konyhában végzel majd.
  • Menet közben gondolod meg magad. Emiatt át akarod tervezni a már félig megvalósított tervet.
  • Túl sok mindent szeretnél bezsúfolni a konyhádba.
  • Rossz a konyhád megvilágítása.
  • Túl kevés munkafelület.

A konyha tehát egy nagyon fontos része mindannyiunk otthonának, gyakorlatilag a központja. Ezért is fontos, hogy minden bútor, eszköz és kiegészítő úgy kapjon helyet benne, hogy a te komfortodat szolgálja. Cikkünkben ebben akartuk segítséget nyújtani, reméljük, hogy sikerült. De ha már most szakember segítségére van szükséged, nézz szét a DODO Tervező keresőben, ahol egy helyen találod meg a legtöbb hazai lakberendező profilját és elérhetőségét!

Keresés