Fenntarthatóság és környezettudatosság a lakberendezésben - DODO | Designban Otthon

Fenntarthatóság és környezettudatosság a lakberendezésben

Környezetünk védelmének millió módja van, ültethetünk fákat, gyűjthetjük szelektíven a szemetet, spórolhatunk az energiákkal, és zölddé varázsolhatjuk akár a teljes otthonunkat. Ami néhány éve csak egy kedvező hóbortnak tűnt, az mára már a lakberendezés és az otthonépítés alap pillérévé nőtte ki magát.

Mit jelent a fenntarthatóság?

A fenntartható életmód lényege, hogy okosan bánjunk az erőforrásainkkal és minél kisebb kárt okozzunk a környezetünkben, mindehhez pedig nemcsak az életmódunk megváltoztatásával járulhatunk hozzá, de komoly előrelépést tehetünk okos vásárlásainkkal is.

Mi a fenntarthatóság 3 alapelve?

A fenntarthatóság a hagyományos megközelítés szerint három szinten mutatkozik meg: környezeti, gazdasági, és társadalmi szinten. Ezek egymással kapcsolatban állnak, mivel a három szint közös metszéspontja - a fenntarthatóság - nagyon kis területet foglal magában. A szakemberek új felfogása szerint nem szabad várni arra, hogy a fenntarthatóság megjelenjen, hanem tennünk kell a megteremtéséért. A kortárs felfogás szerint ezért a fenntarthatóság három alapelve:

  • Amit a környezetbe bocsátunk, az nem haladhatja meg a környezet befogadó/feldolgozó képességét.
  • Amit a környezetből kitermelünk, az nem haladhatja meg a környezet újratermelő képességét.
  • A nem-megújuló erőforrások felhasználásának a mértéke nem haladhatja meg azt az ütemet, amilyen arányban helyettesíteni tudjuk őket megújuló erőforrásokkal.

Ha a jövődet biztosító környezeti erőforrásokat, pénzügyi erőforrásokat vagy társadalmi erőforrásokat túl gyorsan használod fel, azaz feléled, az nem fenntartható.

Hogyan függ össze a környezettudatosság és a fenntarthatóság a lakberendezéssel?

A környezettudatosság olyan tudatos életvitelt jelent, amelynek során felelősséget vállalsz mindazért, amit teszel, és egyéni döntéseket hozol annak érdekében, hogy hosszabb távon is megőrizd a természeti kincseket. Véded-óvod a szűkebb-tágabb környezetedet, pl. azzal, ha kevesebbet használod az autódat, szelektíven gyűjtöd a szemetet, fenntartható gazdálkodásból származó ételeket eszel.

Szerencsére ez a felelősségteljes életmód megjelenhet az otthonod berendezésénél is, ahol a környezettudatosság szempontjainak figyelembevételével, átgondolt döntéseket hozhatsz a fenntarthatóság jegyében. Így pl. újrahasznosíthatsz, természetes alapanyagokat használhatsz, takarékoskodhatsz az energiával.


Természetes alapanyagú dekorgranulátumok

Mi az az öko építészet?

Az öko építészet olyan szemléletmód, amely a fenntarthatóság szempontjait tartja szem előtt, környezeti és épített kultúránk megőrzése érdekében.

Alkalmazkodik a helyi adottságokhoz, lehetőség szerint helyi természetes építőanyagokat használ. Kő, fa, föld, nád, sás - csökkentve ezzel a nagy távolságokról történő szállítás környezetterhelő hatását. Építőanyagoknál kerüli az egészségre veszélyes anyagok használatát (formaldehid, kőzet- és üveggyapot, nehézfémek, radioaktív anyagok stb.). Energia- és víztakarékos épületgépészeti megoldásokra és megújuló energiaforrások használatára törekszik.

Milyen egy energiatakarékosan kialakított otthon?

Mit jelent, hogy 2022. július 1-től szükséges a használatbavételi engedélyhez a legalább BB energiahatékonysági besorolás?

Ha építkezés előtt állsz, számos jogszabályt kell betartanod, így azzal az új épületek energiahatékonyságára vonatkozó előírással is tisztában kell lenned, amely szerint 2022. július 1-től a használatbavételi engedélyhez kötelezően legalább BB energiahatékonysági besorolás kell. Az előírás új épületek építése mellett meglévő ingatlanok jelentős felújítása esetén is kötelező érvényű.

Mit jelent ez?

A hivatalosan "Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő"-nek nevezett energetikai minősítés szerint az új épületek maximális energiafogyasztása 100 KWh/m²a lehet. Ez az összesített energetikai jellemző mutatja meg az épület egy négyzetméter alapterületére jutó, egy évi energiafogyasztását. Ha ez az érték átlépi a 100 KWh/m²a határt, az épület nem kaphatja meg a BB minősítést.

A BB minősítés eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezned (tűzifa, biomassza, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus stb), ha ez nem valósul meg, akkor az új épület nem kaphat BB minősítést. Speciális szabályok vonatkoznak a hőszigetelésre és az épületgépészeti rendszerre és berendezésekre is.

Hogyan csökkentheted az energiafelhasználást egy már használt lakásban?

Minden a szigetelésnél kezdődik!

Az épületek fenntarthatóságát leginkább hőszigetelés révén tudod javítani. Megfelelő vastagságú és minőségű hőszigetelés alkalmazásával tetemes mennyiségű energiát és rezsiköltséget tudsz megtakarítani és véded a bolygónkat is, hiszen az energiaigény nem haladja meg a rendelkezésre álló erőforrás-készleteket.

A megfelelően hőszigetelt épület tartja a hőt, így az épületeken keresztül nem pazarolod az energiát. Egy jól szigetelt családi ház felfűtése mindössze feleannyi energiát igényel, mint egy szigetelés nélküli ingatlané. Télen a hőszigetelésnek köszönhetően csökken az épület hővesztesége, nyáron pedig az épület külső szerkezetét nem éri közvetlen napsugárzás, így nem tud átforrósodni. A hőszigetelés egyszeri beruházási költséget jelent és gyorsan megtérül.

Miként cserélj nyílászárókat stílusos és környezetbarát módon?

Az ablakcsere egy viszonylag nagyobb beruházással járó feladat, amit érdemes előre megtervezned. Az ablakok kiválasztásánál is lehetsz környezettudatos, hiszen azon túl, hogy formai és technikai jellemzőik révén képesek önmagukban meghatározni az épület stílusát, az utca- és városkép jellegét energiahatékonyságuknál fogva a környezetvédelem szempontjából is jelentős szerepet töltenek be.

Válassz olyan kiváló anyagból készült ablakokat, amelyeknek az élettartamuk folyamatos karbantartással hosszú időre biztosítható. Legyenek elegánsak, esztétikusak, a helyi környezetbe illőek, és tegyék lehetővé a megfelelő hő-, fény- és zajszigetelést. Fenntarthatósági okokból egyre elterjedtebb a hagyományos ablakszerkezetek megtartása is, mivel kutatási eredmények mutattak rá arra, hogy a hagyományos ablakok tulajdonságai egyszerű módszerekkel javíthatók. Hőtechnikai, hanggátlási és tömítési szempontból az új szerkezetekkel közel egyenértékűvé alakíthatók.

Hogyan korszerűsítsd a fűtéstechnikát?

A fűtésrendszer korszerűsítése több okból is indokolt lehet: az elavult berendezések magasabb költséggel üzemeltethetőek, nem elég hatékonyak, nem elég biztonságosak, ráadásul még a környezetet sem kímélik. Ha belevágsz a korszerűsítésbe, akár 30 % energiát is spórolhatsz vele.

Éppen ezért ma már számos környezetkímélő megoldás közül választhatsz:

  • Korszerű gáz- és olaj kondenzációs technika - kiválóan kombinálható a megújuló szolár technikával (napkollektorok).
  • A Nap ingyen energiája mind a fűtést, mind a melegvíz-készítést támogatja. Termosztát rendszer, ami szabályozza a lakásod hőmérsékletét.
  • Megújuló energiaforrások - például a geotermikus energia használata.
  • Az egyik legkorszerűbb fűtési rendszer a hőszivattyú, amely akár teljes mértékben kiválthatja a meglévő fűtési rendszert. Hatékonyságára jellemző, hogy egy egységnyi befektetett energiából 3–5-szörös mennyiséget is kinyerhetsz.

Hova és miért érdemes napelemeket telepíteni? És mennyibe kerül?

A napelemes rendszerek a napenergiát alakítják át elektromos árammá. Hazánkban évente átlagosan 2000 órát át süt a Nap, így a napelemes rendszer telepítése mindenhol megoldható, ahol a napelem panelekre nem vetül árnyék. Leggyakrabban a napelemek a ház, a garázs, vagy más épületek tetejére kerülnek, de akár a talajon is felállítható a kívánt termelőkapacitás, melynek külön előnye, hogy a tájolás pontos beállításával maximalizálható az energiatermelés. A tetőre telepítésnél azonban kissé bonyolultabb az érintésvédelem és a villámcsapás elleni védelem kiépítése.

Egy jó minőségű, szakértő módon telepített napelem rendszer átlagosan 20-30 évig üzemel minimális költségekkel. Előnye, hogy kevés karbantartásra van szüksége, működése nem igényel felügyeletet, hatásfokuk egyre jobb, környezetkímélő megoldást jelentenek. Az áruk az első pillanatban magasnak tűnhetnek. Egy eddig 12000 Ft-os villanyszámlát generáló családi háznak egy 3 kW-os napelemes rendszer fedezi az éves energiaszükségletet. Egy ekkora rendszer kiépítése kb. 1,3 M Ft-ba kerül. A beruházás megtérülése 9 év lesz, de… Itt jön a lényeg: ezután még évtizedekig működik a rendszer minimális költségekkel, és nem kell villanyszámlát sem fizetned.

Milyen egyéb energiatakarékos eszközök vannak?

A fenntarthatóság az egész otthonodat jellemezheti, ha tudatosan energiahatékony eszközöket és megoldásokat használsz. Például energiatakarékos izzókat, vízsugár szűkítőket, programozható termosztátokat, a főzéshez kuktát, energiatakarékos háztartási berendezéseket. Tehát számos apró dologgal és eszközzel is hozzájárulhatsz a fenntarthatósághoz.


BAMBOO függőlámpa

Extra tipp a világítás kialakításához!

A megfelelő fényviszonyok megtervezésekor és az izzók megválasztásakor mindenképp érdemes figyelembe venned a napi biológiai ritmusodat, hiszen a különböző erősségű fények és színek nagymértékben befolyásolják a hangulatunkat, és ez által gyakran a motivációnkat és hozzáállásunkat is egy-egy feladathoz. Ez azt is jelenti, hogy a különböző helyiségekbe és sarkokba különböző fényforrásokat tervezzünk be, az legyen igazán erősen megvilágítva, ahol arra szükség van, oda használjunk hideg fényeket, ahova nagyobb intenzitásra van szükségünk.

Milyen környezetbarát anyagokat használhatsz a lakberendezésben?

A fenntarthatóság célja, hogy takarékosan bánj a természeti erőforrásokkal és csak minimális negatív hatást gyakorolj a környezetedre. Ennek elérése érdekében nemcsak az életstílusodon érdemes változtatnod, hanem az otthonod berendezése során is olyan környezetbarát anyagokat kell választanod, amiket a tartósság, a könnyű tisztíthatóság és az újrahasznosíthatóság jellemez.

Mik azok az öko bútorok?

Az öko bútorok természetes és környezetbarát alapanyagokból készülnek, illetve ezen anyagok újrahasznosításával. A fa, a bambusz, a rattan, a vas, a fém, az acél mellett a gyártásukhoz szükséges textíliák is természetesek: a gyapjú, a pamut, a vászon, a juta, a bőr teszi egyedivé, fenntarthatóvá és időtállóvá ezeket a bútorokat.


MAKASSAR rózsafa termékcsalád

Hogyan válassz környezetbarát bútorokat az otthonodba?

Valószínűleg te is jobban érzed magad egy olyan harmonikus környezetben, ami közelebb visz a természethez. Ezt az érzést biztosíthatod magadnak nap, mint nap, ha természetes anyagokat alkalmazol a lakberendezésben, és ennek megfelelően választod ki a bútoraidat is.

  • Vásárolj olyan bútorgyártóktól, akik természetes anyagokat használnak a bútoraikhoz!
  • Válassz egy-egy darabot az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő bambuszból készült bútorok közül is! A bambusz rendkívül gyorsan nő, a növény újraültetés nélkül, magától regenerálódik, ráadásul antibakteriális tulajdonságokkal is bír, és természetes úton bomlik le. Tartós és kemény, ezért sokoldalúan használható különféle bútorok és lakberendezési tárgyak készítésére.
  • Szerezz be egy-két rattan bútort! Szintén kedvelt természetes anyag, ami a szabadtéri bútorok esetén kifejezetten népszerű választás.
  • A vas, fém, acél, alumínium és hasonló fémek annak ellenére is a fenntarthatóság céljait szolgálják, hogy a gyártási folyamatuk nem feltétlenül környezetbarát. Viszont szinte a végtelenségig újrahasznosíthatóak, a belőlük készült robusztus bútorok pedig akár évszázadokig is megőrzik formájukat.
  • Ha a legidőtállóbb bútorokat keresed, akkor ne feledkezz meg a kőről sem! Egy gránit vagy márvány asztal masszív, tartós és elnyűhetetlen darabja lehet a klasszikus vagy modern stílusban berendezett lakásodnak.
  • Válassz tömörfából készült bútorokat, pl. rózsafa, mahagóni, mangó vagy éppen akácfa. Nálunk megtalálod a legnépszerűbb tömörfa típusból készült darabokat, amelyek nem véletlenül olyan népszerűek. Ugyan drágábbak, viszont hosszú évtizedekig bírják majd a strapát, időtállóak és a fa mintázat miatt garantált a természetes, rusztikus hatás! Attól nem is beszélve, hogy előállításuk is sokkal környezetbarátabb, mint egy műanyagból készült bútornak.
  • Ne dobd ki a régi, kopottas, de fából készült bútorokat! Inkább alakítsd át vagy újítsd fel őket.
  • Vásárolj direkt használt bútorokat felújítási céllal!

Miért a fa és a furnér a bútorgyártás legkedveltebb alapanyaga?

A hatékonyan megmunkálható anyagok egyik legnépszerűbb képviselője a fa, amelynek előnye, hogy feldolgozható formában található meg a természetben, nagyságánál, anyagánál fogva pedig eredendően alkalmas bútornak. A fa bútorok rendkívül tartósak, strapabíróak és szinte bármilyen stílusban elkészíthetőek.

Örök kérdés, hogy ki melyik típust válassza: tömörfa vagy falapból készült bútort. Mindkettőnek megvannak az előnyei, így innentől csak az dönt, hogy neked mely szempontok az elsődlegesek. Röviden bemutatjuk e két típust, ide kattintva pedig részletesen olvashatsz róluk!

Bútorlapból készült darabok

A bútorlapból készült bútorokról és kiegészítőkről tudnod kell, hogy kevésbé tartósak, mint a tömörfából készült darabok. Ugyan mára már hatalmas választék áll rendelkezésünkre, de a tömörfával nem tudnak versenybe szállni, ha masszivitásról, strapabírásról és terhelhetőségről van szó. Azonban ezzel együtt jár az is, hogy jóval olcsóbb megoldásnak bizonyul és kis súlya miatt könnyebben mozgatható. Éppen ezért nemcsak bútorokban érdemes gondolkodni, ha bútorlapról van szó, ugyanis nagyon különleges dekorációk is készülnek belőle, ilyenek például a nálunk megtalálható extravagáns olasz fali és polc dekorációk is!

MAGDA pillangó szekrényke

  • A bútorlap egyszerre környezetkímélő és olcsó, mert olcsóbb fajtájú fák zúzalékait és annak hulladékát tartalmazza.
  • A laminált lap a legolcsóbb megoldást jelenti, a finomra őrölt faforgácsot nagy nyomáson összepréselik. erre ragasztják rá a műanyagot vagy a faerezetes papírt.
  • A furnérlap pácolható és lakkozható, ezen kívül pedig marásokkal is díszíthető. Lényege, hogy a lapra egy vékony fa réteget ragasztanak, ettől természetes hatású lesz a bútor.
  • A rétegelt lemez többféle falemezből készül, melyet műgyantával ragasztanak össze.
  • Előnye, hogy olcsó, jól munkálható anyag, azonban vigyázni kell, nehogy nedvesség érje, különben megszívja magát.

Tömörfából készült bútorok

Ahogy pedig már fentebb említettük, a tömörfa bútorok nemcsak gyönyörűek, de időtállóak, strapabíróak és természetes érzést nyújtanak. Többféle fából, tölgyből, juharból, kőrisből, bükkből és cseresznyefából is készülhetnek. Ezek mind más-más jellemzőkkel bírnak, különböző színűek és keménységűek. Fenntarthatósági szempontból hátrányuk, hogy viszonylag drágák és sok alapanyagot igényelnek, de maximálisan megérik az árukat, hiszen ez egy hosszú távú beruházás. Bővebben pedig ide kattintva olvashatsz a tömörfa bútorokról!


Kartonból bútorokat?

Igen, választhatsz kartonból, méghozzá papírból készült bútorokat, kiegészítőket is. Egy viszonylag olcsó kartonból készült polcrendszer fenntartható megoldást jelenthet, viszont a teherbírásuk csekély egy fából készült bútoréhoz. A merevítő rendszereknek köszönhetően meglepően sok terhet képesek megtartani, ráadásul könnyen elmozdíthatóak, ami egy költözésnél nem elhanyagolható szempont.

Dekorációk esetén még inkább előtérbe kerül a karton, hiszen számos fali vagy polcra szánt dekor készült kartonból, ami egyáltalán nem ront a látványon, sőt! Nálunk elképesztően különleges darabokat találtok, amelyekkel biztos nem találkoztok minden második lakásban!

TROPIC egzotikus levél dekoráció papírból

Használj kender és lenvászon darabokat!

A kender és a len fenntartható környezetet biztosít. A len 100%-ig lebomló és újrahasznosítható, gyártásához kevés energia kell. A növény minden része felhasználható: ismert élelmiszerként, textilgyártásban és az iparban is. A lenvászon erősebb, mint a pamutvászon, így a 100% lenvászonból konyhai kendők, ruhák, lakástextíliák, zsákok, ágyneműk, jóval tovább kitartanak, rendkívül időtállóak.


HEAVEN törtfehér vászon sarokülőgarnitúra

Fokozd a természetközeli hangulatot természetre emlékeztető formákkal!


Ha te nemcsak a természetes alapanyagokért rajongsz, de szeretnéd alakzatokban és formákban is megjeleníteni ezt a légkört, akkor szerezz be olyan bútorokat és dekorációkat, amelyek egy az egyben egy természetes formát ábrázolnak. Ilyen például az utóbbi évek egyik népszerű formavilága, a méhsejt szerkezet. Ez az alakzat különböző dekorációs tárgyak mellett polcok designjában is hangsúlyosan megjelenik, hiszen a polc fakkját készítik el méhsejt formában.

WAHID mangófa könyvespolc

Miért jók az újrahasznosított vagy az újrahasznosítható bútorok?

Az újrahasznosítás olyan tevékenységek gyűjtőneve, amelynek során az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítják át és olyan másodlagos, újrahasznosítható anyagokat állítanak elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.

Ha környezettudatosságra törekszel, első lépésként fokozatosan csökkentsd azokat az alapanyagokat, amelyek előállítása, használata káros (azaz természetes alapanyagokból készült bútorokat válassz), második lépésben keresd meg a módját, hogy a már meglévő bútorokba, hogyan tudnál újra életet lehelni (ha eltört, javítsd meg), ám ha ez nem megy, találd ki, hogyan tudnád másképp, de okosan használatba állítani.


JAKARTA újrahasznosított fa dohányzóasztal

Költséghatékonyság, környezettudatosság, kreativitás - ez jellemzi az újrahasznosított bútorokat. Mindegy, hogy az újrahasznosítás, az újra-használat lehetősége, a családi emlékek megőrzése vagy az alkotás öröme hajt, a megunt, kifakult, sérült bútordarabok egy kis barkácsolás, festés után új életet kaphatnak.

Melyek a fenntartható otthon legfőbb jellemzői?

Milyen a fenntartható nappali?

A nappali berendezésében újra teret kell engedned a természetes anyagok használatának. Ezek az anyagok időtállóak, értékesek, hangsúlyozzák az ember természettel való közvetlen kapcsolódását. Ez megmutatkozik a természetes kőburkolatokban, a fapadlóban, a nagy üvegfelületeken, a fenntartható gépészeti megoldásokban. A fenntarthatóság a használati- és dísztárgyakban is megjelenik, előtérbe kerülnek az újrahasznosított anyagok, a fa bútorok, az energiatakarékos készülékek és az élő növényfalak, a gyapjú szőnyegek és len szövetek.

Az egyik alapvető elem, amivel biztosan megteremtheted a természetesség érzetét, ha tömörfából készült padlót választasz. A fa padló már első látásra megadja vagy fokozza azt a csodás, hamisítatlan naturális légkört, ráadásul a tömörfa bútorokhoz hasonlóan nagyon sokáig megőrzik eredeti formájukat. Számtalan fa típus, méret és lerakási mód közül választhatsz, és mára már a padlófűtés sem okozhat gondot. A tömörfa pedig mellett a parafa vagy a bambusz is alkalmas padló alapanyagnak, hiszen míg az előbbihez egy fát sem kell kivágni, addig a bambusz kitermelése olyan gyors folyamat, hogy nem okoz talajeróziót.

Hogyan lesz környezetbarát a fürdőszoba?

A fenntarthatóság energia- és helytakarékos, időtálló, minőségi, környezetbarát termékekben gondolkodik.

Ezért, ha a fürdőszobádat környezetbaráttá szeretnéd tenni, akkor elkerülsz mindent, ami nehezen lebomló hulladékkal jár (fülpiszkáló, sminklemosó szivacs, eldobható borotva). Odafigyelsz a tárolók és más használati tárgyak anyagára: műanyag zuhanyfüggöny és fogkefetartó helyett inkább az újrahasznosított opciókat választod. Takarékoskodsz a vízzel (automata csapok, szürkevíz tárolók), és az elektromos energiával (energiatakarékos izzók, mosógép, nem ragaszkodsz a szárítógéphez). Figyelsz arra, hogy az általad használt kozmetikai termékek csomagolás mentesen is beszerezhetőek legyenek (a csomagolásmentes boltok egyre népszerűbbek).

Milyen egy természetes hálószoba enteriőr?

A hálószoba a nyugalom szigete. Minél több természetes anyagot használsz, akár a bútorokról, akár a textíliákról van szó, annál pihentetőbb lesz az alvásod. A lenvászon ágynemű, a rattan éjjeliszekrény, a tömör fából készült ágy, a puha gyapjú szőnyeg, a gyapjúból, latexből, kókuszrostból és pamutból készült matracok garantáltan elálmosítanak.

Mire figyelj, ha környezettudatos konyhát szeretnél?

A konyhád berendezésének, felszerelésének és bútorainak beszerzésekor is alkalmazhatod a fenntarthatóság alapelveit. Fontos, hogy ne méretezz túl semmit, csak a legszükségesebb edényt, tárolóeszközt, étkészletet szerezd be - a többi csak a helyet foglalja. A bútorok lehetnek régiek (például a nagymamád régi tálalószekrénye), a konyhagépek legyenek energiatakarékosak, a munkalap készülhet kopásálló bambuszból.

A tárolásra használj újrahasznosított üvegeket, dobozokat. Az ablakpárkányon jól fognak mutatni az üde zöld fűszernövények, ahogy a nyitott fa polcokon a rozsdamentes acél edények, köztük a leggazdaságosabb főzést biztosító kuktával. Papírtörlő helyett használj mosható színes konyharuhákat, műanyag alátétek helyett bambusz alátétet, asztalterítőként pedig előkerülhet anyukád hímzett terítője is.

Hogyan dekorálj a fenntarthatóság jegyében?

A fenntarthatóság jegyében dekorálni a lehető legnagyobb szabadságot adja a kreativitásodnak, hiszen a régi, kopott, megunt, kidobásra szánt tárgyakból némi inspiráció gyűjtés után egyedi dekorációkat hozhatsz létre. Készíthetsz mini floráriumot a nappaliba, fűszertartó falat a konyhába, dekoratív vázákat befőttesüvegből, PET palackból, fali képeket régi képkeretek és csipkék felhasználásával.

Minél több zöldet a lakásba!

Az előbb említett florárium egy szuper megoldás azok számára, akiknek nincs elég helyük, idejük vagy éppen energiájuk valódi kertet gondozni, de szeretnék pótolni és megteremteni valódi növények okozta élményt a lakásban. A floráriumokról már írtunk egy hosszabb cikket, ezt ide kattintva éred el!

A floráriumok mellett viszont a legjobb dekorációs “eszköz” még mindig sok-sok élő növény elhelyezése, amelyek nemcsak a látványra vannak jó hatással, de elsődlegesen tisztítják a levegőt, illetve megidézik a természet egy darabkáját (fa bútorok mellett kifejezetten jól mutatnak), emiatt pedig hangulatunkra is pozitív hatással lesznek. Ha pedig nem éred be a lakás egy-egy pontjára elhelyezett cserepes növényekkel, akkor a ma már egyre több helyen látható növényfalak kialakításán is érdemes elgondolkoznod.


HEMINGWAY mahagóni falipolc

Hogyan viselkedj környezettudatos fogyasztóként?

Először is tudd: akármilyen kicsinek is érzed magad a világ óriás gépezetében, számítanak a tetteid! Egyrészt azért, mert felelős vagy magadért és az utánunk következő generációk jövőjéért, másrészt példamutatással másokat is inspirálhatsz. Minél környezettudatosabb fogyasztóvá válsz, annál könnyebben mondasz nemet a pazarlásra, annál kevesebb hulladékot termelsz, annál egészségesebb környezetben élsz és teremted meg az otthonodat.

Tippek egy fenntarthatóbb otthonért

Csak egy kis odafigyelés és akár már ma elkezdheted megváltoztatni az életedet! A fenntarthatóbb otthon megteremtése nem okozhat gondot neked sem!

  • Keresd az újrahasznosítható ill. természetes anyagú, bútorokat, lakáskiegészítőket!
  • Ne feledkezz meg az energiatakarékos megoldások, a hőszigetelés, a fűtéskorszerűsítés, a megújuló energiaforrások jelentőségéről!
  • Mondj nemet a műanyagra - a lakberendezésben is!
  • Amit csak lehet hasznosíts újra! A kimosott, kiöblített lekváros, bébiételes, konzerves üvegek egy kis kézügyességgel könnyen válhatnak fűszertartóvá, vázává, gyertyatartóvá, ajándéktárgyakká (pl. különféle terményekkel megtöltve).
  • Használj minél kevesebb vegyszert! Ez a bútor- és padlóápolóra is vonatkozik!

Reméljük, hogy tudtunk segíteni, hogy Te is fenntarthatóbbá tedd otthonodat és a környezetedet, hiszen annyira nem is kell messze menni, ha Te is szeretnél kicsit tudatosabban élni. Ha pedig további kérdéseid lennének, keress minket elérhetőségeink egyikén!

További kapcsolódó tartalmak a DODO blogján:

Kapcsolódó termékek:

Keresés