Albérlet árak alakulása 2021 második felében - Ingatlannet.hu elemzés - DODO | Designban Otthon

Albérlet árak alakulása 2021 második felében - Ingatlannet.hu elemzés

A tavalyi évben a koronavírus megjelenése óta sok megyeszékhelyünkön csökkent a bérbe vehető ingatlanok iránti kereslet, ami a bérleti díjakban is jelentős mértékben meglátszott. Ennek oka a koronavírus miatt bevezetett intézkedések, melynek következtében az egyetemisták hazaköltöztek, a munkavállalók pedig home office-ra álltak át.

Viszont idén a harmadik hullám lezárultával ezek a korlátozó rendeletek megszűntek, amelynek hatására ismét megindult a vadászat a kiadó albérletekért. Az Ingatlannet.hu legújabb elemzéséből pedig megtudhatjuk, hogy az elmúlt egy éves időszakban milyen mértékű is volt a drágulás.

Ezekben a városokban volt leginkább számottevő az albérleti díjak emelkedése

Az előző években hazánk fővárosában, ahogy az eladásra kínált ingatlanok árai folyamatosan nőttek, úgy emelkedtek az albérletárak is. A pandémia időszaka alatt azonban már nem nőttek olyan drasztikusan az árak, sőt a bérbe vehető lakások árai egyre inkább csökkeni kezdtek. Azonban a harmadik hullám megjelenésével ismét megnőtt a kereslet az albérletek iránt, ami következtében újból emelkedni kezdtek a bérleti díjak.

  • 2020 hetedik hónapjának 3434 Ft-os átlag négyzetméter ára idén márciusára 3132 Ft-ra csökkent.
  • Viszont 2012. júliusban már átlagosan 3305 Ft/m2-es átlagáron lehetett egy lakást Budapesten bérbe venni.

Kissé apadtak a kiadó lakások átlagos négyzetméter árai a koronavírus időszaka alatt Debrecenben, Szegeden és Miskolcon is. Ezeken a nagyobb megyeszékhelyeken is Budapesthez hasonlóan a nyári időszak kezdetével növekvő tendenciát láthatunk a bérleti díjakban. Ezekben a városokban ugyanis több hónapban is előfordult nagyobb csökkenés vagy stagnálás.

A legújabb 2021. júliusi adatok szerint

  • Debrecenben 2469 Ft/m2,
  • Szegeden 2334 Ft/m2,
  • Miskolcon pedig 2237 Ft/m2 volt a lakások havi átlag bérleti díja.

A legtöbb megyeszékhelyen drágábban lehet kivenni lakást, mint egy éve

A koronavírus megjelenése óta számos olyan nagyváros van, ahol az elmúlt egy évben volt jónéhány olyan hónap, amikor olcsóbbá váltak az albérletek, de összességében az idei évet mégis drágulás jellemezte. Ez a tendencia volt jellemző Pécsre, Győrre, Nyíregyházára és Kecskemétre. De vajon, mennyivel kellett idén mélyebbre nyúlniuk a zsebükbe azoknak, akik lakást szerettek volna bérbe venni?

2020 harmadik negyedévének a kezdetéhez képest és 2021 júliusára négyzetméterenként átlagosan 200-300 forinttal mutatkoztak magasabban az albérletárak Pécsen és Győrben is. Míg Pécsen 2170 Ft-ról 2350 Ft-ra ugrottak az átlagos négyzetméterárak, addig Győrben 2140 Ft-ról 2480 Ft-ra.

Viszont Nyíregyháza és Kecskemét albérletpiacán a vizsgált időszakban nem emelkedtek látványosan az árak, sőt a leginkább stagnálás jellemezte ezt az időszakot. Ahogy a tavalyi év júliusi hónapjának kezdetén, úgy idén is Bács-Kiskun megye székhelyén 2080 Ft-os, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén pedig 1880 Ft-os átlagáron lehetett bérbe venni egy lakóingatlant.

Vajon a negyedik hullám kezdetével jobban megéri az ingatlanbefektetés?

Ahogy beléptünk a tavalyi esztendőbe, úgy számos olyan esemény következett be, ami igencsak rányomta a bélyegét az ingatlanpiaci árak alakulására hazánkban. A 2021-es év eljövetelével bevezetésre került 5%-os áfa kulcsot az új építésű lakásokra, a rozsdaövezet ingatlanainak fejlesztési támogatása.

Majd idén októbertől hatályba lép az új építésű ingatlanokra igénybe vehető 2,5 százalékos fix kamatozású támogatott hitel, mely szintén hatást fog gyakorolni a hazai ingatlanpiacra. A még igénybe vehető családi otthonteremtési támogatás és a kedvező áfa még magasan tudja tartani keresletet így természetesen a négyzetméter árakat is, de viszont ha ezek kivezetésre kerülnek érezhető lesz majd az átlagárakban a visszaesés. Az eladásra kínált ingatlanok árainak emelkedése megállt. A jelenleg még bizonytalan helyzetben szinte megjósolhatatlan, hogy mi várható majd az elkövetkezendő időszakokban. A legtöbb szakértők viszont egyetért abban, hogy a változás mértéke majd leginkább a negyedik hullám miatt bevezetett korlátozó intézkedésektől fog függeni.

Keresés