Nem látod a fától az erdőt? - Útmutató a minőségi fa bútorokhoz - DODO | Designban Otthon

Nem látod a fától az erdőt? - Útmutató a minőségi fa bútorokhoz

Tanácstalan vagy, mi fán terem a bútor? Átfogó anyagismertetőnk segít abban, hogy magabiztosan dönthess a fenyő és mahagóni vagy az MDF-lapból és furnérból készült bútorok között.

A fa a legelterjedtebb bútoralapanyag a világon. Szinte mindegyik fafajtából lehet bútort előállítani, és mindegyik más hangulatot is kölcsönöz neki. Egy mahagóni asztal például kiválóan emelheti egy luxus lakás fényét, míg az akácfa a meghitt családi otthonok hibátlan hozzávalójaként szolgálhat.

Egyes fákból azonban gyengébb minőségű, kevésbé tartós bútorok születhetnek, mint a többiből. Ráadásul a kezelésük is igen eltérő lehet.

utmutato-fa-butor

De vajon tudod-e, mik ezek a jellemzők?

Anyagismertetőnk első részében minden információt elmondunk, amire szükséged lehet!

1. Keményfa vs. puhafa, avagy aki tiszta faanyagra ruház be, egy egész életre tervez bútorával

Mindenek előtt beszéljünk a tömörfából készült bútorokról. Ezek elemei kizárólag egy vagy több fatípusból készülnek, és egyéb anyagokat - csavar, ragasztó stb. - alapvetően összeszerelésük során, nem pedig belső szerkezetükben tartalmaznak.

A tömörfák elkülöníthetők kemény- és puhafákra. A közöttük lévő különbségek alapvető szempontot képezhetnek bútorvásárláskor.

fa-butor-utmutató

Kemény- és puhafából készült bútorok

Mik a legfőbb különbségek a kemény és puhafa között?

A keményfák közé a lombhullatók (tölgy, juhar stb.), míg a puhafák közé az örökzöldek (cédrus, fenyő stb.) tartoznak. A keményfák jellemzően lassabban nőnek, mint örökzöld társaik, ezért idővel tömörebbé - és éppen ezért strapabíróbbá is - válnak. Ez gyakran az árukban is megmutatkozik.

utmutato-fa-butor

A keményfák ugyanis jellemzően drágábbak, mint puhafa társaik. Az egzotikus alapanyagok, mint a mahagóni vagy az ébenfa még magasabb árkategóriába eshetnek.

A faalapanyagok besorolása keménység szerint

A hazai besorolás több kategóriát is elkülönít a faalapanyag keménysége szerint, így

  • az igen kemény fákat (ébenfa, bukszus)
  • a keményfákat (akác, gyertyán)
  • a közepesen kemény fákat (tölgy, bükk)
  • a puhafákat (luc-, jegenyefenyő)
  • és az igen puha fákat (nyárfa, fűzfa)

A legismertebb keményfa és puhafa bútor alapanyagok

Keményfák: Akácia, Nyírfa, Vajdiófa, Cseresznyefa, Somfa, Szilfa, Eukaliptusz, Mahagóni, Ébenfa, Juharfa, Tölgyfa, Tikfa, Fűzfa, Diófa, Hársfa, Kőris, Bükkfa és Paratölgy

Puhafák: Lucfenyő, Cédrus, Fenyőfa, Vörösfenyő, Ciprusfa és Kaurifenyő

Jó, ha tudod továbbá, hogy a puhafa bútorok könnyebben karcolódnak és kevésbé strapabírók, mint a keményfából készült használati tárgyak. Éppen ezért normál, hétköznapi használathoz megfelelő lehet egy puhafa komód, dohányzó vagy étkezőasztal, de hotelbe, irodába, üzlethelyiségbe nem ajánljuk őket.

Hosszabb távon jobban megtérülő beruházás lehet a keményfa, hiszen tömörsége miatt jobban ellenáll az idő vasfogának és több generáció otthonát is díszítheti.

utmutato-fa-butorKőris és bükk bútorok

Szóval akkor összefoglalva:

A keményfa

  • tömörebb
  • és strapabíróbb, mint a puhafa,
  • de drágább is.

Most pedig, hogy ezt is tisztáztuk, jöjjenek az Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában egyaránt bevett bútoripari tömörfa típusok. A legmasszívabb alapanyagtól haladunk a legkevésbé tartósig. (A sorrendet a Janka-féle keménységi teszt alapján állítottuk fel, mely a fatípusokat szilárdság szerint osztályozza.)

Népszerű tömörfa bútoralapanyagok

Tikfa (teakfa)

A tikfa bel-és kültérben egyaránt megállja a helyét, hiszen ellenáll az időjárás viszontagságainak

utmutato-fa-butor

Felszíne “olajos”, színe pedig csábító aranybarna, de akár egészen világos árnyalatban is kapható. Tartós és könnyen karbantartható bútorok készülnek belőle, így kerti vagy beltéri székek, asztalok, padok, ágyak alapanyagaként is szolgál.

Esztétikus megjelenésének, exkluzivitásának és strapabíróságának köszönhetően a tikfa bútorok átlagosan a drágább árkategóriába esnek.

utmutato-fa-butor-tikfa

Rózsafa

A rózsafa, csakúgy, mint a mahagóni, az egzotikus faanyagok közé sorolandó.

utmutato-fa-butor-rozsafa

Vöröses-barnás színe és márványszerű csíkozása fennkölt atmoszférát alakít ki. Nevét a rózsára emlékeztető illatáról kapta, és amellett, hogy olaja kedvelt parfümösszetevő, a bútorgyártásban is előkelő hely illeti meg.

Főleg irodák, tárgyalók és exkluzív otthonok berendezése, burkolata készül rózsafából.

utmutato-fa-butor-rozsafa

RETRO rózsafa íróasztal a DODO HOME kínálatából

Mahagóni

Középkemény fa, ami mélybordó színéről ismeretes. Akár egyetlen lakkrétegtől is kiváló csillogást nyújt. Könnyen forgácsolható, ezért faragott vagy esztergált termékek előállítására is előszeretettel alkalmazzák.

utmutato-fa-butor-mahagoni

OPIUM mahagóni dohányzóasztal a DODO HOME kínálatából

Különleges színe, esztétikus erezete miatt kifejezetten kedvelt alapanyag. Legtöbbször burkolatokhoz, padlókhoz használják fel, de luxus(hatású), robusztusabb bútorok alapanyagaként is kiváló szolgálatot tehet.

Egyedisége és egzotikus jellege miatt szintén a magasan árazott faalapanyagok közé tartozik.

utmutato-fa-butor-mahagoni

HEMINGWAY kávészínű íróasztal a DODO HOME kínálatából

(Kemény) juhar

Habár létezik kemény és puhább változata is, mindkettő keményebb, mint az átlagos fatípusok. Előbbi az 1-től 5-ig terjedő keménységi skálán 5-ös, ezért kifejezetten nehéz dolga lehet vele a szakembereknek.

A vásárlónak viszont kifejezetten hasznos lehet e tulajdonsága: tömörségének köszönhetően tartós alapanyag, ami a nedvességnek is ellenáll, ráadásul könnyen is lakkozható.

utmutato-fa-butor-juhar

Fehér, selymes fénye szelíd benyomást kelt, ezért leggyakrabban lépcsők, korlátok, falfelületek burkolására használják, de asztalok, székek is készülnek belőle. Visszafogott és erős fa, megfizethető árban.

utmutato-fa-butor-juhar

Tölgy

A tölgy a bükk mellett a legelterjedtebb minőségi bútoralapanyag, a bútoripar igazi aduásza. Gyakran használják asztalok, székek és ágyak lábaként is.

utmutato-fa-butor-tolgy

Fehér és vöröses színben is elérhető, és annak ellenére, hogy a legkeményebb fatípusok közé tartozik, könnyen is kezelhető.

Kültéri bútorok alapanyagául is gyakran használják (hiszen remek a fény- és hőállósága), és a belőle készült bútorok akár több generáció számára is jó szolgálatot tehetnek.

utmutato-fa-butor-tolgy

MODUL dohányzóasztal a DODO HOME kínálatából

Akác

Kemény, szívós, mégis rugalmas alapanyag. Tarkasága és nehéz megmunkálhatósága miatt főleg kültéri bútorok, használati tárgyak készülnek belőle. Így kerti székek, asztalok, valamint kerítések alapanyaga is lehet.

utmutato-fa-butor-akac

Ennek ellenére beltérre is páratlanul strapabíró és kellemes hangulatú tárgyak készülnek belőle.

utmutato-fa-butor-akac

AMAZONAS étkezőasztal a DODO HOME kínálatából

Kőris

Szintén rugalmas fatípus, ezért legtöbbször hajlított bútorokhoz, így például a hintaszékekhez veszik igénybe. Egyenes erezetű fa, ami a leggyakrabban világos sárgás színben szerezhető be. 

utmutato-fa-butor-koris

Hátrányai közé tartozik, hogy egyszerűsége miatt kevésbé esztétikus, ám szívóssága miatt sokszor nagy felületek, így irodák vagy konyhabútor lefedésére is alkalmazzák.

utmutato-fa-butor-koris

Bükk

A bükk tömör és nehéz fa. Világosságának köszönhetően barátságos atmoszférát teremt a lakásban.

utmutato-fa-butor-bukk

Ütésálló, valamint kiváló hő- és fényálló anyag, éppen ezért valóban egy egész életre szóló társ lehet. Egységes erezetének hála könnyen beleolvadhat környezetébe.

utmutato-fa-butor-bukk

Fenyő

Több típusa is létezik, ám most a hazánkban legkönnyebben elérhető erdei fenyőt vesszük górcső alá. Kevésbé tartós alapanyag, mint a keményfák, ugyanakkor világos színének köszönhetően könnyen alkalmazkodik a lakás bármely fa bútorához.

 utmutato-fa-butor-fenyo

GOA II konzolasztal a DODO HOME kínálatából

Puhasága és könnyű megmunkálhatósága miatt a megfizethetőbb bútorok alapanyagát képezi. Ugyanakkor napjaink lakberendezési trendjébe ritkán illeszthető be és elég könnyen sérül, karcolódik.

utmutato-fa-butor-fenyo

A tömörfa használata napjainkban

Manapság kevésbé divat tömörfából dolgozni a bútoriparban. Ennek az az oka, hogy sokszor jóval nagyobb tudást igényel a megmunkálása, és (többek között emiatt) drágább alapanyagnak is számít, mint a gyárilag előállított bútorlapok.

utmutato-fa-butor

Ugyanakkor megéri beruházni rá, hiszen pótolhatatlan szépséggel ruházhat fel bármilyen helyiséget. Mi több, a bútort ért kopásokat, karcokat asztalos segítségével sokszor javítani tudjuk, szemben a bútorlappal. Kla-fa!

A fa él

Ne felejtsük, hogy a fa “él”, reagál a környezeti hatásokra. Ugyanúgy változik, ahogy mi is az évek múlásával. Éppen ezért ne lepődjünk meg, ha idővel rések, esetleg színbeli változások bukkannak fel a felületén. Ezek emelik bútorunk patináját és emlékeztetnek arra, mennyi mindent átéltünk a társaságában.

 

3. Tömörfa vs bútorlap

Nem minden arany, ami fénylik?

A bútorlapból készült bútorok általában alacsonyabb minőséget képviselnek, mint a tömörfa bútorok. Kevésbé tartósak, mint egy keményfa bútor, mégis könnyebben kezelhetőek és jobban személyre, illetve a trendekre szabható design bútorok készülnek felhasználásukkal.

utmutato-fa-butor-tomorfa-butorlap

Tömörfából és bútorlapból készült bútorok

 

A bútorlapok különböző falapokból és reszelékekből tevődnek össze, amit különböző fatípusok, ragasztó és vegyi anyagok alkothatnak. Általában esztétikai és biztonsági okokból műanyaggal, papírlappal vagy furnérral borítják felületüket.

utmutato-fa-butor-gyarifa

Bútorlapból készült falburkolat tömörfa asztal és padló társaságában

A bútorlap előnyei:

      • Környezetkímélőbb, hiszen gyakran forgácsból és darált maradékfából készül, szemben a tömörfával, aminek megmunkálása közben rengeteg felesleg keletkezik. Ezáltal nemcsak magadat jutalmazhatod meg egy gyönyörű bútorral, de a természetnek is jót teszel!
      • Manapság nagyságrendekkel elterjedtebb a bútorgyártásban, mint a tömörfa alapanyagok. Ennek fő oka, hogy jóval pénztárca barátabb, mint egy tömörfa bútor.
      • Univerzálisabb, egyszerűbben kezelhető alapanyag, ráadásul a bútorlapból készült bútorok jóval könnyebbek tömörfa társaiknál.
      • És ha mindez nem lenne elég meggyőző, akkor azt eláruljuk, hogy rengeteg színben beszerezhető, ezért nagyon változatos bútorokat lehet készíteni belőlük. Ennek köszönhetően unikális darabokra tehetsz szert, ízlésedre szabott bútorokkal veheted körbe magad.

És hátrányai:

  • Mivel egy belső és egy külső, ragasztott rétegből állnak, így a felületi sérülések gyakran nem javíthatóak.
  • Ha víz éri őket, akkor deformálódhatnak, illetve pl. az élfóliák ragasztása elengedhet.
  • Továbbá kevésbé tágul hőre, és (amennyiben például padlóról beszélünk) gyakrabban kell cserélni, mint a keményfát. Míg egy tömörfa parketta évtizedekig bírja és egy csiszolással, lakkozással felújítható, addig a manapság divatos laminált parkettát 8-10 évente cserélni kell, hiszen gyorsabban elhasználódhat. Az alapanyagára így is tanácsos odafigyelni: egy puhább fából készült mesterséges padlóban akár egy tűsarkú is maradandó károkat tud okozni.

A bútorlap valóban kevésbé minőségi, mint a tömörfák, ám ez nem jelenti azt, hogy ne létezne tartós és strapabíró mesterséges fa alapanyag. Az alábbi táblázatban foglaljuk össze, hogy melyek a legkiválóbb minőségű elemek. A minőségitől haladunk a prémium anyagok felé.


Faforgácslap

MDF-lap

HDF-lap

OSB-lap

Furnérlemez

Rétegelt lemez

Fenyőfa

Bükkfa

Kőris

Tölgyfa

Juharfa

Diófa

Mahagóni

Minőségi





Prémium

Bútorlap



Tömörfa


Összefoglalva tehát a bútorlap könnyebben rongálódik és kültérre is ritkábban alkalmazható, mint a tömörfák (ám ez nem azt jelenti, hogy bizonyos fajtái ne lennének kvalitatívak). Mindazonáltal olcsósága, egyedisége és könnyű, környezettudatos előállítása miatt töretlen népszerűségnek örvend.

 

4. Bútorlap, avagy lehetsz úgy is trendi, hogy nem költesz sokat bútorokra

A fákon nincs mindenki számára érthető jelölés, ami megmutatná, melyiknél milyen szempontokat tartsunk szem előtt.

utmutato-fa-butor

Éppen ezért egy becsületes és felkészült szakértő segítsége nélkül könnyen pórul járhatunk. Egy laikus számára ugyanis az MDF-lap, furnérlemez és rétegelt lemez habár ismerősen hangozhat, valódi jelentése minden bizonnyal komoly fejtörőt okoz.

Az alábbiakban eloszlatjuk a ködöt a mesterségesen előállított fákról, hogy biztosan zökkenőmentes legyen életed bútorainak beszerzése.

Natúr forgácslap

Elsősorban puhafaforgácsból, fahulladékból készül, amit kötőanyag és hő segítségével préselnek össze.

utmutato-fa-butor

Előny: kifejezetten olcsó, illetve a felhasznált faanyag jellegétől függően különböző minőségű alapanyagok állíthatók elő.

Hátrány: csak mérsékelten vízálló. A mesterséges faanyagok közül a legkevésbé esztétikusak közé sorolható. Ezért gyakran papír, furnér és/vagy műanyagbevonattal laminálják, így születik meg az ún. laminált bútorlap.

MDF-lap

Avagy a közepes tömörségű farostlemez. Nagyon olcsó és kifejezetten trendi alapanyag, hiszen könnyen alakítható és számos változata elérhető. Jó a hő- és páraálló képessége, aminek köszönhetően tartós eleme lehet akár a konyháknak, pincehelyiségeknek is.

Felhasználása igen széleskörű. A konyhabútoroktólelkezdve a szekrényeken át a polcokig számos felhasználási módja lehet. Napjaink legelterjedtebb faalapanyaga, ami leggyakrabban esztétikus műanyag vagy furnér borítással kerül forgalomba.

utmutato-fa-butor-mdf

Előny: mivel porszerű fareszelék tömörítésével érik el a kellő hatást, ezért könnyen díszíthető, vájható és festhető a felülete. Egyedi és sikkes alapanyag.

Hátrány: víz hatására megroggyanhat. A karcolások, felületi sérülések nem eltávolíthatók róla.

HDF-lap

Az MDF-lap testvére, a nagy tömörségű farostlemez hasonló módon készül, mint az MDF, de a nagyobb tömörséget eltérő préselési technikával érik el.

utmutato-fa-butor-hdf

Előny: nagyobb sűrűségének köszönhetően elsősorban a nagyobb fizikai megterhelések elviselésére teszi alkalmassá. Így például polcok elkészítésében vehetik különösen hasznát.

Hátrány: kültérben való alkalmazásra önmagában nem ajánlott, hiszen kedvezőtlenül reagál a környezeti hatásokra (például a csapadékra).

OSB-lap

Speciális ragasztással készült háromrétegű faforgácslap. A forgácsot a két külső rétegben a hosszanti irányban, míg a középső rétegben ezekre merőlegesen helyezik el.

utmutato-fa-butor-osb

Előny: szilárdsága megegyezik a rétegelt lemezével, mégis olcsóbb nála. Különleges esztétikai megjelenése miatt emlékezetes hozzávalója lehet a beltéri bútoroknak. Jól bírja a nedves környezetet és a teherbírása is remek.

Hátrány: habár olcsóbb, mint a rétegelt lemez, mégis számottevően nehezebb nála. Sokak számára éppen emlékezetes felülete visszatartó erő a vásárláskor.

Furnérlemez

A furnérlemez az MDF-lap és a tömörfa közötti átmenetet képezi. Ilyenkor egy vékony, sokszor akár csak 1 mm vastagságú tömörfa lapot vágnak, majd ezt az MDF bútorlapra ragasztják. Így a külső borítása tömörfa látszatát kelti, viszont a belseje bútorlap.

Ezért meg sem közelíti a tömörfából készült bútorok árát, mégis természetesebb hatást kelt, mint műanyaggal bevont társai. Ez alól kivétel lehet a mahagóni furnérlemez, aminek keménysége és egzotikuma alaposan felnyomja az alapanyag árát.

Legtöbbször elit dizájner bútorok alapanyagául szolgál.

utmutato-fa-butor-furnér

Előny: a furnérból könnyű bútorok készülnek, aminek nagy előnye, hogy takarításkor, a szoba átrendezésekor egy ember is könnyedén odébbtolhatja őket. Ráadásul, ahogy már korábban említettük, jó árban van és természetes hatást kelt.

Hátrány: habár nem szabad fénynek és közvetlen nedvességnek kitenni, divatos és esztétikus használati tárgyak készülhetnek belőle.

Rétegelt lemez

A rétegelt lemezből, csakúgy, mint egyéb bútorlapból, számos variáció létezik. Vastagsága 3-5 mm-től 35-40 mm-ig terjedhet. Egy mégis közös mindben: elforgatott szálirányú furnérlemezekből epül fel, amiket speciális eljárás során ragasztanak össze.

Nemcsak szekrények, robusztus asztalok elkészítésére alkalmas, hanem akár olyan meglepő tárgy alapanyagául is szolgálhat, mint egy csónak.

utmutato-fa-butor-furner

Előny: klasszisokkal nagyobb a teherbírása, mint az azonos vastagságú tömörfa felületeknek, a legerősebb fából készült alapanyag. Mivel az ‘50-es években volt különösen divatos, így segítségével retro hangulatot alakíthatunk ki.

Hátrány: mivel elképesztően nagy a strapabírása, ezért kifejezetten drága lehet.Aki nem szereti a retro hatást, annak egy ilyen lemezből készült bútor kifejezetten divatjamúltnak tűnhet.

5. Újrahasznosított fa

Joggal lepődhetsz meg, hogy: de hát a bútorlap is újrahasznosított fa, akkor mégis, hogy jön ez ide?

Gyári megmunkálásnak köszönhetően az újrahasznosított fa bútorok, a bútorlapúakkal ellentétben, nem fareszelékből vagy faforgácsból tevődnek össze.

Általában lebontott épületek famaradékából, így gerendákból, tartóoszlopokból, esetleg padlókból kelnek új életre.

utmutato-fa-butor-ujrahasznositott

Vigine újrahasznosított fa lámpa a DODO HOME kínálatában

A környezettudatosság jegyében

A bútorlaphoz hasonlóan környezetkímélő elveken nyugszik az újrahasznosított-bútor gyártás. A megmaradt, más számára haszontalan fadarabokból a bútorkészítők igazi remekműveket alkotnak és még a természetet is óvják. A bontott, újrahasznosított fa karakteressége ráadásul egy jó lehetőség arra, hogy művészibb, egyedibb bútorokat készítsenek belőle.

Ezt az a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy minden fa más, ezért nem készülhet két ugyanolyan darab belőle.

utmutato-fa-butor-ujrahasznositott

JAKARTA étkezőasztal a DODO HOME kínálatában

Továbbá nem igényel speciális törődést, hiszen a környezeti hatásoknak kitett fa már összement és meghajlott annyira, amennyire az anyag megkövetelte. Sőt, mit neki egy-két friss karcolás? Ettől lesz még különlegesebb!

És a hátrányok?

Az unikális megformálás egyben azt is vonja maga után, hogy az újrahasznosított fabútorok drágábbak, mint az azonos fából készült társaik. Nemcsak az egyediséget, de a patinát és a megformáláshoz szükséges szaktudást is meg kell fizetni, valamint beszerzésük sem olyan egyszerű.

utmutato-fa-butor-ujrahasznositott

JAKARTA dohányzóasztal a DODO HOME kínálatában

Ráadásul nehéz összepasszoló színű, mintázatú bútorokat találni. Akármennyire isújrahasznosított tikfából készült asztalt vagy székeket keresünk, biztosan lesz (minimális) eltérés közöttük.

Ám éppen ezért is szokott a bohém stílusban berendezett lakás gyögyszeme lenni az újrahasznosított bútor, ahol az árnyalatok és formák harmonikusan keverednek egymással. Luxus hatása miatt továbbá az indusztriális lakásokban is közkedvelt szereplő.

USZADÉKFA

Az újrahasznosított fákon belül érdemes még kitérni az uszadékfára. Az ebből készült bútorok jellemzője, hogy a talált faágaknak köszönhetően több kisebb darabból tevődnek össze.

utmutato-fa-butor-uszadékfa

RIVERSIDE uszadékfa asztal a DODO HOME kínálatában

Megjelenésük rusztikus, mégis játékos, mely szintén magán viseli a környezeti hatásoktól létrejött patinát. Természetes, mégis a végletekig kifinomult hatással bírnak az efféle bútorok.

6. Karbantartás

Bútoraid az otthonod legfontosabb elemei. Végigkísérik mindennapjaidat és otthonos biztonságot nyújtanak a fárasztó hétköznapok sodrában. Éppen ezért ők is megérdemlik időről időre, hogy gondoljukat viseld. Mutatunk néhány bombabiztos ötletet a karbantartásukra!

Fontos, hogy tanácsaink általános jellegűek és ha speciális, pl. antik bútorról van szó, feltétlenül konzultálj szakemberrel!

utmutato-fa-butor-karbantartas

A fabútorok ápolása többnyire megegyezik: mindegyikhez kaphatók speciális waxszok és olajok, amikkel megőrizheted bútoraink természetes szépségét.

A karbantartást beltéri bútorok esetében 2-3 évente, kerti bútorok esetében évente érdemes elvégezni a nyári szezon végén.


Kültéri bútor esetében a lépések a következők:

  1. Végy egy vödör szappanos vizet. Áztass bele egy szivacsot, majd súrold végig vele a bútort. Fontos, hogy puha szivacsot használj, ami nem sérti fel a bútor felületét.
  2. Öntsd vagy locsold le vízzel a bútort, amivel eltávolíthatod a szappanos vizet. Hagyd száradni.
  3. A fára kifejlesztett waxszot egy rongy segítségével dolgozd be a bútorba, majd töröld le a felesleget.
  4. Szerezzünk be speciális olajat, amiből egy ecset segítségével annyit vigyünk fel a bútor felületére, amit képes beszívni az. Hagyjuk száradni 1-2 órát, és a bútor ismét új formájában ragyoghat.

utmutato-fa-butor-karbantartas

Beltéri bútorok esetében

  1. Egy puha rongy segítségével töröld le a rárakódott port.
  2. Önts egy vödör vízbe fél csésze ecetet, majd áztass bele egy puha rongyot. Csavard ki alaposan, hiszen a túl sok nedvesség kárt tehet a bútor felületében. Eztán körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg. Ezt érdemes kétszer elvégezni, hogy a bútort biztosan megtisztítsd a felgyülemlett piszoktól.
  3. Ezúttal, csakúgy, mint a kültéri bútorok esetében, következhet a wax és az olaj. Ha viszont DIY megoldásra vágysz, végy negyed csésze olívaolajat és negyed csésze ecetet. Keverd ezeket össze, majd egy átitatott rongy segítségével körkörös mozdulatokkal itasd át vele a bútorfelületet.
  4. Ha a bútor megkopott fényét szeretnéd újrateremteni, szintén tudunk egy remek praktikát. Helyezz két filter teát forrásban lévő vízbe. Várd meg, amíg szobahőmérsékletre hűl, eztán merítsd el benne a törlőkendőt vagy rongyot. Miután alaposan beáztattad, csavard ki, majd sikáld végig ezzel a megkopott felületet. A teában található csersav kiváló szer a faápolásra, és csillogásának visszaállítására.
  5. Lássuk, mit tehetsz az olyan makacsabb szennyeződésekkel, mint a tintafolt vagy vörösbor! Végy egy evőkanál szódabikarbónát és keverd össze egy kávéskanál vízzel, hogy egy vékony masszát képezzenek a szennyezett felületen. Dörzsöld gyengéden egy rongy segítségével, amíg eltűnik a folt.

utmutato-fa-butor-karbantartas

A fa “él”, éppen ezért teljesen normális, ha az idő nyomot hagy rajta. Megjelenhetnek rajta kisebb rések, illetve a formája is változhat, de ez adja a szépségét is. Éppen ezért is elengedhetetlen, hogy rendszeresen ápold fabútoraidat!

utmutato-fa-butor

Pontosan tudjuk, mekkora fába vágod a fejszéd, ha bútorvásárlás előtt állsz. Éppen ezért reméljük, látni fogod innentől a fától az erdőt! Mi ezen vagyunk.

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornájáról:

Keresés