2018. március. 21.

Charleston, pezsgő, és gyöngyökkel kirakott dresszek surranása a táncparketten. Ezt a felhőtlen képet őrzi az art déco, amely még ma is a legtrendibb lakberendezési stílusok közé tartozik.

Ha a 20. század elejének lakásaira és mulatóira gondolunk, minden bizonnyal sokunknak az art déco stílus jut eszünkbe annak minden pompájával és csillogásával együtt. De vajon mitől hat korunkban is modernnek? És egyáltalán: milyen szempontokat kövess, ha te is az art déco felemelő hangulatára vágysz otthonodban? 

enterior-otletek-art-deco

Az 1920-as, 1930-as években az Egyesült Államokban és Európában hódító stílus a viktoriánus és szecessziós túldíszítettségtől próbált eltávolodni. Ennek ellenére ezek hatásai, valamint a modernizmus, a futurizmus és a kubizmus lenyomata szintén megfigyelhető rajta. A szofisztikált, mégis luxus art déco a használati tárgyakon túl az öltözködésre, az alkotói művészetekre, sőt, az autó designra is kihatással volt.

A gömbölyded, organikus alakzatokkal szemben az art déco a szögletes, szigorú, geometrikus formáknak biztosított terepet. Népszerűségét ugyanakkor annak köszönhette, hogy a fényűzés illúziója mellett a funkcionalitásra is kiemelt hangsúlyt fektetett.

enterior-otletek-art-deco

Az egzotikus tárgyak és dekorációs elemek szintén az art déco stílus ismérvei. Ennek gyökerét a turizmusban találjuk: a '20-as években a távoli országokat tömegével kezdték el látogatni a tehetősebbek. Ráadásul Tutanhamon sírját is felfedezték 1922-ben, amely utat engedett az ókori egyiptomi leletek ihletésében született bútoroknak. Ugyanakkor a fekete-afrikai, ázsiai, és ausztrál motívumok is hamar elterjedtek a jómódúak lakásaiban Európában.

enterior-otletek-art-deco

Habár az ekkor már meghonosodott tömeggyártás lehetővé tette, hogy nagyobb számban készülhessenek art déco bútorok, a kézművesség, és a ritka anyagok miatt mégis a társadalom kiváltságos rétegei engedhették csak meg maguknak az efféle lakberendezési elemeket. Ennek az exkluzivitásnak köszönhető, hogy manapság is a gazdagság látszatát képes kelteni.

enterior-otletek-art-deco

Az art déco (avagy az Arts Décoratifs) a 21. században is épp olyan divatos, mint 100 évvel ezelőtt volt. Örökzöld mivoltja többek között abban rejlik, hogy klasszikus stílusú, de a modern otthonokban is tökéletesen megállja a helyét.

Emlékezetes anyagok

Egyetlen art déco lakás sem lehet meg az időtálló és exkluzív márvány nélkül. Szintén kedvelt anyag az ébenfa, a diófa, valamint a zebránó. A korszakban újnak számító matériák, így a króm és alumínium, de a bronz is gyakori vendégek. Mindemellett az üveg, a tűzzománc és a tükör, illetve az olyan egzotikus alapanyagok, mint a zebra- és cápabőr, sőt, az elefántcsont is visszatérő kiegészítő lehet.   

enterior-otletek-art-deco

Az art déco a textíliák területén sem a visszafogottságáról híres: az olyan exkluzív anyagok, mint a bársony, a selyem, és a bőr is visszatérő matériák.

Dekoráció a letisztultság jegyében

Minden lakás megérdemel dekorációt, így az art déco stílusban berendezett otthon is. Az absztrakt levélminták, aktok, sematizált állatmotívumok, illetve trapézformák és cikkcakkok időről időre felbukkanhatnak egy ilyen modern otthonban.

enterior-otletek-art-deco

Szélsőséges árnyalatok

Az art déco az ellentétek játéka. Elvei szerint az arany, ezüst, és bronz színek kiválóan megférnek a sárga, zöld, kék, vagy rózsaszín árnyalataival. Ugyanakkor, ha nem vagy a szélsőséges színhasználat híve, bátran használj bézs színeket, amelyek kiválóan ellensúlyozzák a fennkölt, csillogó anyagokat.

enterior-otletek-art-deco

Ha viszont letisztultságra vágysz, nyúlj monokróm színekhez és maradj a jól megbízható fekete, fehér, barna, valamint a króm árnyalatainál. A gazdag homogenitás jegyében a semleges felületek is a luxus csillogásával bírnak. Így például egy lépcsőfeljárót is övezhet minimál, ám annál magasztosabb márvány.

enterior-otletek-art-deco

Kevert bútorok

Használj bátran elegáns vonalvezetésű, egzotikus anyagokból készült bútorokat. Egy art déco ihletésében született bútoron kiválóan megfér egymással a króm, az elefántcsont, valamint a bőr részlet. Ugyanakkor jellemző a zömökség, masszivitás. Kanapék és fotelek esetében nem ritka a sötét, lakkozott fa és a vászon- vagy bőrhuzat kettőse.

enterior-otletek-art-deco

Játékos padló

A márvánnyal kiválóan összhangot találó csempe tipikus kiegészítő az art déco stílusban berendezett lakásokban. Főleg a fekete és/vagy fehér csempék szokványosak, de a feltűnő, absztrakt mintás szőnyegek is kiemelt szerephez juthatnak a nappaliban, előszobában, vagy a hálószobában.

enterior-otletek-art-deco

enterior-otletek-art-deco

Kontrasztos világítás

Az art déco stílusban nagy hangsúlyt kap a világítás. A fémfényű vagy matt, színes üvegből megálmodott csillárok és asztali lámpák felejthetetlen darabok.

enterior-otletek-art-deco

És természetesen, a Tiffany lámpa is szinte elengedhetetlen kiegészítő. Egy jól megválasztott világítótest ráerősíthet a tér domináns anyagaira, motívumaira, de meg is törheti azokat.  

enterior-otletek-art-deco

Tippünk

Ha élvezed a kincskeresést, eredeti art déco tárgyak után is nézhetsz. Megeshet, hogy jobban kijössz így, mintha kizárólag új bútorokra ruháznál be...

enterior-otletek-art-deco

Az art déco szerény, ugyanakkor ünnepélyes vonalvezetése, a minimál formák iránti elkötelezettsége és funkcionalitása a mai napig trendivé teszi a lakberendezési stílusok között. Kifinomult ízlésre és vállalkozó szellemre vall a korszak jellegzetességeit megidéző otthon.

Szólj hozzá!


Hasonló cikkek: Lakberendezés Blog

A 10 legjobb magyar lakberendezési blog - DODO szubjektív
A 10 legjobb magyar lakberendezési blog - DODO szubjektív

2019. július. 30.

Ha lakberendezésről van szó, akkor az inspiráció az egyik legfontosabb dolog. Ehhez gyűjtöttük össze nektek a 10 kedvenc lakberendezés blogunkat. Érdemes egy pillantást vetned rájuk, ha ötleteket merítenél és akkor is ha csak legeltetnéd a szemed.

Tovább olvasok →

Játék a fényekkel: így világítsd meg a nappalidat!
Játék a fényekkel: így világítsd meg a nappalidat!

2019. július. 23.

Régen eltűntek már azok az idők, amikor megelégedtünk annyival, hogy minden helyiségben volt a plafonon középen egy pislákoló lámpa. Ma már ennél sokkal többre vágyunk. Olyan világítást igénylünk, ami megfelel az aktuális hangulatunknak és ami elegendő fényforrást biztosít otthon, amikor csak szükségünk van rá. Az alábbi cikkben bemutatjuk a lehetőségeket!

Tovább olvasok →

Szállítási díjak és feltételek

Termékeinket házhozszállítással juttatjuk el hozzád. A kisebb csomagokat a GLS futárszolgálat, a nehezebb csomagokat a Gebrüder Weiss vagy a Trans-o-Flex szállítja ki az általad megadott címre. Az utánvétes csomagokat az átvételkor tudod kifizetni.

A kiszállításról a futárszolgálat SMS és email értesítést küld a kiszállítást megelőzően. A kiszállítás pontos időpontját ezután lehet egyeztetni velük.

A webshopunk a kosárba rakott termékek összesített súlya alapján felajánlja neked az elérhető szállítási módokat és kiírja a pontos szállítási költséget.

A nagyobb súlyú megrendelések esetén választhatod a Prémium kiszállítást, hogy a csomagodat az emeletre vagy a rendeltetési helyére szállítsa a futár. Ilyenkor ketten mennek a teherautóval és a csomagot a rendeltetési helyére viszik, amennyiben az könnyen megközelíthető.

Szállítási díjaink az alábbiak: 

Rendelés összsúlya

Szállítási díj

0 - 5 kg 1.190 Ft
5 - 10 kg 1.690 Ft
10 - 40 kg 2.490 Ft
40 - 200 kg 5.990 Ft
40 - 200 kg (Prémium) 7.990 Ft
200 kg felett 8.990 Ft
200 kg felett (Prémium) 11.990 Ft

500.000 Ft feletti megrendelés esetén a szállítási költség mindig ingyenes!

Jelenleg csak Magyarország területén belüli kiszállítást tudunk vállalni. Amennyiben máshová szeretnél rendelni, akkor lépj velünk kapcsolatba itt.

Személyes átvételre jelenleg nincs lehetőség.