Hogyan válassz kárpitot és textilt? - Útmutató a megfelelő szövet kivá - DODO | Designban Otthon

Hogyan válassz kárpitot és textilt? - Útmutató a megfelelő szövet kiválasztásához

A bútorkárpit kiválasztása egyáltalán nem könnyű feladat, legyen szó új bútor vásárlásáról vagy egy régi, elhasználódott kárpit cseréjéről. Mivel mindkettő jelentős beruházással jár és évekre meghatározza majd az adott bútor használhatóságát és esztétikáját, korántsem mindegy, hogy milyen anyag mellett teszed le a voksodat. Következő összeállításunkkal segíteni szeretnénk a legoptimálisabb kárpitok és textilek kiválasztásában.

Melyik szövettípus mellett érdemes dönteni és miért?

De mi is az a kárpit és mi a kárpitozás? A kárpit lényegében olyan anyagok összessége melyek puha borítást adnak a székeknek, kanapéknak és más bútoroknak. A kárpitozás az a munkafolyamat, melynek során a kárpitos az ülő- és fekvőbútorokat párnázza, kárpittal bevonja, szükség esetén díszíti, zsinórozza. Az eljárás a középkorban kezdődött és a XVII.–XVIII. századra terjedt el egyre jobban.

A bútorszövetek csoportosítása

A textil anyagok fajtái és a bútorszövetek sokféle szempontból csoportosíthatóak: alapanyaguk, szövetszerkezetük, mintázatuk, használhatóságuk szerint egyaránt. Most a szövetszerkezet és alapanyag szerint legismertebb bútorszövet anyagokkal ismerkedhetsz meg, ami garantáltan nagy segítségedre lesz majd.

Plüss szövetek

Ide tartoznak a nagyon dekoratív hatású, esztétikus megjelenésű mokettek (mintázott bársony bútorszövetek) és a bútorbársonyok. Ezek olyan textil típusok, amelyeknek a felhasználási területe igen széles: nemcsak bútor bevonó anyagként állják meg a helyüket, hanem ezekből készülnek a színházak, mozik függönyei is, valamint közlekedési eszközök üléseinek bevonására is használják őket. Egyetlen hátrányuk, hogy a felületük a használat során először kifényesedik, majd kikopik.

Zsenília

Otthoni használatra az egyik legjobb bútor kárpit választás, mert ellenáll a legnagyobb igénybevételnek is. Gyerekekhez és kisállatokhoz kimondottan ajánlott. Puhasága és kellemes tapintása azonnal népszerűvé teszi, kiemelten jó a kopásállósága, ráadásul esztétikus megjelenést biztosít a bútoraidnak. Bársonyhoz hasonló vágott bolyhos felülete biztosítja a komfortosságát és 5-6 éven át tartó kopásállóságát. Sokféle színben és mintázatban kapható. Erős felülete akár géppel is tisztítható.

Bársony

A bársony olyan kárpit anyag, ami az elegancia és a luxus megtestesítője, ami leginkább a klasszikus bútordarabokon mutat a legjobban, bár napjainkban egyre több modern darabon is felfedezhető. Megfelelő minőséget választva nagyon strapabíró tud lenni, jól bírja az erős igénybevételt. Sűrű, tömör vágott bolyhos felületi szálai exkluzív puhaságot és fényt adnak a szövetnek. Ha valamit “sikerül” ráöntened, akkor a legjobb azonnal tisztítanod.

Műbőr / Textilbőr

Legnagyobb előnyük, hogy könnyen és egyszerűen tisztíthatóak, ezért a gyerekbútorokra és más erősen igénybe vett darabokra a legalkalmasabb kárpit féleségek. Külön kategóriát képviselnek az egészségügyben használt típusaik, amelyek ellenállnak még a különböző fertőtlenítő szereknek is

Kültéri műbőr

A műbőr felületekhez hasonló, de sokkal tartósabb. Különlegessé az UV és időjárás állósága teszi, emiatt ellenáll a szélsőséges kültéri viszonyoknak. Mivel nem fakul ki, ezért kiválóan alkalmas kerti kanapék kárpitozására, vitorlások, csónak ülések, motorülések bevonására.

Öko bőr

Kiválóan alkalmas a bőr vagy a műbőr darabok kiváltására. Mivel nagyon könnyen tisztítható, az otthonod szinte bármely helyiségébe alkalmas, még akár a gyerekszobába is. Előnye, hogy nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik, kísértetiesen hasonlít a valódi bőrhöz, rendkívül hosszú élettartamú és sokféle színben kapható.

Gyapjú

A gyapjú magas kopásállósága, rugalmassága és hőszigetelése miatt nagyon elterjedt típus. Sűrű szövésű, ami garantálja az időtállóságát, a minták és a színek sokfélesége pedig megkönnyítik a választást. Kényelmes, sokoldalú alapanyag, ami nem gyűrődik. Kiváló vízlepergető, folttaszító, tűzálló, ráadásul hipoallergén, fenntartható, állat- és környezetbarát, természetes anyag.

Jacquard

A jacquard szövetek az elnevezésüket onnan kapták, hogy úgynevezett Jacquard-gépeken állítják elő őket. Készülhetnek gyapjú-, selyem-, pamut-, vagy len típusú fonalból. Megfelelő arányban használva elegáns enteriőrt eredményez, a túlzott használatát azonban érdemes kerülnöd, mert a stílusos helyett könnyen giccses végeredményt kaphatsz. A kevésbé igénybe vett dekoratív darabok behúzására ajánlott.

Művelúr

Egy izgalmas anyag, ami se nem szövet, se nem bőr. Népszerűségét a puhasága adja, magas kopásállósága és könnyű tisztíthatósága alkalmassá teszi a nagy igénybevételű családi nappali ülőbútorok kárpitozására is. Még a házi kedvencek is nehezen fognak ki rajta.

Bútorbrokát

A brokát régi időktől ismert selyemszövet. A régebben hernyóselyemből készített bútorbrokátot napjainkban selyem típusú szintetikus selyemből, műselyemből vagy ezek keverékéből gyártják. Elsősorban antik- és stílbútorok újrakárpitozására vagy bevonására használják általában az egyszínű, tört színárnyalatú változatait. A trendek változásával néha időnként terítőként vagy dekorációs függönyök anyagaként is fel-felbukkan az otthonokban.

Damaszt

A bútorbrokátnál lényegesen erősebb bútorszövet, ami mercerezett lenből vagy pamutból készül. Esztétikus, dekoratív, mégsem hivalkodó, olyan visszafogott megjelenésű bútorszövet, amely leggyakrabban virág, vagy levél mintázattal van ellátva. Általában a luxus árkategóriát képviselő biedermeier bútorok kárpitozásánál alkalmazzák a legszívesebben.

Gobelin szövet

Ahogy az elnevezésük is utal rá, megjelenésükben a kézi szövésű gobelint próbálják utánozni. Ezeknek a jacquard mintázatú, gyapjú bútorszöveteknek a közös jellemzője, hogy rendkívül gazdag virág- és levél mintázattal készülnek rendszerint sűrű vászonkötéssel. Mutatós szövetek, amelyeket elsősorban antik- és stílbútorok kárpitozására használnak fel.

Szövet szálak

A bútorkárpit anyagok szövésére szövet szálakat használnak, vagy tisztán 100%-ban vagy más szálakkal keverten. A gyártás során arra törekszenek, hogy úgy hozzák létre az adott bútorkárpitot, hogy az anyagnak a lehető legjobb tulajdonságot biztosítsák. A bútorszövetek eltérő tartóssággal rendelkeznek. Léteznek tartós és kevésbé tartós szövetek.

Mik a tartós szövetek jellemzői?

  • Akril műszál - könnyen tisztítható, nagyon tartós, színtartó, alkalmas az erős igénybevételnek kitett bútorok kárpitozására.
  • Nylon - tartós, könnyű tisztíthatóság, magas kopásállóság jellemzi.
  • Poyester (poliészter) - tartós, könnyen tisztítható, közepes kopásállóságot ad a szövetnek, ha nem elég magas a kopásállóság, könnyen foszlik.
  • Len - hagyományos szál, ami nagyon erős, légáteresztő. Mivel kevésbé ellenálló a szennyeződésekkel szemben ezért nem alkalmas erősen igénybe vett bútorokra. A kevésbé tartós szövetek tulajdonságai
  • Műselyem/viszkóz - nem igazán tartós, viszont más szálakkal keverve lágy puhaságot ad a szövetnek.
  • Selyem - hiába erős, felső kategóriás minőséget képvisel, nem alkalmas mindennapi használatra, inkább csak díszítő funkciót láthat el, például díszpárnák készítésénél.
  • Pamut - kényelmes, pénztárcabarát megoldás, hátránya, hogy könnyen kifakulhat.
  • Gyapjú - magas minőséget képviselő kellemes tapintású szövet, de kevésbé ellenálló a szennyeződéseknek.

Bútorszövetek csoportosítása mintázat alapján

A bútorszöveteket mintázat alapján is lehet csoportosítani. Léteznek hagyományos mintázatú szövetek (virág- vagy különböző figurális alakzatok), főleg stílbútorok bevonására, és rendkívül jó kopásállósággal rendelkező modern mintázatú epinglé vagy ripsz szövetek (geometriai, vagy csak vonalas, körös ábrák), modern bútorok kárpitozására.


COZY VELVET szürke bársony sarokkanapé

Bútorszövetek csoportosítása alapanyag szerint

Természetes szálakból készült bútorszövetek

Ide tartoznak:

  • Pamut-és pamut típusú bútorszövetek - mivel a pamut könnyen nyúlik, tisztán pamutszálból nem készítenek bútorszövetet, ezért szintetikus szálakat kevernek hozzá.
  • Gyapjú- és gyapjú típusú bútorszövetek - a tisztán gyapjúból készült szál drága, eléggé szúrós és csak kézmeleg vízben mosható, ezért poliakrilnitril szállal keverve gyártják.
  • Selyem- és selyem típusú bútorszövetek - a legdrágább szálas anyag, emiatt csak igen csekély mennyiségben állítják elő.
  • Természetes bőr alapanyagú bútorszövetek - idehaza négyféle állat bőréből állítanak elő természetes bőrt: szarvasmarha-, juh-, sertés- és kecskebőrből. A természetes bőrből készült bútorszövetek esztétikusak, dekoratívak, megfelelő ápolás mellett az ezekkel kárpitozott bútorok akár 20-25 évig is a lakásod rendszeresen használt berendezési tárgyai lehetnek.

Mesterséges úton előállított alapanyagból készült bútorszövetek

Ide tartoznak a műbőrök és textilbőrök. A műbőrök olyan, a természetes bőr pótlására vagy helyettesítésére létrehozott mesterséges anyagok, amelyek a természetes bőrhöz hasonló megjelenést és fogást biztosítanak. Sokféle színben elérhetőek. Bár könnyen és gyorsan tisztíthatóak, mégis fontos átgondolni a megvásárlásuk előtt néhány dolgot.

Az olcsóbb változataikat érdemes elkerülnöd, mert a felületük a használat során hamar repedezni kezd. Hátrányuk, hogy nagyon könnyen sérülnek, karcolódnak, oldószeres tisztítószerrel takarítva pedig elveszíthetik a rugalmasságukat, lehámlanak. A normál textilbőr nem javasolt fekvőfelület, ülőfelület, vagy támla részek borítására. Természetesen léteznek nagy kopásállóságú műbőrök, textilbőrök, amik jól bírják a komolyabb igénybevételt is.


TURIN türkizkék bársony szék

Milyen szempontok szerint válaszd ki a legmegfelelőbb szövetet?

A legmegfelelőbb bútorszövet kiválasztásakor számos szempontot érdemes figyelembe venned. Hiába szereted a bársony puhaságát vagy a selyem luxus-érzetét, ha azok hamar tönkremennek a használat során. Az otthonod nagyobb forgalmú helyein (nappali, étkező) ezért célszerű tartós bútorszöveteket választanod, míg a kevésbé igénybevett bútorok esetén már bátrabban engedhetsz a kísértésnek (fejtámlák, hálószobai kanapé).

További bútorszövet választási szempontok lehetnek:

  • Legyen kopásálló - azt, hogy egy kárpitos anyag mennyire tartós, az alapján határozzák meg, miként viselkedik a gyártói dupla dörzs teszten és mi lesz a bolyhosodási próba eredménye.
  • Minél magasabb a dörzsölési teszt eredménye (MARTINDALE 100,000 vs 10,000), annál jobb minőségű, és tartósságú a szövet. Legyen esztétikus - illeszkedjen a környezethez, a szoba stílusához, harmonizáljon a belső tér forma világával és színeivel.
  • A használat során ne nyúljon ki, ne hullámosodjon.
  • Kicsi legyen a felületváltozási hajlama - azaz a használatból eredő szennyeződés eltávolításakor, a tisztításkor a felület ne változzon meg, ne színeződjön el, ne száradjon foltokban.
  • Lényeges a könnyű tisztíthatóság.
  • Legyen fényálló - a napfény hatására ne változtassa meg a szilárdságát és ne fakuljon ki.
  • Legyen színtartó - ne változtassa meg a színét tisztítás után sem. Ha egy régebbi bútort szeretnél át kárpitoztatni, akkor figyelembe kell venni a bútor stílusát és alakját is.
  • A különböző sajátos mintájú szövetek és textúrák nem passzolnak minden formára. Például a gömbölyű formákon és a nagyobb, termetesebb bútoroknál az semleges színű szövet mutat jól, amit színes díszpárnákkal kiegészítve kelthetsz életre.
  • Fontos, hogy kényelmes és komfortos legyen.



DAKOTA barna műbőr kanapé - 3-4 személyes

Milyen kárpitokat érdemes elkerülnöd és miért?

Erre a kérdésre elég nehéz objektív választ adni, hiszen mindenkinek más szempontok a fontosak.

Óvatosan kell bánni a természetes alapanyagú bútor kárpitokkal, mint pl. a gyapjú, a pamut vagy a hernyóselyem, mert bár tartósak, nem fakulnak ki, de egyúttal érzékenyek a foltokra és a szennyeződésekre is. Esetükben igazi kihívást jelent egy-egy kávé- vagy csoki folt eltávolítása - házilag nem is érdemes próbálkoznod vele, csak szakember képes megbirkózni a feladattal.

Nagyon sokféle bútorkárpit létezik, de az alcantara az egyetlen, ami mosható, vasalható, nem pelyhesedik, jól ellenáll a foltoknak, sérüléseknek, kopásálló, tartós, víz- és tűzálló. Egyetlen szépséghibája, hogy meglehetősen drága. Ezt a csiszolt bőrhöz hasonló anyagot nagyon drága bútorok és járművek kárpitozására használják.

Milyen a bútorkárpitok tisztíthatósága?

Vannak könnyebben és nehezebben tisztítható bútorkárpitok. Mielőtt hozzá látnál a vegyszeres tisztításhoz, győződj meg arról, hogy mi áll az adott bútorhoz mellékelt tájékoztatóban. (Ha ez nincs, akkor a bútor hátoldalán elvégezhetsz egy vegyszer próbát, így, ha valami nem jól sül el, nem lesz látható a sikertelen próbálkozás eredménye.) De mindig egy alapos porszívózással kezdj, hogy a szilárd szennyeződéseket hatékonyan és gyorsan eltávolítsd.

Mivel a természetes bőrökön nincs felületvédelem, ezért azt fokozottan óvnod kell a szennyeződésektől, illetve rendszeresen ápolni kell a megfelelő speciális bőrápoló- és bőrtisztító szerekkel. A felület védett bőrök és műbőrök könnyebben tisztíthatóak, mint egyes szövetek, mert felületkezeléssel rendelkeznek.

A szövet anyagok tisztítása ennél macerásabb és nagymértékben függ attól, hogy milyen szennyeződéstől kell megtisztítani. De minden esetben nézz vagy kérdezz utána, hiszen van, hogy speciális szereket kell beszerezni vagy szakembert kell hívnod a tisztíttatáshoz.


Különböző színű bársony szövetminta

Mennyibe kerül a bútorkárpitozás?

Attól függ, hogy mit és mivel szeretnél kárpitoztatni. Például egy szék 6.000-28.000 Ft között, egy kanapé vagy heverő kárpitozása átlagban 21.000-80.000 Ft közötti összegbe kerülhet. Természetesen az árak nagymértékben függnek a bútordarab méretétől, a felhasznált anyagtól, a javítások nehézségétől és a munkadíjtól is, ami 4.000-8.000 Ft is lehet óránként.

Hogyan kombináld a különböző textileket és textúrákat?

Mindenképpen úgy, hogy az színben, anyagban, mintázatban egyaránt passzoljon hozzád és a lakásod stílusához. Fejezze ki az ízlésedet, a személyiségedet, kreativitásodat, legyen kényelmes, praktikus és szerethető. Miért fontos mindez? Mert a lakásod és a benne lévő bútorok által teremtett hangulat a te kedvedet is jelentősen befolyásolja! :)

Bízunk abban, hogy sikerült támpontokat nyújtanunk ahhoz, hogy megtaláld a legoptimálisabb bútorkárpitokat az otthonodba. Ha pedig kérdésed van, keress minket elérhetőségeink valamelyikén! :)

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornájáról:

Keresés