Okosotthon trendek: ez várható az elkövetkezendő 3 évben - DODO | Designban Otthon

Okosotthon trendek: ez várható az elkövetkezendő 3 évben

Az elmúlt néhány évben nemcsak globálisan, hanem hazai viszonylatban is egyre nagyobb figyelmet kap a digitális otthonvezérlés. A piacon kapható rendszerek manapság még csak a technológia előfutárának mondhatók: az egyre bővülő iparág azonban az elkövetkezendő években új és izgalmas innovációkat tartogat az okosotthon-technológia világában.

De milyen új területek lehetnek részei az okosotthon platformnak és hogyan ágyazódik be otthonunkba a mesterséges intelligencia? A Rackhost.hu összegyűjtötte őket!

Kényelem és biztonság

Manapság a rohamosan változó fogyasztói igények és az egyre tudatosabb társadalom ösztönzi a gyártókat az okosotthon rendszerek fejlesztésére. Napjaink fogyasztóit már nemcsak az energiatakarékossági szempontok vagy a kényelmi funkciók foglalkoztatják otthonuk automatizálásakor, hanem számos szabadidős, biztonsági és egészségmegőrző megoldás került fel az igénypalettára, emellett új szakmák teremtésének lehetősége is a piac előrelépését sarkallja.

Az elkövetkezendő három évben robbanásszerű növekedés és fejlődés jellemezheti majd világszerte az otthoni virtuális megoldásokat. A jelenleg is megfigyelhető fogyasztói trendeket – mint például a zöld gondolkodásmódot vagy az energiahatékonyságot – megfelelően kiszolgálják a ma piacon megtalálható készülékek, ám Magyarországon jelenleg még nem beszélhetünk valódi okosotthon-piacról, így a hazai szolgáltatóknak is fel kell készülniük az egyre növekvő igényekre.

Minden a szenzorokon múlik

Az egyik és talán legfontosabb trend a felhő alapú otthonvezérlés világában a biztonság. A megelőzésben és a kárenyhítésben nagy szerep juthat a beépíthető szenzortechnikának, amely segítségével azonnal értesítést kaphatunk, ha valamilyen rendellenesség üti fel a fejét a lakás bármely pontján. A szenzortechnika kiterjedhet az intelligens zárakra, a távvezérelt kamerarendszerekre és a drónos biztonsági rendszerre is, de a lakásokon belül elhelyezett szenzorok is azonnal képesek érzékelni az esetleges eltéréseket. Az asszisztencia szolgáltatások társíthatók mobiltelefonokhoz vagy tabletekhez, így bárhonnan és bármikor értesülhetünk a szélsőséges elváltozásokról.

Mesterséges intelligencia az otthonokban

A kifinomult szenzortechnika nemcsak az otthoni biztonság területén kap majd szerepet az elkövetkezendő időkben, hanem elősegíti az AI-eszközök importálását az okosotthon megoldásokba. A MI alapú eszközök képesek lesznek majd az önálló működésre a szenzorok által gyűjtött és megtanult viselkedési minták alapján, felváltva az emberi programozást.

Az AI-eszközök otthonautomatizációba való importálásának egyik fő célja az alvásminőség javítása. A szoftveres megoldások alvás közben monitorozzák a felhasználót, és többek között beállítják a legkomfortosabb környezetet a felhasználó számára. Az applikációval és szenzorokkal bővített intelligens eszközök pedig nyomon követik a felhasználó alvási ciklusait és szokásait, majd az adatokat felhasználva elemzésekkel segítik a felhasználót a lehető legjobb életminőség kialakításában.

Az elkövetkezendő években tehát egyre inkább előtérbe kerül az okosotthonok piacán az emberi beavatkozás mellőzése és a mesterséges intelligencia adta lehetőségek által az életminőség, valamint a költség- és energiahatékonyság javítása.

Forrás:

  • Rackhost.hu

Nézd meg a Grüne Antwort Kft. egyik alapítójával, Árkossy Mátéval készült interjúnkat az okosotthonokról!

Keresés