A szívmelengető rusztikus stílus - DODO | Designban Otthon

A szívmelengető rusztikus stílus

Természetes anyagok, nyers felületek, régies kiegészítők és natúr színek - ezek mind egy barátságos, rusztikus stílusú otthon jellemzői. Cikkünkben most összegyűjtöttünk mindent, amit az említett lakberendezési stílusról tudni érdemes. Ha te is oda vagy a meleg hangulatú, „vidékies” házakért, ezt a stílust imádni fogod!

Fa, illetve kő minden mennyiségben

A rusztikus stílus egyik fő jellemzője, hogy előnyben részesíti a természetes anyagokat és elemeket, tehát a fát, a különböző kőburkolatokat, és a textileket. A naturális anyagok egyfajta melegséget árasztanak és otthonosság érzetét keltik. Amennyiben tehát rusztikus stílusban szeretnéd berendezni lakásod, használj minél több fát, tömörfa bútorok, hajópadló és egyedi kiegészítők formájában!

Az autentikus rusztikus házak másik fő ismérve, hogy beltéri vastag tartógerendák díszítik a helyiségeket. Így, ha házépítés vagy tervezés előtt állsz, ezt a lehetőséget is érdemes kihasználnod. Azt se feledd, hogy egy-egy falrészen a különböző egyenetlen kőburkolatok is remekül mutatnak, valamint a stílushoz is kiválóan passzolnak.

Időtállóság és funkcionalitás

Fontos, hogy a stílus időtállóságra törekszik, épp ezért tömörfából, 1-1 darab esetén kovácsolt vas felhasználásával készült bútorokat használ. A rusztikus stílusban berendezett házakban gyakran találkozhatunk régi, de jó minőségű bútordarabokkal és olykor kopottas komódokkal is. Ha a stílus jegyében szeretnéd berendezni a lakásod, te se feledkezz meg a régies, időtálló bútorokról, illetve a sok tömörfából készült étkezőasztalról és székekről sem, melyek a rusztikus étkező központi elemei.

Az időtállóság mellett a funkcionalitás az, ami a legjobban jellemzi a már sokat említett stílust. Például egy fából készült kis pad sem csak díszítőelemként szolgál, hanem fontos szerepe van az előterekben. A rusztikusan berendezett otthonok nem túlzsúfoltak, azonban igyekeznek kihasználni a rendelkezésre álló teret, pont úgy ahogy a használati bútorokat. Tehát ennél a stílusnál kifejezetten tartsd szem előtt ezt a két tulajdonságot!

A stílus legfőbb színei

Az otthonos, hívogató helyiség kialakításához hozzájárul a falak és a bútorok színe is. A rusztikus stílus a lágy, meleg, illetve a természetes földszíneket kedveli. Ennek megfelelően a falakat festheted világos bézsre, krémszínűre, vagy a barna egyes árnyalatai. Ha azonban kedveled a melegebb színeket, az olasz rusztikus stílusnak megfelelően a sárga, valamint a narancssárga világosabb árnyalatait is választhatod.

A bútorok legyenek természetes színűek, azaz natúrfa színűek, esetleg sötétbarnák, szürkések. A lényeg, hogy őrizzék meg eredeti, naturális színvilágukat. A rusztikus stílusú bútordarabok ugyanis nincsenek lefestve különböző színekkel, hanem természetes hatásúak, olykor „kezeletlenek”. A lakkal kezelt bútorok is beférnek ebbe a stílusba, hiszen így lesznek igazán időtállóak és tartósak. A kisebb fotelek és kanapék kárpitja pedig szintén lehet világosabb színű, zöldes, esetleg barnás vagy bézs. Emellett a kiegészítők színét is érdemes a bútorok, illetve a falak színéhez igazítani, ám ezek lehetnek sötétebbek, ezzel tökéletes összhangot teremtve a helyiségben.

Jellegzetes kiegészítők

A rusztikus stílus nemcsak a jellegzetes, régies bútorokról és a gyakran használatos természetes anyagokról ismerhető fel, hanem az egyedi, a stílusra jellemző dekorációkról is. Ilyen díszítőelem lehet egy fonott kosár is, mely amellett, hogy remekül mutat akár a nappaliban, akár a fürdőszobában vagy az előtérben, különböző tárgyak tárolására is alkalmas lehet. De az olyan fa kiegészítők, mint például egy fakanál vagy egy-egy fából készült tál is kiváló díszei lehetnek étkeződnek és konyhádnak egyaránt.

A faladat pedig nyugodtan díszítheted a képek és festmények mellett különböző motívumú, díszes kerámia tányérokkal vagy éppen valamilyen vidékies hangulatú pamut fali dekorral. A rusztikus stílus jegyében, lényegében bármely színeiben és kialakításában egyszerű dísztárgy alkalmas lehet otthonod dekorálására.

Bájos „rendezetlenség”

A rusztikus stílus nem a szabályos, rendezett elrendezésről és a mindenhol pontos, precíz kialakításról híres, hanem a maga módján szerethető „rendezetlenségéről”. A rusztikus otthonokat ugyanis kedvünkre dekorálhatjuk az olykor egymáshoz nem passzoló, régies, illetve modern kiegészítőkkel egyaránt. A pihe-puha takarót például csak úgy ledobhatod a kanapédra, a szobanövényeket pedig szabadon helyezheted, ahova szeretnéd.

A rusztikus stílushoz gyakran szorosan passzol a vintage vagy a country stílus néhány stílusjegye, hiszen utóbbi két stílus is kopottas, ódon hatású fa bútorokat használ. Legfőképp a country az, ami a legjobban hajaz rá, hiszen kiegészítők terén is hasonló darabokat használ. Így könnyedén lehet őket együtt is alkalmazni, de mint minden berendezésnél és bútorválasztásnál, itt is az a legfontosabb, hogy a Te személyiséged jelenjen meg!

Keresés