A boucle (buklé) szövet lesz a jövő trendje? - DODO | Designban Otthon

A boucle (buklé) szövet lesz a jövő trendje?

Boucle (vagy magyarosan buklé) szövet, ami állítólag meghatározza a következő évek lakberendezési trendjeit. Különlegesen szövött felülete és textúrája strapabíró, látványa a puhaságot érezteti, viszont egyelőre elég megosztó vélemények vannak róla. De mi is az a boucle szövet, milyen jellemzői, előnyei vannak, és miért állja ki az idők próbáját? Tarts velünk és megtudod!


CORTINA 2 személyes kanapé

Mi az a boucle?

A hivatalos megfogalmazás szerint: a boucle (buklé) egy közepes súlyú vagy nehéz gyapjúszövet, amelynek jellegzetes hurkos felülete van, amit többnyire vetülékként való alkalmazásával érnek el, vagy tört sávoly kötésben szőnek.

Maga a boucle szó francia eredetű, aminek a jelentése „hurok”, „göndörített”, „gyűrűs” vagy „göndörség”. A boucle szövetet is a benne található hurkok miatt nevezték el, ami utalhat egy sor hurkolt szálból készült fonalra, illetve az abból készült szövetre. Ezzel a sokoldalú szövettel változatos felhasználási területeken találkozhatsz. Előszeretettel alkalmazza a ruhaipar és a bútoripar is ezt a rendkívül különleges textúrával rendelkező anyagot.

Mi a boucle története?

A boucle szövet eredetileg erősen sodrott, durva gyapjúból font fonalból készült, de a legtöbb szövethez hasonló módon a boucle szövetek készítésére is találtak a tervezők más módszereket is találtak, és más anyagokat is alkalmaztak, amelyekről a későbbiekben még szó lesz.

A boucle szövet az Egyesült Államokban az 1940-es években vált elterjedtté, amikor Florence Knoll építész arra kérte Eero Saarinen tervezőt, hogy tervezzen neki egy olyan széket, amiben „igazán összegömbölyödhet”. A végeredmény egy azóta ikonikussá vált szék lett - az Eero Womb -, ami puha boucle szövetet tartalmazott. A szék osztatlan sikere növelte a boucle szövet népszerűségét is, így az az 1950-es években már a bútortervezésben, majd később a ruházati tervezésben is egyre nagyobb szerepet kapott.

A ruhaiparban először a Coco Chanel, egy népszerű divatház használta a század közepén. A boucle ugyanis olyan ideális szövet, amelyet arra használnak, hogy puhaságot adjon bárminek, ami ebből készül - a kabátoknak, a pulóvereknek, a szoknyáknak. Ki ne szeretné a klasszikus boucle (boo-clay) kabátokat, amit Coco Chanel tett keresetté.

Miből készül a boucle?

A boucle (buklé) szövet hagyományos módon gyapjú fonal két szálának kombinálásával készül. Az egyik állványon feszítést alkalmaznak, míg a másik szálat lazán hagyják. Amikor a duplán sodrott szálakat felhalmozzák, a laza állvány képezi a hurkokat, míg a másik a horgonyt.

Sok tervező később már más anyagokat is beépített, így a selyem, a műselyem, az alpaka, a len, a pamut, a merinó és még más gyapjúkeverékek is belekerültek, amelyekkel még több szövetmintát ki tudtak alakítani. A minták, színek, stílusok változatossá teszik a kínálatot.

Kép: popsugar.co.uk

A boucle szövet az utóbbi időben leginkább az elegáns, modern kanapék és a puha, íves karosszékek, fotelek kárpit anyagaként tűnt fel ismételten. A speciális technológiának köszönhetően hatalmas a választék belőle, hiszen lehet monokromatikus és színes, mintás és minta nélküli, még a vastagsága és a porozitása is eltérő, annak a függvényében, hogy milyen felhasználási céllal készült.

A boucle az egyébként semleges bútorokat vizuálisan izgalmasabbá, figyelemfelkeltőbbé teszi és a te otthonodban is meleg és hívogató enteriőrt hoz létre.


Kép: 1001creators.com

Mi jellemzi a boucle anyagot?

A boucle (buklé) szövet egyenetlennek tűnik, hiszen különböző vastagságú és hosszúságú sodrott fonalból készül, ami göbös és gyapjas megjelenést kölcsönöz a számára. Erős texturáltsága egyelőre izgalmassá tette a design világában, de egyelőre még nagyon óvatosan bánnak ezzel az anyaggal, sokat kísérleteznek vele. De miért is lehet közkedvelt ez az anyag?

  • hangulatos és egyedi megjelenést kölcsönöz a bútoroknak
  • lágyítja a modern stílus letisztult, olykor kissé nyers és kemény vonalait
  • tartós és masszív
  • jól nyújtható
  • világos és sötét színekben is kapható, a kontrasztosságra is ügyel
  • ellenálló a nedvességgel szemben
  • puhasága, lágysága kényeztető
  • luxus-érzetet kelt

Mire használható a boucle?

A boucle egy sokoldalúan felhasználható nagyon puha anyag, amely kiválóan alkalmazható kanapék és székek kárpitozására, párnahuzatok és ruházati termékek készítésére. A trendek folyamatosan és gyorsan változnak, így például a korábban még divatosnak tartott bársonyt - az anyag kényessége és nehezen tisztíthatósága miatt - a kárpitozásban leváltotta a boucle szövet.

A boucleban ugyanis a szakemberek megtalálták mindazt, amit az elmúlt évek során a kárpitozási trendekben kerestek. A markáns megjelenés már kisebb felületen is magára vonja a tekinteteket - extravagáns, már-már bohém jellegével azonnal áthangolja a lakást.

Ahogy a divat számára a prémium eleganciát jelentette, úgy ez az életérzés a lakások enteriőrjében is érvényesült azzal a biztos jellegzetességgel, hogy nem kell a tömeggyártás okozta veszélytől tartani. A boucle puhasága jó kontrasztot teremt a minimál designban is, karakterességével mintegy megerősítve a luxus érzetet. Az anyag használata során érdemes követned a kevesebb néha több elvét, ellenkező esetben könnyen giccsessé teheti az összhatást.


CORTINA fotel

A boucle (buklé) szövet felhasználása számos otthoni dekorációs célt szolgálhat, segítségével régi, megunt bútorok is újjászülethetnek. Meleg és hívogató, puha textúrájú és meleg tapintású szövet, amely tökéletesen alkalmas székek és kanapék székek kárpitozására. A trend a legjobban az íves bútorokon érvényesül, kedveli az asszimmetriát - elegánssá téve a belső teret.

A boucle szövet alkalmas díszpárnák, takarók és függönyök készítésére is, hívogató jelleget adva az ágyaknak, a kanapéknak és a szobáknak. Hangulatos enteriőrt teremt a hálószobában akkor, ha néhány boucle párnával, vagy akár párnázott ágyvéggel egészíted ki azt. Télen pedig jó szolgálatot tesznek a boucle takarók is.

Hogyan válaszd ki a megfelelő boucle szövetet?

Ha megszületett benned az elhatározás, hogy a boucle szövettel dobod fel az otthonodat, akkor már csak ki kell választanod a számodra legmegfelelőbbeket. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, tekintettel a szövet széles színbéli-, mintázati-, és vastagságbeli választékára.

A választásnál az elsődleges szempont mindig az legyen, hogy milyen bútorokhoz kívánod használni az anyagot. Annak érdekében, hogy a boucle szövet hosszú évekig kitartson válassz semleges színű szövetet a bútorokhoz és színesebb-élénkebb változatokat a dekorációs kiegészítőkhöz - például a párnákhoz.

Hogyan tisztítható a boucle?

A boucle anyaga tisztítása az anyag típusától függ - a gyapjúból készült boucle-t jellemzően csak szárazon tisztítják, viszont a tartósabb anyagokból, a pamutból és lenvászonból készült boucle szövetek már a kíméletesebb gépi mosást is elbírják.


Kép: Pinterest

Milyen előnyei és hátrányai vannak a boucle szövetnek?

A boucle szövetnek számos előnye van:

  • nem fakul ki egykönnyen
  • tartós jól passzol más anyagokhoz is természetességének köszönhetően
  • megtartja a hőt
  • laza, puha, kifinomult, de mégis masszív
  • kényelmes
  • könnyű és rugalmas
  • légáteresztő
  • ha lenből vagy pamutból készül, akkor gépben is mosható
  • nem gyűrődik
  • alacsony a folyadékfelvétele, ami a kárpitként való használatánál lényeges tulajdonság
  • a szövet textúrája elrejti hibákat és szabálytalanságokat - ezért a varrásnál nem könnyű hibázni
  • remekül mutat a skandináv, a japán, a modern és glamour stílusú szobákban, de a boho vagy Hamptons stílusban kialakított belső terekbe is jól illenek

Vannak hátrányai is:

  • viszonylag drága
  • a szálakon belül megfogja a házi kedvencek szőrét
  • a világos színek azokon a helyeken nem a legpraktikusabbak, ahol gyakran vannak kitéve a szennyeződéseknek

Az eddigieket összefoglalva elmondható, hogy a boucle szövet olyan időtálló megjelenést biztosíthat az otthonodnak, amit kár lenne nem kihasználni. Esztétikus, elegáns, különleges, miközben az egyedisége ellenére is magával ragadó puhaságot és kényelmet garantál.

Szerezz be te is minél több olyan bútort és kiegészítőt, ami boucle szövet felhasználásával készült!

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornájáról:

Keresés