A Pantone leleplezte 2023 színét - DODO | Designban Otthon

A Pantone leleplezte 2023 színét

Az ősz és a tél a várakozás ideje. Várjuk a sütőtök szezont, a kuckózást, a pulóveres időjárást, a karácsonyt, a téli dekorációt, a hóesést és az új évet. De mi az, amit minden divatkedvelő a leginkább figyel ilyenkor? Ez bizony a jövő évre vonatkozó Pantone szín! Ha már Te is nagyon kíváncsi vagy, hogy 2023-ra mivel készült a világhírű cég, akkor olvasd el cikkünket, amelyben alaposan körbejárjuk a kérdést.

A színek szerepe az életünkben

A színek a kommunikáció eszközei - az embereknek ugyanúgy, ahogyan az állat- és növényvilág számára is. Érzelmeket és üzeneteket társítunk hozzájuk. Ösztönöznek, inspirálnak, felszabadítják kreatív gondolatainkat. Lenyűgöznek minket akár a természetben előfordulva (egy tarka virág, madár vagy érdekes bogár), akár egy ember által elkészített művészeti alkotás részeként. Történeteket mondanak el és jelentős mértékben mesélnek a személyiségünkről és arról, hogy kinek szeretnénk látszani, miként képzeljük el az életünket.

A színekkel való kapcsolatunk egy párbeszéd, amelyben a hangulatunkkal, kreativitásunkkal, motivációnkkal és érzéseinkkel tárgyalnak. Szakíts időt arra, hogy megfigyeld a környezeted részleteit és színeit. Elképzelhető, hogy bizonyos dolgokhoz első sorban kifejezetten annak színei miatt vonzódsz!

Rendkívül nagy jelentősége van annak, hogy milyen színekkel vesszük körbe magunkat, hiszen azok hatással vannak a hangulatunkra és ezáltal akár a döntéseinkre is. Emellett persze az is közrejátszik, hogy milyen személyes kapcsolatunk van az adott színnel. Volt-e esetleg az életünk során olyan, amely meghatározó volt számunkra akár pozitív, akár negatív szempontból.

Számos kutatás foglalkozik az úgynevezett színterápiával, amely a színek mentális és fizikai jólétünkre gyakorolt hatását figyeli. Ezekből és a személyes tapasztalatokból merít egy jó lakberendező, hiszen olyan terekre van szükségünk, amelyekben nyugodtan pihenhetünk, feltöltődhetünk. A megfelelő színek kiválasztásával ösztönös kapcsolatot teremthetünk az otthonunkkal kapcsolatos teendőkkel, a helyiségek funkcióival és az azokhoz ideális esetben társított érzésekkel, hangulatokkal.

Napjainkban már majdnem mindennek a színét meghatározhatjuk, hiszen a leghétköznapibb tárgyakból is vásárolhatunk legalább két féle színben. Így vásárlásaink során nehéz döntések előtt állunk, mikor azt mérlegeljük, hogy a minket körülvevő tárgyak színei, otthonunk, ruháink, eszközeink színei harmonizálnak-e egymással.

Lakásunk kialakításakor a színek használata az a tényező, amellyel a személyes teret a leginkább dinamikussá és kifejezővé tehetjük, gazdagíthatjuk. A színek segítenek kiemelni, elfedni és optikailag csalni a térben.

Bizonyára a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a divatvilágban a színtrendek félévente változnak, azonban azt kevesen tudják, hogy a lakberendezésben is fontos szerepet játszanak a színekre vonatkozó előrejelzések. Meghatározó szereplők a festékgyártó cégek, akik évente, félévente kiválasztott színeket jelölnek az adott időszakra.

Mi is valójában a Pantone?

A Pantone a világ egyik leghíresebb festékgyártója, amely minden ősszel közzéteszi a következő év meghatározó színét. Ez a hagyomány 2000-ig nyúlik vissza és eddig csupán kétszer fordult elő, hogy két színt jelöltek az év színeinek.


A Pantone a színkód szabvány rendszerének kidolgozása révén világraszóló ismertségre tett szert. Sztenderdizált színkatalógusának (PMS) hála, amely hatékonnyá és pontossá teszi a színekről folytatott kommunikációt, a világ minden pontján ismerik. Ugyanakkor nem csak színmintákkal segíti ügyfeleit, hanem a digitális tervezések esetén is támaszkodnak rá grafikusok és tervezők. Online színkatalógusában ingyenesen böngészhet az érdeklődő látogató. A Pantone Intézet különböző cégek számára arculati tanácsadói szolgáltatást is nyújt, akár egy márka komplett megjelenésében is segédkezik.

 Az év színe körüli misztérium

Nem véletlen, hogy ekkora szenzációnak számít a Pantone prognózisa, illetve az, hogy ekkora homály övezi. A kiválasztott színnek minden évben rendkívül összetett és mély jelentéstartalma van.

A Pantone elemzéseiben, valamint az év színének kiválasztásában reflektálni próbál a globális társadalmi folyamatokra, kollektív impulzusokra, történelmi jelentőségű eseményekre, a korszellemre és a divatiparra is. Érdemes ilyen szemmel is figyelni a trendelőrejelzéseket. Ezen túl természetesen van egy pszichológiai vetülete is, hiszen a cég nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy mely érzelmeket csalogatják elő a színek belőlünk. A Pantone által választott, mindenkori év színe az előttünk álló évre prognosztizál pozitív érzettársításokat.

A Pantone Intézet, a divatvilág és a lakberendezési trendek kölcsönösen hatnak egymásra, inspirálják egymást. Olyan rangos divatlapok is, mint a Vogue egész cikkeket szentelnek az év Pantone színének. A 2023 tavasz-nyári divat hetek alapján a Pantone értékelést készített a tavasz legkiemelkedőbb színeiről, amelyek szintén jó kiindulási pontot adhatnak, ha a jövő évi trendek nyomába erednél. Az év színének bejelentését követően általában elárasztják az Instragramot a szín fantázianevére utaló hashtagek.

A 2022-es év Pantone színe a “Very Peri” elnevezésű, élénk, izgalmas, úgynevezett “digitális lila”. A Pantone év színei közt alapvetően a természetben megtalálható színek jelentek eddig meg, a 2022. évi volt az első választás, amelyet a képernyő világa ihletett.


Very Peri - az év színe 2022-ben

Na, de a konkurencia?

A Pantone leplezi le utoljára a kiválasztott színét, idén december 1-jén hirdették ki a 2023. évi választottat. Azonban a festékgyártó cégek sorra jelentik be az általuk meghatározónak vélt színeket.

A PPG festékgyártó cég szerint például 2023 színe a Vining Ivy kék, ami egy mély aqua tónusú, türkizre emlékeztető szín. A cég értékelése szerint ez egy energizáló árnyalat, amely minden helyiségben jól működik.

Kiválóan kombinálható natúr színekkel, de akár a rózsaszínnel vagy zölddel is kellemes lehet az összhatás. A Vining Ivy szeretne több színt vinni az otthonába, nem fél a sötétebb árnyalatoktól, sőt…! Aki nem akar harsány árnyalat mellett dönteni, annak tökéletes választás a PPG 2023-as színe, hiszen számtalan lakberendezési stílusban alkalmazható ez a fenséges árnyalat.

A PPG festékgyártó által választott 2023-as év színe: Vining Ivy

A Sherwin Williams cég szerint 2023 színe a púderes, piszkos rózsaszín, ami szintén határozottan jól áll a föld színeknek, a semleges tónusoknak. A Backdrop márka a világos narancssárga mellett tette le a voksát, a Behr pedig az egyszerű, elegáns törtfehérre szavazott.

A Benjamin Moore szerint a 2023-as év színe a dinamikus, mégis komfortot hirdető málna. A Dulux pedig a zöld és a sárga tökéletes, kellemes átmeneteként a zöldessárga mellett döntött.

A Valspar 12 színt választott ki 2023 év színeinek, amelyek többnyire pasztell tónusok, egy erőteljesebb zölddel és kékkel, továbbá egy lágy, narancsos korall színnel kiegészülve.

A Valspar idén 12 színt is meghatározott 2023-ra

És akkor következzen a 2023-as év Pantone színe!

A cég trend előrejelzései alapján a 2023-as év színe a Viva Magenta (18-1750) elnevezést kapta. A 2022-es év színével ellentétben, a Viva Magenta egy természetben előforduló szín, alapja a vörös. A Pantone úgy írja le a választott árnyalatot, mint egy lüktető, energizáló, élénk, dinamikus színt, amely új lendületet hirdet. Optimizmusra, ünneplésre és örömre hívja a szívünket.


Ahogyan azt a Pantone bemutató videójában is látjuk, a cég célja a magenta választásával az volt, hogy a gondterhes napokból egy új, erőt sugárzó, magabiztos szín emeljen ki bennünket. A magenta egy merész szín, amely nagyon jó lehetőség az önkifejezésre is.

Leatrice Eiseman a Pantone vezérigazgatója a 2022. december 1-i bemutatórendezvényen a következőképp nyilatkozott 2023 színéről:

“A technológia ezen korszakában ihletet merítünk a természetből és a valóságból. A PANTONE 18-1750 Viva Magenta a vörös családból származik, és a kosenil vörös színe ihlette, amely a természetes festékcsalád egyik legértékesebb színezéke, valamint az egyik legerősebb és legfényesebb, amit a világ ismert. Az ősanyagban gyökerező PANTONE 18-1750 Viva Magenta újra összekapcsol minket az eredeti anyaggal. A természet erőit megidézve a PANTONE 18-1750 Viva Magenta felpörgeti szellemünket, segít építeni belső erőnket.”

A színekkel foglalkozó tudományos munkák a magentát új fejezetet, új lendületet, változást megtestesítő színként jellemzik, amely utal a jövőre vonatkozó hitre és a bizakodásra is. Az élénk színek elevenséget sugároznak, a rózsaszínt hordozó árnyalatok vidámságot és motivációt ébresztenek bennünk.

Ezek a színek azonban nem valók minden helyiségbe és nem kell, hogy leuralják a teret. A hálószobában például a nyugalom és a pihenés a legfőbb szempont, ezért nem érdemes nagy felületen alkalmazni a magentát.

+ DODO tipp: Válassz rózsaszín-magenta dekorációt, textíliát vagy egy kisebb bútort a hálószobába – így elkerülhetjük, hogy túlzóvá váljon. Harmonizáló, natúr földjegyű árnyalatokkal párosítsuk.


Remek darab a hálóba: FAMOUS RÓZSASZÍN-MAGENTA BÁRSONY ÉJJELISZEKRÉNY a DODO kínálatából

Pompás választás egy magenta ülőbútor kontrasztos színpárokkal is, ha szeretnéd, hogy élettel telibb legyen a nappalid térérzete.


A DODO egyik legkedveltebb kanapéja, a pazar COZY VELVET RÓZSASZÍN-MAGENTA BÁRSONY KANAPÉ

A rózsaszínes árnyalatokat a viktoriánus időkben férfias színeknek titulálták, majd hamarosan a nőiességet, a bájat, a lágy, romantikus érzelmeket társították hozzájuk.

A magenta viszont jó példa arra, hogy nem kizárólag a nők és a finom érzelmek színe. Ha olyan gazdag színekkel kombinálod, mint a sötétbarna, a faszén, az azúrzöld vagy a sötét tintakék, akkor a Viva Magenta nem fogja leuralni a teret. A sötét színek kiemelik, így érvényesülni tud a magenta drámai jelleme. A legelegánsabb akkor tud lenni a magenta, ha sötét színek veszik körül.

SCANDINAVIA RETRO RÓZSASZÍN-MAGENTA SZÉK a mély fekete faszén és a sötét arany tónusok összecsengésében 

Amennyiben inkább választanál mellé pirosas, korallos, terakkotta színeket, inspirálódj a természetből vagy akár egy sminkes palettáról, ahol kiválóan összeillő színeket csoportosítanak. Az biztos, hogy a divatvilág is számtalan formában használni fogja a Viva Magentát.

Keresés