Az Év Lakberendezője 2022 Díjátadó és a DODO különdíjazottjai - DODO | Designban Otthon

Az Év Lakberendezője 2022 Díjátadó és a DODO különdíjazottjai

2022. december 1-én, csütörtökön tartották a Lakberendezők Országos Szövetsége által szervezett Év Lakberendezője pályázat díjátadóját. A Max City-ben tartott eseményen képviseltette magát a hazai lakberendezési szakma színe-java, ezért a DODO sem maradhatott ki a szponzorok közül.

kategóriában indulhattak a pályázók: ÉV LAKBERENDEZŐJE 2022 - OTTHON, ÉV LAKBERENDEZŐJE 2022 - PROJECT és az ÉV PÁLYAKEZDŐ LAKBERENDEZŐJE 2022.

A DODO 10 pályázó részére különdíjat ajánlott fel és osztott ki szigorúan szubjektív szempontok alapján. Az ajándékutalványokat nagy örömmel fogadták a nyertesek!

A DODO különdíjasai

Íme a 10 különleges díjazottunk, vagyis azon pályaművek listája, amelyekben megláttuk a “DODO faktort”.

LOSZ ÉV LAKBERENDEZŐJE 2022 - OTTHON

71820 - Lehoczky Léna
97070 - Járai-Szeglet Orsolya
77690 - Szilágyiné Szabó Krisztina

LOSZ ÉV LAKBERENDEZŐJE 2022 - PROJEKT

85660 - Szöke Mónika
79860 - Nagy Tímea
40810 - Zsákai Gábor, Németh Ildikó

LOSZ ÉV PÁLYAKEZDŐ LAKBERENDEZŐJE 2022

44400 - Dr Herczeg Andrea
64720 - Pál Gabriella Anna
77580 - Lőrincz Judit
19040 - Lode Cora

A DODO különdíjában részesült pályázatok - Otthon kategória

Lehoczky Léna - Türkiz és bronz eleganciája Budapesten

Lehoczky Léna egy családi ház nappalijának, hálójának, fürdőjének, étkezőjének és végül egy dolgozószobájának a lakberendezésére kapott felkérést. Ügyfeleinek stílus megkötése volt, hogy az eklektika irányzat szellemében elegánsan kombinálja a különböző korok és stílusok együttes alkalmazását, mindemellett szívesen vettek mindent, ami art deco. Színvilágnak a sötét, ám cseppet sem rideg érzet volt az irányadó.

Így lett vezérszín a sötét türkiz, a kék és zöld, a barna és bronz a nappaliban.

A Lehoczky Léna által tervezett nappali, ami a sötét tónusok ellenére mégis bensőséges maradt.

A háló visszafogott esztétikáját a különleges Glamora Nara tapétája adta meg.


Részlet az elkészült hálószobáról.

A dolgozószoba tervezésekor kihívást jelentett, hogy egy pszichológusi magánrendelőről volt szó, így együttesen kellett ábrázolni a női ügyfelek feminin és a férfi páciensek maszkulin jegyeit. A színek és formák egyensúlya jól látszik a szürke díványra tett nőies párnákból és az ezzel szemben lévő férfias komódról, amire nőies kiegészítők kerültek.

Szürke kanapé nőies díszpárnákkal. A férfi-női energiák harmóniája a dolgozószobában.

Tetszik, amit látsz? Lehoczky Léna lakberendező bemutatkozását és elérhetőségeit megtalálod a DODO tervező keresőjében.


Járai-Szeglet Orsolya - Karakteres kontrasztok a Budai Vár alatt

Járai-Szeglet Orsolya lakberendező férfi ügyfelének kívánsága a hangsúlyos kontrasztok megteremtése volt. Orsolya a fekete-fehér színek devianciáján túl, számos ellentétpárt hívott még segítségül.

Élesen elváló fekete és fehér színek a nappaliban.

A bútorok és dekor kiegészítők formavilágának kettőssége jól megfogalmazódik az egyenes alakzatokban és ívelt idomokban.

 
Végletes formák az olvasó sarokban.


Szilágyiné Szabó Krisztina - Izgalmas megbízás egy diósdi szuterénes otthon kialakítására

Frissen épült családi ház Diósd egyik zöldövezetében, szuterén megoldásban. Ez volt a kiinduló alap, amikor megbízói megkeresték Szilágyiné Szabó Krisztinát. Az elvárások között szerepelt az art deco, mint meghatározó stílus, valamint a kreatív, de praktikus térrendezés. A jellegzetes, de osztatlan összhang megteremtése érdekében Krisztina a faanyag vörösesbarna tónusait ötvözte a fekete árnyalatokkal, ami a házban sétálva mindenhol egységesen végigkísér bennünket.

 A bejárati ajtón átlépve az anyaghasználat természetes életteltelisége és a fekete színek mélysége fogad bennünket.

 Továbbhaladva a lakásban folytatódik az aranyló barna és a fekete tónusok idilli összecsengése.

 A konyha és az étkező a szuterén részben található. A fekete színek élességét itt is a fa ragyogó vöröses-arany nüanszai tompítják és teszik elegánsan fesztelenné a teljes belsőteret.

A szuterén konyha, ahol a fekete és szürke árnyalatok ridegségét elnyeli a meleg színű fa padlózat.

A DODO különdíjában részesült pályázatok - Projekt kategória

Szöke Mónika - Az 5 elem harmóniája egy vidéki otthonban

A fa, a tűz, a fém, a föld és a víz éltető energiája, amit tükröződni szerettek volna otthonuk térkultúrájában Szőke Mónika ügyfelei. Így esett a választás a természetes kőhatású Marazzi padlóburkolatra, amely a ház összes helyiségén végig vonul egységes hangulatot érvényesítve.

Marazzi kőpadló, amely praktikus a padlófűtés szempontjából és otthonos a meghitt esztétikája miatt.

A szín és anyaghasználat harmóniája meghatározó marad a hálóban is, aminek meghittségét a kárpitozott falpanelek csak tovább fokozzák.

Békés összhang a föld és a fa színek pihentető találkozásában.


Nagy tímea - Ma Belle Bistro & Bar, Bécs

A francia ételeket legmagasabb szinten kínáló Ma Belle Bistro & Bar tulajdonosai szerint a térből hiányzott a kényelem és az egyediség. Vonzó színeket, kellemes tapintású anyagokat, egyedi mintákat, részletgazdag kiegészítőket vizionáltak maguk előtt.

A padló és a bútorok meleg árnyalatai és a falszín mély, kissé sötét tónusa az, ami barátságossá teszi az étterem új belsőterét.

Az étteremben beljebb és beljebb haladva fokozatosan élénkül a színérzet, köszönhetően az aranyszínű Encanto Oikos festéknek.

Megelevenedett belsőrész a pezsgő-arany színhasználatnak köszönhetően.


Zsákai Gábor, Németh Ildikó - MALMACSKA - kávé mellé dorombolás jár

 A tervezőpáros abban a különleges helyzetben találta magát, hogy egy olyan kávézó kereste meg őket, aminek épülete eredetileg egy 17. századi erdei malom volt. A tulajdonos kérése az volt, hogy a malom tradicionális jellegzetességei legyenek megőrizve a kávézó új stílusvilágában is.

Lekerekített formák, természetes színek és anyagok a hagyománykeltés érdekében.

Mindemellett meg kellett felelni a macskák igényeinek is, hiszen ebben a kávézóban cicák társaságában szürcsölhetjük a kedvenc presszónkat. Az állatok mozgási lehetőségének biztosítása érdekében a mennyezetre folyosók lettek tervezve kis kuckókkal, hogy ha megelégelnék a sok szeretgetést, eltudjanak vonulni is.

Cica kuckók és folyosók a mennyezeten, amik bravúros kiegészítői lettek a térnek.

A DODO különdíjában részesült pályázatok - Pályakezdő kategória

Dr Herczeg Andrea - Eklektikus elegancia otthonos földszínek ölelésében

Andreát egy vízparti otthon tervezésével bízták meg, azzal a külön kéréssel, hogy szeretnének egy elszeparált fotóstúdiót is kialakítani, mivel a megbízó család női tagja fotósként dolgozik.

Az elkészült fotóstúdió, ami a garázsból lett kialakítva. Az elegendő fény eléréséhez a garázsajtó helyére egy nagyméretű teraszajtó került.

Elvárás volt még, hogy a nappali, a konyha és a terasz tágas és könnyen átjárható legyen, színvilágnak pedig a föld árnyalatok lettek megjelölve.

Tágas, nyílt konyha a földszínek ölelésében.

A terasz szintén grandiózus és nyitott terű lett, ahova bekerült egy szabadtéri minikonyha is. A naturalisztikusság fokozása érdekében a földes tónusok mellé természetes anyagok kerültek felhasználásra.

A teraszon a medence mellett a fa anyagok használata felelt a természetesség érzetének érvényesítéséért.


Pál Gabriella Anna - Modern családi ház varázslatos környezetben

Pál Gabriella Anna célja egy olyan modern családi ház kialakítása volt, amely egyszerre praktikus és otthonosan elegáns. Így történt, hogy a világítás egy modern mennyezeti sínrendszerrel került kiépítésre, amely praktikus módon a lehető legjobb megvilágítást kínálja a lakás számos pontján, mindezt elegánsan kivitelezve.

Modern sínrendszeres világítás és barátságosan elegáns pasztell színek a nappaliban.

A medencés terasz az uralkodó meleg sárgának, a növényeknek és a légies függönyöknek köszönhetően jellegzetesen mediterrán stílusú lett.

A forró hangulatot árasztó mediterrán terasz.


Lőrincz Judit - Lebegés, csillogás és természet harmonikusan

Lőrincz Judit ügyfeleinek kívánsága az volt, hogy rendezze be úgy otthonukat, hogy az családias, elegáns és kényelmes legyen. A tervezés egyik fő szempontja az étkező és a felette lévő lépcsőzet “légiessé” tétele, hogy a feljáró ne nehezedjen rá az alatta lévő térre. Ezért lebegő lépcső került kialakításra arany színű függesztő rudakkal.

Az étkező és a felette lévő légies lebegő lépcső. Az arany színű függesztés és a tükröződő felületek karakteres glamour stílust kölcsönöznek az egész helyiségnek.

Az étkezőt és a nappalit izgalmasan összekötő, egyben elválasztó “lebegő” kandalló valódi fesztelenséget kölcsönöz a térnek, egyfajta súlytalanság érzetét kelti. A lakásnak ez a része a földszinti tér központi eleme, minden irányból jól látható és kellemes nyugalmat áraszt.

Az étkezőt és a nappalit frappánsan összekötő és egyben szétválasztó “lebegő” kandalló.


Lode Cora - Wabi sabi a vízparton

Lode Cora lakberendezőt egy házaspár kérte fel vízparti ikerházuk felének teljes térszervezésére és lakberendezésére. A házaspár és 10 éves gyermekük számára fontos a természet, ezért elvárás volt, hogy az otthonuk kialakításában ez is megjelenjen. Így esett választás a japán filozófiából eredő wabi sabi stílusra.

A wabi sabi stílusú nappali, ahol a földes tónusok idillikusan összemosódnak a szabálytalan formákkal és anyaghasználattal.

A tervezés során a nyers felületek és az aszimmetrikus elemek használata volt felelős a wabi sabira oly jellemző szabálytalanság és mértékletes szerénység hatásának eléréséért. A padló ásványkompozit burkolata további természetességet kölcsönzött a kialakított térkultúra számára.

A homokszín választása a hálóba különösen relaxáló élményt nyújt.

A hálóban is maradt meghatározó stílusirányzatnak a japán wabi sabi, amit jól jelez a szabálytalan alakú tükör, a lekerekített ágy idomok és az ívelt formájú falipolcok.

A kategóriák abszolút győztesei 2022-ben

A LOSZ Év Lakberendezője 2022 - Otthon kategória:
Zsákai Gábor - Maszkulin lakás prémium minőségben

LOSZ Év lakberendezője 2022 - Projekt kategória:
Szöke Mónika - 21. századi munkaterek az üveg és a beton ölelésében

LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2022 - Pályakezdő kategória:
Dr Herczeg Andrea - Eklektikus elegancia otthonos földszínek ölelésében

Keresés