Holland csoda ház a Wekerlén - Erdőháti Ágnes home stager projektje - DODO | Designban Otthon

Holland csoda ház a Wekerlén - Erdőháti Ágnes home stager projektje

Erdőháti Ágnes home stager számos izgalmas projektet tudhat maga mögött, most pedig megnézheted az egyiket közelebbről. Az Ági által 'Holland háznak' elnevezett apró lakás eredetileg bolt volt, később alakították át lakássá. Három szint - három különböző lehetőség, amit Ági újjávarázsolt.

A 25 négyzetméteres lakás minden szintjére Ági más típusú teret álmodott meg, amely nemcsak otthonként funkcionálhat. Egy művész otthont álmodott meg, ahol a padlás a romantika helyszíne, a földszint a munkáé, a pince pedig az alkotás, kikapcsolódás helyszíne lehet.


Fotó: Milesz-Nagy Orsi

Ez pontosan milyen projekt volt? Milyen teret rendeztél be?

Ági: A projekt úgy indult, hogy csak 20 millió forintom volt befektetni és csak ezt a kis 25 nm-es (egykori fűszeres boltnak épült) házrészt tudtam megvenni a Wekerlén. Azért vettem meg, mert volt alatta egy pince és felette egy padlás, és gondoltam összeépítem egy 3 szintes kis házzá (egy befektetővel közösen - ő adta a fejlesztésre a pénzt). Szeretnék hosszú távon a Wekerlén dolgozni, hiszen óriási lehetőségek vannak benne, ezért az elsődleges cél az volt, hogy megtanuljak/megtanuljunk bánni az itt lévő házakkal. Volt már itt korábban 2 megbízásos projektem is, azóta még 2, ezek mind nagyon sikeresek voltak. Viszont még sosem építettem be tetőteret és gondoltam, hogy ezen a kis házon kipróbálom magam, hogy aztán majd nagyban is rutinos legyek. Wekerlén sok a specialitás. Mészhomoktéglából épült házak kihívást jelentenek a kivitelezésnél, és mivel az egész Wekerle műemléki jelentőségű terület, így szigorú szabályoknak is meg kell felelni. Szóval gyakorló projektnek indult, és akkor még reméltem, hogy hasznot is lehet vele csinálni.


Fotó: Erdőháti Áron

Eladásra vagy kiadásra készült home staging volt?

Ági: Eredetileg eladásra készült volna a ház, de időközben kiderült, hogy a kivitelezés nagyon bonyolult és költséges, így valószínűleg nem lehetne olyan áron értékesíteni, amilyen áron megérné. A projekt vége felé már a megtartásban gondolkoztam, konkrétan az Airbnb lehetőségét céloztam meg. Közben derült ki, hogy az Airbnb nem engedélyezett Wekerlén, így következett a C terv, hogy középtávon próbáljam majd kiadni 3-6 hónapra.

Mennyi időbe telt a projekt teljes kivitelezése?

Ági: 2021. áprilisban vettem a lakást, 2021. szeptemberig zajlott a tervezés és az  engedélyeztetés, október elején pedig kezdődött a munka. Ezután 2022. július végére készült el teljesen.

Fotók: Milesz-Nagy Orsi

Milyen élmény volt neked ez a fejlesztés?

Ági: Egyszerűen imádtam! A kulcs a célcsoport pontos belövése volt. Mivel itt egy pincéből is lakóteret csináltunk, így nagyon ki kellett találni, hogy ki fogja ezt szeretni, kinek készül ez a lakás. Számomra egyértelmű volt, hogy a célcsoport középkorú elvált férfiak vagy agglegények lesznek. Így is volt, az első visszajelzések alapján a férfiak imádták a pincében kialakított "nappali" ötletét, amiről ennél a lakásnál úgy kellett gondolkodni, mint egy férfi "játszótér", ahol lehet meccset nézni, sörözni a haverokkal, zenélni, barkácsolni, vagy akár gyúrni is - anélkül hogy bárkit zavarnánk a szomszédok közül. Ezt támogatja a hűvös tér is. A pince nappali ötlete minden férfit lázba hozott, és minden nőnek felszaladt tőle a szemöldöke. :)

Mennyire volt nehéz? Voltak extra nehézségek, ha igen, mik?

Ági: Nagyon nehéz volt. Nagyon sok különleges, vagy legalábbis számomra új műszaki feladatot kellett megoldani. Ilyen volt például a pince kimélyítése, aláalapozása, a tetőcsere vagy éppen a beépítés szigetelés, a pince teknő szigetelése, a pincébe jutó fényt és levegőt biztosító angol akna beépítése. A födém áttörése, és a pince és földszint közti vasgerendák kivágása, illetve kiváltása. De a lépcsőszerkezet megtervezése és beépítése sem volt egyszerű feladat, hiszen két különböző belmagasságú szinten, két külön méretű rendelkezésre álló helyen kellett megoldani. Én alapvetően nagyon tudok pörögni, de a kivitelezőim olyan gyorsan, olyan jó tempóban dolgoztak, hogy alig bírtam utolérni őket az ellenőrzéssel, döntésekkel. :) Tényleg nagyon stresszes volt, de annál izgalmasabb, és közben végig tudtam, hogy a végeredmény fantasztikus lesz.


Fotók: Erdőháti Áron

Mekkora keret állt rendelkezésre?

Ági: A keret folyamatosan változott. Hiába van már mögöttem számos home staging projekt, de itt számomra teljesen ismeretlen munkafolyamatokat kellett megsaccolnom, és az anyagárak is folyamatosan növekedtek, így szinte képtelenség volt jól kalkulálni. Ez a kivitelezés így végül nagyon sokba került. Konkrétan éppen ekkor eladtam egy újlipótvárosi 55 négyzetméteres lakást, és annak az ára került egy az egybe bele ebbe a házba - a vételárral együtt. Tehát gyakorlatilag ez teljes egészében egy csere volt. Ilyenkor egyébként már csak az a lényeg, hogy nagyobb hozamot tudjak csinálni a csere ingatlannal, és akkor azt mondhatjuk, hogy jó csere volt.

Fotó: Milesz-Nagy Orsi

Mi alapján választottad ki a bútorokat, kiegészítőket?

Ági: A célcsoport határozza meg, hogy mi kerül a házba. Mivel ez egy pasi lakásnak épült, szürke-rozsda-fekete színvilággal, így csupa-csupa férfias, letisztult, mégis mutatós darabokat választottam.

Mennyire volt hosszú folyamat a termékek kiválasztása?

Ági: Azonnal tudtam, hogy mit szeretnék és a stílus is adott volt, hiszen egyértelmű volt, hogy a loft stílust teremtjük meg. Ezt a loftos, indusztriális hangulatot azonnal megteremtette a tető fagerendáinak láttatása, a fekete fém lépcsőszerkezet és a 8 és fél méteren, 3 szinten kibontott ház, illetve lépcsőház látványa is.


Fotók: Erdőháti Áron

Mit szerettél a legjobban ebben a projektben?

Ági: Az egészet imádtam. Nagyon különleges ház készült el, amit a wekerlei közösség nyomon követhetett a Facebookon. Imádták. Ez a ház (házrész) a legmenőbb dolog, amit életemben létrehoztam. :)

Ide kattintva megnézhetitek a teljes videó sorozatot a projektről!

Ági elérhetőségei:

További tartalmak Ágival a DODO YouTube csatornáján:

Keresés