Idill az angol vidékről: Fedezd fel velünk az angol cottage stílus rej - DODO | Designban Otthon

Idill az angol vidékről: Fedezd fel velünk az angol cottage stílus rejtett kincseit!

Az angol cottage egy hangulatos, eklektikus menedék, távol a nyüzsgő nagyváros zavaró lüktetésétől, aminek a szépsége a vidéki kedvesség megidézésében rejlik. Egy csendes, megnyugtató otthon, ami a kopott, használt bútoraival együtt is elegáns és szerethető, biztosítva számodra az angol vidéki stílus minden előnyét. A következőkben részletesen megismerheted ezt a napjainkban egyre népszerűbb dekorációs irányzatot, és tippjeink segítségével akár meg is valósíthatod azt az otthonodban. Tarts velünk te is!

 Mi az angol vidéki stílus?

Az angol cottage stílus - ez a hagyományos angol nyaralók által ihletett irányzat - több mint egy évszázada létezik a belsőépítészetben. Olyan középkori, rusztikus, kopott elegáns és kortárs elemek keveréke jellemzi,, amely a középkori angliai vidéki házakat hivatottak felidézni. Nagy-Britannián kívül a stílus alkalmazása gyakori Kanadában, az Egyesült Államokban, Finnországban, Svédországban és Írországban is.

Eredetileg kifejezetten szerény hajlékoknak számítottak és legfeljebb négy apró szobával (kettő fent, kettő lent) rendelkeztek, ám a későbbi hozzáépítéseknek köszönhetően kényelmesebb lakótereket hoztak létre a lakói.

Egy vidéki angol stílusú otthonba lépve úgy érzed majd, mintha visszarepültél volna az időben: szinte már várod, hogy szolgálók szervírozzák az ötórai teát.

Mik az angol cottage jellemzői?

Az angol ház külső jellemzői alapján könnyen beazonosítható: az aszimmetria, a kő vagy favázas falak, a meredek hajlású, keresztoromfalú vagy nádtetők, a masszív kémények, a félköríves vagy íves ajtók díszítő vasalattal és ólomüveg ablakokkal, a fa gerendák, a borostyánnal borított kerítések, vagy a rózsával, levendulával és más virágokkal teli pazar kertek jellegzetessé tették megjelenését.

A fő hangsúly mindig a családon van, a ház (lakás) mindig az ott élőket szolgálja ki és a társas együttélés a legfőbb funkciója. Innen ered az olyan közösségi tér is, mint a nappali, amely gyakorta egy légtérben van az ebédlővel.

A tartós és jó minőségű alapanyagból készült tárgyakat a lakók nem dobták ki, hanem átalakították és más funkcióval látták el, aminek eredményeképpen egy-egy értékes darab több generációt is szolgálhatott. Az ilyen otthonokban mindig, minden kéznél van. Könnyen elérhetőek a tányérok, poharak, ezért nagyon szeretik a polcos megoldásokat.

Angol vidéki stílus a belsőépítészetben

Ez az a lakberendezési irányzat, amellyel ki lehet elégíteni a legszélesebb rétegek ízlését is, hiszen nem arról szól, hogy a "legtrendibb" vidéki stílusú bútorokat, kiegészítőket kell megvásárolnunk csillagászati árakon. Az angol vidéki stílus lényegét az az egyszerűség adja, ami beemeli a múlt természetközeliségét a modern életvilágba.

Nagyon kevés anyagi ráfordítás mellett is fantasztikus hangulattal veheted körül magad, arról nem is beszélve, hogy a saját készítésű tárgyak használatát is előnyben részesíti. Vannak olyan főbb szabályok, amelyek betartásával te is könnyen beköltöztetheted az otthonodba ezt a páratlan és felbecsülhetetlen hangulatot. Elöljáróban csak néhány ezek közül: ilyenek a kecses vonalak, a kényelmes bútorok, a meleg színek és virágminták, a természetes elemek - már lehet, hogy lelki szemeid előtt látod is a végeredményt. Ugye milyen nyugalmat és otthonosságot biztosítanak?

Hogyan készíts angol vidéki stílusú házbelsőt?

Nem kell vidéken élned ahhoz, hogy az angol cottage designt alkalmazd az otthonodban. Némi kreativitással és a most következő tippjeink felhasználásával te is könnyen elérheted, hogy a lakásod modern megjelenését a kissé rusztikus, vidéki angol ház jellemzőivel átalakítsd.

Használj természetes anyagokat bel- és kültéren

Az angol vidéki stílus egyik alapeleme az olyan természetes anyagok használata, mint például a kő, a fa, a tégla, a fém, gyakran alkalmaznak durván faragott tölgyet a mennyezeti gerendákhoz, vagy padlóburkolatként, gyakori választás a kó vagy a tégla a falaknál és a kandalló építésnél. A termeszetes anyagok a bútorok és a dekoráció során is érvényesülnek.

Fényt mindenhová

Az angol vidéki stílus egyik fő jellegzetessége, hogy a lakásban mindenütt fény, fény és még több fény uralkodik. Ha ennek megfelelően szeretnéd berendezni otthonodat, akkor a színekkel is kezdeni kell valamit (erről a későbbiekben még szó lesz). A cottage világában ugyanis a színek erős és egységes megjelenést biztosítanak.

 Elő a régiségekkel

A régiségek kulcsfontosságú elemei az angol vidéki stílus dekorációjának, nagyon sok régi, de mégis új karaktert költöztetve az otthonodba. Itt szóba jöhetnek a vintage bútoroktól kezdve, a díszes világítótesteken át, a népművészeti tárgyakig vagy a porcelánig bármi.

A beszerzési forrás megtalálása sem nehéz, hiszen a régiségboltok mellett nagyon sok bolhapiacon vagy garázsvásáron találhatsz csodaszép tárgyakat. Ha szerencsés vagy, akkor még a nagyszüleid padlásán is kereshetsz kincseket. Szintén megoldást jelenthet az is, ha a saját, elvileg már kidobásra szánt régi bútoraidat állítod helyre.

Válassz karakteres bútort

Válassz kényelmes bútorokat - hatalmas kanapékat, túlméretezett székeket, foteleket, dohányzóasztalokat úgy, hogy közben kerüld el a túl formális vagy merev darabokat. A rusztikus megjelenésű, természetes anyagokból készült bútoroknak legyen “történetük”, “tudjanak mesélni” egyediségüknél és különlegességüknél fogva. Ezek az egyedi darabok fogják adni a stílus eklektikus voltát, amit ha akarsz mégis egységesíteni tudsz azonos színű díszpárnákkal vagy takarókkal.

A klasszikus angol stílusú bútorok közül kiváló választás lehet a "füles" karosszék és a Chesterfield kanapé. Természetesen a bútoroknak és kiegészítőknek illeszkedni kell egymáshoz, és harmonikus elrendezést kell alkotniuk.

Az angol vidék színei

Az angol vidéki stílusban használt színek pihentető légkört teremtenek. Megszokottak a tompa árnyalatok, mivel nyugalmat és eleganciát hoznak a helyiségbe. Alap a világos, semleges szín, hiszen ahogy azt már fentebb is említettük ezekben az otthonokban rengeteg a fény. Ezt pedig csak semleges alapokra építkezve érheted el - a hófehér falszín, és burkolat a legfontosabb. Gyakran az egész ház fehérben pompázik, a fehér több árnyalatának felhasználásával annak érdekében, hogy a hatás ne legyen túl hideg. A letisztult megjelenésű helyiségekbe bátran csempészhetsz változatosságot a különböző mintákkal, formákkal. Viszont, ha mégis színes térre vágysz, akkor kedvedre válogathatsz az olyan halvány színek árnyalataiból, mint amilyen a tojáshéjszín, a gabonasárga, a világoskék, a bézs, a rózsaszín, vagy a halványzöld. Használj egyforma mintákat

Az eklektikus bútorok egységesítését a színeken túl a huzatok mintázatával tudod még elérni. Ebbem a stílusban a minták közül legalapvetőbbek a kicsi virágok, a csíkok, vagy a buja díszítésű kárpitok, de az ennél modernebb változatok is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak, például a geometriai alakzatokkal dekorált drapériákat is egyre többen választják.

A vidéki stílus a kényelemről szól, amibe jól beilleszthetőek azok a szőnyegek, ágytakarók és pokrócok, díszpárnák és asztalterítők amelyek a lakást meleggé és hívogatóvá varázsolják. Az otthonos légkör megteremtéséhez használj fonott, zsákvászon, tweed és egyéb textúrákat. Fontos tudnod, hogy az angol cottage stílusban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a lakás azt a benyomást keltse, mintha a friss levegő bármikor be áramolhat az ablakon. Emiatt meglehetősen kevés függönyt használnak, azt is csak úgy, hogy az alig takarja az ablaknyílást.

Díszíts növényekkel

Az angol vidéki stílus dekorációja szinte megköveteli a növények jelenlétét is. A cserepes növények, virágok üde színfoltjai lesznek a helyiségnek, tisztítják és oxigénnel dúsítják a levegőt.

Használj kiegészítőket

Mivel az angol cottage stílus megtestesíti a melegséget és az otthonosságot természetes, hogy bátran kiteheted az emléktárgyakat, a kedvenc apróságaidat, persze ezeket is egy jól megtervezett elrendezés alapján, hiszen csak így fogják dekorálni a teret. Emlékek a nyaralásról, új és régi könyvek, fényképek, díszes csecsebecsék, vázák, a tárgyak zsúfoltsága garantálja majd a hatást.

Felejtsd el a “kevesebb több” elvét! Itt nem kell csínján bánnod a kiegészítőkkel. A sok-sok tárgy személyesebbé teszi a teret és sokkal meghittebbé varázsolja a hangulatot. Bátran akaszd fel a falra a dédszüleid fekete-fehér esküvői fényképét, tedd a polcra a nagyitól örökölt gyertyatartót, és helyezd el az étkezőben a felújított régi komódot - ezekkel téve egyedivé az enteriőrt.

Az angol vidéki stílusra jellemző a praktikum és a hagyománytisztelet. Jó alapanyagokat használ, tartós bútorokat, felületeket hoz létre. A terek elrendezése jól átgondolt, otthonos és kényelmes, de soha nem nagyobb a szükségesnél. Kimértség, előkelőség, diszkrét luxus, időtlenség és esztétikum jellemzi.

Bízunk abban, hogy a fentiek elolvasása után te is bátran belevágsz az otthonod angol vidéki stílus szerinti átalakításába.

Keresés