Téli lakberendezési trendek 2022/2023 - DODO | Designban Otthon

Téli lakberendezési trendek 2022/2023

Elérkezett a sokak által kedvelt bekuckózós, kedvenc bögrés, süti sütős, filmezős, társasozós időszak, amihez a téli lakberendezés is illeszkedni szokott. Legújabb cikkünkben mutatjuk a 2022/2023 téli lakberendezési trendeket, amikből ti is bátran inspirálódhattok!

Karácsony közeledtével minden évben kiemelt népszerűségnek örvend a lakásdekoráció témája. Mikor szentelj hát neki tudatosan nagyobb figyelmet, ha nem 2022 telén? Készülj fel cikkünkkel a karácsonyi vendégvárásra és alakítsd otthonodat az aktuális, 2022/2023-as téli lakberendezési trendek szerint!

Ha pedig többet olvasnál a 2023-as lakberendezési trendekről, kattints ide!

Mire számíthatunk 2022/2023 telén?

Idén télen is a természet ihlette atmoszféra hódít, ami nyugalmat és otthonosságot sugároz, ezzel ellenpontozva a szürkébe borult, hidegebb téli hónapokat. Az úgy nevezett biofil - az az a természetet beltérbe megjelenítő - designnal számos kutatás foglalkozik, hiszen az irányzat célja pont a stressz és a szorongás csökkentése a természet segítségével. Az ember természethez való közelségén keresztül a mentális jólétre van pozitív hatással. Azzal, hogy télen több időt töltünk beltéren, még nem kell lemondanunk a természettel való kapcsolatunkról. Színeket és textúrákat tekintve könnyű dolgunk van, hiszen 2022/2023 telén a földszínek és természetes anyagok folytatják hódító hadjáratukat.

A 2022/23-as téli enteriőrök legnagyobb dobása a texturált falak. A 2022-es év vége azt kívánja tőlünk, hogy legyünk bátrak, használjunk több egymással harmonizáló színt és rétegezzük a textúrákat.

Milyen stílus jellemzi a 2022/2023 téli lakberendezési trendeket?

Lakberendezési stílusokat tekintve idén télen előtérbe kerülnek a retró érzést hirdető tárgyak, bútorok és a magabiztos, “karcos” színpaletták. Inspirációért nyúljunk vissza a 70-es évek eklektikus textúra- és szín-kavalkádjához. Légy bátor és hidd el, hogy egy elegáns állatminta, a bőr, a szőrme, a bársony és a geometria is megfér egymás mellett! Idén télen - ahogy az a tömegtermeléstől és a 60-as évekre jellemző műanyag érától eltávolodva a 70-es években is láthattuk - átkerül a hangsúly a természetes alapanyagokra, a földszínekre, a fa és a bőr anyagok változatos használatára.

Kép: Pinterest

Milyen színeket válassz 2022/2023 telén?

A 2022-es téli trendek azt javasolják nekünk, hogy maradjunk a neutrális színek mellett, azonban a merészebbek csempésszenek egy-egy jellegzetesebb, élénk színt is a helyiség kompozíciójába. Ilyen lehet egy megfelelő mennyiségben alkalmazott zöld, fukszia, sárga, narancssárga vagy rozsdabarna árnyalat. A zöld köszön vissza a legtöbb berendezési elemben, részben a növényeknek hála, míg a rozsdabarna népszerű választás bútorok és textíliák esetében.

DODO tipp: Ha hangolódnál az ünnepekre, viszont unod a piros-fehér kombinációt, és a 2022-es téli trendeket is szeretnéd követni, válassz melegebb árnyalatokat: csokibarna, karamell, terrakotta, bordó, burgundi vagy rozsdabarna. Ezek mélységet és kellő melegséget adnak a térnek, mindeközben pedig ünnepi hangulatot vetítenek elő anélkül, hogy tolakodóak lennének.

Ha olyan mintát keresel, amivel biztosan nem nyúlsz mellé, akkor válaszd a kockás, sakk mintás tárgyakat, hiszen rendkívül jó választás lehet idén télen - a retró stílusból ihletet merítve.

Mely textúrák a legnépszerűbb 2022/2023 telén?

Nem férünk a bőrünkbe!

Mi az, ami textúrában gazdag és rendkívül izgalmas, egyúttal rusztikus hatást kelt, de könnyen illeszthető a legtöbb - akár modern - lakberendezési stílusba is? Ez bizony a bőr! Igaz, hűvös érzést közvetíthet elsőre, hiszen a télen kellemes tapintású textúrák skáláján a puha, meleg és hívogató anyagok szöges ellentéte, mégis a fához hasonlóan rendkívül gyorsan otthonossá teszi a teret vizuálisan.

AIKO taupe műbőr fotel

2022/2023 telén az egyik legnagyobb divat a bőr különféle használata, ezért érdemes most lecsapnod egy minőségi, időtálló bútorra, vagy kiegészítőre, mint például egy különleges szőnyegre! Persze, itt nemcsak a valódi bőr, hanem a műbőr is szóba jön, hiszen rengeteg strapabíró, a vadló bőrre emlékeztető darab közül lehet választani, és az áruk is kedvezőbb!

Adj új dimenziót a falnak!

Idén télen az egyik legdivatosabb része a lakberendezésnek a falak hangsúlyozása művészi festett tapétával, különleges csempével, klasszikus fa berakásokkal, illetve a bátor díszítések alkalmazásával. A texturált falak elegánsan varázsolják különlegessé a teret, és úgy teremtenek mélységet és fókuszpontot, hogy az nem hivalkodó. A falpanelek hatalmas változást adnak a szobának - a Tiktok, Pinterest és az Instagram is tele van “csináld magad” falpanelekkel.

Válaszd ki a konyhád vagy a fürdőszobád egyik kedvenc falrészét és csempézd végig. Azáltal, hogy csak egy falrészt emelsz ki csempével, egy különleges minta vagy szín jobban tud érvényesülni, mintha az egész helyiséget uralná a háttérben megbújva. Keress különleges mintájú burkolatot, ami kreatív elrendezéssel a szoba szofisztikált és művészi fókuszpontja lesz.

Milyen formákat és bútorokat helyezz előtérbe 2022/2023 telén?

Idén télen mindenki arra törekszik, hogy otthona egy kis, erdei kabinház hangulatát keltse, ezért továbbra is a tömörfa bútorok bizonyulnak a legjobb választásnak. Legyen a szobánk fala fehér, bézs vagy mélykék, a fa erezete és meleg árnyalata egy szempillantás alatt otthonosabbá varázsolja a teret. Emellett pedig marad velünk télen is a lekerekített formavilág.

DODO tipp: Vágj bele idén télen a nyitott polcos elrendezésekbe! Legyen szó a nappaliról, hálószobáról, vagy a konyháról, válassz nyitott polcos elemeket, vagy lebegő polcokat és dekoráld őket a 2022-es téli trendek esztétikai trendjei szerint.

MAKASSAR III rózsafa könyvespolc

Milyen dekorációkkal dobd fel otthonodat 2022/2023 telén?

Az idei téli dekorációra a megfontolt esztétika jellemző. Elég csak körülnézni a Tiktokon, hódítanak a jól átgondolt, megkomponált, letisztult beállítású dekorációk. De nagyon fontos, hogy ne egy leutánzott esztétikát „helyezz el” az otthonodban, hanem adj személyiséget a szobának, teremtsd meg a történetét – hiszen télen minden a szívmelengető történtekről szól. 

DODO tipp: Takarítsd le a polcokat, asztalokat, komódok tetejét és gondold teljesen újra az ott megjelenítendő díszek elrendezését – ezzel felfrissítve az otthonod egyik kiemelt részét.

Dönts bátran a retró és romantikus részletek mellett. Elő a fodrokkal, redőkkel, nosztalgikus régi tárgyakkal, antik hatású elemekkel és kézműves termékekkel, illeszd őket kortárs stílusba.

Karácsony közeledtével hajlamosabbak vagyunk bátrabbak lenni a lakásdekoráció terén, de érdemes olyan díszítő elemekbe beruházni, amelyek túlmutatnak az ünnepeken és a búskomor januári és februári napokat is megbolondítják. Az üveg és kerámia különösen jó választás, hiszen egy különleges színű vagy egyedi formájú váza könnyen fókuszpontjává válhat a szobának. A színes üvegek rendkívül jól törik meg és osztják szét a helyiségben a napfényt.

Kép: Pinterest

Illatgyertyát mindenhova!

Ősszel és télen minden az illatokról szól, minden évben előtérbe kerülnek a fűszeres, süteményekre emlékeztető aromák. Kisebb beruházás, de nagy változást tud okozni egy új diffúzor, egy nagyobb gyertya, vagy egy különleges lakásparfüm is. Ilyenkor szinte kötelező elővenni vagy beszerezni egy finom illatot, hiszen ezek a látványt és a hangulatot is nagy mértékben fokozzák.

DODO tipp: Ha valami igazán különlegesre vágysz, válassz magadnak vagy szeretteidnek ajándékba egy WoodWick gyertyát. A WoodWick illatgyertyák különlegessége a fa kanóc, amely anyagának és formájának köszönhetően égéskor a kandalló tüzéhez hasonló, pattogó hangot ad. 2022-ben minden bekuckózós, ősz/tél rajongónak a kívánságlistáján szerepel majd.


WoodWick SPICED BLACKBERRY hajó illatgyertya

Írd meg nekünk kommentben, hogy számodra mivel teszed otthonosabbá a lakásod idén télen!

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

Beleásnád magad lakberendezési trendekbe, inspirációkba és ötletekbe? Nézz szét YouTube csatornánkon vagy kattanj rá Lakberendezési blogunkra!

Keresés