Ep10: Hogyan rendezd be a kész otthont, miben nyújt segítséget a lakbe - DODO | Designban Otthon

Ep10: Hogyan rendezd be a kész otthont, miben nyújt segítséget a lakberendező?

A lakberendezés az a pont, ahol a lakásból/házból igazi otthon lesz. Podcastünk tizedik részében végigvesszük, hogyan indulj neki, milyen szempontokat vegyél figyelembe és miért lehet szükséged lakberendezőre.

A DODO házépítős podcastjának, a Házi feladatnak tizedik adásában a műsor házigazdája, Vitvera Gábor - a DODO alapítója - Bozsó Pannival és Kovács Violával, a Simplace lakberendező párosával azt járja körbe, hogy mikre érdemes odafigyelni, amikor elérkezünk a lakberendezés szakaszához, és miképpen varázsolhatunk magunknak a tökéletesen felépített házunkból egy hozzánk passzoló, igazi otthont.

A tizedik epizódban olyan kérdésekre keressük választ, mint hogy hogyan tudod felmérni a rendelkezésre álló teret, mikor és miért érdemes elmenned bemutatóterembe, szükséged van-e lakberendezőre, miben tud segíteni, vagy hogy hogyan tudod tágítani a teret. Tarts velünk!

Hallgass bele!


Töltsd le a műsorban elhangzó tippeket!



Szeretnéd egyben látni a legfontosabb lépéseket, amelyeket érdemes követned a házépítés- és felújítás során? Töltsd le checklistünket, amit csak neked készítettünk el az epizódban elhangzottak alapján!

Hallgasd meg az összes epizódot!



Inkább olvasnál?



- Vitvera Gábor: Sziasztok! Üdvözlünk mindenkit a Házi feladat podcastban, ahol az ingatlankeresés, házépítés és felújítás egyes munkafázisaiba kalauzolunk el. Látogassatok el a dodo.hu/házi-feladott aloldalra, a checklistáért, ahol az összes korábbi epizódunk tippjeit egyben megtaláljátok. Elérkeztünk az építkezési projektünk utolsó előtti pontjára, indulhat a lakberendezés, a DODO-tól vagy máshonnan is rendelt bútorok beszerzése, és azok a befejező műveletek, amiktől tényleg ebből az új házból egy otthont faragunk. Tartsatok velünk, ebben az epizódban is itt van két szakértőnk, Bozsó Panni és Kovács Viola, a Simplace dinamikus lakberendező párosa. Ha nemcsak tervezésre van szükséged, hanem szeretnéd a teljes felújítási projektet jó kezekben tudni, akkor rájuk biztosan számíthatsz. Ebben az epizódban minden egyes berendelt bútort, illetve lakberendezési kiegészítőt a helyére teszünk és segítünk, hogy hogyan lesznek az egyes helyiségeitek komfortosak, jól funkcionálók és esztétikusak is egyben. Sziasztok! Köszöntelek titeket a műsorban.

- Kovács Viola: Sziasztok!

- Vitvera Gábor: Nahát, ismét itt vagyunk, folytatjuk tovább, ugye az előző epizódban beépítettünk mindent, amit be kellett, most már csak egy dolgunk van, a rengeteg gyönyörű bútort, ami megérkezett a DODO-tól, ezt a helyére kell tegyük. Nyilván máshonnan is rendelhetünk, de hát azért ez csak a DODO podcastja. Szóval lakberendezés és ez már itt az utolsó epizódunk, ami a házon belül történik, eljutottunk ide is. Mit csinálunk itt ezen a ponton? Mit csinál itt egy lakberendező a legvégső stádiumban.

Mit csinál egy lakberendező a legvégső stádiumban?

- Kovács Viola: Segít a tulajdonosnak valóban egy otthont varázsolni a házból vagy éppen a lakásából.

- Vitvera Gábor: Ezt mindenki meg tudja csinálni, nem? Tehát most itt választunk pár díszpárnát, meg egy kanapét és kész is vagyunk.

- Kovács Viola: Igen, nagyon gyakran ez van a köztudatban, hogy a lakberendezők díszpárnákat és kanapéhuzatokat, meg szőnyegeket válogatnak, de alapjában véve egy lakberendezőnek szélesebb skálán mozog az, hogy mit is kell csinálnia, mi az ő feladata.

- Vitvera Gábor: Miért éri meg lakberendezővel dolgozni ezen a ponton?

- Bozsó Panni: Rengeteg időt és pénzt is meg lehet spórolni ilyenkor, hiszen a lakberendezőnek nagyon nagy a kapcsolati rendszere, ismeri az áruházakat, ismeri a lelőhelyeket, tudja, hogy honnan érdemes rendelni, tudja, hogy mi mennyi idő alatt érkezik meg, kell-e figyelni a tárolásra, vagy nem kell figyelni, tudja azt, hogy minek jó az ár-érték aránya, hogyha sok éve ezzel foglalkozik, ezek a bejáratott dolgok működnek nála, és egy egész koncepciót egyben fog látni, egyben fog tudni segíteni, és nem lesznek bakik.

- Vitvera Gábor: Milyen bakik? Mi egy baki? Ez ilyen stílusbeli baki, nem áll össze a koncepció a rengeteg összeválogatott termékből, vagy ez mit jelent, hogy baki?

- Bozsó Panni: Igen, igen, stílusbeli baki is lehet, vagy méretbeli baki is lehet, mind a kettő eléggé kellemetlen. El lehet kerülni, hogy a tulajdonos végül a gyönyörű szép új házában szomorkodjon, hogy nem férnek el valamelyik bútordarabon, vagy túl nagy, túl kicsi, nem megfelelő az anyaga, nem praktikus, nem szép a színe, nem passzol a többihez, el lehet ezeket kerülni.

- Vitvera Gábor: Jól értem, hogy ez túlmutat azért itt a designon és az esztétikán ebben az esetben is, tehát még mindig vannak olyan lépések és feladatok egy tervezőnél vagy lakberendezőnél, ami abszolút a funkcióról szól és arról szól, hogy ez egy praktikus, élhető otthon legyen?

- Bozsó Panni: Igen, abszolút. És ha nem is otthonteremtés, hanem befektetés volt az építkezés célja, sokszor kérnek minket arra befektetők, hogy olyan állapotban adjuk vissza a házat, hogy minden meg legyen vásárolva a kiskanál, a törölköző, a szalvéta, a szappantartó, a kis szőnyeg, az akasztó, a ruhafogas, minden.

- Vitvera Gábor: Tehát, hogy akkor az sem ritka, hogy a lakberendező feladat nem ott ér véget, hogy kiválasztja a bútorokat és mondjuk a díszpárnákat, hanem még ezután az összes apró részletre is figyelnetek kell.

- Bozsó Panni: Igény esetén így van.

- Kovács Viola: Ide szúrnám be azt, hogy ezért is fontos, amikor az ember egy lakberendezőt választ magának, hogy megnézze, hogy mi az ő igénye. Ugye aki otthont teremtő vagy éppen a családi házat építi, válasszon magának egy olyan lakberendezőt, aki ebben jártas, ebben jó, sok ideje ebben dolgozik, nagy ebben a tapasztalata, bátran forduljon hozzá, akár több időt is szánhat a lakberendezésre, többször elmehet bemutatótermekbe, több dolgot megnézhet, kicsit több időt szánhat rá, míg valaki mondjuk az építkezést azért csinálja, hogy mondjuk ez egy befektetés legyen, akkor pedig válasszon magának egy olyan lakberendezőt, aki hozzá simul, gyorsan, hatékonyan dolgozik, és mindent megcsinál, hogy levegye a válláról azt a terhet, hogy készen van egy befektetési ingatlan, de nem 100 százalékos.

- Vitvera Gábor: Hogyan szakosodnak egyébként a lakberendezők? Tehát, hogy van valamilyen, hogy valaki csak irodával foglalkozik, vagy csak családi házzal?

- Kovács Viola: Igen, nagyon sok lakberendezőnek vannak szakosodásai. Van, aki ahogy mondtad, csak irodákkal foglalkozik, van, aki csak családi házakkal, van, aki tetőterekkel, van, aki panellakásokkal, és vannak olyanok is, mint mi, ők vannak kevesebben, akik, főleg a befektetőknek segítenek, és a-tól z-ig végigviszik a feladatokat, és tényleg az utolsó kiskanálig mindent betesznek az ingatlanba, hogy azzal semmit ne kelljen foglalkozni az ingatlantulajdonosnak.

- Vitvera Gábor: Hogy zajlik maga a folyamat? Tehát, hogyha én mondjuk tegyük fel, szeretném azt, hogy nekem tényleg csak beköltözni kelljen. Jó, a kiskanalat ne vegyétek meg helyettem, meg a képkeretekbe se tegyétek be más családnak a fotóit, hanem majd a sajátunkat berakjuk. De hogy zajlik ez az egész folyamat? Én megkereslek titeket, és nem tudom, hozom-e a Pinteres gyűjteményemet, hogy ezek tetszenek?

- Bozsó Panni: Igen, igen, első lépésben mindenképp végignézem ezt a gyűjteményt, és megpróbáljuk megkeresni benne a közös pontokat, ezért megkérjük az ügyfelet, hogy mondja meg, hogy melyik képen konkrétan mi tetszik neki, karikázza be azt a bútordarabot, színt, tárgyat, ami megtetszett, és akkor így sok fotóból kijön az, hogy neki ténylegesen mi az, ami tetszik. És ezután tudom én megkezdeni a munkát. Fontos, hogy az elején egy költségkeretet is tisztázzunk, hogy mi az, ami belefér, mi az, ami nem, hogy én is úgy tudjak kategóriák között választani, úgy tudjak segíteni, hogy az tényleg segítség legyen, és utána elkezdek összerakni egy úgynevezett konszignációt, magyarul egy ilyen bevásárlólistát, egy táblázatot, amiben benne van, hogy kanapé milyen méretű, linkkel együtt milyen színű, minden egyes terméknek benne van a pontos darabszáma, ára, elérhetősége, linkje, mérete. Amikor már a főbb darabokat én úgy látom, hogy ahhoz passzol, ami tetszik, amit egyeztettünk, akkor csinálunk belőle egy úgynevezett hangulati táblát vagy moodboardot. Ez azt jelenti, hogy a termékképeket kivágom és egymás mellé montázsolom, hogy lássa azt a hangulatot, azokat a színeket, formákat, anyagokat egy képen a tulajdonos, hogy lássa, hogy tetszik, nem tetszik, így képzelte el valójában el. És akkor itt még lehet korrigálni, hogyha nem tetszik, akkor picit alakítunk rajta, és a végén kialakul ez a végleges lista, igény szerint lehet kérni 3D látványtervet, hogyha a tervező szokott ilyet csinálni, nem minden tervező csinálja, vannak, akik nem is kérik, akiknek a múltból az teljesen elegendő a döntéshez, vannak, akik kérik, hogy legyen meg 3D-ben is, hogy lássák.

- Vitvera Gábor: Ezt ilyenkor a rendező csinálja, hogy ezt egy külsős, aki kifejezetten ezzel foglalkozik?

- Bozsó Panni: Akinek fontos a 3D tervezés, az olyan lakberendezőt választ, aki foglalkozik 3D-vel is.

Mennyibe kerül hozzávetőlegesen a bebútorozás?

- Vitvera Gábor: Említetted még itt a költségvetést. Maga így a bútorok, illetve az, amit így a végén lakberendezésnek hívunk, ez mekkora részét fedi le szerintetek egy építkezésnél a költségvetésnek? Úgy is mondhatnám, hogy miután megépült a házam, mennyit fogok még rákölteni pluszban?

- Bozsó Panni: Nagyon-nagyon változó, ezért is kérdezzük meg, hogy mi a lélektani határ, hiszen itt is el lehet költeni rengeteg pénzt ezekre a termékekre, úgyhogy inkább onnan közelítjük, hogy mi a lélektani határ.

- Kovács Viola: De ha a tapasztalatainkat nézzük így a hosszú évek során, akkor tényleg az van, hogy van, aki a lakás vagy a ház értékének a körülbelül 10 százalékát fordítja arra, hogy berendezze, de olyat is láttunk már, aki 33 százalékot vagy annál többet. Minél inkább drágább egy ingatlan, jobb helyen van, vagy a tulajdonosa megengedheti magának, annál inkább látszik ez a berendezésben is, hogy designosabb, drágább bútorokat válogat össze.

- Vitvera Gábor: A lakberendező költsége az mennyi ilyenkor? Vagy projekt alapon dolgoztok, négyzetméter alapon hogyan áll az egy lakberendező?

- Kovács Viola: Minden lakberendező másképpen áraz, van, aki az idejét árazza be, van, aki projekt alapon áraz, szóval azt mondja, hogy teljesen mindegy, hogy mennyit költesz a bútorokra, fixen ennyiért fogom megcsinálni. Vannak olyanok, akik négyzetméter alapon áraznak, és van olyan is, aki százalék alapon áraz, úgyhogy tényleg az van, hogy amikor valaki lakberendezőt keres, akkor ezt is nézze meg, hogy mi az a szintén lélektani határ, amit arra szeretne költeni, hogy egy szakszerű segítséget kapjon ahhoz, hogy tényleg egy otthont varázsoljon a házából. Vagy ugye ha befektető, akkor mennyit ér meg az neki, hogy gyorsan, hatékonyan és az ő költségkeretében benne maradva, ugye minél gyorsabban piacra lehet dobni az ingatlant.

- Vitvera Gábor: Ez a pénz és az idő kérdése már többször felmerült, hogy nyilván egy lakberendező tud segíteni, és akkor ilyen módon gyorsabban, hatékonyabban tudjuk megvalósítani a projektet. Milyen előnyei vannak még, hogyha egy lakberendezőt megbíz valaki?

- Kovács Viola: Hát én maradok a pénzes idő tényezőnél. Az egyik az ugye, amit hogyha a családi házaknál nézzük, elkerülhetjük ezeket az impulzusvásárlásokat, amikor mondjuk valaki megvesz egy szép bútort, mert az neki nagyon tetszik, aztán rájön, hogy nem fér be, vagy nem jó designban, és utána két hónap múlva eladja a használt bútorként, mert visszaküldeni már nem tudja, főleg hogyha olyan helyről vásárol, ahol nem lehet visszaküldeni, külföldről hozatja be, ahol nagyon költséges lenne visszaküldeni, úgyhogy ez mindenképpen egy fontos, hogyha valaki lakberendezőt választ és lakberendező segítségét kéri, akkor nagyon sok pénzt tud azzal spórolni, hogy nem költ olyanra, amire nincs szükség, vagy nem kell oda. Illetve a másik az, hogy nagyon sok időt is meg tud azzal spórolni, hogy nem kell hetekig nézegetni a neten a termékeket, vagy napokig csak különböző bemutatótermekben járkálni, mert ugye a lakberendezők tapasztalatuk alapján, főleg akik már hosszú ideje benne vannak a szakmában, már tudják, hogy azt a tulajdonost azokkal a stílusokkal, amiket ő szeret, vagy ami neki tetszik, hova érdemes vinni, ár-érték arányban hol kapja meg azokat a termékeket, ami neki kell.

- Vitvera Gábor: Tehát nincsenek felesleges körök, hanem ti célzottan irányba állítjátok az ügyfelet, és megmondjátok, hogy hol érdemes szétnéznie, hol találja meg a költségvetéséhez illetve az ízléséhez illeszkedő termékeket.

- Bozsó Panni: Igen, és még fontos, hogy ha valaki úgy érzi, hogy már nagyon megterhelő lenne egy egész lakberendezési tervezést megvásárolni, akkor lehetőség van ilyenkor csak egy pár órás tanácsadásra is hívni lakberendezőt, ez is nagyon-nagyon sokat tud segíteni, nagyon sok támpontot, segítséget lehet ilyenkor kapni, úgyhogy bátran javaslom ezt a verziót is, hogy egy kicsit költségkereten belül tudjanak maradni.

Hogyan érdemes bútort vásárolni?

- Vitvera Gábor: Hogyan érdemes egyébként bútort vásárolni? Ti mit javasoltok?

- Kovács Viola: Amennyiben teheti a személy, mindenképpen nézze meg egy bemutatóteremben. Ugye én nagyon szeretem, ha mondhatom ezt, nagyon szeretem a ti bemutatótermeteket, mert az egyik olyan bemutatóterem, ami nagyon szép, nagy, és stílusokra vannak osztva benne a bútorok, úgyhogy mindenki, aki besétál, az meg tudja találni a saját stílusát, meg tudja nézni, hogy milyen egy skandináv, milyen egy bohém, milyen egy nyaralós stílus, hogyan tudja berendezni, és szakszerű segítséget is kap abban, hogy tudjon dönteni a vásárlásnál.

- Vitvera Gábor: Köszönjük szépen. Ez egyébként nagyon érdekes, hogy ezt mondod, mert nekünk ez volt az egyik alapkoncepció a bemutatóteremnél, hogy így az emberek egy teljes koncepcióban, egy ilyen összhangban lévő koncepcióban láthassanak egy-egy stílust, és egyébként nagyon érdekes, hogy az emberek beleszeretnek ténylegesen egy-egy darabba, de egyébként hogy mondjam, minden stílusban van egy-két olyan dolog, amibe bele tudnak szeretni. Tehát, hogy részben megoldottuk azt, hogy kicsit így oktatva a piacot van egy elképzelésük, hogy na mi a loft és mi a glamour. Ugyanakkor meg gond nélkül bele tudsz szeretni egy pár a glamourban lévő fotelbe, a loftban lévő kanapéba, választanak mellé egy tömörfa asztalt, tehát én azt gondolom, hogy nem váltottuk ki a lakberendezőket azáltal, hogy stílusokra rendeztük, de hogy szeretik ezt nálunk a betérők, hogy így tényleg összeáll az, amit úgy, és tényleg kontextusba tudja elképzelni az adott bútort.

- Kovács Viola: Nagyon sokat számít, és nagyon sokat számít az is, hogy ezeket a bútorokat, amiket kinéz magának, akár online, akkor el tudjon menni, meg tudja nézni, hogy ez tényleg olyan anyagból van-e, elég masszív-e számára, elég magas, elég kényelmes. A szövet, ami rajta van, az jó lesz-e a kiskutya, kiscica gyerek mellé. Úgyhogy nagyon-nagyon hasznos, hogyha elmegy és megnézi.

- Vitvera Gábor: És mit gondoltok az online-ról? Már hogy online bútorvásárlás? Ugye nagyon sok cég, köztük mi is kínáljuk az elállási jogot, ami egy törvényi kötelezettség, mi annyival fejeltük ezt meg, hogy ez nálunk ingyenes, tehát, hogy vissza is lehet küldeni ténylegesen 15 napon belül, és még ennek a költségét is vállaljuk. Tehát, hogy mi ugye online-ból jövünk, és abból indultunk ki, hogy én például személy szerint inkább megrendelem, megnézem, és visszaküldöm ahelyett, hogy elmennék a boltba, és nyilván azért általában nem küldöm vissza a dolgokat, meg nálunk sem küldik vissza túl nagy százalékban. Ilyen szempontból az nálunk nagyon jól bevált, hogy levesszük a kockázatot, akár a tervezőről, akár a vevőről, és meg tudja nézni az otthonában, és ki tudja próbálni a bútort. Nyilván ehhez kell az is, hogy magabiztosak legyünk a minőségben. Mertek-e online vásárolni, és ha igen, akkor mi az, amit meg mertek rendelni online, és mi az, amit azt mondjátok, hogy na jó, abban mindenképp nem tudom, rá kell ülni, meg kell tapogatni?

- Bozsó Panni: Nagyon jól mondod, mert vannak kevésbé rizikósabb darabok. Ami nehezebb online, az a kanapé nyilván és az ágy. Fontos, hogy puha legyen, kényelmes legyen, vagy ha a keményet szereti, akkor kemény legyen. Szóval ott nagyon fontosak ezek a dolgok, de ha csak egy dohányzóasztalról van szó, azt nagyon könnyen el lehet dönteni online is. Van ez a típusú vásárló, mint te is, és mind a kettőnek van jogosultsága, azt kell megnézni az online-nál nagyon, hogy van-e ügyfélszolgálat, elérhető-e, felveszik-e a telefont, hogyan kezelik a kéréseket, panaszokat, óhajokat, sóhajokat, ténylegesen, amit mondtál, vissza lehet-e küldeni, nem kell külföldre küldeni, nem kell külföldi számokat hívogatni. Ha erről magabiztosan meg tudunk bizonyosodni, akkor nyugodtan rendelhetünk online. 

- Kovács Viola: Illetve még, ha olyan üzletet találunk, mint mondjuk ti is, ahol van egy bemutatóterem, de éppen az a bútordarab nincs kiállítva, amit mi előzőleg online megnéztünk, akkor bátran tegyük meg azt, hogy megnézzük annak a termékcsaládnak egy másik termékét. Ha mi egy komódot néztünk ki online, de nincs a bemutatóteremben a komód, viszont ott van egy éjjeliszekrény ugyanebből a termékcsaládból, ugyanettől a gyártótól, akkor ha itt az éjjeliszekrényen megbizonyosodunk arról, hogy jó a szín, jó az anyag, elég masszív, tetszetős, szépek benne a kialakítások, akkor nagy valószínűséggel a komód is ugyanilyen minőségi termék lesz, szóval bátran meg lehet rendelni online.

- Vitvera Gábor: Hát ezt nagyon tapasztaljuk mi is, hogy ahogy online mennek az ilyen kis bútorok, tehát amit te is mondtál, hogy a dohányzóasztalok, elvisznek egy komódot akár, és azokat én mindig úgy gondolom, hogy aminek a funkciója, az úgy 99 százalékos, hogy működni fog, tehát hogy egy étkezőasztalnak van egy magassága, aláfér az étkezőszék, körbeülitek és tudtok rajta enni, ott véget ér az, hogy ennek mit kell tudnia funkcionálisan. Egy kanapét, egy étkezőszéket nálunk is sokkal gyakrabban kipróbálnak, vagy hát mondhatnám igen, a nem is tudom, tíz matracunk van bent, ami mindegyik egy kicsit más, és attól függ, hogy hason alszol, háton alszol, hogy kényelmes, ugye bejönnek kipróbálni az emberek, illetve amit szintén tapasztalunk, hogy például egy kanapénál az, hogy a szövetet meg tudják-e fogni, meg lehet-e simogatni, ki lehet-e próbálni, oda lehet-e próbálni a kanapéhoz. Ez is nagyon-nagyon fontos, és hiába nem azzal a szövettel van kiállítva a kanapé, vagy ahogy te is mondtad, nem a komód van ott a bútorcsaládból, hanem az éjjeliszekrény, ennek ellenére, ha már valamit abból meg tudnak nézni egy hasonlót, tehát hogy már a minőség, az anyaghasználat érződik, akkor sokkal könnyebb dolgunk van nekünk is és nagyon jól támogatja a bemutatóterem az online értékesítésünket. Mennyivel előre kell bútorokat rendelni szerintetek? Mikor jön be az, hogy mi már, vagy az, amiről most beszélünk, hogy moodboard, költségvetés, konszignáció, ez mondjuk az előző epizódban, ahol zártunk, hogy itt már bent van a konyhabútorunk, ehhez képest mennyivel vagyunk visszább az időben?

Mikor rendeljük meg a bútorokat?

- Bozsó Panni: Ha nem raktáron lévő bútorokról beszélünk, akkor azért 4-6-8-7 simán lehet egy bútornak a rendelése. Amennyiben a padló már ugye lent van, a mi esetünkben arról beszélgetünk, hogy lent van, így meg lehet rendelni. Ugye az előző epizódban említettük a takarítást, az is fontos, hogy ne egy nagyon mocskos környezetbe vigyük a szép új bútort, amennyiben tiszta és van padló, nyugodtan ki lehet rendelni. Hogyha egy kicsi csúszás van, előfordulhat, akkor pedig érdeklődni kell bátran az üzletben, hogy tartják-e a raktárban, nagyon sok esetben szokták tartani, hiszen fontos a megrendelés, fontos a vásárló, nálatok is ez a helyzet, és biztos vagyok benne, hogy lehet olyan üzleteket találni még, ahol segítenek ebben.

- Vitvera Gábor: Hát persze, szerintem aki építkezett már az tudja, hogy ez egy kiszámíthatatlan dolog, sokszor hiába tervezünk meg mindent, benne lehet egy-két hét csúszás, és az elég kellemetlen, hogyha egy burkolás előtt odaviszik a lakásba a bútorokat. Úgyhogy igen, ebből őszinte leszek, szoktunk problémát csinálni, hanem tároljuk az ügyfeleknek, ameddig úgymond szükségük van rá, és azt mondjuk, hogy oké, szóljatok, amikor szállíthatjuk. Nyilván, hogyha ez általában éveket jelentene, akkor nem ingyen raktár vagyunk mi sem, de hogy egyébként alapvetően pár héttől egy két hónapig szokott terjedni, amennyi csúszás van. Tehát, hogy általában nem rendelik meg januárban azt, amire csak novemberben lesz szükség.

- Vitvera Gábor: Ha már itt most belecsapunk ténylegesen a lakberendezés témakörébe, de arra gondoltam, hogy egy kicsit vizsgáljuk meg ezt a témát így helyiségenként, tehát menjünk bele abba, hogy egy-egy helyiségében a lakásban milyen lakberendezési szempontok merülnek föl, mitől lesz jó egy nappalinak az elrendezése, berendezése, mitől lesz jó egy fürdőszobáé, egy hálószobáé, mit hova tegyünk, rátoljuk-e a kanapét a falra és társai, nem tudom, hogy így értitek-e, hogy mi lenne az elképzelésünk. Lényeg a lényeg, hogy belecsapunk, és akkor meglátjuk, hogy hova lyukadunk ki. Az első talán egy kicsit általánosabb kérdésem, hogy mi a titka a harmóniának? Tehát az, hogy valamire így ránézek, és azt mondom, hogy hú, ez a lakás nagyon egyben van, ennek mi a titka?

Mi a titka a harmóniának? 

- Bozsó Panni: Az a titka, hogy egy adott irány megy végig az egész házon, az egész lakáson, és nincsenek nagy stílustörések az egyes helyiségekben, tehát gondolok arra, hogy ha az egyik helyiség nagyon keleti stílusú, a másik skandináv, a harmadik pedig minimál, akkor nagyon furcsa érzés végigmenni azon a házon. Ha egy stílust választunk, vagy kettőnek a keveredése megy végig az egész területen, akkor nagyon harmonikus végeredményt fogunk kapni.

- Vitvera Gábor: Tehát az, hogy hány színt használunk például, vagy hogy mennyire van túlbútorozva, alulbútorozva egy ingatlan, erre mik így a szabályok, hogy így mondjuk a hasznos alapterület hány százalékát kell úgymond megtöltenünk valamivel?

-Bozsó Panni: Ha pici a hely, akkor nagyon okosan lehet funkciókat összevonni, és akkor lehet hellyel spórolni. A lakberendező nagyon jól tud ebben segíteni, hogy hogyan lehet összevonni egy-egy funkciót, így lehet spórolni. Egy nagy családi házban, azért lehetőség van a variálásra jobban, ahogy te is mondtad a kanapét ott ha hatalmas a nappali, már nem muszáj rátolni a falra, viszont egy picike nappaliban nincs lehetőség a szoba közepére tenni, úgyhogy itt az alaptulajdonságok nagyon befolyásolják, és a színeket tekintve érdemes egy natúrabb színt választani, és mondjuk egy olyat, ami színesebb, mondjuk egy zöldet, kéket, sárgát, egy-egy ilyen színt bevinni. Ezeket, hogyha túlzásba visszük, akkor az elég nagy kötöttség, nagyon kevés stílus van, ahol ez alapvetően így van, mondjuk az ilyen keleti stílusok, vagy marokkói vagy ilyen.

- Vitvera Gábor: Ez a bohémebb vonal?

- Bozsó Panni: A bohém vonal az pont olyan, hogy ott nagyon jól mutat. Viszont az egy olyan stílus, ami erőteljes, és ha megunja az ember egy-két év után, akkor nagyon sokat kell változtatni, hogy azt így eltüntesse.

- Vitvera Gábor: Tehát, hogy a sárga díszpárnát mondjuk kékre cserélni az viszonylag egyszerű.

- Bozsó Panni: Hát, nem is csak a díszpárna, de ha vesz egy sárga kanapét, egy kanári sárga kanapét, mert még bohém, és akkor két év múlva rájön, hogy nem annyira bohém, akkor az mondjuk egy drága tétel.

- Vitvera Gábor: Akkor ezt megfogalmazhatjuk tippként, hogy érdemes azért a nagyon élénk, nagyon harsány színeket a kevésbé időtálló dolgokon elhelyezni, tehát, hogy például egy párna, például akár egy függöny, vagy valami, amit könnyen és olcsón tudunk cserélni ahelyett, hogy mondjuk a nappali fő elemeit tegyük így hangsúlyossá?

- Bozsó Panni: Igen, a többség számára ez egy jó tipp, én azt mondom, hogy akkor lehet vadulni ezekkel a dolgokkal, hogyha valaki egész életében India szerelmese volt és ő tudja, hogy ezeket az indiai színeket imádja nézni, és holtig imádja nézni, akkor nyugodtan, mert egyébként ő nem érezné jól magát egy fehér lakásban

- Kovács Viola: Illetve, ha még adhatok egy tippet, ugye azt kérdezted Gábor, hogy hogyan lesz az, hogy a ház az nem lesz zsúfolt, nem lesz benne túl sok bútor és a színek és a bútorok harmóniája. Abban az esetben, ha valakinek nincs lehetősége rá, hogy lakberendezők segítségét kérje, akkor én azt szoktam tanácsolni, hogy bátran fogja meg, nézze ki azokat a bútorokat, amiket ő szeretne, nézze meg a méreteit, és egy délután menjen el a lakásba, és egy sima, egyszerű festők által használt szalaggal ragasztgassa ki a nappaliba a hálószobába ezeknek a bútoroknak a képeit, és nézze meg, hogy hogyan tud ezek mellett elférni, hogyan tud közlekedni ezek között.

- Vitvera Gábor: Itt arról van szó, hogy a körvonalukat rajzoljam fel a padlóra, és akkor látom, hogy meddig tart az ágy, hol jön a komód, összeütközök-e, elférek-e?

- Kovács Viola: Így van, elférsz-e, illetve a másik nagyon fontos, hogy ne érezd, hogy zsúfolt a házad, hogy ne bukj föl a bútorokban, szóval járd be a házat és nézd meg, hogy merre mész, mik azok a vonalak, amiket te folyamatosan bejársz vagy akár a családod vagy akár a gyerekek, hogyan éred el mondjuk, hogy kisbaba van a lehető leggyorsabban a hálószobádban, hogyha nem alszik veled a gyerekszobát. Egyértelmű, hogy mondjuk az előszoba közepére ne tegyél be egy puffot, amin folyamatosan átesik a kétéves kissrácod, meg te is akár, úgyhogy ezekkel a hasznos, tényleges dolgokkal, amikor odamész és dolgozol vele és foglalkozol vele, hogy milyen lesz a térben, ezzel nagy segítséget tudsz magadnak nyújtani, még akkor is, ha nincs melletted szakember.

- Vitvera Gábor: Ezek mindenképp jó tippek. Én most abban a szerencsés helyzetben vagyok, vagy vagy vagyunk, hogy ez a projekthez úgy indult, hogy a legelejétől kezdve minden szakértőt bevontunk, tehát hogy itt nekünk már van egy tökéletesen megtervezett elrendezésünk, illetve a Józsi által elvált faltervektől kezdve már annak tükrében szereltük fel a konnektorokat is, hogy hol lesz majd a tévészekrény és milyen széles lesz. Tehát hogy ez a lakberendezői tervezés, ez már megtörtént korábban, egy kicsit azt boncolgatjuk valójában, hogy amikor ezt terveztétek, akkor milyen szempontok merülnek fel egy-egy helyiségben. Úgyhogy szerintem induljunk is el szépen sorban, megérkezve a bejárati ajtóhoz, belépek az előszobámba, aminek ugye van egy pár funkciója, illetve ehhez kapcsolódóan van egy pár olyan elrendezési, illetve bútorozási dolog, amit érdemes szem előtt tartani. Mik ezek pontosan?

Előszoba bútorozásnál mik a legfőbb szempontok?

- Kovács Viola: Az első és legfontosabb, hogy amikor megérkezel a házadba, az otthonodba, belépsz az előszobába, akkor tényleg legyen helyed megérkezni. Legyen helyed arra, hogy lepakold a kabátot, te és ugye a család. Mondjuk, hogyha van anya, apa, két-három gyermek, az egyből öt kabát, főleg télen az öt télikabát. Szóval legyen elég tered arra, hogy lerakd a kabátokat, lerakd a cipőket, legyen elég tered, hogyha mondjuk kutyusod van, akkor megérkezz vele, lemosd a tappancsát. A kutyásoknál ez nagyon gyakran feljön, hogy az előszobát úgy kell összerakni, hogy ott még a kutyus tisztítása valamilyen szinten az is beleférjen, szóval minden olyan dolognak ott kell lenni, ami ahhoz segít, hogy valóban úgy érkezz meg az otthonodba, hogy ennél a térnél tovább nem viszed magaddal az utcának a kosz, por és mindenféle dolgot, hanem tényleg megérkezel, és ez egy tágas legyen, elférjetek, és mindent el tudjatok benne pakolni.

- Vitvera Gábor: Tudsz erre mondani valamit, hogy egy méretben, nem tudom, kétszer két méter háromszor három, mekkorának kéne lenni, hány négyzetméternek egy jó előszobának, ami használható, nem dörgölődzöl a kabátnak, amíg a kutyát mosdatod?

- Kovács Viola: Hát ez attól függ, hogy kinek milyen ház épül, vagy ugye mik a keretek, hogy mit tud megépíteni, de biztos, hogy ha elmész az előszobába a bútor mellett, akkor legyen egy 90 centid, ahol kényelmesen tudsz sétálni. Szóval ha azt vesszük, hogy 90 centi ahol sétálsz, és mellé raksz egy 60-as beépített előszoba bútort, az ugye egy másfél méter minimum.

- Vitvera Gábor: Milyen bútorokra van szükségünk egy előszobába?

-Bozsó Panni: Cipőtároló, fogas a kabátoknak, hogyha olyan típusú a család, hogy csak azt rakja az előszobába, amit éppen használ, akkor elég csak a nyitott fogas, és akkor nem kell zárt szekrény, de ha van hely és igény, akkor egy nagy zárt, beépített szekrény lehet ott, ahol az összes kabát ott van, az összes cipő ott van, és még egy-két olyan extra doboz, amit csak évente egyszer veszünk elő a szekrény tetejéből.

- Vitvera Gábor: És mit csináljunk ezzel a sok cuccal, amit viszünk így hétköznap a zsebünkbe, tehát én is, amikor kilépek, nálam van a pénztárcám, a telefonom, órámat fölvettem, zsebemben van a kulcscsomóm, és még sorolhatom tovább. Ezekre én nagyon sok megoldást láttam, de szerintetek mi a legpraktikusabb?

- Bozsó Panni: Ezekre nagyon jó kis designos lerakóasztalok vannak, konzolasztal, lerakóasztal, telefonasztal, ilyen nevekkel lehet megtalálni a neten és az áruházakban, ezekből be lehet rakni, vagy beletervezni a beépített szekrénybe már egy ilyen kis területet, ahova le lehet dobálni ezeket a cuccokat. Ez egy nyitott tér, praktikusan, illetve ha valaki nagyon szereti a rendet, és ne legyen elől semmi, akkor annak lehet fiók, de az a tapasztalat, hogy a legtöbb ember csak így ledobja a cuccait, és a fiókot már nem akarja kinyitni.

- Vitvera Gábor: Cipőt húzni állva vagy ülve szoktak az emberek, tehát kell-e valami arra, hogy leüljünk, amíg fölvesszük?

- Bozsó Panni: Is-is, akik állva annak fontos, hogy legyen kéznél, cipőkanál, egy hosszú cipőkanál, akik szeretnek leülni, annak egy jó kis puff, vagy szintén bele lehet tervezni egy ülő részt a beépített szekrénybe.

Nappali bebútorozásánál mik a legfőbb szempontok?

- Vitvera Gábor: Hát haladjunk tovább itt az előszobában, és kukkantsunk be a fő életterünkbe, a nappaliba. Itt gondolom, hogy nagyon sok mindenre oda kell figyelni, hogy ez tényleg élhető legyen, hogy csak amik nekem mindig eszembe jutnak, hogy a tévébe ne világítson bele az ablak fénye, tehát hogy lehessen esetleg napközben tévézni, vagy az este, hogy vannak a lámpák, kontra a tévé, hogy belevilágít-e, tükröződik-e folyamatosan, az is egy fontos szempont, hogy tényleg merre jövünk, merre jövünk, ki lehessen közlekedni, legyen tér, mikre figyelünk egy nappalinál elsősorban?

- Bozsó Panni: A nappalinál azon kívül, amit elmondtál, ez is természetesen nagyon fontos, hogyha engedi a tér az ablakok elosztása, akkor szebb véleményem szerint, hogyha a kanapét látjuk meg először, amikor belépünk, hiszen abból szép darabot igyekszik mindenki választani és a kanapé mögötti területet szokták sokszor díszíteni tapétával, polcokkal, képekkel, dekorációkkal, tehát hogyha az ablakok, fények is engedik, az egy jó elrendezés lehet. A tévé és a tévé körüli szekrények is sokszor fejtörést okoznak. Két szempont lehet, hogyha sok a tárgy, amit el kell helyezni, akkor oda is lehet egy ilyen zárt szekrényrendszert kialakítani, ami kevésbé mély. Hogyha vannak ilyen díszek, egyéb dolgok, amik utazásokból jöttek, dísztárgyak, fotók szintén, akkor a tévé körül is el lehet ilyen nyitottabb polcokon, nyitottabb tárolókon helyezni. Viszont az is fontos, hogy ha sok a zárt szekrény a nappaliban, akkor egy szűkösebb érzés kialakulhat.

- Vitvera Gábor: Mekkora kanapét érdemes választani, hogy hány főre alakítunk ki egy nappalit, hogyha négyen lakunk, akkor négy embernek kell tudni leülni, vagy fölül szoktuk ezt lőni, alul lőjük, hogy érdemes?

- Bozsó Panni: Ha egy olyan család, akinek évente egyszer jön vendég karácsonykor, akkor felesleges felé lőni túlságosan, hiszen 365 napból csak háromszor vannak többen, de hogyha egy olyan család, aki állandóan partikat rendez, főz a barátaival, társasjátékoznak, együtt moziznak mindenki a gyerekek barátaival, a barát szülőkkel, a mindenkivel, akkor viszont ténylegesen érdemes egy pár ülőhellyel fölé lőni.

- Vitvera Gábor: Az elrendezést tekintve vannak olyan szabályok, amiket nem érdemes megszegni szerintetek?

- Bozsó Panni: Ha van teraszajtó, akkor nagyon fontos, hogy nyíljon ki, ezt nagyon sokan néha elrontják, hogy beleraknak oda a térbe egy fotelt, egy puffot, egy valamit, és állandóan kerülgetni kell valamit, hogy kijussunk a teraszra, és ez hosszú távon nagyon bosszantóvá tud válni.

- Vitvera Gábor: Valójában ez ugyanaz, amit te is mondtál, hogy egyszerűen a közlekedési útvonalakat tudjuk megtartani, és ne egy labirintusban kelljen kerülgetni a bútorainkat, hanem amerre logikusan mennénk. Mindannyian láttuk már a parkban ezt, amikor meg van rajzolva, hogy merre megy a járda, de azért a saroknál viszont mindenki átvágott a füvön, tehát hogy ezt a rossz felhasználói élmény egy kicsit. Gondolom, hogy ez is hatványozottan érvényesül egy házban, csak talán nem annyira szembetűnő, hogy én minden nap arra megyek, és beleütközik ebbe a konzolasztalba az előszobában.

- Bozsó Panni: Igen, illetve az előszobában még az is fontos, ha nincsen külön ilyen háztartási helyiség, hogy legyen hely porszívónak, felmosónak, szárítónak, vasalónak, egyebeknek, nyilván ha van mosókonyha, akkor ezt mind oda be lehet helyezni, de ha kicsi a ház, akkor itt valahol az előszoba környékén érdemes erre is gondolni.

Hálószoba bebútorozásánál mik a legfőbb szempontok?

- Vitvera Gábor: Na menjünk el akkor szerintem aludni. Arra gondoltam, hogy kóvályojunk be a hálószoba irányába, és nézzünk szét itt is. Tehát mekkora ágyra van szükségünk?

- Bozsó Panni: Egy méter 40 centi széles, már kényelmes nagyon, de annál kisebb is lehet esetleg. Egy méter 60 centitől pedig kettő és annál több ember is el fog férni.

- Vitvera Gábor: Minden plusz ember egy 40-50 centit tesz hozzá az ágy szélességhez.

- Bozsó Panni: Igen, igen. Most mondhatnám, hogy a testsúlytól függ, de ebbe már tényleg nem megyünk bele. És szintén itt a nagyon fontos kiválasztandó dolog a matrac, és ezt is nagyon fontos személyesen kiválasztani, úgyhogy az ágyat is személyesen és a matracot is személyesen.

- Vitvera Gábor: Ezt mi is tapasztaljuk, hogy az ágy az azóta megy nálunk igazán, amióta be tudnak jönni, és nagyon sokféle matracot ki lehet próbálni, tehát hogy online gyakorlatilag ágykeretet még adtunk el, de hogy matracot nem, az teljesen így volt.

- Bozsó Panni: És itt még gondolni érdemes arra is, hogy eltérőek a fénytűrési szokásai, illetve a fénytűrés maga eltérő az embereknél, gondolok arra, hogy reggel, amikor elkezd sütni a nap, van, aki már attól nem tud aludni, ha egy icipici fény bejön, vannak, akik ezt bírják. Ha nincsen redőny, akkor olyan függönyt kell választani, ami teljesen black out, ez azt jelenti, hogy minden fényt kiszűr, hogyha valamennyi azért bejöhet, akkor azt dime out-nak hívjuk, és ha egyáltalán nem zavaró a fény, akkor egy fényáteresztő függönyt is fel lehet tenni, csak hogy öltöztesse az ablakot.

- Vitvera Gábor: Meddig kell érnie a függönynek, ha már itt ebbe belementünk?

- Bozsó Panni: Igen, ez is fontos, hogy szélességben az ablak szélétől azért egy 15-20, akár 30 centimétert is érdemes szélesebbet venni, hiszen ott is átszűrődik a fény.

- Vitvera Gábor: Hosszra?

- Bozsó Panni: Hosszra pedig akkor lehet a teret tágítani, hogyha a padlótól egy ilyen egy centiméterre megállunk.

- Vitvera Gábor: Ez az ablakpárkányig érő függöny, ez ma már nem divat.

- Bozsó Panni: Szerintem nem. Ablakpárkenyérő függöny, esetleg szép akkor, ha úgy van megvarrva, amit úgy hívunk, hogy római roló. Ez egy ilyen hajtogatott varrás típus. Úgy lehet felhúzni, hogy ilyen kis lapokban egymásra lapolódik és úgy tekeredik föl.

- Vitvera Gábor: Mi a helyzet az éjjeliszekrényekkel? Olyan kevésbé jelentős bútoroknak tűnnek, de aki szerintem kapirgált már ott éjszaka, nem tudom, egy zsebkendőért vagy bármiért vagy egy pohár vízért, az tudja, hogy azért nem mindegy, hogy milyen egy éjjeliszekrény, mik itt a tippek?

- Kovács Viola: Valóban nem mindegy, hogy milyen éjjeliszekrény van. Amit mi látunk, hogy a legtöbbször elrontanak, az az, hogy vagy túl magas vagy túl alacsony éjjeliszekrényt választanak, úgyhogy mindenképpen célszerű először az ágyat és a matracot kiválasztani, és ehhez ugye a kabáthoz a gombot, az ágyhoz pedig az éjjeliszekrényt megválasztani, aminél az a lényeg, hogyha elképzeljük magunkat, hogy lefekszünk az ágyba, akkor tényleg karnyújtásnyira legyen egy pohár víz, vagy ha ott töltjük a telefonunkat, akkor azt is tudjuk használni, a könyv, szemüveg, kinek mire van szüksége. Illetve a másik dolog, amit még tapasztalunk, hogy ugye nagyon szép tud lenni, hogyha az ágy mindkét oldalán van éjjeliszekrény, de vannak olyan esetek, amikor a hálószoba az elég pici ahhoz, hogy mind a két oldalon legyen éjjeliszekrény, vagy elég pici ahhoz, hogy ne legyen elég tárolóhely, és akkor ilyenkor lehet az, hogy bátran vegyünk egy kisebb komódot, ami az egyik éjjeliszekrényt, mondjuk, úgymond, kiváltja, és hogyha meg szeretnénk tartani a harmóniát, akkor az éjjeliszekrényre is és a komód tetejére is vegyünk egy-egy egyforma állólámpát, éjjeli lámpát, amit szépen helyezünk el középre, és akkor máris megvan az egyensúly.

- Vitvera Gábor: Tehát, hogy nem kell ragaszkodni a kettő éjjeliszekrényhez, hanem máshogy is lehet szimmetrikus ez az összeállítás?

- Kovács Viola: Igen, igen, lehet.

Fürdőszoba bebútorozásánál mik a főbb szempontok?

- Vitvera Gábor: Általában azért a hálószobából nyílik egy fürdőszoba, vagy legalábbis jellemző, hogy a felnőtt háló az valahogy így a fürdőszoba közelében van, evezzünk át arrafelé. Ugye ezt már, mint az ilyen szaniterek, illetve az ilyen beépített dolgok kapcsán már boncolgattuk az előző részben, de hogy most itt az a kérdés, hogy ténylegesen lakberendezőként van-e még itt dolgotok a fürdőszobában, vagy ezt tényleg mindenki magának rendezi be?

- Bozsó Panni: Kérhetnek segítséget, esetenként szoktak is segítséget kérni, fel lehet dobni nagyon jól egy kosárral, egy szép szennyes tartóval, egy olyan kosárkával, amibe a kéztörlőt lehet bedobni, hogyha ilyen kicsi kéztörlőket használnak, egy növénykével, szappantartóval, nagyon sok aprósággal, fürdőszoba szőnyeggel fel lehet dobni.

- Vitvera Gábor: Funkcióban van olyan, amire itt feltétlenül szükségünk van? Nyilván a szennyestartót említetted, bármi más, ami szerintetek ilyen must have egy fürdőszobában?

- Kovács Viola: Ami még ki szokott maradni a listából, azok az akasztók, ahova a törölközőket, köntösöket fel lehet akasztani, illetve ez tényleg használat függő, de nagyon sokszor a hölgyeknél, ahova elpakolja a hajsütőt, vagy a hajszárítót, az is egy kérdés, hogy berakja-e a fiókba, és folyamatosan kiveszi, van olyan hölgy, aki minden reggel beszárítja a haját, lehet, hogy neki sokkal egyszerűbb és praktikusabb, hogyha az folyamatosan kéznél van. Úgyhogy a különböző sminkcuccok, hogyha valaki nem sminkasztalnál sminkel, úgyhogy nagyon sok ilyen apró dolog van, és ez tényleg azt határozza meg, hogy ki mit vásárol a fürdőszobába, hogy milyen életstílusban él.

- Vitvera Gábor: Én azt tapasztaltam, hogy általában minden nőnél mindig minden elől van, tehát hogyha egyszer egyféle rúzst raktok fel, akkor abból is azért egy tízféle biztos, hogy ott van kirakva a nyílt polcra, hogy bármikor elérhető legyen.

- Bozsó Panni: Van benne igazság.

- Vitvera Gábor: Szóval nem tudom, hogy mennyire vannak ténylegesen ezek a zárt… Tehát inkább zárt, vagy inkább nyitott tárolóhelyeket, meg szekrényeket csináljunk szerintetek a fürdőben?

- Kovács Viola: Ez tényleg egy olyan kérdés, hogy mindenki magának dönti el. Mondjuk, ha a mi példánkat nézzük a Pannival, akkor én vagyok az, aki inkább mindent elpakol és ne lássak semmit, szóval az én fürdőszobámban mindenképpen zárt szekrények vannak, a Panni pedig az, aki sokkal inkább praktikus, szereti a dolgokat látni, hirtelen, gyorsan elővenni, neki még egy fiók kihúzása is egy plusz feladat, amit el kell végezni. Nála, hogyha bemennétek a fürdőszobába, akkor sokkal inkább nyitott polcokat és nyitott tereket látnátok.

- Vitvera Gábor: Felmerül bennem a tisztíthatóság, és ugye boncolgattuk, hogy milyen bútorokat érdemes berakni, illetve miből készüljenek ezek. Itt a takarítás, tisztíthatóság kapcsán én azt gondolnám, hogy a zárt szekrény az talán praktikusabb ilyen szempontból, hogy oda bepakolsz mindent, és akkor könnyebb áttörölni a dolgokat.

- Kovács Viola: Igen, ez igaz, de ha mondjuk egy hölgy szempontjából nézed, akkor nem biztos, hogy neki többet ér az, hogy reggel a tíz rúzsa közül kutatgatni kelljen, mert nincs a kezénél. Lehet, hogy inkább bevállalja azt, hogy kicsit többet takarít, de minden ott legyen a szeme előtt.

- Vitvera Gábor: Hova rejtsük el az ilyen tisztítószereinket, meg azokat, amiket mondjuk nem tudunk egy háztartási egységben tárolni?

- Bozsó Panni: Sokszor van lehetőség mondjuk a WC fölött, WC tartály fölött elhelyezni egy ilyen szekrénykét, hiszen ha beépített tartályos WC van, akkor sok esetben egy ilyen kis patka kiugró van a tartály felett, és pont olyan mélységben lehet készíteni egy szekrényt vagy vásárolni is sokszor, ahová el lehet rakni a takarítószert, plusz WC papírt, mindenféle ilyen kozmetikai dolgot. Mosógép fölött is szokott ilyen terület lenni, ahova lehet még felső szekrényt pakolni.

Konyha bebútorozásánál mik a legfőbb szempontok?

- Vitvera Gábor: Hogyha átevezünk tovább a konyha irányába, akkor ez szintén egy olyan szoba, amiről már beszélgettünk az előző adásban, és ugye tudjuk, hogy nagyrészt beépített bútoraink vannak. Gondolom, egy pár bárszéken kívül, ezt talán át is ugorhatjuk, hiszen ide nem nagyon szoktak lakberendezők válogatni mindenfélét.

- Kovács Viola: Itt szintén arra utalnék vissza, hogy kinek mi az igénye, és ki milyen lakberendezőt választ. Mondjuk, ha az az igény, hogy ez a családi otthon is akár egy olyan legyen, hogy tényleg csak be kelljen költözni, mert bármilyen furcsán is hangzik, van olyan, aki tényleg azt szeretné, hogy én csak költözzek be és vigyem a bőröndjeimet, annak is meg lehet azt tenni, hogy a lakberendező választja ki az étkészletet, a poharakat, gyümölcskosarat, akár, vázákat, hogyha a konyha egyben van az étkezővel, akkor különböző fali díszeket, képeket a falra, úgyhogy nagyon-nagyon sok feladat lehet még, de ez attól függ, hogy mi az igénye a tulajdonosnak.

- Vitvera Gábor: És jellemzően hol ér véget a folyamat? A dekoráció még benne szokott lenni, vagy sokszor csak a bútorokat választjátok, és utána valaki megtölti ezt a saját személyes tárgyaival?

- Bozsó Panni: Megtörténhet így is, úgy is, még visszacsatolva az előzőre, ez konkrétan nemrég történt meg, hogy egy fotózásra a kész házat feldekoráltuk, nem kérték alapvetően, hogy dekoráljuk ki, de vittünk oda termékeket, és nagyon jól sikerült a dekoráció, és a 80 százalékát megvásárolta a tulajdonos.

- Vitvera Gábor: Legközelebb vihetitek tőlünk is akkor.

- Bozsó Panni: Jó, jó, jó, jó, mindenképp.

Dolgozószoba bebútorozásánál mik a legfőbb szempontok?

- Dolgozószoba? Ugye ez most nagyon divatos, mindenki otthonról dolgozik, hát jó, divatos vagy nem szóval, hogy ez a világ 2022-ben, hogy sokan otthonra kényszerültek, vagy úgy döntöttek, hogy otthonról folytatják a munkájukat. Mitől lesz jó egy dolgozószoba, mitől leszünk produktívak?

- Kovács Viola: Hát a két legfontosabb az ugye az asztal és a szék. Nyolc órát, jobb esetben kevesebbet, rosszabba többet ott tölt az ember, úgyhogy ami nagyon-nagyon fontos, hogy nagyon jó minőségű, kényelmes székben üljön, ami az ő testalkatának megfelelő, tartja a gerincét, jó érzés benne hosszú ideig ücsörögni, úgyhogy mindenképpen menjen el bemutatóterembe, nézze meg, és úgy válassza ki a dolgozószéket, hogy ebbe beleült valójában, hogy ez neki jó lesz. És ugye a másik az asztal, és itt is ugye igény kérdése, van, aki szereti azt, hogyha néha-néha feláll és állva dolgozik, akkor ő egyértelműen egy olyan asztalt válasszon, aminek a lapját emelni lehet. Akinek ez nem lényeg, vagy nem fontos, az egyszerűen olyat válasszon, ahol elfér. Nézzük meg, hogy mennyi kütyüt használ, használ-e papírokat még a kütyük mellé. Kellenek-e bármilyen termékek, amiket ő kipakol az asztalra. Sok ceruza van, kevés ceruza van, vagy egyszerűen felnyit egy laptopot és amellett dolgozik? Ezek mind-mind olyan dolgok, amiket meg kell nézni, hogy milyen az ő életstílusa, mi kell az ő munkájához és így kell eldönteni, hogy neki mekkora asztalra van szüksége.

- Vitvera Gábor: Sok helyen láttam azt, hogy megpróbálnak egy konzolasztalból íróasztalt csinálni, de hogy szerintem az egyszerűen túl kicsi. Nem tudom, mit gondoltok, hogy mi egy olyan asztal méret, ahol már tényleg lehet dolgozni, elfértek a kütyüjeid, ki tudtál nyitni egy laptopot?

- Bozsó Panni: Hát mondjuk, ha egy lakberendezést nézünk, ha csak ezt az egyet, akkor én például nem tudok kisebb asztalnál dolgozni, ami mondjuk 50 centi mély és 1,20 vagy 1,40 széles, mert kipakolom a színmintáimat, kipakolom a rajzaimat, kipakolom, én szeretem kézzel én is megfogni, az ügyfélnek is megmutatni így. De ha valaki tényleg egy meeting előtt ül egy olyan irodai környezetben, hogy a nyolc órájából négy az meeting, akkor hátradőlve egy laptop előtt egy konzolasztalnál esetlegesen az nem olyan rossz.

- Vitvera Gábor: Én is azt tapasztaltam, hogy egy ilyen 50-70 centi mélység az, ami kell, hogy úgy már fel tudd tenni az alkarodat az asztalra, még hogyha laptopozol is, tehát hogy nem azt érzed, hogy vágja a perem az alkarodat, illetve szélességben is ez a 120 centi, szerintem az ilyen ahhoz, hogy tényleg egy irodai környezetet tudjunk imitálni, ahol szerintem arra szükség van mindenképp. És mi a helyzet a világítással? Azt gondolnám, hogy itt egy nagyon fontos szempont az, hogy lássunk is, hogy ugye sokan a dolgozószobát azt akár egy hálószobai sarokból, a pipere tükörből, vagy nem tudom miből alakítják ki, vagy a sminkasztalból, jobb esetben azért bekerült egy íróasztal is pluszba. Milyen világításra van itt szükség.

- Bozsó Panni: Egy olyan jó kis lámpára, ami irányított fényt ad, hogyha a munkaidő túlmutat a nappali órákon, illetve télen azért négykor már sötétedik, úgyhogy ilyenkor egy jó kis lámpa nagyon-nagyon hasznos. Napközben pedig érdemes úgy tenni az íróasztalt, hogy ha jegyzetelni kell, akkor jobbkezeseknek ugye balról jöjjön a fény, balkezeseknek jobbról jöjjön a fény, ne árnyékoljunk le, bár mondjuk manapság kevesen írnak kézzel, de hogy a képernyőbe ne világítson bele a nap, amit te is mondtál, ezek a szempontok fontosak.

Gyerekszoba bebútorozásánál mik a legfőbb szempontok?

- Vitvera Gábor: Jó, beszélgessünk egy kicsit a gyerekszobáról. Ez is egy többfunkciós helyiség, a játéknak, az alvásnak, a mindennek ez a helye. Mire kell itt figyelni, milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

- Kovács Viola: Az első és legfontosabb az, hogy mire van szüksége a gyermeknek? Hány éves? Újszülöttről beszélünk, most fog megérkezni, már nagyobb 2-3 éves, vagy ugye már egy tini, és az életkorának megfelelően rendezzük be ezt a szobát, ami az ő szobája lesz, és mindamellett, hogy a gyermekre gondolunk, főleg, hogyha újszülött vagy kicsi gyerekszobáról beszélünk, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy ott nemcsak a neki szánt bútoroknak kell meglennie, hanem a szülőknek szánt bútoroknak is. Ilyen mondjuk egy újszülöttnél anyukának egy szoptatós fotel, vagy egy olyan ágy, amin akár ott is alhat a babával, hogyha szükséges, úgyhogy ezeket mindenképpen meg kell nézni. Talán picit el kell vonatkoztatni ezektől a social médián és Pinteresten, csili-vili, baba és gyerekszobáktól, merthogy azt tudni kell, hogy ezek a szobák és ezek a fotók, ezek nagyon gyakran nagyon szépen néznek ki, de nagyon gyakran úgy készülnek ezek, hogy ugye nem látjuk, hogy mi van a háttérben. Ezek a fotó kedvéért összeállított, nagyon szépen berendezett szobácskák, és nem feltétlen mindig azt adják vissza, amiben a való életben szüksége van egy édesanyának vagy egy édesanya apa-gyerek párosnak egy szobában. Bátran el lehet rugaszkodni ettől, hogy mondjuk csak bébibútorokat veszünk, mert az nagyon szépen nézett ki a Pinteresten, lehet az, hogy olyan kiságyat veszünk a babának, amit utána a rácsos ágyból át lehet alakítani és még 2-3 éves koráig tudja használni ezt az ágyat. Vagy lehet azt, hogy főleg, hogyha azt figyeltük meg, akinek már több gyermeke van, több gyermekes anyuka, az már azt mondja, hogy én egy komód tetején is bepelenkázom a babát, és akkor vesz egy komódot, vesz hozzá egy ilyen kis pelenkázó matracot vagy szivacsot, és amikor kinövi a baba a pelenkázós kort, akkor onnantól kezdve van egy teljesen használható komódja, amit akár másra is használhat, vagy a ruháit a gyereknek akár még hosszú évekig ott tudja tárolni. Szóval érdemes megnézni azt, leülni egy picit és elgondolkodni azon, hogy mi is kell valójában nekem, mi kell a gyermeknek, és úgy kialakítani ezt a szobát.

- Vitvera Gábor: Úgy gondolom, hogy ezek a szobák az ő stílusában is gyakran kell, hogy változzanak? Ha csak a saját gyerekekre gondolok, tehát hogy nyilván volt egy cuki babaszobájuk, de hogy aztán jön az autós korszak, a repülős korszak, a pókemberes korszak, és akkor már nem lesz menő az, hogy mi a babánknak szánt falmatricával kimatricáztuk a szobáját, hanem ugye kellenek ezek a megújulások. Szerintem azt is érdemes figyelembe venni, hogy talán egy gyerekszoba bútora gyakrabban cserélődik, mint mondjuk egy nappali bútor jó esetben. Ha már itt nagyjából végig értünk fő helyiségeken, ugye még itt tárolókról lenne érdemes beszélni, merthogy ebből is azért most már egy modern házba többet is be szoktak építeni, tehát akár a korábban említett gardrób, vagy a háztartási helyiség, az szintén felmerülhet. Ezeket szoktuk bútorozni?

Tároló helyiségek bútorozásának főbb szempontjai?

- Bozsó Panni: Igen, igen, akinek igénye van rá, hogy komolyabban végiggondolja, és itt is kényelemre törekszik. A mosókonyhában is nagyon fontos, hogy amikor kiszedi a gépből a ruhákat, hova rakja, van-e hely vasalni, megfordulni, van-e elég hely arra, hogy ha kivasalt egy inget, oda tudja akasztani, ott is minden mozdulatnak, ha megvan jól a helye és az ideje, akkor nagyon sok időt, energiát lehet spórolni. Ezek is fontos mindennapi dolgok, és ajánlom, hogy alaposan gondoljuk át. Érdemes itt is segítséget kérni, és a gardrób is egy ilyen helyzet, amit picit már az előző epizódban is beszéltünk róla, hogy ott sem mindegy, hogy hány fiók, hány akasztós hely, hány táskának van hely, hány cipőnek van hely.

- Vitvera Gábor:Nekem ami kijött ebből az epizódból, hogy valójában ilyet mondani, hogy így kell berendezni egy nappalit, ilyet nem lehet, vagy így kell berendezni egy házat. Tehát, hogy talán egy-egy pár szabályt sikerült, vagy egy pár tippet sikerült itt összeszednünk, hogy mikre figyeljünk, mit hogy rendezzünk el, de hogy alapvetően tényleg minden élethelyzet más, és minden családnak, vagy minden párnak az élete teljesen más és mások lehetnek a szempontok, ha van kutyád, ha sok gyereked van, ha kevés gyereked van…stb. Nagyon sokféle élethelyzetet el tudok képzelni ezek alapján, amiket mondtatok, és egyáltalán nem biztos, hogy ugyanakkora konyhában kell gondolkodnia egy egyedülállónak, mint egy nagycsaládosnak.

- Vitvera Gábor: Nagyon szépen köszönöm, hogy itt voltatok, ebben az epizódban tényleg végig értünk a teljes építkezési folyamatunkon, és hát eljutottunk oda, ahova valójában a Házi feladatot, amikor kitaláltuk, el szerettünk volna jutni, vagyis hogy az elejétől a végéig felépítünk egy házat, és próbáljuk azokat a gondolkodásbeli, illetve azokat a tényleg ilyen tipp szintű dolgokat átadni a hallgatóknak, amivel ezeket a nagyon nagy buktatókat el lehet kerülni. És hát ebben ugye rengeteg szakértő volt, aki becsatlakozott és besegített nekünk, hogy egy ilyen történeten keresztül bemutassuk ezt a házépítést, mint házi feladatot, vagy mint projektet. Úgyhogy ismét köszönöm, hogy itt voltatok, és hát kedves hallgatók, ha tetszettek az epizódok, akkor ne felejtsétek el, hogy még lesz egy záró részünk, ez pedig a kertről, illetve a kinti dolgokról fog szólni. A következő epizódban csatlakozik hozzánk McMenemy Márk, aki a Kert TV műsorvezetője, podcaster és vele fogunk belemenni itt a kertnek a részleteibe, illetve hogy hogyan érdemes egy élhető, praktikus és nagyon dekoratív kertet létrehozni. Most pedig búcsúzok itt a társműsorvezetőimtől, Pannitól és Violától, illetve a hallgatóktól is. Ha tetszett a műsor, akkor iratkozzatok fel a kedvenc podcast-csatornátokon, értékeljetek minket, illetve iránya dodo.hu/hazi-feladat aloldal, ahol tovább bővítettük a checklistánkat a legújabb tippekkel, és nemsokára egyben a 11 epizódnak az összes tippje letölthető lesz, úgyhogy irány a dodo.hu/hazi-feladat oldal, és nagyon szépen köszönjük, hogy itt voltatok és hallgattatok minket. Sziasztok!

- Kovács Viola: Sziasztok!

- Bozsó Panni: Köszönjük a meghívást, sziasztok!

Keresés