Ep9: Hogyan zajlanak az utolsó simítások, hogyan tartsd kordában a köl - DODO | Designban Otthon

Ep9: Hogyan zajlanak az utolsó simítások, hogyan tartsd kordában a költségeket?

Elérkeztünk az utolsó simításokhoz, végre felkerül a festés, a tapéta, elkészül a világítás. És hogy mindehhez miért olyan fontos a lakberendező? A kilencedik részből kiderül!

A DODO házépítős podcastjának, a Házi feladatnak kilencedik adásában a műsor házigazdája, Vitvera Gábor - a DODO alapítója - Bozsó Pannival és Kovács Violával, a Simplace lakberendező párosával azt járja körbe, hogy milyen fontos teendők várnak ránk a befejező munkálatok (finishing touches) szakaszában, és hogy miképpen válik az általunk felépített családi házból igazi otthon.

A kilencedik epizódban olyan kérdésekre keressük választ, mint hogy pontosan mit értünk finishing touches alatt, mire figyelj a világítás kialakításánál, hogyan érdemes kiválasztani a tapétát, hol találkozik a külcsín és a funkció, ki tervezi meg a beépített bútorokat . Tarts velünk!

Hallgass bele!


Töltsd le a műsorban elhangzó tippeket!



Szeretnéd egyben látni a legfontosabb lépéseket, amelyeket érdemes követned a házépítés- és felújítás során? Töltsd le checklistünket, amit csak neked készítettünk el az epizódban elhangzottak alapján!

Hallgasd meg az összes epizódot!



Inkább olvasnál?



 - Vitvera Gábor: Sziasztok! Üdvözlünk mindenkit a Házi feladat podcastban, ahol az ingatlankeresés, házépítés és felújítás egyes munkafázisaiba kalauzolunk el. Látogassatok el a dodo.hu/hazi-feladata oldalra a csekklistáért, ahol az összes eddigi adás tippjeit megtaláljátok egyben. Állnak a falak, a tető, megvannak a nyílászárók, minden gépészeti és okosotthon is működőképes, telepítve van. Jöhetnek tehát az esztétikai megoldások, a végső simítások és a dizájn kialakítása. Ebben az epizódban vendégem lesz Bozsó Panni és Kovács Viola, a Simplace dinamikus lakberendező párosa. Ha nem csak tervezésre van szükséged, hanem szeretnéd a teljes felújítási projektet jó kezekben tudni, akkor rájuk biztosan számíthatsz. Sziasztok! Köszöntelek titeket a műsorban!

- Bozsó Panni: Sziasztok!

- Kovács Viola: Sziasztok!

- Vitvera Gábor: Köszönöm, hogy megint itt vagytok velünk! Ugye nagyon izgalmas részhez érkeztünk itt a podcastban, már ahogy Józsi említette a korábbi epizódokban a párhuzamos munkavégzésnél vagyunk, ugye amióta bent vannak a nyílászárók és tudunk bent nyugodtan dolgozni, azóta nagyon sok szakember dolgozik párhuzamosan különböző munkafázisokon, ahogy így említettem már, készen van a gépészetünk, de ugye ezzel párhuzamosan azért van egy csomó olyan esztétikai dolog is, ami elkészül, tehát nemcsak a ház motorja az, amit most helyére rakunk, hanem azt is, hogy hogy fog kinézni, mi lesz ez a karosszéria, csak hogy itt egy ilyen autós példát behozzak a két hölgy vendégemmel, hogy rezonáljatok vele egy kicsit. Csapjunk is bele, nagyon sok témánk van ebben az adásban, amiken szeretnénk végigmenni. Kezdjük ott, hogy így hogy is jön be a lakberendezés ezekbe a befejező műveletekbe, mi ilyenkor a szerepe egy tervezőnek, lakberendezőnek, hogyan segítitek a lezárását ennek a projektnek?

A befejező műveletekben mi a lakberendező szerepe?

- Kovács Viola: Ebben az esetben ugye már mondhatjuk, hogy a célegyenesben vagyunk, és ilyenkor a lakberendező segítsége mindenképpen nagyon hasznos és el is kell, ugye már az előző epizódokban is említettük, hogy az a jó, hogyha már az első lépéseknél megkérünk egy lakberendezőt, hogy segítsen végig ezen a folyamaton, de amikor odáig jutunk, hogy már csak a végcél van, és meg kell csinálni, akkor is bátran ajánljuk, hogy lakberendező segítségét kérjétek. 

 - Vitvera Gábor: Vannak itt még ilyen döntések, amiket az ügyfélnek most kell meghoznia, vagy ez már abszolút egy megtervezett, az utolsó részletig kitalált koncepció, és itt most már a megvalósításon van csak a hangsúly?

- Kovács Viola: Még ebben az esetben is vannak olyan dolgok, amiket el lehet, sőt el is kell dönteni. Ugye az utolsó simításoknál jön be az, amikor a házból egy igazi otthon kerekedik, színek, tapéták, világítás, és az egésznek a lényege az, hogy hogyan lesz ebből az egész gyönyörűen felépült házból, épületből egy valóban élhető, szerethető otthon.

Milyen részei vannak a munkafázisnak?

- Vitvera Gábor: Milyen részei vannak itt ennek a munkafázisnak? Így tényleg esztétikai, lakberendezői szempontból? Tehát ugye tudjuk, hogy a gépészeten dolgozik egy jó pár szakember, vizes, gázos és a többi, de hogy arról, amikről most fogunk beszélni, valójában milyen területeket érintünk itt?

- Bozsó Panni: Szanitereket, csaptelepeket, meg kell már mondani a gépésznek, hogy hogyan végezze a munkáját, hogy az általunk megálmodott, vágyott szaniterek, csaptelepek be tudjanak kerülni problémamentesen, illetve a világítást is nagyon meg kell gondolni, hogy az életvitelünkhöz, a szokásainkhoz, az ízlésünkhöz megfelelően ki tudjuk választani, ugyanígy a színek, a díszítőelemek, tapéták kiválasztása, beépített bútoroknak a megálmodása és megrendelése, ezek mind feladatok ilyenkor.

- Vitvera Gábor: Szóval ezeken a témákon fogunk akkor végigszaladni ebben az epizódban, és szerintem csapjunk is bele itt talán az egyik leglátványosabb résszel, ami az ilyen különböző fa-, illetve plafonburkolatok, álmennyezetek, designburkolatok, tapétáknak a témaköre. Ahogy én látom, nagyon trendik ezek most, és nagyon sok helyen használják, feldobni egy-egy szobát, illetve megadni egy-egy olyan hátteret mondjuk a tévéfalnak vagy bárminek, ami eddig nem volt szokványos. Mik a leggyakrabban használt megoldások, mondjuk, hogyha a falakról beszélünk?

Falburkolatok, tapéták, álmennyezet

- Bozsó Panni: A tapéta az nagyon újra virágkorát éli, nagyon sokan választanak egy-egy falra egy szép design tapétát. Itt is azért nagyon jó a lakberendező segítsége, mert vagy abból indulunk ki, hogy beleszeretünk egy tapétába, és mindenáron az, mert az a szerelem, és ahhoz válogatjuk akkor a különböző egyéb elemeket. Vagy pedig már finishing touches elején a lakberendezővel leülünk és egy egész koncepciót átgyúrunk, mert akkor így egyben látjuk, hiszen a lakberendező jobban tud segíteni, hogy egy koncepciót lássunk és ne egy ilyen impulzus vásárlásokkal, felesleges pénzkidobásokkal tűzdelve végül egy csalódás jöhetne létre. Ebben segít a lakberendező, hogy ne legyen csalódás, és hogy ezek az elemek jól illeszkedjenek egymáshoz.

- Vitvera Gábor: Mit szoktak általában előbb választani? Tehát, hogy kitalálják mondjuk a tapétát az ügyfeleitek, és akkor ahhoz válogattok már színében, hangulatában illeszkedő bútorokat, vagy általában ez tényleg egy ilyen egyszerre történik minden, és különböző alternatívákat mutatva juttok el egy végleges koncepcióhoz?

- Bozsó Panni: Lehet mind a két útvonalat választani, mi szoktunk az ügyfeleinknek mutatni teljes koncepciót az alapján, amit megbeszélünk, azokat lehet egy picit variálni, hogy ténylegesen jó eredmény legyen, de sokszor előfordul, hogy valakinek egy dolog nagyon megtetszik és azt mondja, hogy bármi áron, de ahhoz ragaszkodik és ahhoz menjünk minden mással.

- Kovács Viola: És hogyha itt vagyunk a tapéták témakörénél, akkor van egy olyan tipp, amit mindenképpen szeretnék veletek megosztani, ez pedig nem más, mint hogyha tapétát vásároltok, akkor amennyiben tehetitek, mindenképpen menjetek el egy bemutatóterembe, és nézzétek meg ezt a tapétát, hogy ez milyen valójában, bátran simogassátok végig, nézzétek meg, hogy hogyan látjátok ezt fényben. Vannak olyan szaküzletek is, ahol vehettek egy kis darabot, hazavihetitek, és nézegethetitek pár napig, gombostűvel felszúrhatjátok a falra, és ezt megnézitek, ez nagyon fontos, mert ugye ezek a tapéták manapság már egyre drágábbak, nagyon jó minőségűek és nagyon szépek. Tényleg olyat válasszatok, ami nagyon-nagyon nagy szerelem számotokra, és aztán, amikor megvan a választás, akkor ugye a szakemberekre is gondoljunk, és mondjuk el nekik, hogy milyen tapétával kell majd dolgozniuk, hogy tudják, hogy egyáltalán ehhez milyen anyagokat kell beszerezniük, hogyan fogják őket felrakni a falra, hogy aztán szépen is mutasson ez a gyönyörű tapéta.

- Vitvera Gábor: Nem tudom mennyire jól figyeltem meg, hogy most már azért annyira nem az a trend, hogy kitapétázzuk az egész szobát az utolsó szegletig, hanem ugye sokkal inkább ezeket az élénkebb színeket, vagy ezeket a harsányabb tapétákat egy-egy falfelületen használjuk. Ezt te hogy látod Panni?

- Bozsó Panni: Igen, abszolút jó a megfigyelésed, kanapé mögé, ágytámla mögé nagyon sokszor választanak tapétát, divatban vannak ezek a jó kis dzsungel minták, növényminták, színes dolgok, érdekes mintázatok, érdekes textúrák. Ezért is nagyon jó, hogy mondta Viola, hogy érdemes megnézni élőben, hiszen egy fotón, egy ilyen beállított fotón az interneten, képernyőn teljesen máshogy tud mutatni, mint amikor élőben látjuk, meg tudjuk fogni, valamelyik egy kicsit 3D-s és van egy kis textúrája, teljesen máshogy hat élőben.

- Vitvera Gábor: Mi is nemrég kezdtünk el egyébként ilyen fotótapétákat forgalmazni, ezeket ki is raktuk a bemutatóterembe egy-egy falra. Nagyon különleges hatást lehet elérni azzal is, hogyha nem egy ismétlődő minta van, hanem hogyha tényleg egy nagy kép kerül gyakorlatilag, ami beterít egy egész falfelületet, úgyhogy ezeket mi is nagyon megszerettük. Mi a helyzet a további ilyen falburkolat megoldásokkal? Én ugye találkoztam ilyen 3D falpanel, mindenféle nyomtatott vagy öntött formákkal, ugye a különböző lamellákkal, meg az ilyen fából készült vagy MDF-ből készült burkolatokkal.

- Bozsó Panni: Ezzel is nagyon jól lehet egy hálószobát, nappalit, gyerekszobát feldobni. Gyerekszobában sokszor azért választják, hogy falvédő is, hogy inkább azt fogdossa a gyermek ne a falat, ne legyen hideg, amikor odagurul a kiságyról a fal felé, szóval nagyon sokféle okból választják az emberek, és tényleg nagyon nagy a választék. Érdemes, azért, hogy jó minőséget kapjunk, ne legyen például mérethibás, ha például egy hatszög alakú panel és egymáshoz akarjuk őket illeszteni, a falon ne legyenek közte hézagok, rések, olyan helyről beszerezni, ahol van már azzal a termékkel tapasztalat, el tudják mondani, hogy melyik gyártmány a jó, melyik gyártmány a kevésbé jó.

- Vitvera Gábor: Mit javasolnál egyébként olyan helyre, ahol így könnyen koszolódik a fal? Vannak most már mosható festékek, vannak különböző anyagú tapéták, meg az egyéb megoldások. Mit javasolnál mondjuk egy előszobába, egy gyerekszobába olyan helyekre, ahol ténylegesen valószínűleg többet koszolódik a fal?

 - Bozsó Panni: Mosható festékek tényleg jók tudnak lenni, tudni kell azért, hogy végtelenségig azt sem lehet dörzsölni, egy bizonyos fokig teljesen jól tisztíthatóak, tapétából is van olyan, ami mosható és azzal is jól lehet dolgozni.

- Kovács Viola: És van még egy tipp a tapétavásárláshoz, az pedig az, hogy mindenképpen, amikor már megvan, hogy hány négyzetmétert fogtok letapétázni, akkor nézzétek meg, hogy erre a négyzetméterre mennyi tapéta kell, a tapéta szaküzletekben bátran kérdezzetek és fognak nektek segíteni, nagyon sok tapétának a hátuljára rá is van nyomva, hogy mi az úgynevezett leesési hulladék, hogyha bármilyen szín vagy minta van, amit össze kell ragasztani, össze kell csúsztatni, akkor ezek megvannak, úgyhogy ezt mindenképpen nézzétek, és vegyétek figyelembe, hogy nem ugyanannyi tapétát kell vásárolnotok, ahány négyzetmétert le fogtok tapétázni.

- Vitvera Gábor: Ez mit jelent egy 10-20-30 százalékkal többet?

- Kovács Viola: Minimum 10 százalékkal. 

- Vitvera Gábor: Mi a helyzet az álmennyezetekkel? Itt ugye azért komolyabb szerelési munkálatok lehetnek, tehát itt, hogyha jól sejtem, még kőműves vagy festő, ki az, aki fog dolgozni és ezen segíteni nekünk?

- Kovács Viola: Igen, hát az álmennyezet is egy érdekes téma már így az utolsó simításoknál, úgyhogy mint az előző epizódokban is már hallhattátok, hogy mindenképpen együtt kell dolgozni a szakemberekkel, és hogyha megálmodtátok, hogy szeretnétek mondjuk a nappaliban egy szép álmennyezetet, mondjuk rejtett világítással, akkor azt már érdemes a generálkivitelezővel korábbiakban megbeszélni, ugye itt a munkafolyamatok egymásra épülnek, gipszkartonos, villanyszerelő, de hogyha mégis úgy döntötök, hogy itt az utolsó pillanatban szeretnétek ezt az álmennyezetet, akkor is van rá megoldás. Az biztos, hogy egy kicsit időben és energiában, talán még pénzben is ez egy pluszt jelent, de meg lehet oldani.

- Vitvera Gábor: Miért rakunk fel álmennyezetet?

- Kovács Viola: Az egyik a gépészeti okok, amikor az álmennyezet fölött mennek csövek vagy légtechnika. Amikor ez történik, akkor már jóval korábban járunk időben, és már a gépész erről tud, hogy ezt majd egy szép álmennyezettel fogja idézőjelesen elrejteni, a másik pedig az esztétika, amikor ugye valaki beleszeret abba, hogy mondjuk a nappalijában a plafonból lóg egy álmennyezet, és nagyon szép LED csíkok vagy LED világítások vannak benne, esetleg mindenféle ilyen kis LED-expot lámpák, amivel lehet ugye a fényekkel játszani, úgyhogy ez a két ok van, amiért általában fölrakják az új építésűekben.

- Vitvera Gábor: Magát a teret ez nyújtja, növeli, magasabbnak érezzük tőle, alacsonyabbnak, van valami olyan esztétikai vagy ilyen tértorzító hatása, mint mondjuk egy tükörnek, hogy nagyobbnak érzékeljük tőle a teret?

- Bozsó Panni: Mindenképp egy picit elvesz a belmagasságból, szóval egy picit alacsonyabb lesz a tér. Hogyha alapvetően 2,6 méter volt mondjuk a belmagasság, akkor picit már zavaróan lejjebb jövünk, ezért utólagosan erre oda kell figyelni, hogy mi az a kezdeti magasság, amiből elveszünk, hogy ne legyen nyomasztó.

- Vitvera Gábor: Van olyan, ami alatt nem javasolnál álmennyezetet, tehát hogyha nálunk nincsen, nem tudom, legalább 260, akkor ne is gondolkozzunk?

- Bozsó Panni: Én már 260-nál sem személy szerint, mert már a 260 az a belmagasság, amiben még jól érzi magát az ember, ha annál alacsonyabb, akkor kezd egy kicsit szűkülni az élettér. Akkor is szoktak picit játszani ezzel, amikor a fűtendő légköbmétert akarják csökkenteni, akkor egy picit lejjebb hozzák a belmagasságot és kevesebb légköbmétert kell fűteni, ez is lehet egy indok, illetve vannak ilyen többszintes álmennyezetek, azok inkább esztétikai okból, amiben mindenféle alakzatot ki lehet alakítani és akkor az egy ilyen izgalmas, vizuálisan nagyon izgalmas tud lenni.

- Vitvera Gábor: Ezek praktikusak, ugyanis láttam többfélét, nagyrészt ugye azért ilyen hotelekben, éttermekben láttam különböző ilyen lamellás, ilyen kicsit ilyen technikaibb álmennyezeteket, amik valamilyen szerelt szerkezetnek tűnnek, de hogy otthonokban, ha jól sejtem, nagyrészt ezek gipszkartonból készülnek és egy második plafont kapunk gyakorlatilag?

- Bozsó Panni: Igen, ez az esetek nagy többségében gipszkartonból készül. Vannak fémprofilok, amik közé kerülnek a gipszkarton lapok, és akkor ebből lehet megépíteni.

- Vitvera Gábor: És akkor itt, ha jól sejtem, nagyrészt a képzelet szab már csak határt, hogy mit hozunk ki belőle, akár esztétikailag, akár tényleg azért, hogy valamit a paramétereken változtassunk, vagy elrejtsünk egy gépészetet?

- Bozsó Panni: Igen, és így is a szakembert úgy kell választani, hogy milyen bonyolultságú az a mintázat, az a vizuális hatás. Vannak olyan szakemberek, akik nem ügyesek ezekben a gömbölyű vonalakban vagy mintázatokban, olyan vizuális álmennyezeteket talán nem is vállalnak. Van, aki csak a sima vízszintes, egyenes álmennyezetet vállalja, úgyhogy itt is szakembere válogatja, hogy ki lesz az embere a megrendelőnek.

- Vitvera Gábor: Térjünk át szerintem a másik nagy témánkra. Ugye itt, ha már megvan az álmennyezetünk, akkor, ugye hát ebbe azért szoktak világítást is rakni, és hát a világítás, mint témakör is, ha jól sejtem, most kerül kialakításra, hiszen a villanyszerelőnk az ugye ott dolgozik a falakon belül, megcsinálja a kiállásokat a terv szerint, de hogy ugye azon túlmenően, hogy mondjuk hol vannak a fix csillárok, lámpák vagy a szpotlámpák esetleg az álmennyezetben, ezen túlmenően lehetőségünk lesz rengeteg ilyen helyi vagy lokális világítást is elhelyezni, akár egy asztali lámpát, akár egy állólámpát. Hogyan zajlik ennek a tervezése, a világítás tervezése, hogy kell ezt elképzelni?

Világítás tervezésének folyamata

- Bozsó Panni: Először ilyen nagyon alapvető kérdéseket teszünk fel a megrendelőnek, mint például, hogy melyik helyiségben ő mit szokott csinálni, mire használja, hogyan érzi jól magát, hiszen erre vannak ilyen általános tippek is, de minden ember egy picit máshogy él, egy kicsit máshogy viszonyul ezekhez a fényekhez. Úgyhogy először azt szoktuk megkérdezni, hogy mit tudom én a nappaliban ő szeret-e félhomályban lenni sokszor, vagy inkább ott is szereti, hogyha erősebb a fény, hálószobában szintúgy vannak olyanok, akiknek a hálóban is fontos, bármennyire is furcsa, van, akinek a hálóban is fontos az erősebb fény. Ennek ki kell derülnie ilyenkor, ha lakberendezővel dolgozik, ki fog derülni, hogyha egyedül csinálja, akkor pedig önmagának kell feltenni ezeket a kérdéseket, és innen indulunk el oda, hogy akkor hogy is néz ki majd vizuálisan az esztétikája annak a lámpának, az egy következő lépés.

- Vitvera Gábor: Örök kérdés, vagy örök vita itt a különböző színhőmérsékletek, hogy mi a jó nekünk, mi a természetes fény, mi az, ami nem úgy hat. Mesélsz erről egy kicsit, hogy így hova mit érdemes rakni, hogyha így a színhőmérsékleteket nézzük?

- Bozsó Panni: A meleg fények inkább akkor jók, amikor relaxálni szeretne az ember. Szintén ez a hálószoba, nappali, a hideg fény az mondjuk íróasztalhoz, munkafelületekhez, konyhai lehet, ahol dolgozunk, ahol koncentrálni kell, jobban kell látni a részleteket, oda érdemesebb hidegebb fényt választani. Szintén van az a típusú ember, ahova mindenhova például azt a közepes természetes fényt kéri, és akkor azzal mindenhol jól érzi magát. Úgyhogy ez is picit szubjektív.

- Kovács Viola: És szintén egy tipp ehhez, hogy mindenképpen, ha tehetitek, akkor menjetek el szaküzletbe és nézzétek meg, és kérdezzétek meg, hogy éppen az a lámpa, amit ott láttok működésben, az most meleg fény, hideg fény, hogy érzitek magatokat alatta, mellette, hogyan láttok, kell-e erősebb, kell-e gyengébb, szóval bátran menjetek, és próbáljátok ki, mert ugye nem esik meg az emberrel minden nap, hogy nézegeti, ha bemegy egy helyre, hogy most éppen itt milyen a fény és milyen erősségű az izzó, ami benne van a lámpában. Úgyhogy bátran szánjatok rá időt, menjetek be egy szaküzletbe és nézegessétek ezt meg.

- Vitvera Gábor: Itt, hogyha jól sejtem, azért két külön paramétert kell figyelembe vegyünk, hogy van a lámpának egy ernyője vagy valami formája, ami már így meghatározza, hogy melyik irányba mennyi fény tud kijönni belőle, és akkor van a fényforrás, amiről beszélgetünk, hogy hideg fényű meleg fényű. Van erre valamilyen ökölszabály, hogy ezeket hogy érdemes használni, tehát hogy hova rakunk ilyen koncentráltabb, fókuszáltabb fényt, hova kell a szórt fény, ilyenekre gondolok elsősorban?

- Bozsó Panni: Például íróasztal mellé olyan kis lámpa kell, ami tényleg koncentrálja a fényt a munkához, szintén ugye a konyhapult fölé a felső szekrénybe, amit be szoktak marni általában, lehet az is koncentrálja a fényt, étkezőasztal fölé lehet olyan burát választani, ami csak lefelé adja a fényt, hiszen az asztalt világítjuk meg. Ezekben az esetekben lehet olyan búrát választani, és teljesen jól mondod egyébként, hogy vannak olyan helyek, ahol jobb a szórt fény, például fürdőszoba mennyezeti világításánál ott jobb a szórt fény, hogy teljesen egyenletes legyen, és ott a búrát bizony figyelni kell, hogy ne árnyékoljon le egyik irányból sem. Így érdemes választani, sokszor segítünk ebben is az ügyfeleknek, hogy van egy ilyen nagy szerelemlámpa, és pont olyan helyre képzelték el, ahol nagyon kényelmetlen lenne használni, akkor erre felhívjuk a figyelmet.

- Vitvera Gábor: És mennyi fény kell egy házba? Erre van egy ilyen szabály, hogy nem tudom, ennyi négyzetméterenként legyen egy fényforrás valahol, plafonon, állólámpa, akármi, tehát hogy bármi olyan, hogy hány lámpával, hány konnektorral terveztek például egy szobát?

- Bozsó Panni: Érdemes szerintem picit túltervezni mind a konnektorokat, mind a lámpákat, talán több kapcsolóval ellátni, hogyha a lakó mégiscsak úgy dönt később, hogy zavarja a sok fény vagy kevés neki, akkor még tudjon egy picit variálni rajta, sokból még kevesebbet lehet csinálni, kevésből többet néha nehéz, úgyhogy így ezt érdemes figyelembe venni, illetve vannak olyan lámpák is, aminek a fényereje is állítható fényerőszabályzós kapcsolóval vagy távirányítóval, ez is egy jó segítőtárs lehet. Sokszor szegény ügyfelek ilyen teljesen lesokkolódnak, hogy mennyi kérdés van, mennyi mindent kellene nekik magukról tudni, és teljesen lezsibbadnak, hogy úristen, mit tudom én, hát én ezt még sose figyeltem meg, honnan tudjam, hogy nekem így a jó, vagy úgy a jó. Szóval ilyenkor nagy segítséggel tudunk egy ilyen rugalmas megoldást adni.

- Vitvera Gábor: A hetedik epizódban beszélgettünk sokat az okosotthonokról még a Gergővel, ott akkor fölmerült, hogy milyen automatizmusokkal, meg milyen szenzorokkal lehet segíteni a világításnak a föl-le kapcsolását, de hogy nekünk ilyen átlag halandóknak azért általában még ilyen villanykapcsolóink és egyéb dolgok vannak, amik a rendelkezésünkre állnak. Hogyan kell ezekkel számolni, hogyan kell ezeket tervezni, illetve hogy van-e ezekben valódi különbség vagy itt elsősorban a dizájnt választjuk és vesszük meg, hogy nekünk mi tetszik?

- Bozsó Panni: Valójában nagyrészt a dizájnt vesszük meg. Ebből is rengeteg féle van, lehet viszonylag keveset költeni rá és lehet nagyon-nagyon sokat költeni rá. Nagyon sokféle színben, anyagban elérhető. Van olyan, aminek picit a mérete is eltér az átlagos szabványtól. Itt nagyon kell figyelni, mert ha ilyet választunk, az befolyásolja nagyon a villanyszerelő munkáját, itt is végtelen a lehetőségek tárháza. Funkcióban például, ha okosotthon van, akkor egyes okosotthon-rendszerekhez lehetséges, hogy kötött, hogy milyen kapcsolót lehet vásárolni. Egyébként hogyha egy átlagos felhasználás van, akkor nem annyira lehet mellélőni, de ha nagyon dizájnosat választunk, akkor érdemes a méreteket megnézni, meg hogy mennyi idő alatt lehet ezt a kapcsolót össze barkácsolni, mert bármilyen fura is, ezek a dizájnkapcsolók néha ilyen pici részekben érkeznek, és a villanyszerelő egy óráig csak rakosgatja össze és amire egyszerűen azt fogja mondani, hogy drágábban rakja föl, mert még legózni is kell előtte.

- Vitvera Gábor: Az ember azt hinné, hogyha valamit, akkor a villanykapcsolót lehet így az utolsó pillanatra hagyni, és csak akkor kiválasztani, de ezek szerint ez még a falon való méretét is befolyásolhatja, hogyha valami nagyon különlegeset álmodunk meg.

- Kovács Viola: Igen, ez mindenképpen így van. Illetve én azt javaslom nektek, szintén tipp, ha nem kéritek a lakberendező segítségét abban, hogy megcsináljátok a villanyterveteket, és megszámoljátok, hogy hova hány konnektort és kapcsolót szeretnétek, akkor mindenképpen kezdjetek el akár képzeletben is, vagy kezdjétek el képzeletben is bejárni az otthonotokat, és nézzétek meg, hogy ahogy mentek a lakáson, a házon keresztül, akkor hogyan, miképpen kényelmes nektek az mondjuk, ha a nappaliban fölkapcsoljátok az egyik sarokban a mennyezeti lámpát, akkor azt mondjuk a kanapéról le is tudjátok kapcsolni. Ne legyen az, hogy leültök tévézni, és akkor eszébe jut valakinek, hogy akkor ó, de le kell kapcsolni a lámpát, és akkor megy a harc, hogy akkor ki is sétál vissza az ajtóhoz, hogy lekapcsolja a lámpát.

- Vitvera Gábor: Azt hiszem, sokunknak ismerős, igen.

- Kovács Viola: Igen, és ugyanígy mondjuk a konnektoroknál, amikor a home office-t alakítjátok ki, ugye most nagyon-nagyon divat lett, hogy otthonról dolgozunk, akkor mindenképpen meg kell nézni, hogy hány eszközt, hány kütyüt kell nekünk onnan tölteni, bedugni, és akkor nem ér majd minket olyan meglepetés, hogy van három konnektorunk, és közben hat kütyüt akarunk tölteni egy időben, szóval mindenképpen szánjatok rá időt, menjetek végig, akár képzeletben, akár élőben a házatokon, és nézzétek meg, hogy mit, hogyan, kényelmes és mennyi eszközre van szükségetek.

- Vitvera Gábor: És így akkor el lehet kerülni ezeket a szép fehér hosszabbítókat, amik mindenhol ott kígyóznak a különböző szekrények és íróasztalok alatt, hogyha jól sejtem.

- Kovács Viola: Igen.

- Vitvera Gábor: Világítás kapcsán van-e még olyan tipp, amit elmondanál?

- Bozsó Panni: Hát esetleg az, hogy vannak olyan lámpabúrák, ahol üvegfelületek vannak, és ott nagyon könnyen leporosodik és nagyon látszik. A többi is leporosodik, csak kevésbé látszik talán, de ezek az átlátszó üvegbúrák ezeken ott kell törölgetni rendesen. Ezek is szempontok lehetnek.

- Vitvera Gábor: Szóval menjünk akkor be a fürdőszobába, ami ugye sokszor a lakásnak az egyik legdrágább része szokott lenni, hiszen drága burkolatokkal, drága szaniterekkel szoktuk ezt megtölteni. Hogyan válasszunk szanitereket?

Hogyan válasszunk szanitereket, csaptelepeket?

- Bozsó Panni: Rögtön a WC-nél rengeteg a választási lehetőség, van ugye beépített tartályos, amikor rejtve van a tartály. Itt több részből áll a vécé, külön a vécécsésze, külön a deszkát meg kell venni, külön a nyomólapot, ahol ugye lehúzzuk a WC-t és külön a tartályt, ami a fal mögött van, és ezeknek is passzolnia kell egymáshoz műszakilag. Például sokszor meglepetést okoz az embereknek, hogy nem minden tartályhoz lehet mindenféle nyomólapot megvásárolni, hanem van egy ilyen szerelem, hogy még a nyomólapban is lehet szerelem ám, mert nagyon sok dizájn van ott is, és megvesznek egyet és kiderül, hogy ahhoz a tartályhoz pont nem passzol. Úgyhogy itt is nagyon észnél kell lenni, itt is jól jön a segítség. A legnépszerűbb szerintem az új építésű házaknál, lakásoknál az a beépített tartályos, de költségben is ez a legmagasabb, akkor a második, amit szoktak használni, az a monoblokkos, ez azt jelenti, hogy a tartály rajta csücsül a WC csészén, és ez egy ilyen szett. Itt külső a tartály, látható, de ebből is vannak nagyon szép, nagyon jó dizájnok. A harmadik, amit szerintem már kevésbé használnak, de még azért előfordul az a külön szabadon álló WC a külön tartállyal, ami össze van kötve egy csővel. Ez a legegyszerűbb, és ezt lehet legjobban, mondjuk a tartályt külön cserélni, ha valami baj van a későbbiekben.

- Vitvera Gábor: Megint csak fölteszem a kérdést, hogy itt alapvetően dizájnt választunk, vagy ténylegesen magasabb árkategóriának van bármi funkcionális előnye? Nyilván valahol így mosolygok is rajta, mert hogy azt hiszem, sejtjük a választ, hogy az egymilliós WC-n ugyanazt fogjuk csinálni, mint a tízezres WC-n, de hogy kérdezem, hogy van-e ennek így a dizájnon túl, vagy hogy mibe szeretünk bele ugye, hogyha a kapcsolóba bele lehet, vagy a nyomólapba, akkor vajon bele lehet-e szeretni egy vécécsészébe?

- Bozsó Panni: A beépített tartály esetén fontos a minőség, hiszen a fal mögött van, és ha elromlik, akkor esetlegesen bontani kell. Tényleg érdemes egy picit többet belefektetni. Ami a falon kívül van, ott is vannak még további szempontok, van a mélyöblítéses vécés, és a lapos öblítéses. Ez ugye attól függ, hogy van-e ott a vécécsészében egy kis patka, vagy nincsen, ez is nagyon egyéni, hogy ki melyiket kedveli, amikor bepottyan valami fröccsen, vagy nem fröccsen. Szóval ezer évig lehetne csak a WC-ről beszélni. Valójában manapság az is a fontos takarítás szempontjából, hogy a perem nélküli, ami belülről nincsen perem, akkor könnyebb kitakarítani, és akkor ennek a tetején még jönnek a mindenféle dizájnelemek, hogy van a fekete WC, a mindenféle formájú, a tojás alakú, szögletes, szóval nagyon-nagyon el lehet ebben a témában is mélyülni.

- Vitvera Gábor: Hogyan szerzik be az emberek ma így a szanitereket? Elmennek egy fürdőszobaszalonba és akkor válogatnak?

- Bozsó Panni: Ez egy jó módszer, érdemes elmenni. Vannak, akik gyorsabban szeretnék ezen túltenni magukat, ők akár előfordulhat, hogy rendelnek a netről. Nagyon érdemes itt is együtt dolgozni vagy a vízszerelővel vagy a lakberendezővel, mert mindenféle műszaki paraméterekről tudni kell, hogy mi passzol oda, mi nem. Kétféle típus van. Én azért javaslom, hogy menjenek be, és nézzék meg a bemutatóteremben, szaniter üzletben ezt is.

- Vitvera Gábor: Hány darab szaniterrel kell számolni egy házban, és most arra is gondolok, hogyha egy négyfős család lakik ott egy ötfős család. Alapvetően hány fürdőszobánk kell, hogy legyen, zuhany legyen, kád legyen, hány WC legyen/hány fő, mik így erre a szabályok vagy tippek?

- Bozsó Panni: Egy ilyen méretű családi háznál valószínű, hogy kell mindenképp egy külön vécé, ami csak vécé, és akkor oda bárki tud menni, hogyha a fürdőszobák tele vannak, illetve a vendégek is oda fognak valószínűleg menni. Azért kettő fürdőszoba javasolt egy ilyen méretnél, meg egy ilyen családnagyságnál.

- Vitvera Gábor: Hova rakod a zuhanyzót és hova a kádat lentre, föntre?

- Bozsó Panni: Teljesen szubjektív. Attól függ, mondjuk a szülők akarnak-e többet fürdeni vagy a gyerekek, tehát ez nagyon egyéni dolog. Van, aki egyáltalán nem szereti a kádat, ők azt fogják mondani, hogy Isten őrizz a kádat. A zuhanyzót azért szoktak mindenki kérni, de a kádnál ott megoszlanak a vélemények.

- Vitvera Gábor: Ha már felmerült itt a zuhany, hogyha jól értem, ez a népszerűbb választás, tehát, hogy több helyen van tusoló vagy zuhany, mint ahány helyen kád?

- Bozsó Panni: Talán lehet mondani ezt, azért száz százalékig az életemet nem tenném rá, de azt tapasztalom az utóbbi időben, hogy az inkább biztos pontként kezelik az emberek, és ha van hely, akkor jó legyen egy kád is. A zuhanynál, mondjuk, helyigény szempontjából 90-szer 90 centi az, ami már egy kényelmesebb méret, annál kisebb is létezik, de az olyan, meg kell nézni, hogy az ember hogy emeli a könyökét, kategória, úgyhogy vannak olyan fürdők, ahova az fér be. Ez picit szűkös, 90-szer 90, az már kényelmesebb. De ezek a besétálós zuhanyzók, aminek mondjuk egy üvegfala van és az egyik oldalon nyitott, ott egészen hosszú üvegfalakról is beszélhetünk egy méter 20 centi, egy méter 30 centi, és amögött kényelmesen le lehet úgy zuhanyozni, hogy nem vizezzük össze az egész fürdőszobát.

- Kovács Viola: Az épített zuhanyoknál van egy félelem, mégpedig az, hogy amikor ez megépül, akkor nem lesz jó a lejtés, és nem fog lemenni a víz, vagy megáll a sarokba a víz, hogy ezt hogy lehet egyáltalán kiküszöbölni. És folyamatában végig, amikor épül a ház, akkor érdemes ott lenni és egyértelműen a szakembereket is egy picit így kontrollálni, meg nézegetni, de amikor már ez az egész készen van, és még mindig van egy félelmünk, hogy ez nem lesz jó, akkor egészen bátran, amikor már esetleg fönt van a csap, a zuhany, akkor bátran meg kell nyitni, folyatni kell a vizet, és nem 2 percig kell folyatni, hanem hosszabb percekig, vagy ha még nincsenek fönn a csapok, nincs fenn a zuhany, akkor egyszerűen egy-két-három vödör vizet bátran be lehet oda zúdítani, és akkor megnézni, hogy lefolyik-e rendesen a lefolyó, megáll-e a sarokban a víz, és akkor ezt a félelmet el lehet hessegetni, hogy ez teljesen jó lesz, jól fog működni, és akkor nem kell majd szétverni a zuhanyt.

- Vitvera Gábor: Oké, tehát mindig ellenőrizzük le, hogy megfelelő lejtése van-e a zuhanynak.

- Kovács Viola: Így van.

- Vitvera Gábor: És hogyha kádat választunk, milyen lehetőségeink vannak? Mert hogy amennyire tudom, itt a különböző formák, funkciók, minden…

- Bozsó Panni: Igen, igen, abszolút. A beépített kádakból van a legtöbb, ez azt jelenti, hogy teljesen, mint a neve is mondja, be van építve a fal mellé, vagy egy saját előlappal van eltakarva az eleje, vagy pedig be is van falazva, az eleje is fel van csempézve, vagy pedig a másik opció, ez a szabadon álló kád, ez pedig szabadon áll, lehet akár a fürdő közepére is tenni, ha hatalmas a fürdőszoba, ez ténylegesen körbejárható, általában ilyen ovális alakja van, a klasszikus fotókon lehet látni, aminek ilyen kis oroszlán lába van, úgyhogy ezek is most nagyon divatosak és szépek.

- Vitvera Gábor: Szóval, ha már a szanitereket végigbeszéltük, ugye ezekhez kapcsolódnak még a csaptelepek is, mind a zuhanynál, mind a mosdónál szokásos kérdés, van-e különbség? A márkát fizetjük meg, amikor egy drágább csaptelepet választunk, vagy hol jön ki árban az, vagy hol térül meg nekünk az árban, hogyha egy prémium terméket választunk?

- Bozsó Panni: Megtérül egy bizonyos fokig és egy bizonyos árkategória alatt sajnos nem tartós, van egy ilyen középkategória, ami már jól használható hosszú távon, és van a felső ilyen design luxus kategória, ahol már tényleg az is benne van, hogy a nevét fizetik meg, de ez az erős középkategória azért jó, mert vannak ilyen kerámiabetétek ezekben a cseptelepekben, amik nem kopnak el a használat nyitás-zárás következtében, hanem jól lehet őket évek múlva is használni.

- Vitvera Gábor: Ez az olcsóbb csaptelepeknél mivel van kiváltva? Tehát, hogy ott, hogyha nem kerámia van, akkor az műanyag, mindenfélék vannak?

- Bozsó Panni: Igen, és akkor olyankor az történik, hogyha mondjuk van egy kád-csaptelep, amit lehet váltani zuhany funkcióra, nem kattan át, még csöpög, mikor átkattintott, de csöpög, mind a kettő folyik egyszerre, elkopik, elhasználódik, az akár egy éven belül is megtörténhet, úgyhogy ilyen szempontból azért érdemes nem a legolcsóbbat venni.

- Vitvera Gábor: Mekkora költség szerintetek egy ilyen fürdőszobának a felszerelése? Tehát, hogyha azt mondjuk, hogy ugye kellenek szaniterek, kellenek csaptelepek, itt a költségvetés hány százaléka mehet el egy fürdőszobára?

- Bozsó Panni: Bármennyi is elmehet, de azért valószínűleg közel lesz a hét számjegyűhöz, vagy akár a többszöröse is elmehet, tényleg nagyon-nagyon nagy a szórás.

- Vitvera Gábor: Mire azért így megvettünk mindent, akkor itt ezzel ezek milliós tételek lehetnek.

- Bozsó Panni: Igen, igen, igen.

- Kovács Viola: Hát, ha csak azt nézed, hogy csaptelepet vehetsz 13 ezer forintért, és vehetsz százharmincezer forintért is, akkor itt tényleg látod, hogy itt több X a különbség.

- Vitvera Gábor: Igen, hogyha mindenhova teszek egyet ebből a típusból, akkor hamar összejön.

- Kovács Viola: Így van. Így van.

- Vitvera Gábor: Van-e még valami tippetek a csaptelepek témaköréhez?

- Kovács Viola: Hát csaptelepek, szaniterek témakörében nekem mindenképpen az a tippem, hogy amikor megrendelitek ezeket a termékeket, hogyha tehetitek, akkor menjetek el egy szaküzletbe, nézzétek meg, próbálgassátok ki, amikor megrendelitek és megérkeznek ezek a termékek, akkor bármennyire is furcsán hangzik, hogy ki kell bontani és ki kell emelni a dobozból egy vécécsészét, de tegyétek meg és nézzétek meg, hogy nincsenek-e rajta sérülések, repedések, vagy ugyanígy a csaptelepeknél bátran vegyétek ki, nézzétek meg, hogy nincs-e véletlenül összekarcolódva, vagy nincs-e rajta valamilyen hiba, nem-e hiányzik valami. Azért nagyon fontos ez, merthogy ezeknél a szanitereknél, csaptelepeknél meg vannak határozva, hogy bizonyos napig lehet ezeket a termékeket visszaküldeni, bizonyos napig tudtok rá kérni bármilyen visszatérítést, cserét. Ezeket általában kiírják a weboldalakra vagy akár megmondják a szaküzletekben, hogy mennyi ez a nap, amíg te ezt visszaküldheted, cserélheted, illetve hogyha bármi hiba van, akkor ne akkor derüljön ki, amikor ott van a vizes, és már föl szeretné rakni mondjuk a vécét vagy a csapokat, és akkor kell visszaküldeni, és akkor ismét megvárni a 2-3-4 hetet, attól függően, hogy mit rendeltünk, hogy ismét megérkezzenek ezek a csaptelepek.

- Vitvera Gábor: Igen, szerintem nagyon fontos, amit mondasz, hogy ezek a dolgok azért ezek beépítésre kerülnek. Ez nem olyan, hogy na, majd két hét múlva foglalkozok vele és kicseréltetem, hanem ennek ott kell lennie tökéletes állapotban, amikor eljön az a munkafázis, hogy már rögzítjük a falhoz és szereljük ezeket, hiszen sokszor itt a befejező műveletekben, ha jól sejtem, kiszilikonozzák, hogy ne menjen mögé a víz, és a többi, és ezután ezt elég macerás mondani. Bármi egyéb, amit ehhez mondanátok?

- Bozsó Panni: A csaptelep mérete főleg a mosdónál nagyon fontos, hogy ne csapjon ki a víz, kézmosás közben jó helyre érkezzen a vízsugár, hogyha minimálisat akarnak vele foglalkozni az a tipp, hogy azt a terméket érdemes megvásárolni, amit ahhoz a mosdóhoz ajánlanak, mert azt már úgy gyártották, hogy ahhoz passzol, de hogyha össze akarunk variálni több termékcsaládot, akkor a mosdó méretével arányosan növekszik a csap mérete is. Nagyon figyelni kell, hiszen ebből egy nagyon hosszú távú kényelmetlenség tud kialakulni.

- Vitvera Gábor: Ez olyanokat jelent, hogyha túl rövid a csaptelep, akkor azonnal belefröcsköl a lefolyóba és akkor mindenhova megy, ha meg túl hosszú, akkor meg ahogy kezet mosol, úgy vizezed össze magad. Tehát, hogy megvan, hogy hova kéne esnie a vízsugárnak ebből a csaptelepből.

- Bozsó Panni: Így van, igen, igen. A csaptelepeknél nyitásra van kétféle variáció, a manapság nagyon divatos és kényelmes, egykarú, ami azt jelenti, hogy keveri rögtön a hideg és a meleg vizet, és már azt a hőmérsékletet kapjuk, amit szeretnénk, a másik a két külön kis, van egy hideg vizes része és egy melegvizes része, és addig kell állítgatni, amíg a megfelelő hőmérséklet létre nem jön, ez egy kicsit régebbi dizájn, de akik szeretik ezeket a régi dizájnokat visszahozni az otthonunkba, azok inkább választják ezt, hogy egy kicsit játszanak vele, mert szerintük az a szebb. Szóval itt is vannak ilyen szempontok.

- Vitvera Gábor: És akkor itt sincs olyan, hogy az egyik tovább bírja, vagy hamarabb tönkremegy, és gondolom, hogy mind a kettőből van jobb és olcsóbb?

- Bozsó Panni: Mind a kettőből van jobb is, meg kevésbé jó, igen.

- Vitvera Gábor: Oké. Na, hát akkor a fürdőszobából kilépve ugye van még egy nagyon fontos terület, és itt már kicsit rátérünk a bútorokra, ami nekem is egy otthonosabb terület, de hogy itt még a beépített bútorokról vagy az egyedi bútorokról beszélünk, ugye azokról az általában fából, MDF-ből készült szerkezetekről, amiket a lakáshoz és a szoba falához vagy formájához igazítunk. Hol használjuk ezeket leggyakrabban?

Beépített bútorok a fürdőszobában

- Bozsó Panni: Beépített bútorokat a konyhában nagyon sokszor, hiszen egyedi és jól variálható, az előszobában is nagyon gyakori, illetve ha van külön gardróbszoba, ott is nagyon jól lehet vele dolgozni, vagy a hálószobában és a fürdőben is esetenként szokták kérni.

- Vitvera Gábor: Na, hát akkor azt mondanám, menjünk végig, akkor zárjuk le ezt a fürdőt azzal, hogy mit csinálunk a fürdőben így beépített bútorokból, meg alapból is milyen bútorokat rakunk. Ugye nagyon sokszor én látok olyat, hogy a szanikerrel egyben van a bútor, vagy a kettő kombinációjából áll össze mondjuk a mosdó alatti tárolószekrény, hogy ez hogy működik pontosan, mik itt a tippek?

- Bozsó Panni: Igen, a leggyakoribb az a mosdó alatti szekrény, amit használnak az emberek. A legnépszerűbb az a fiókos megoldás, hiszen amikor kinyitjuk, rögtön látjuk, hogy mi van benne. Ennek picit a hátránya, hogy a szifonnak el kell férni, tehát nem az egész fiókot fogjuk tudni használni, hanem egy kis rész az ki van hagyva a szifonnak, bár már léteznek olyan szifonok is, amik nagyon hamar hátra fordulnak, így meg lehet spórolni ezt a helyet a fióknak, megmarad a hely, ez mindenképp egy jó megoldás tárolásra.

- Vitvera Gábor: És hát ápol és eltakar, ugye.

- Bozsó Panni: Igen, igen, eltakarja a bekötéseket, ezért nagyon jó. Felülre a tükör mögé is szoktak ugyan kérni szekrényt, de ott nagyon figyelni kell arra a tükrös szekrénynél, hogy amikor lehajolunk arcot mosni, akkor olyan mélységű legyen az a szekrény, hogy ne verjük bele a fejünket abba a tükörbe, vagy ha nincs rajta tükör, akkor a szekrénybe magába, úgyhogy itt a mélységen kell jól elgondolkodni.

- Vitvera Gábor: Gondolom, hogyha választunk egy kis mélységű mosdót, akkor nem választunk egy nagyon mély szekrényt.

- Bozsó Panni: Így van, mert akkor semmi hely nem lesz előre hajolni.

- Vitvera Gábor: Még így általánosságban itt az anyaghasználatról kérdeznélek a fürdőnél, mert a fa és a víz az nem mindig egy jó kombináció, és hát ugye az MDF bútort is mindenki látott már úgymond fölázni, ami kifejezetten csúnya tud lenni. Mi a javaslatotok, miből készüljön a fürdőszoba bútor, mi az, ami fogja bírni itt a kifröcskölő vizet, hogy hogy lehet ezt elképzelni?

- Bozsó Panni: Abban az esetben, hogyha a mosdó nem egy ráültetett mosdó, hanem egy beépített, ez azt jelenti, hogy az a kerámia, ami maga a mosdó, az teljes méretben fedi azt a bútort, ilyenkor nem kell aggódni, hogyan ázik, viszont ha ráültetett mosdót választunk, akkor ugye magára a bútorra csücsül rá a mosdó, ilyenkor kézmosásnál, arcmosásnál, fogmosásnál kicsöpög a víz magára a bútorra. Az a tapasztalat azért, hogy ezek a laminált lapok, hogyha mondjuk a konyhai munkalapot, azt az anyagot választjuk itt a mosdó alá, csak azt a pult részt, és a fiókos rész az már lehet más anyagból, akkor az nagyon jól bírja, hiszen a konyhában és nagyon jól bírja. Senki nem mondja meg, hogy az egy konyhai munkalap. Hogyha valaki ragaszkodik az igazi fához, akkor olyan fát kell használni, ami picit jobban bírja a vizet, ezek a trópusi fák jobban bírják a vizet, ezt is nyilván kezelni kell, lehet, hogy pár évente újra kezelni kell, hogy a vízzárósága megmaradjon, úgyhogy itt egy kicsit több munka van vele, de egyébként gyönyörű szép.

- Vitvera Gábor: Mi az, amit kerülnél mindenképp?

- Bozsó Panni: Hát azt gondolom, hogyha szépen meg van tervezve az, hogy mondjuk a zuhanynál is van üveg vagy függöny, kellő távolság van hagyva a zuhany és a mosdó között vagy el van választva és tényleg jól át van gondolva, akkor lehet bármilyen anyagot használni.

Beépített bútorok a konyhában

- Vitvera Gábor: Mi újság a konyhánál, ha már felmerült, hogy ugye ott is azért nem is gondolnánk ugyanúgy, mint a fürdőszobában, de természetesen ez a víztűrés, ez egy fontos szempont ott is. Hogy amikor konyhabútorban gondolkozunk, mekkora konyhabútorra van szükségünk?

- Bozsó Panni: Egy pici térben nyilvánvalóan nem fér el egy nagyon nagy, de aminek el kell férnie a hűtőszekrény, egy kis pultrész, főzőlap, gépek tekintetében, hogyha akarnak egy külön tornyot a sütőnek, mikrónak, akkor még annak is kell helyet biztosítani, azért egy ilyen 2 méter 10 centi, 2 méter 40 centi, az még mindig kis konyhának számít, és nyilván egy családi házban általában nagyobb helyet terveznek erre, hiszen sokszor előtérbe kerül a főzés, az anyukák sokszor főznek, és ott ennél azért jóval nagyobbakat lehet elképzelni.

- Vitvera Gábor: Milyen alakú konyhában gondolkozzunk, illetve ez a konyhasziget, ez egy praktikus dolog, vagy csak egy látványos eleme a konyhának?

- Bozsó Panni: Praktikus tud lenni a konyhasziget abszolút, igényel egyfajta méretet, ami alatt nem érdemes benne gondolkodni, főleg, ha egyben van a nappalival.

- Vitvera Gábor: Mi ez a méret? Tehát, hogy mi az, amit így megtartsunk?

- Bozsó Panni: Szerintem egy harminc négyzetméter alatt semmiképp, bár erre nekem nincs ilyen fix számom, de én azt mondanám így hasból, hogy egy ilyen harminc négyzetméter. Beteszik kisebbe is, csak így kicsit nyomorgós.

- Vitvera Gábor: Akkor mondjuk azt, hogy azért az ilyen kisebb garzonokban nem egy praktikus megoldás, mert nagyon nyomja a teret.

- Bozsó Panni: Igen, mondjuk egyben van a konyha és a nappali is egy ilyen nagy teret képzelünk el konyhaszigettel, akkor ennek az egész térnek minél nagyobb annál jobban van létjogosultsága itt a konyhaszigetnek, hiszen különben csak blokkolja a teret és nem tudnánk jól körbejárni.

- Vitvera Gábor: Praktikus az, hogyha egy ilyen u alakú, vagy egy ilyen sarokkonyhánk van, vagy ha lehet, akkor inkább egyenes maradjon?

- Bozsó Panni: Hogyha egyenes, akkor egy rövidebb méret az, ami kényelmes, hogy jobban elérjük a hűtő-mosogató-sütőnek van egy ilyen úgynevezett háromszöge. Nyilván ha egy soron van a konyha, akkor ez nem egy háromszög, de ugye mit csinál a háziasszony, kivesz valamit a hűtőből, leteszi a pultra, aztán beteszi a mosogatóba, megmossa, aztán kell egy másik pultrész, ahol fölaprítja, összekeveri, és akkor a végén van egy tűzhely, ahova felrakja sülni-főni. Úgyhogy ennek akkor kényelmes, hogy ezt a távolságot megteszi egy nap, hússzor, harmincszor, negyvenszer, húsz év múlva majd nyilvánvalóan nagy különbség lesz, hogy ez kényelmes volt vagy nem volt kényelmes. És L-alakú konyhánál már ez egy háromszög tud lenni, és U-alakú konyhánál is tud egy háromszög lenni. Az a jó, hogyha kis távokat kell megtenni és nem azt érzi az ember, aki főz, hogy állandóan rohanok valahova, hanem minden kézre esik.

- Vitvera Gábor: Ez praktikusan azt is jelenti, hogy itt azért te mondtál egy nagyon fontos ilyen műveleti sorrendet, hogy ezt hogy érdemes felépíteni. Tehát, hogy ha jól értem akkor a hűtőt azt nem a sütő mellé tesszük a másik végére és rohangálunk oda-vissza, hanem egyik irányból érdemes a másikba gondolkozni. Tehát, hogy elindulunk az egyik végén a hűtőnél és a végén kikötünk az előkészített étellel a sütőnél. Ez például szerintem egy nagyon fontos szempont, mert én nagyon sok olyan helyen laktam már, ahol ez így egyáltalán nem így volt. És mindig el kellett menni messzire ahhoz, hogy kivegyem először az alapanyagot, utána visszavigyem a mosogatóhoz, utána megint rohantam, nem tudom hova, mire le tudtam rakni valahova, úgyhogy ezt szerintem sokan nem tartják be.

- Kovács Viola: Ez azért is fontos, mert ha mást nem is, csak ezt szem előtt tartja egy háziasszony, amikor tervezi a konyháját és nincs lehetősége egy lakberendezőnek a segítségét kérni, hogy tényleg megnézi azt, hogy ő hogyan készít elő mondjuk egy vacsorát, és ezt a szeme előtt tartja, hogy kiveszem, leteszem, megmosom, előkészítem, aztán megfőzöm, és aztán kitálalom, hogyha ezt a sort tényleg így ott tartja a szeme előtt, akkor ehhez mérten akár egy jó asztalos is tud neki segíteni abban, hogy hogyan tud egy nagyon szép és praktikus konyhát tervezni magának.

- Vitvera Gábor: Mekkora felület kell itt a feldolgozáshoz, vagy amikor arról beszélünk, hogy mondjuk nem a főzőlap, hanem a főzőlap és a mosogató között van egy konyhapult felületünk. Mi az, ami kényelmes már? Egy méter, 50 centi?

- Bozsó Panni: Egy méter 20 centi alapvetően már nagyon kényelmes erre a műveletre. Azt is tudni kell, hogy ha nem asztalossal gondolkodunk, hanem áruházi konyhabútor elemekkel, akkor 60 centi az alapelem, amivel lehet számolni, de vannak 40-30 centis elemek is, és akkor ezekből kell összesakkozni ezeket a méreteket. Nyilván azért kényelmesebb az asztalos, mert hogyha valahol kimarad öt centi, valahol kimarad tizenhárom centi, akkor ő tud azzal mit kezdeni, és jobban tud arra megoldást adni.

- Vitvera Gábor: Melyik opció egyébként a költséghatékonyabb? Tehát hogyha most nekiállunk bútorlapból asztalossal készíttetni egy konyhát, ami odakészül, vagy úgy is mondhatnám, hogy mi a különbség mondjuk egy egyedi, illetve egy hasonló minőségű áruházi konyha között?

- Kovács Viola: Ez jó kérdés, és szerintem minden embernek saját magának kell eldöntenie az idő és a pénztengelyt, ha nézzük, mert lehetséges, hogyha megvesz egy kész bútort egy áruházban, akkor az olcsóbb lesz valamivel, de az az utánajárás, azok a dolgok, amikor el kell mennie, meg kell terveztetnie, aztán vissza kell mennie még egyszer, aztán azért el kell külön mennie, hogy megvásárolja, és aztán a futárt várni, és aztán a szerelő brigádot várni, és aztán várni még egy szakembert, aki beköti a sütőt, még egyet, aki beköti a vizet, hogyha összeadjuk ezeket az időket és azt az energiát, amit ebbe beleöl ahelyett, hogy mondjuk a munkáján vagy a szakmájában ő maga dolgozna, akkor lehet, hogy a végén azt fogjuk tapasztalni, hogy egyáltalán nem olcsóbb az, hogyha egy áruházban vásárolja meg a konyháját, úgyhogy mindenképpen ez egy saját döntés, és ezeket is figyelembe kell venni. Ugye egy asztalosnál nincsenek felesleges körök, odajön, főleg hogyha a lakberendező előtte megtervezte ezt a konyhát, akkor egyszerűen fogja ezt a rajzot, felméri a helyszínen a konyhát, aztán utána kiválasztja a színeket, megmutatja az anyagmintákat, és elmegy és megérkezik a kész konyhával.

- Vitvera Gábor: Ez például nekem egy hasznos dolog, hogy a lakberendező tervez konyhát, ha jól értem, meg egyedi bútort, meg beépített bútorokat ti megterveztek?

- Bozsó Panni: Így van. Igen.

- Vitvera Gábor: Gardróbot is?

- Bozsó Panni: Igen.

- Vitvera Gábor: Na, akkor repüljünk át oda.

Gardrób, beépített szekrény

- Bozsó Panni: Jó, repüljünk a gardróbba, ez nagyon érdekes téma, mivel olyanokat szoktunk itt is kérdezni, amitől először egy picit kikerekedik a szeme mindenkinek, aztán utána persze érzi, hogy mi ennek az értelme, csak olyan előkészületek vannak, ami meglepő lehet. Például, hogy megszámoltatjuk, hogy milyen ruhadarabból hány darab áll rendelkezésre, vagy mi az, amit inkább hordanak, inkább ruhát, inkább inget, vagy inkább külön kis nadrágot, meg külön pólót. Ennek az az előnye, hogy amikor elkészül az a gardrób, amibe nem kevés pénzt fektet be a tulajdonos, akkor nem fog meglepődni, hogy mégsem férnek el azok a típusú ruhák, amiket ő nagyrészt hord. Ez az előnye az egyediségnek az áruházi bútorral szemben, illetve azt is fel szoktuk együtt sorolni, hogy mik a hobbik, bármilyen fura. De aki sokat görkorcsolyázik vagy síel, vagy túrázik, annak van túracucca, túrabakancsa, sátra, hálózsák, nem tudom, ilyen egyéb túracuccok, és azt is egy beépített szekrény tetejébe teljesen jól el lehet helyezni, és úgy tervezzük, hogy biztosan beférjen, ne lógjon ki, be lehessen csukni az ajtót. Ez mindenképp egy olyan bútort eredményez, amiért szívesen fizet valaki.

- Vitvera Gábor: Jól értem, itt azért azt nagyon fontos mérlegelni, hogy fiók, polc, akasztó, ugye mi az, ami még szóba jöhet, de hogy ezeken túlmenően melyikből mennyire van szükségünk, pólósok vagyunk vagy ingesek, stb.

- Kovács Viola: Igen, igen, igen. Pont ez az, ami az egyedi bútoroknak adja meg az értelmét, hogy tényleg annyi dolgot pakolsz bele, amennyi neked van oda, mindennek megvan a helye, és nem érzed azt, hogy van mondjuk 60 pólód, de csak 40-et tudsz elrakni, és közben meg nagyon sok olyan hely van, ahova beakaszthatnád a zakóidat, de talán hordasz zakót. És akkor itt van az, hogy megint mérlegre kell tenni, hogy bemegyek egy bútoráruházba, és veszek egy olyat, ami készen van, és ahogy van, úgy fogom használni, vagy tényleg akkor azt mondom, hogy egy lakberendező segítségét kérem, tervezek egy nagyon jó gardróbot, és aztán egy asztalossal elkészítettem, és akkor tényleg azok a termékek, vagy azok a dolgok kerülnek oda, amiket én szeretnék, és minden elfér. 

- Vitvera Gábor: Illetve a térkihasználás is ideálisabb lesz, hiszen a teljes belmagasságot, teljes falszélességet ki tudjuk használni sokszor, és hát nyilván itt valahol a DODO ellen beszélünk, de hogy igen, nem gondolom azt, hogy a gardróbszekrény lenne a legerősebb vagy húzótermékünk, azt szerintem is érdemes csináltatni. 

- Kovács Viola: És még nagyon fontos a beépített szekrényeknél, amire nem mindig szoktak gondolni az emberek, az az, hogy amikor a beépített szekrényt megtervezzük, akkor figyelni kell a bútorgombokra, a fogantyúkra is, merthogy ez nem úgy működik, hogy az asztalos fogja magát és hozzá egy akármilyen bútorgombot, hanem ezeket is ki kell választani, és amire megérkezik az asztalos, hogy elkészítse ezt a bútort vagy a bútorokat, addigra ezeknek a gomboknak fogantyúknak már ott kell lenni a helyszínen.

- Vitvera Gábor: Különben kifúrni sem tudja, hiszen nem tudjuk, milyen messze vannak a csavarok. És akkor a nyakunkban marad az a jó kis szerelés, amit megcsinálhatott volna ő is, hogyha ott vannak időben.

- Kovács Viola: Így van. Vagy ugye az az extra idő és pénz, megint csak ezt hozom fel, hogy őt még egyszer vissza kell hívni, hogy ő ezt még egyszer megcsinálja, és akkor már csak az ő lelkivilágán múlik, hogy az plusz kiszállási díj és plusz felszámolás, még egy plusz nap, vagy egyszerűen azt mondja, hogy akkor ezt megcsinálom.

- Vitvera Gábor: Anyaghasználatot tekintve mi az, amit így érdemes használni szerintetek egy gardróbnál? Ez mindig MDF, vagy itt is megjelenhetnek a különböző tömör vagy egzotikusabb megoldások?

- Bozsó Panni: Ami árban a legkedvezőbb kategória, az a laminált bútorlap, az egy fokkal egyszerűbb anyag, mint az MDF. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen jóval láthatóbb rostokból farostlemez, amiből van, és erre raknak rá egy ilyen műanyag laminált réteget, amit színes vagy pedig fa mintázatú fa hatású. Ezeket lehet legköltséghatékonyabban beszerezni, és nagyon szépen meg lehet ebből is csinálni a gardróbot és a konyhát is. Utána árkategóriában, bonyolultságban a következő az MDF, amit említettél, itt jóval sűrűbb farostból van, olyannyira sűrű, hogy teljesen sima felületet tudnak belőle csinálni, és ezért sokkal szebben vágható, szebb éleket lehet belőle csinálni, és marható bele minta a frontokba, szép ajtókat lehet csinálni klasszikus marás mintákkal lehet variálni, és olyan színűre lehet festeni, amilyen színűt csak szeretne az ügyfél, mert azt fújással festik meg, a világ összes színét lehet választani, úgyhogy ez sokkal jobban variálható, de kicsit költségesebb is azért. Azért gardrób bútornál is felmerülhet akár mondjuk az ajtókra, az igazi fa vagy esetleg az egész bútorra, de a mi tapasztalatunk az, hogy azért ritkábban fordul elő.

- Vitvera Gábor: Inkább a konyhánál, ha már akkor ott költik el, hiszen az jobban látszik.

- Kovács Viola: Igen. Hogyha egy nagyon látványos helyre kerül be mondjuk egy beépített bútor, akkor még lehet az anyagokat vegyíteni, hogy a belseje vagy a vázszerkezete az egy olcsóbb kategória anyagból van, és ami tényleg látszik, a látványos részek, a frontok, azok pedig egy drágább, szebb anyagból.

- Vitvera Gábor: Persze legtöbbször maga a korpusz, hogyha jól tudom, a bútorlap alatt lehet a legolcsóbb fehér anyagból, és utána inkább teszünk rá egy szép színes ajtót, vagy teszünk rá egy minőségibb konyhapultot, és valójában úgyse látszik a szekrény belseje.

- Kovács Viola: Így van.

- Vitvera Gábor: Nézek, hogy van-e még tipp?

- Bozsó Panni: Hát a konyhapult anyagoknál a klasszikus igazi valódi kövek, mint a gránit, sosem megy ki a divatból, de az ténylegesen egy húzósabb tétel anyagilag, de nagyon-nagyon szép eredményt lehet elérni vele, nagyon tartós, de vannak már mesterségesen előállított kőutánzatok is, ezek is árkategóriában azért eléggé közelítik az igazi követ, de nagyon szépek.

- Vitvera Gábor: Ezt a normál konyhabútorok elbírják, vagy ehhez valami speciális vázszerkezetre van szükség?

- Bozsó Panni: Elbírják.

- Kovács Viola: Illetve hogyha olyan asztalost hívunk, és kívánom mindenkinek, hogy csupa jó szakemberrel fusson össze, akkor a szakemberek fel is hívják a figyelmet arra, hogy ha mi laikusként össze tervezünk egy-két olyan dolgot, ami nem illik össze, akár praktikumban, akár a statikája nem jó, akkor mindenképpen elmondják, hogy ezzel nem lehet.

- Vitvera Gábor: Szerintem elég jól kibontottuk ezt a témát is, és azért elhangzottak azok a dolgok, amikkel megspórolhatjuk a nem praktikus vagy kényelmetlen konyhánkat a következő mondjuk 5-10 évben, amíg ott főzőcskézünk, nem fogunk felesleges kilométereket megtenni. Van egy érdekes témakör, amire itt az előzetes beszélgetéseink során ti hívtátok fel a figyelmünket, és én is a homlokomra csaptam azonnal, hogy á, na, ez az, amire szerintem senki nem gondol, ez nincs benne egy költségvetésben sem, és valószínűleg az idő vonzata sem az, amit mondjuk egy költözés előtt lévő, már itt a finishing touches-okat elvégző család gondol. Miről is van szó?

Építkezés, felújítás utáni takarítás

- Kovács Viola: Hát ez a takarítás.

- Vitvera Gábor: Nagyon izgalmas téma jön.

- Kovács Viola: Igen. Valóban így van, ahogy mondtad, hogy az a tapasztalatunk, hogy az emberek nem gondolnak arra, hogy van olyan, hogy felújítás vagy építkezés utáni takarítás, hogy van ennek egy elég húzós költsége, és időben is ez azért egy-két napot elvesz, főleg hogyha építünk egy nagyon szép családi házat, akkor gyakran van az, hogy a generálkivitelezők ugye úgy hagyják maguk után a területet, hogy nincsenek fél téglák a már leburkolt fürdőszobánk közepén mondjuk, de mégis az van, hogy az ablakokat le kell takarítani, föl kell a port söpörni, föl kell porszívózni, föl kell mosni. És ez nagyon fontos lépés ez az építkezés vagy felújítás utáni takarítás, mert amikor már ezeket az utolsó simításokat nézzük, akkor mondjuk nagyon kellemetlen tud lenni, ha valaki több százezerért vesz tapétát, és abban kell végighúzza a festő a porban, mocsokban ezt, hogy aztán fölrakja a falra, úgyhogy gondolni kell rá, hogy ezt meg kell csinálni.

- Vitvera Gábor: Mikor takarítunk? Bocsánat, hogy azonnal felmerült bennem, hogy azt mondtad, hogy akkor a tapétázás például az egy takarítás utáni dolog, hogy már pormentesek vagyunk nagyjából, de hogy mi az, amit mindenképp a takarítás után érdemes csinálni, talán így jó a kérdés.

- Kovács Viola: Mi azt szoktuk javasolni, hogy legyen egy olyan takarítás, ami akkor történik, amikor már megvan a festés, de nincs tapétázás, lekerültek a burkolatok, még nem feltétlen kell, hogy bekerüljön a WC vagy a mosdó, de mégis legyen egy pormentes, egy olyan tiszta terület, ahova be lehet hozni ezeket a finomabb anyagokat, vagy mondjuk ha a csaptelepet is véletlenül leteszi a vizes a földre, akkor ne ilyen törmelékeken húzza végig és karcolja, vagy hogyha éppen az ablakról mossák le az ott maradt szennyeződéseket, és az mondjuk megfolyik, akkor úgyis jön vissza a tapétát fölrakni a festő, akkor megkérhetjük, hogy javítsa ki ezt a festést. Úgyhogy ezen a ponton szoktunk kérni egy takarítást. És a másik takarítás az pedig akkor van, amikor a bútorokat, szőnyegeket, és már tényleg az otthonunkat rendezzük be, és akkor kérünk azelőtt, mielőtt megérkeznek a mozgatható bútorok, egy nagytakarítást, ahol még mindig nagyon sok por lesz, ilyenkor még az asztalos érkezik, aki porolni fog, és jönnek-mennek a futárok, hozzák a bútorokat, hozzák a nagy dobozokat, ezek is porolni fognak, úgyhogy mi ilyenkor is szoktunk kérni még egy takarítást, hogy már tényleg abba a környezetbe kerüljenek be a bútorok, ami szép, tiszta, és akkor csak ki kell venni.

- Vitvera Gábor: És akkor ha jól értem, azért ez egy másfajta takarítás, mint amit akár egy már bejáratott lakásban szoktunk csinálni hetente, vagy ki hány naponta, meg hát ha jól sejtem, akkor ez nem a generálkivitelező feladata. Tehát ez nem elvárható a kőművestől, hogy ő a végén pipere takarítsa a házat, ugye?

- Kovács Viola: Nem, nem elvárható. Nagyon sok szakember van, akit mi is ismerünk, meg mi is olyanokkal dolgozunk együtt, akik természetesen tisztán, rendezetten hagyják maguk után a területet, de nem elvárható tőlük egy ilyen nagyságrendű takarítás, úgyhogy erre mindenképpen vannak szakosodott felújítás vagy építkezés utáni takarító cégek, akiket ki lehet hívni, és akkor egy lista alapján végigmennek a takarítandó felületeken, és akkor ezt megcsinálják.

- Vitvera Gábor: Na, hát szóba kerültek itt már akkor a mozdítható bútorok is, de hogy ez már a következő epizódunknak lesz a tartalma. Nagyon szépen köszönöm, hogy itt voltatok, és hogy segítettetek végigmenni ezen a rengeteg témán. Ugye fontos hangsúlyoznunk, hogy ezeknek a nagy része mind párhuzamosan történik, hiszen onnantól kezdve, hogy bekerültek a nyílászárók és megvan a zárt otthonunk, onnantól kezdve rengeteg szakember tud párhuzamosan dolgozni, tehát a kőművestől kezdve a lakberendezőn át a festőn át, mindenki ott lesz, és ezeket az ilyen befejező munkálatokat csinálja. És a következő epizód pedig nagyon izgalmas lesz, és a szívemhez közel álló területre merészkedünk, ez pedig a lakberendezés témája. Ugye szintén veletek folytatjuk ezt az epizódot is, úgyhogy köszönöm szépen a kedves hallgatóknak, hogy itt voltatok velünk, találkozunk a következő epizódban, addig is ne felejtsétek el minket követni a népszerű podcast csatornákon, illetve irány a dodo.hu/hazi-feladat oldal, ahol az összes epizódot meghallgathatjátok, ráadásul letölthetitek a csekklistát is az itt elhangzott tippekkel, ebben az epizódban volt egy jó pár. Következőkben sem hagyunk titeket tippek nélkül. Sziasztok!

Keresés