Játék a fényekkel: így világítsd meg a nappalidat! - DODO | Designban Otthon

Játék a fényekkel: így világítsd meg a nappalidat!

Régen eltűntek már azok az idők, amikor megelégedtünk annyival, hogy minden helyiségben volt a plafonon középen egy pislákoló lámpa. Ma már ennél sokkal többre vágyunk.

Olyan világítástigénylünk, ami megfelel az aktuális hangulatunknak és ami elegendő fényforrást biztosít otthon, amikor csak szükségünk van rá. Elvárjuk, hogy világítsa meg és emelje ki mindazt, amit mindenképpen megmutatnánk és a vendégeink szeme elé tárnánk és rejtsen el mindent, amibe a legkevésbé szeretnénk betekintést engedni.

Szerencsére egyáltalán nem lehetetlen ezeknek a mai modern kornak megfelelő világítást kialakítani, csak jól át kell gondolni, mire van szükségünk, és hogyan valósíthatjuk meg.

Korábban már ejtettünk szót arról, hogyan tudod a világítással a megfelelő helyre terelni a figyelmet, így most inkább azt vesszük górcső alá, hogyan tudjuk vele befolyásolni a nappali hangulatát.

Játék a fényekkel: így világítsd meg a nappalidat!

Ne egy helyről érkezzen a fény!

Sokkal szebb és hangulatosabb világítást lehet elérni, ha nem egyetlen lámpával, egy helyről igyekszel megvilágítani a nappalidat, hanem több fényforrást alkalmazol. A mennyezeti világítás persze szükséges, de ennél is divat az a koncepció, amely esetében több lámpafej néz különböző irányokba, mint például a Bubble króm lámpánál. Ezzel a módszerrel sokkal hatékonyabban világítható be a kívánt terület.

Játék a fényekkel: így világítsd meg a nappalidat!

Nem egyforma fények

Fontosak a különböző erősségű fényforrások, hiszen másra van szükség egy olyan helyzetben, amikor vendégül látod a barátaidat és beszélgettek a nappaliban, mint akkor, ha például ketten összebújtok a pároddal a kanapén, és megnéztek egy jó filmet. Felmerülhet az igény olvasólámpára a kedvenc foteled mellett, vagy akár egy szép kép megvilágítására a falon – mindegyik esethez  megtalálható a megfelelő világítás, csak alaposan utána kell járjunk. A honlapunkon jelenleg több mint 200 féle fényforrás közül böngészhettek.

Játék a fényekkel: így világítsd meg a nappalidat!

Nyugodtan alkalmazz tehát többféle lámpát egy helyiségen belül, figyelve persze arra, hogy a stílusuk azért egyezzen! Egy asztali lámpa, egy állólámpa, mennyezeti lámpák egyszerre is helyet kaphatnak a nappaliban, sőt, a praktikumot szem előtt tartva szükség is lehet mindegyikre.

A dizájn is nagyon fontos

Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a lámpák kiválasztása során az esztétikumról sem! Alapvető fontosságú, hogy passzoljanak a nappalid stílusába a lámpáid. Ha tehát egy modern, minimalista stílusú nappalit rendeztél be magadnak, nem a legjobb ötlet egy díszes, antik csillárt választani – az egyszerűbb, letisztult típusok közül viszont tökéletes magabiztossággal választhatsz. Mindig maradj az eredeti vonalnál, így a lámpák tökéletesen illenek majd a nappalidba! A csillárokat itt találod-» Dodo Home csillárkollekció

Játék a fényekkel: így világítsd meg a nappalidat!

Ha tehát a nappalid világítását tervezed meg, a következőket gondold át:

  • Mennyi fényre van szükséged?

  • Milyen fényforrások kellenek a mindennapi tevékenységekhez?

  • Mire akarod irányítani a figyelmet?

  • Illik-e a lámpa a környezetébe?


Ezeket a kérdéseket átgondolva biztosan nem nyúlsz majd mellé! Minden további kérdésben pedig készséggel állunk rendelkezésedre. Bátran írj nekünk bármelyik elérhetőségünkön! Nálunk mindig segítségre és válaszokra találsz.

Keresés