Miért olyan népszerű 2022-ben is a skandináv design? - DODO | Designban Otthon

Miért olyan népszerű 2022-ben is a skandináv design?

A skandináv stílusirányzat gyökerei nagyon mélyre nyúlnak vissza, ugyanis az 1950-es években a skandináv design is letette a névjegyét a legismertebb irányzatok között. Praktikus természetessége és barátságos harmóniája mai napig népszerű. Mutatjuk, miért!

A letisztult, megfizethető, simulékony és funkcionális bútorok és belső terek egyértelműen a stílus védjegyévé váltak. Tisztán érezhető, hogy az irányzatot nagyban inspirálta az északi régió hidege és rövid nappalai, melyet a kényelmes és világos stílusjegyekkel ellensúlyoznak. Ezzel olyan időtálló bútorokat és kiegészítőket hoztak létre, amelyek még az ezredforduló után is töretlen népszerűségnek örvendenek.

Mi jellemzi a skandináv stílusú otthonokat?

A skandináv stílus térhódítása valamikor az 1930-as években indult, de még napjainkban is tart. Mi több: a népszerűsége csak egyre növekszik. De szükségünk is van erre a végtelen nyugalmat és kiegyensúlyozottságot árasztó stílusra rohanó világunk ellensúlyozásaként.

Rendezett, de mégsem fényűző, jól felfedezhető benne a funkcionalitás, a praktikusságra való törekvés és az ergonómia fontosságának hangsúlyozása. A skandináv lakás használati tárgyai természetesek, egyszerűek és díszítetlenek, a minőségi anyaghasználat mellett jól hirdetik a funkció és a forma összhangját.

Nagy előszeretettel használják alapanyagként a fát, akár padló- vagy falburkolatról van szó. A fa mellett az olyan természetes anyagok hívei, mint amilyen a gyapjú és a pamut, amelyek egyrészt barátságos hangulattal árasztják el a tereket, másrészt a természetet hozzák be az otthonokba a nagyvárosi élet ellenpólusaként.

A térrendezés során mindig a társas együttlét feltételeinek a megteremtésére törekszenek, ezért tágas, egybenyitott tereket hoznak létre. A bútorok formavilága a hagyományokra épül, miközben újító forma-szemléletet is képvisel. Míg régebben az az organikus, egyszerű vonalvezetésű, lekerekített formák jellemezték, és a bútorok hajlított faszerkezetűek voltak, addig ma már a geometrikus formák lettek a jellemzőek.


SCANDINAVIA I fehér függőlámpa

A skandináv stílus esszenciája

A stílus esszenciája remekül összefoglalható négy kifejezéssel: egyszerűség, légies világosság, funkcionalitás és sokoldalúság.

Egyszerűség

A skandináv stílus létjogosultságát a háború utáni gazdasági helyzet bizonytalansága nagymértékben megnövelte. Olyan kényelmes és tartós bútordarabokra volt szükség, amelyek minimális anyagmennyiséggel készültek és mellőzték a felesleges díszeket.

A skandináv stílus alapvetően minimalista, ezért itt is a „kevesebb több” szabálya a mérvadó. Létrejöttek a kényelmes, kompakt, könnyen kezelhető, multifunkcionális bútorok, a könnyen kezelhető tárolóhelyek. Minden bútordarab és dekoráció konkrét célt szolgál. A skandinávoknál sokkal inkább a minőség számít, semmint a mennyiség.

Előnyben részesítik az időtlenséget az irányzatok múlandóságával szemben. Kiegészítő dekorációként gyakran használnak minőségi gyertyatartókat, praktikus tároló ládákat vagy feltűnő faliórát. Az ablakokat üresen hagyják, általában függönyöket és sötétítőket sem használnak, hogy a lakásba a lehető legtöbb napfény juthasson be.

A skandináv stílusban gyakoriak az ággyá alakítható kanapék, a tárolóhellyel rendelkező dohányzóasztalok, a szoba részeit elkülönítő könyvespolcok. A világos árnyalatú fafelületek, az egyszerű vonalvezetés, a szellős és rendezett terek, valamint a meleg, kellemes tapintású szövetek egyaránt növelik a skandináv otthonok nyugalmát és kényelmét.


ORIENT STORAGE mangófa dohányzóasztal

A skandináv stílus jelentős hatással volt a huszadik század közepének modern stílusára. A természetes anyagok felhasználása, a semleges színek, valamint a simulékony, kellemes vonalvezetés mind-mind olyan jegyek, mely a skandináv designt egyenlővé teszik az otthonosság fogalmával. A stílus a különböző fa, kő, bőr és szövetek felhasználásával egyszerre szól az időtálló egyszerűségről és természetességről. A bútorok és kiegészítők minimalista designja és formája pedig még inkább a letisztult vonalat erősíti.

Légies világosság

A skandináv design szereti a sok fényt beengedő nagy ablakokat, melyekkel világos tereket tudnak létrehozni. A fényszegény környezet ellensúlyozására szolgál a világos színvilág alkalmazása is: a falakat fehérre vagy világosra festik, a padlóburkolat szintén világos tónusú, vagy fehérre festett, a bútordarabok világosak.

A fehér falak tágasságot sugároznak, de a nagy üres felületek egy idő után nem mutatnak jól. Ezért egy-egy kép elhelyezésével könnyen feldobhatod a fal egyhangúságát úgy, hogy ezzel nem rontod el az összhatást.

Az egész stílust úgy lengi át a világos színek harmóniája, hogy az minden csak nem puritán. A skandináv design pontosan arról szól, hogyan lehet a fehér falakat és világos színű fa felületeket teljes összhangba hozni úgy, hogy semmilyen hiányérzetünk ne legyen. Mindamellett, hogy a párosítás a legkisebb tereket is tágasabbá és világosabbá teszi, a bútorok natúr színe könnyen párosítható más természetes színnel, a feketétől kezdve a pasztell árnyalatok széles skáláján át. Ezzel a minimalista egyszerűségbe könnyen fantáziát és életet vihetünk saját stílusunkkal.

Furcsa kettősséget jelent az, hogy a fekete-fehér kontrasztjának megjelenése gyakori eleme a skandináv belső tereknek. A domináns fehér színt kombinálják a kiegészítők fekete színével, textíliákkal, padlószőnyegekkel, egyedi bútordarabokkal. Megtörik a világos egyhangúságát egy-egy fekete gyertyatartóval, székkel, párnával vagy függőlámpával.

Funkcionalitás

A skandináv bútorok egy másik alapelve a funkcionalitás előtérbe helyezése úgy, hogy az semmiképpen se menjen a szépség és stílusosság rovására. Valahol minden design célja ez lenne. Nem véletlenül viselte a stílus egészen sokáig a funkcionalizmus nevet a skandináv országokban. A funkcionalitás kombinálva a természetből vett inspirációkkal olyan irányzatot teremtett, mely továbbra is rengeted ember számára vonzó.

A skandináv nappali és konyha a funkcionalitás és az egyszerűség megtestesítője. Világos árnyalatokkal, letisztult vonalakkal, fa felületekkel és praktikus jellemzőkkel büszkélkednek. Az elegáns székek, fotelek, a nappaliban található kanapék, fókuszpontot alkothatnak.


OTISA menta szövet kanapé

Sokoldalúság

A skandinávok mivel a természetben keresik az ihletet, a belső terekben a jó minőségű fa (főként nyír és fenyő) játssza a főszerepet. Ezek ugyanis olyan időtlen anyagok, amelyek a korral csak még szebbek és értékesebbek lesznek. Emellett gyakran használnak fémet, üveget vagy márványt – gyakori elemei a kiegészítő bútoroknak, például a dohányzóasztalnak, lerakóasztaloknak vagy a vitrineknek.

A számtalan stílus, mellyel könnyen ötvözhetők a skandináv bútorok és kiegészítők teszik igazán modernné és populárissá az irányzatot. Mindamellett, hogy könnyen megtarthatod a stílus legalapvetőbb vonásait: a világos belső tereket és natúr fa felületeket, könnyen fűszerezheted otthonod egy-egy indusztriális, eklektikus, bohém vagy más minimalista stílusú bútordarabbal, egyben saját egyediséged is bátran beleviheted a belső terek kialakításába.

Milyen irányzatai vannak a skandináv stílusnak?

Mivel északi népek dekorációjában eltérő módon mutatkozik meg a skandináv stílus, ezért, ha te is szeretnéd az otthonodban alkalmazni a trendeket, jó, ha ismered, hogy mik ezek a változatok.

Dán lakberendezés

A dán stílus egyre ismertebbé vált az utóbbi években köszönhetően a hygge koncepciónak. A hygge egyenlő a boldogsággal, melegséggel, barátságossággal, otthonossággal, jólléttel. Kényelmesen bekuckózás az otthon melegében, családi vagy baráti körben. Csupa-csupa jó dolog: életérzés, jóléti filozófia, amit nem a tárgyak, hanem a pihenés és a szeretteid közelsége ad.

A dán otthonok jellemzői:
  • Minden egyes bútornak funkciója van.
  • A berendezési tárgyak formában, színeikben, anyagaikban harmonizálnak egymással.
  • Ívelt vonalakat, finom textúrákat, természetes szöveteket (gyapjút, bársonyt, kasmírt, pamutot, és vásznat) alkalmaznak.
  • A dekoráció mentes a túlzásoktól. Neutrális színpalettát használnak néhány színárnyalattal.
  • A természetes fény beszűrődését a nagy ablakok teszik lehetővé.

Svéd lakberendezés

A svéd dekorációra a Gusztáv-stílus jellemző, ami elegáns és letisztult újraértelmezése a rokokónak és a klasszicista mozgalomnak. A dánnál melegebb és barátságosabb, de leginkább a világos színpaletta és a szimmetria különbözteti meg tőle. Színei közt ott a halványsárga, a világoskék, a fehér, a szürke, és bézs különböző árnyalatai. Gyakori a természetes színében meghagyott fa, mintáiban a kockás és csíkos textilek és a kopottas hatás. A fapadlót előszeretettel hagyják natúr színben, de fehérre is szokták festeni.

A svéd stílus sajátos elemei:
  • Rusztikus megjelenés.
  • Kis helyiségekbe tervezett tárgyak.
  • Kevésbé díszes tömeggyártású bútorok és dekorációk, de jó minőségben és megfizethető áron.


GOA II akácfa dohányzóasztal

Finn lakberendezés

A finn stílusra jellemző a fantáziadús megközelítés, ami tiszteletben tartja a vonalak és formák egyszerűségét és az anyagok minőségét. Mivel az ország területének közel háromnegyedét erdő borítja, így a finn dekorációban természetes, hogy gyakran megjelennek a természet elemei. Hogy miben különbözik a svéd és a dán változattól?

  • A szőnyegeken és párnákon hangsúlyos, élénk színeket használnak.
  • Az ablakokat függönyök fedik.
  • A nyírfa közkedvelt alapanyag.
  • A minták és nyomatok is élénk színűek - gyümölcsöket, növényeket, állatokat, ábrázolnak.

Norvég lakberendezés

A norvég stílus lényegében a másik három skandináv változat sajátos kombinációja, ami nagyon egyedi kifejezése is a stílusnak. Jellegzetes a rusztikus jegyekkel rendelkező dekoráció, ami főleg tölgy- és fenyőbútorok alkalmazását jelenti.

  • A fal egy részét a szürke, a zöld, a kék vagy türkiz árnyalataira festik.
  • Kombinálják a textúrákat - például a gyapjút a fával.
  • Sokféle párnát és takarót használnak.

Miért közkedvelt tehát ma is a skandináv stílus?

Rohanó világunkban az emberek egyre inkább alakítják olyanra otthonukat, ahol elbújhatnak a mindennapi stressz elől és kellemesen megpihenhetnek. Bár a minimalista-modern skandináv stílus az elmúlt fél évszázadban mindig is a populáris irányzatok közé tartozott, újra egyre inkább fókuszba kerül.

Napjainkban újra divatba jön, hogy a minőséget helyezzük előtérbe a mennyiséggel szemben, ebbe a koncepcióba pedig remekül illenek a letisztult, harmonikus elemek, amelyeket a skandináv stílus biztosíthat mindenki számára.

Használd ki te is a skandináv stílus adta lehetőségeket, teremts egy nyugodt, pihentető otthont!

Nézd meg a skandináv stílusról szóló videónkat:

További stílus útmutatók a DODO blogján:

Keresés