5 tipp, hogyan varázsolj élhetővé egy kisméretű nappalit - DODO | Designban Otthon

5 tipp, hogyan varázsolj élhetővé egy kisméretű nappalit

A kis szobák örök problémát jelentenek a lakberendezésben, hiszen nehéz úgy kihasználni a rendelkezésre álló teret, hogy minden elférjen, a helyiség ellássa a funkcióját és ne legyen zsúfolt hatása. Összeszedtünk Neked 5 tippet, aminek bevetésével a kis nappalid tágasabbnak fog tűnni!

Egy hálószobánál még nem nagy gond, ha pici, egy konyhát is praktikusan be lehet rendezni kisebb méretben is. Egy nappalinál viszont már probléma lehet a kevés tér, hiszen itt vagyunk az otthon töltött idő nagy részében, fontos, hogy kényelmes legyen, amit nehéz megoldani.

Persze azért nem is lehetetlen, csak célszerű néhány lakberendezési tippet szem előtt tartani, ha azt szeretnénk, hogy kisméretű nappalink is élhető legyen.

Okosan a bútorok méretével!

Ha kicsi a nappalid, ne akarj bele jó nagy kanapét, amin mindenki elfér. Praktikusnak tűnik ugyan, de a hatalmas bútor optikailag még jobban zsugorítja a teret, arról nem is beszélve, hogy nem mindig lehet kényelmesen megközelíteni. Szorítkozz inkább a kisebb kanapékra! Tipp: a fotel nem jó, ha több fotelt raksz egymás mellé, az még inkább zsúfolt hatást kelt. Legyen kanapé, de ne a nagy, U-alakú, még akkor se, ha azon kényelmesen el tudnál feküdni, a kicsin pedig nem!

Ne válassz kicsi szőnyeget!

A szabadon maradó padlófelületre minél nagyobb szőnyeget igyekezz keresni, ugyanis ettől meglepően nagynak tűnik majd a tér! Fizikailag persze nem lesz az, de a szemnek sokkal kellemesebb, picit becsaphatod az agyadat, hogy úgy érezd, nem egy szűk helyen vagy. 

5 tipp hogyan varázsolj élhetvé egy kisméret nappalit

Figyelj a színekre!

Két dolog nem javasolt egy pici nappaliba: a sötét színek, és több élénk szín összerakása. A sötét még szűkebbnek mutatja a helyiséget, a sok élénk árnyalattól pedig zsúfoltnak tűnik. Válassz ki egy színt, lehetőleg valami világosabb, semlegesebb színt, mint a bézs, a világosszürke, a törtfehér, és az domináljon! Tipp: hogy ne legyen unalmas az összhatás, keress egy élénk színt is ami az alaphoz passzol, és helyezz el néhány kiegészítőt belőle! Például világosszürke nappaliba türkiz párnákat. Ez feldobja az összképet, de nem túl sok.

5 tipp hogyan varázsolj élhetvé egy kisméret nappalit

Szorítkozz a minimumra!

Tudjuk, hogy milyen fantasztikus egy TV-fal, de ha nincs nagy helyed, akkor erről jobb, ha lemondasz, és egy minimál tévéasztalt választasz helyette. Ne vegyél fölösleges bútorokat és ami feltétlenül szükséges, abból is válassz kicsi, minimalista, letisztult stílusút, hogy minél kevésbé legyen „fullon” a nappalid. A sok felesleges bútor optikailag szűkíti a helyet, jobb, ha csak annyit foglalsz el, amennyire tényleg szükséged van.

5 tipp hogyan varázsolj élhetvé egy kisméret nappalit

Legyen elég tárolóegység!

Bár azt írtuk, ne tegyél túl sok bútort a nappaliba, de annyira keveset se, hogy a holmiknak ne találj helyet, és csak kallódjanak itt-ott a lakásban. Nincs annál rosszabb, mint mikor minden sarokban áll valami, minden szabad felületre le van valami téve. Annyi bútorod azért legyen, hogy el tudd pakolni azokat a tárgyakat, amiket a nappaliban használsz. Tipp: nagy szekrénysor helyett érdemes fiókos szekrényeket, praktikusan kialakított, akár többfunkciós bútorokat használni. Kiváló választás lesz számodra pl. a SCANDINAVIA ülőpadunk.

5 tipp hogyan varázsolj élhetvé egy kisméret nappalit

Keresés