Használd ki maximálisan az erkélyedet! - DODO | Designban Otthon

Használd ki maximálisan az erkélyedet!

A legtöbb lakáshoz tartozik egy kisebb vagy nagyobb erkély, amely lényegében többféleképpen is hasznosítható lehet. A legtöbbször azonban mégis kihasználatlanul maradnak ezek a területek, vagy éppenséggel csak parkolóhelyiségként működnek. Ennek okán, cikkünkben most egy hangulatos erkély kialakításában és berendezésben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani Nektek.

Használd ki maximálisan az erkélyedet!

Egy hely a reggeli kávézáshoz…

Az erkélyek mérete nagyon eltérő lehet, például társasházak esetén gyakran 1-2 négyzetméteresek, de lehetnek egésznek nagyok is lakástól, háztól függően. A mérete azonban egyáltalán nem kell hogy befolyásolja a hangulatát, hiszen bármekkora balkont otthonossá lehet tenni, mindössze leleményességre és kreativitásra van szükséged. Egy kis asztalt, akár egy lecsukható darabot, illetve egy-két kis széket szinte bármelyik erkélyre el lehet helyezni. Így akkor ülhetsz ki egy kicsit a levegőre, amikor csak akarsz. Ráadásul nincs is jobb a kora nyári reggeleken, a saját kis erkélyeden elfogyasztott kávénál... :)

Használd ki maximálisan az erkélyedet!

Dekorálj kedvedre!

Az erkély esetében éppúgy fontos a dekorálás, ahogy a lakás más helységeinél, hiszen úgy lesz igazán kellemes hangulatú az otthonod, ha saját ízlésedre formálod, amit leginkább a téged tükröző dekorációs elemek segítségével tudsz elérni. Ilyen lehet a saját kis balkonodon egy-egy szép kaspó, lámpások vagy fényfüzérek, melyek igazán hangulatossá tehetik a beszélgetős nyári estéket. Ha pedig rendelkezel egy kisebb ülőpaddal, dobd fel designos díszpárnákkal, illetve takaróval, melybe a hűvös kint töltött estéken nagyszerű lesz beburkolódzni.

Használd ki maximálisan az erkélyedet!

Saját kis fűszerkert

Erkélyedet nem csak „bekuckózásra” valamint kellemes pihentető órák eltöltésére használhatod. Ha egy kicsit aktívabb tevékenységet szeretnél végezni a kinti levegőn, esetleg kertészkedni szeretnél, de nincsen kerted, válaszd a balkonkertészetet! Nevelgess saját fűszernövényeket, melyeket később finomabbnál finomabb ételekhez használhatsz fel. Nincs is annál jobb, mint a frissen tépett bazsalikom a pizzád tetején. Arról nem is beszélve, hogy milyen szuper kikapcsolódást tud nyújtani egy kis kertészkedés a hosszú munkával töltött hétköznapok után. Arra azonban figyelj, hogy a fűszernövények csakúgy, mint a kertekben fellelhető zöldségek nagy odafigyelést igényelnek, nézz utána mindenképp a gondozásuknak!

Használd ki maximálisan az erkélyedet!

Virágoztasd fel az erkélyed!

A mindenki által jól ismert és szeretett muskátli sok-sok lakás erkélyét díszíti, hiszen igencsak elterjedt virágról van szó. Ám érdemes a muskátlikon túl is gondolkozni, ha azt szeretnéd, hogy a balkonod virágba boruljon. Egy másik népszerű virág a futó petúnia, amelynek szépségével bátran büszkélkedhetsz. Ám nagy odafigyelést és törődést igényelnek, így csak akkor vállald be, ha lesz időd a gondozására. A leginkább napos, meleg helyeket kedvelik, tehát ennek megfelelően gondolkozz a választáskor. Ha azonban valami igazán illatos virágot szeretnél az erkélyedre, szerezd be a szépséges nyári violát, mely garantáltan feldobja majd az erkélyed.

Használd ki maximálisan az erkélyedet!

Egy másik csodás virág a lobélia, melynek szépsége az egyszerűségében és kellemes színeiben rejlik. A felsoroltakon kívül azonban még rengeteg nagyszerű virág létezik, ami közül választhatsz egyet-egyet az erkélyedre, de a már említett muskátlikat sem kell teljesen elfelejtened, ugyanis amennyire megszokottak, annyira mutatósak is tudnak lenni.

A csodás beépített erkélyek

A beépített erkélyek igazán hasznosak és még jól is néznek ki. Legnagyobb előnyük, hogy esős időben, illetve télen is használhatók. Az pedig, hogy miként hasznosítod a plusz kis tered, az csak a fantáziádon múlik. Funkcionálhat akár dolgozószobaként, pihenő sarokként, idézőjelben vett virágoskertként, és persze tárolóhelyiségként is. De még számos módja lehet a hasznosításának, csak tőled függ, mit szeretnél belőle kialakítani.

Használd ki maximálisan az erkélyedet!

Igazán szerencsésnek mondhatod magad, ha rendelkezel beépített balkonnal, melyet úgy rendezel be, úgy dekorálsz ki, ahogy csak kedved tartja. A nagy ablakoknak köszönhetően igazán világosok és barátságosak ezen helységek, otthonosan berendezve könnyedén a kedvenc helyeddé válhat majd.

Ha rendelkezel tehát kisebb nagyobb erkéllyel, semmiképp se hagyd csak úgy rendezetlenül, kihasználatlanul, hiszen a balkon segítségével lakásod egyik legszuperebb helyét alakíthatod ki!

Keresés