Hogyan alakítsd ki a tökéletes otthoni irodát? - DODO | Designban Otthon

Hogyan alakítsd ki a tökéletes otthoni irodát?

Még 20-30 éve elképzelhetetlen volt, hogy otthonról dolgozzunk, ma már nagyon sokan élnek a "home office" adta lehetőséggel, akár hosszabb, akár rövidebb távon. A világban jelenleg is zajló történések miatt pedig még nagyobb hangsúlyt kapott az otthoni munkavégzés, ezért nagyon fontos, hogy kialakítsuk a megfelelő környezetet.

Ha épp Te is hasonló projekten dolgozol, adunk néhány tippet, hogyan alakíthatod ki ideálisan a helyiséget a kellemes és hatékony otthoni munkához.

Fény, fény, fény!

Alapvetően is nagyon fontos, hogy minél több természetes fény jusson be otthonunkba, de ha munkavégzésről van szó, még nagyobb szükség van rá. Ha nincs más lehetőséged, csupán egy ablaktalan helyiség, akkor helyezz el több álló- és falilámpát, hogy minél természetesebbnek hasson, és tarts szigorúan óránként szünetet, amikor kimész a friss levegőre. De, ha tudsz inkább ablakos szobába rendezkedj be és próbáld meg a lehető legjobban kihasználni a természetes fényt. A íróasztalodat helyezd el úgy, hogy minél közelebb essen az ablakhoz, illetve semmiképpen se ülj háttal a fénynek, hiszen te magad fogod kitakarni a napsütést és a monitorodba is bele fog világítani, ami több szempontból sem kellemes.

Ne engedd, hogy összemosódjon!

Otthon dolgozni veszélyes, mert könnyen elmosódik a munka és a szabadidő közötti határ. Ennek megakadályozásában a dolgozószoba megfelelő szeparáltsága sokat segít, de csak akkor, ha ennek megfelelően is használod a szobát. Egy munkára kialakított helyiség nem igényel kényelmes kanapét, elegendő a teendőkhöz szükséges bútorokra koncentrálnod miközben dolgozószoba ötleteket gyűjtesz.

Természetesen tedd otthonossá az irodádat, de csak annyira, amennyire egyébként is tennéd, és ügyelj arra, hogy a lehető legkevesebb dolog vonja el a figyelmedet a feladataidról. Ha befejezted a munkát, vagy letelt a munkaidőd, akkor pedig csukd rá az ajtót és csak másnap reggel térj vissza.

A minőség mindenek felett!

Szükséged lesz egy asztalra és egy székre, ügyelj arra, hogy ezek jó minőségűek legyenek, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy min dolgozva töltesz el naponta hosszú órákat. Lehetőleg ne a dolgozószoba berendezésén spórolj, mert ha nem megfelelő széket vagy asztalt választasz, akár az egészséged is bánhatja. Válassz irodai munkára kialakított széket, amely kényelmes és kellőképpen tartja a gerincedet, vagy szerezz be egy térdeplőszéket, esetleg egy fit-ballt. Fontos, hogy ne aprózd el az asztalt sem. Lehet, hogy helytakarékos megoldásnak tűnik egy kisebb íróasztal, azonban hamar rá fogsz jönni, hogy a legkevesebb papírral járó munka is helyigényes. Ha nincs túl sok helyed, akkor használj kihúzhatós vagy lehajtható asztalt, esetleg szerelj polcokat közvetlenül az asztal fölé, ahová felteheted, ami amúgy csak tornyosulna melletted.

Rend a lelke mindennek!

A pontos, precíz és átlátható munkához fontos, hogy rend legyen körülötted – persze a zseni a káoszt is átlátja, de inkább ne kockáztass. Válassz olyan bútorokat, melyek segítenek a rendszerezésben. Legideálisabb egy olyan asztal, ami apróbb és nagyobb fiókokkal rendelkezik. De a modern dolgozószoba fontos része a több fakkos könyvespolc vagy egy gurulós tároló is. Bővítheted a polcokat tároló rekeszekkel ami minden olyan aktát elnyel, amelyeknek nem kell szem előtt lennie. Használj kisebb tároló dobozokat, fekvő vagy álló irattartókat, és a tollakat se hagyd szanaszét, legyen akár több tolltartó poharad is. Továbbá rendszerezd a kábeleket! Csöppet sem esztétikus és praktikus, ha folyton azt kell figyelned, hogy mikor melyik vezetékbe akadsz bele éppen.

Csempészd be a stílusod!

Mivel a napod nagy részét ebben a helyiségben töltöd, így a kellemes érzésekhez szükségszerű, hogy ne csak a praktikumra figyelj, hanem arra is, hogy amennyire csak tudod a saját ízlésed szerint alakítsd. Válassz egységes berendezést a harmónia kedvéért. Engedd el a régi, örökölt bútorokat – ez nem az a hely, ahol szükség lesz rájuk, hacsak nem élsz-halsz a vintage stílusért. Rendezd be és dekoráld kedvedre, ez a szoba rólad és a munkádról szól! Helyezz ki fotókat, függessz fel inspirációs idézeteket, vagy használj ötletfalat, és ne feledkezz el a szobanövényekről sem. Amellett, hogy életet adnak a térnek, és nyugtatólag hatnak rád, igazán helyes kiegészítői a hétköznapoknak.

Ha vendéget fogadsz…

Abban az esetben, ha ügyfeleket vagy vendégeket fogadsz a dolgozószobádban, akkor különösképpen figyelned kell a rendre, a harmóniára és arra, hogy mindennek tudd, hol a helye. A legkellemesebb miliőben és a legmodernebb bútorok között is kellemetlen, ha magad sem tudod, hogy mit hol tartasz. Illetve ez a pont befolyásolja az asztal választást is: amennyiben van annyi tered, nyugodtan tegyél be két asztalt, egyet neked a hétköznapi munkához, egyet pedig azért, hogy a vendégekkel körbe tudjátok ülni. Ha kis térrel gazdálkodsz, akkor az utóbbit kell úgy kiválasztanod, hogy munkára és megbeszélésre is megfelelő legyen. A vendégek kedvéért pedig egy-két kényelmesebb fotel is bekerülhet a helyiségbe.

Keresés