A nagy nyári ház átalakítás – a legtrendibb szobafestési technikák és - DODO | Designban Otthon

A nagy nyári ház átalakítás – a legtrendibb szobafestési technikák és ötletek

A melegebb, szárazabb nyári időjárás nem csak a nyaralóknak kedvez! A ház körüli munkálatokat, a külső-belső felújításokat, illetve festéseket is a nyári hónapokra érdemes ütemezni. A jobb időben ugyanis hamarabb száradnak meg a falak is.

Cikkünkben most ehhez kapcsolódóan roppant mutatós és praktikus szobafestési technikákat szeretnénk nektek mutatni, mellyel megtörhetitek a falak egyhangúságát. Ugyanis szobafestés során, nemcsak a színekkel, hanem a különböző festési praktikákkal és mintákkal is játszhattok.

Különleges absztrakt formák

A geometriai alakzatok és formák festése a falakra manapság egyre népszerűbbnek számít. Ugyanis egy-egy falrész absztrakt formákkal való kidekorálása, könnyen feldobhatja egy világos színű, letisztult fal kinézetét is. A kívánt eredmény elérése érdekében a falakat, egy otthon is viszonylag egyszerűen kivitelezhető, különleges technikával festik ki. A különböző, általában szabálytalan alakú elemeket, ragasztható papírcsíkok segítségével hozzák létre. A csíkok olyan vastagságúak lehetnek, amilyennek csak szeretnéd, ez lényegében csak a papírszalagok beszerzésétől függ.

Festés előtt ragaszd fel tetszés szerint a csíkokat, rendezd el őket úgy, ahogyan szeretnéd, majd a kiválasztott színnel vagy színekkel kezdd el kifesteni az adott falrészt. A technikát legtöbbször sima, fehérre festett falon kezdik el, az így kialakított alakzatok ugyanis szinte minden falszínnel remekül passzolnak. De összeségében bármilyen színen elkezdheted a mintázatok kialakítását, attól függően, hogy milyen színű absztrakt formákat szeretnél a faladra. A minták elkészítése és a festék száradása után egyszerűen csak húzd le a felragasztott szalagokat! Máris a falon láthatod az elképzelt mintázatot. Ezen festési technika során fontos az egymáshoz jól passzoló színek kiválasztása. Hidd el a szabálytalan alakzatok és a harmonikus színek remekül kiegészítik majd egymást!

Színátmenetes (ombre) festés

A színátmenetes, másnéven ombre festés nem csak a fodrászok körében használatos festési technika. Gyakran használják ezt a festési módot a szobák falának dekorálására is. A technika népszerűsége az egyenletességében, fokozatosságában rejlik. Festés során ugyanis a sötétebb árnyalatoktól haladunk a világosabb árnyalatok felé vagy éppen fordítva. A festéshez egy vagy akár több színt is felhasználhatsz tetszés szerint. A lényeg, hogy fokozatosan fehér festék segítségével világosítsd az alapszínedet! Így természetes, szép átmenetet kapsz majd.

Az egyik legkedveltebb szín a módszer során a narancssárga, amelynek fokozatos világosításával igazi nyári naplementét varázsolhatsz a hálószobádba vagy akár a nappalidba, ahogy azt az alábbi képeken is láthatod.

A narancssárgán kívül a kék különböző árnyalatai is nagyon népszerűek, vagy akár az említett két szín keveréke is szóba jöhet.

Csíkos mintázat

Egyszerű, egy-két színből álló egyenes sávok festésével egy igazán modern enteriőrt kaphatsz. A csíkok lehetnek egységesen többféle vastagságúak és irányúak, az egyenességre azonban kiemelten oda kell figyelni a tökéletes összkép érdekében. Épp ezért tervezd meg előre a csíkok vastagságát, irányát, valamint a kívánt színkombinációt. A festés során pedig mindenképp használj leragasztott segédvonalakat (maszkoló szalagot), és ügyelj arra, hogy az adott tartományon belül maradj, mikor húzod a festékes hengert! Nem a legegyszerűbb festési módszer, talán kicsit macerás is, de az eredményt látva megéri a fáradságot.

Egy klasszikus festési trükk

Sokak által már ismert festési technika a szivaccsal és különböző rongyok segítségével való festés. Az imént említett anyagok alkalmazásával különleges mintázatú falakat festhetsz te is. A szivacsot vagy rongyot elég egyszerűen belemártanod a kiválasztott színbe, (amely lehetőleg sötétebb legyen, mint a fal alapszíne) ezt követően különböző mozdulatokkal kend fel az adott falfelületre a festéket! Ennél a technikánál a szabálytalanságon, és az egyenetlenségen van a hangsúly. Akár pasztell, akár élénkebb színt választasz a szivacsok/rongyok segítségével feldobhatod a falad kinézetét. Az egyszerűbb, a fal színéhez illeszkedő bútorokkal és berendezési tárgyakkal pedig remek összhatást érhetsz el.

Keresés