Salone del Mobile 2022 Milano - Beszámoló Szőke Zsaklin lakberendezőtő - DODO | Designban Otthon

Salone del Mobile 2022 Milano - Beszámoló Szőke Zsaklin lakberendezőtől

A Salone Del Mobile az egyik legnagyobb nemzetközi bútor expo, amit minden évben Milánóban rendeznek meg. Szőke Zsaklin lakberendező ott volt és hozott nekünk egy szuper élménybeszámolót. Gyere és tarts velünk!

A Salone Internazionale del Mobile 1961-ben alakult az olasz bútorok és lakberendezési tárgyak exportjának népszerűsítése céljából, mely rövid időn belül a bútorvilág legjobban várt eseményévé alakult, illetve a lakberendezők, belsőépítészek álomjátszóterévé vált. 

A 2019-es utolsó esemény után idén 60. alkalommal került megrendezésre a legnagyobb designkiállítások közé sorolható Salone del Mobile Milano kiállítás. Idén több mint 2000 kiállító mutatta be újdonságait és termékeit. A rendezvény a Rho Fiera Milano vásártéren, 24 pavilonban került megrendezésre, melyet 6 napig élvezhettek az odalátogatók.

A standok, melyek inkább nevezhetők kiállítótereknek, (ami esetenként az 1000m2-t is meghaladta) dúskáltak a színekben, formákban, különleges vonalvezetésekben és stílusokban is. A pár évvel ezelőtt rendszeresen megjelenő szögletes vonalvezetést felváltotta az íves, gömbölyded, kerek formavilág, ami az elmúlt évek egyik lakberendezési trendje is lett. Fények és felületek tökéletes összjátéka jellemezte a tereket. A legújabb koncepciók, a fenntarthatóság és a design tökéletes összhangja jellemezte az eseményt. A természet és a kézművességhez való visszatérés kulcsszerepet kapott, hiszen az ilyen elemek az utóbbi évben egyébként is a lakberendezési trendek közé tartoztak. Minél több természetes anyag és szín, illetve a különböző technikák, módszer esetén is ez volt az egyik hangsúlyos pont.

Anyaghasználat

A természetesség és a fenntarthatóság ma már alappillére a különböző szolgáltatásoknak, és a gyártásoknak is, ezért évről-évre nő azon lehetőségek népszerűsítése, amelyekben ilyen eljárásokat, anyagokat alkalmaznak. Éppen ezért a Salone de Mobile 2022 eseményen is központi szerepe volt.

Rengeteg természetes alapanyaggal lehetett találkozni, így például:fa, márvány, kő, nád, rattan, buklé, bőr stb.

A burkolatok és a bútorok esetében is egyaránt megjelent a „zöld” irány, legyen szó padló- vagy falburkolatról, vagy éppen bútorokról és dekorációról.

A fenntarthatóság hangsúlyozása 2022-ben is!

Ahogy fentebb már említettük, a lakberendezésben is egyre nagyobb szerepet kap az újrahasznosítás és a fenntarthatóság, ami a természetes alapanyagok mellett pl. újrahasznosított műanyagból készült elemek használatát is jelenti. A Salone del Mobile kiemelten kezelte az ilyen darabok és lakberendezési tárgyak bemutatását, ugyanis még mindig sok tévhit övezi a műanyag alkalmazását.

Formavilág

Idén is hódítanak a kerekded formák

Az utóbbi évek lakberendezési trendjeiben gyakran látni, hogy a szögletes formájú bútorokat a kerekded darabok váltották fel, ami lágyabb hatást biztosít. Ez minden helyiségben megjelenik, csak a megfelelő bútorokat, berendezéseket és kiegészítőket kell kiválasztani hozzá.

A fürdőszobákban az íves, lekerekített mosdók és kádak uralták a tereket, amit a csodás és lágy vonalvezetésű lekerekített és kör alakú tükrök még könnyedebbé varázsoltak. Különleges megoldásokat is bemutattak a kiállítók, úgy, mint a fából készült fürdőkád vagy egy üvegfalú szabadonálló kád, mely ötvözi a korábbi szögletes minimál stílust a lágyabb íves formavilággal. Ez a két, különböző irányzat egyébként egyfajta balanszt teremt, ugyanis eltérő hatással bírnak, mégis harmonikus végeredményt alkotnak. Sok esetben érdemes ellentétes stílusjegyeket, anyagokat, textúrákat stb. alkalmazni, ez a Salone-on is jelen volt.

Hagyományos bútordarabok különleges díszítésekkel

A megszokottabb, hagyományosabb formavilágú bútorok esetén a kiállítók a részletgazdag kidolgozás mellett döntöttek, melyet különféle kiegészítőkkel és az anyagok struktúrájával értek el. Ezáltal látványos, egyedi darabokat hoztak létre. Emellett jelen voltak a rendkívül egyedi és extrém formavilágú bútorok is, melyek önmagukban látványos elemek, így jellemzően ezek a típusú darabok naturálisabb, pasztell színárnyalatokat kaptak.

Praktikus tárolási megoldások és rejtett bútorok a konyhában

A konyhákat illetően elmondható, hogy a színeket és anyaghasználatot figyelembe véve nagy hangsúlyt kaptak a kontrasztok, valamint továbbra is hódítanak a kamraszekrények és a praktikus tárolás újabb és továbbfejlesztett változatai. Több speciális innovációval is lehetett találkozni, amelyben a tárolási funkciót és a designt, illetve egyes esetekben a helytakarékosságot a modern technológiával ötvözték. Ilyen például a munkapultba épített láthatatlan főzőlap, a konyha hátfalba integrált páraelszívó vagy a bútorba/korpuszba becsúszó ajtók. Az ilyen típusú újdonságok nagyon exkluzív összképet eredményeznek, ráadásul ezekkel a tárolási trükkökkel letisztult, egységes látványt érhetünk el.

Nagy számban volt jelen a kiállításon a rejtett konyhabútor, mely a fentebb már említett bútorba/korpuszba becsúszó ajtóval gyakorlatilag teljesen eltűnik, így az egy légtérben lévő helyiségek még esztétikusabb képet biztosítanak számunkra.

Színvilág

Az ülőbútorokat illetően még mindig jellemző a világos, törtfehér, homokszínű kárpit, ezekkel ráadásul optikailag lehet növelni a helyiség méretén, melléjük pedig megjelent néhány élénk szín is. Ilyen a zöld és a kék különböző árnyalatai, melyek mind a természetközeliséget hangsúlyozzák.

Idén sem vesztettek népszerűségükből a fémek, különleges arany és rose gold színű szaniterekkel is lehetett találkozni, de az egyre népszerűbb matt fekete felületek is megjelentek. Eleganciájukat pedig naturális, letisztult helyiségekkel vegyítették, amik nagyon jól kiemelték egymás jegyeit.

Kiegészítők és dekorációk

A kiegészítőknél, dekorációs elemeknél is népszerű az arany-fekete kombó, mely sok színnel és stílussal jól párosítható. Ahogyan az egész kiállítás esetén, úgy itt is elmondható, hogy kiegészítők terén is a kerek, íves dekorációs elemeké volt a főszerep.

Látványos világítótestek

A lámpák a kiállítás egyik leghangsúlyosabb darabjai voltak, nagyon sok különleges és figyelemfelkeltő lámpát helyeztek el. Egyértelműen látható volt, hogy az aszimmetria és az eltolt, több elemből álló lámpatestek jellemzőek a 2022-es trendre. Nagyon sok egyedi lámpát lehetett látni, amelyek nemcsak funkciójukat látják el, hanem valódi designer darabok is.

Meghökkentő darabok

Kreatív és meghökkentő darabokkal is találkozhattunk a kiállításon, úgy, mint az óriás táska formájú fotel, a színes levélformájú szék, óriás bőröndnek álcázott irodai tároló szekrény, de volt még széfnek álcázott komód és sok más érdekesség is. Ezek az extravagáns bútorok és kiegészítők remekül mutattak az amúgy is gyönyörű és látványos közegben, ráadásul inspirálódni is lehet belőlük, hiszen szuper ötleteket adnak. Az extravagancia azonban nemcsak a formavilág esetén jelent meg, hanem ugyanúgy a minták és textúrák esetén is.

Olyan mennyiségű design, bútor és anyag volt jelen a kiállításon, hogy ennek egy szeletét szerettünk volna ezáltal bemutatni, így teremtve egy összhatást és képet számotokra is a lenyűgöző élményről és a legújabb trendekről.


Zsaklinnak nagyon köszönjük az élménybeszámolót és a fotókat is! :)

Zsaklin elérhetőségei:

További tartalmak Zsaklintól a DODO YouTube csatornáján:

Keresés