Hogyan alakítsd ki a tökéletes étkezőt? - DODO | Designban Otthon

Hogyan alakítsd ki a tökéletes étkezőt?

Az étkező nemcsak az étkezőasztal és az étkezőszékek halmaza, hanem az otthonod központi része, ahol mindig zajlik az élet. A nagy beszélgetések, a hétvégi ráérős reggelik, a közös családi ebédek és vacsorák helyszíne, ami mindig biztos pontot jelent az életetekben. Ezért aztán korántsem mindegy, hogy mennyire praktikus, kényelmes és esztétikus, milyen hangulatot áraszt.

Cikkünkből kiderül, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a berendezésénél annak érdekében, hogy követni tudd napjaink legmenőbb étkező trendjeit.


GALAXIE fenyőfa étkezőasztal 200cm

Kevés bútorral is teremthetsz egységet

Az étkező az a helyiség, ahol talán a legkevesebb bútortípusra van szükséged. Kell egy strapabíró, lehetőleg bővíthető étkezőasztal, néhány hozzáillő, kényelmes étkezőszék és 1-2 tároló bútor. Egyszerűnek tűnik a képlet, de a bútorok beszerzése közben simán kiderülhet, hogy nem is olyan egyértelmű, hogy mi a legoptimálisabb választás. Miért? Azért, mert az étkező kialakításának egyaránt meg kell felelnie a hétköznapi használat igényeinek, ahogy például az ünnepnapokon is meg kell teremtenie a vendégfogadás feltételeit is.

Szintén bonyolítja a helyzetet, hogy a választásnál figyelembe kell venned az otthonod lakberendezési stílusát is, hiszen az étkezőasztal és az étkezőszékek csak akkor érvényesülnek a legjobban, ha egységes képet teremtenek a lakás enteriőrjével.


ONGX mangó tálalószekrény 177cm

Hogyan válassz étkező bútort?

Egy étkezőasztal kiválasztásánál sokféle alternatíva áll a rendelkezésedre. Az étkezőasztal ugyanis lehet egyszerű, rusztikus, modern, exkluzív. Létezik például kicsi kerek kinyitható étkezőasztal, nagy bővíthető asztal, vagy fehér étkezőasztal. A sor még folytatható lenne, de ami a leglényegesebb az az, hogy te is rátalálj arra, ami tökéletesen passzol az otthonod stílusához és az egyedi igényeidhez.

Mielőtt pénzt fektetnél be egy új étkezőasztal beszerzésébe, fontos, hogy a hozzád és az otthonodhoz illő stílust meghatározd. Lényeges az is, hogy mire és milyen gyakran fogjátok az étkezőasztalt használni, hiszen ez meghatározza a méretét, a formáját és az anyagát.


PROMETHEUS bővíthető étkezőasztal 180-260cm

Milyen méretek állnak a rendelkezésedre?

Az első és legfontosabb a méretek meghatározása, azaz, hogy mennyi szabad helyed van az étkezőszékek és az étkezőasztal elhelyezésére.

Ha az étkező a konyhában van

A helyiség adottságai eltérőek lehetnek, hiszen van, ahol az étkező a konyha részét képezi - itt kevesebb a mozgástér, de van, ahol egy teljesen különálló helyiség, ami már lényegesen nagyobb szabadságot biztosít a választásban. Ha az étkező a konyha része, akkor az étkezőasztal vagy konyha asztal munkapultként is funkcionál, ahol az ételek elkészítését bonyolíthatod - ebben az esetben az asztal felületének megfelelő kiválasztása is hatványozott szerepet kap a nagyobb igénybevétel miatt.

Vannak olyan ergonómiai méretek, amelyektől nem tanácsos eltérni, mert akkor az étkező szűkös lesz és nem tudjátok kényelmesen használni. Nem túl kecsegtető jövőkép az, amikor folyamatosan bujkálni kell a színes étkezőszékek között a helyhiány miatt, vagy egymás kezéből ütik ki a vendégeid az ételt a bővíthető étkezőasztal mellett.

Ha az étkező a nappaliban van

Ha az étkező a nappaliban kapott nálad helyet, már egészen más szempontokat kell figyelembe venned. Egyrészt el kell döntened, hogy az beleolvadjon-e a nappali stílusába, vagy pedig láthatóan elkülönüljenek a funkciók. Fontos, hogy az étkező bútorok kellemes látványt nyújtsanak, például egy rusztikus stílusú nappaliba - praktikum ide vagy oda - de nem illik műanyag étkezőszék, ahogy a minimál stílus sem viseli el egykönnyen a 12 személyes masszív étkezőszék garnitúra keltette zsúfoltságot.

Milyen méretű étkezőasztalt válassz?

Az étkezőasztal méretét és formáját nagymértékben az határozza meg, hogy mekkora hely van az étkezőben (vagy a konyhádban) illetve, hogy hány embert szeretnél leültetni mellé. Személyenként számolnod kell körülbelül 60–75 cm széles hellyel, míg mélységében - a felállással, leüléssel is tervezve - 75-90 cm-rel. Ezek olyan alapvető ergonómiai szabályok, amelyek segítségével az asztal szükséges méretét egyszerűen ki tudod számolni.

Az asztal szélessége is fontos egyrészt a terítésnél, másrészt a kényelmes étkezésnél. A terítékre minimum 50 cm-t szükséges hagynod fejenként, így a vendégek könyöktől-könyékig kényelmesen tudnak étkezni.

A téglalap alakú étkezőasztalnál az ideális méretek a következők:
  • 160 x 80-100 cm esetén: 4 személy + 2 asztalfő
  • 180 x 80-100 cm esetén: 6 személy + 2 asztalfő
  • 240 x 80-100 cm esetén: 8 személy + 2 asztalfő
  • 300 x 80-100 cm esetén: 10 személy + 2 asztalfő
Kör vagy ovális asztalnál az ideális méretek:
  • 110 cm átmérő: 4 személy
  • 120 cm átmérő: 5 személy

Fix, nyitható vagy bővíthető?

Ha kisebb étkezővel rendelkezel, a helytakarékosság miatt nagyszerű megoldást jelenthet a bővíthető étkezőasztal, hiszen ez szükség esetén (például, ha vendéget fogadsz) könnyen lehajtható, megnövelve annak hosszát. A nyitható asztaloknál - annak ellenére, hogy nagyon praktikusak és helytakarékosak - egy hátránnyal számolni kell: a nyitási funkció miatt az esztétikai jellemzők áldozatul eshetnek. Például egy fekete étkezőasztal esetében, ahol a nagyobbítható részen más lesz a lap mintázata, illetve egy idő után sérülhet a kihajló szerkezet.

Az étkezőasztal stílusa

A lakberendezés alapelveit itt is célszerű betartani, hiszen az étkező bútorzata meghatározó lesz az otthonod designjának kialakításában. Törekedni kell a stílus, forma, és színvilág összehangolására. Napjainkban nagyon népszerű a modern étkező bútorok alkalmazása, de a tapasztalatok szerint sajnos hamarabb válik idejét múlttá, ezért 4-5 évenként cserélni kell. Viszont létezik számos olyan stílus is - mint amilyen a thonet, és a szecessziós - amelyek évtizedek elteltével is ugyanolyan értéket képviselnek. Ha mégis a modern étkezőasztal mellett teszed le a voksod, számolj azzal, hogy ezek sok esetben felérnek a tendenciákat követő darabokkal. Elrugaszkodnak a megszokott formatervektől, extravagánsak, amelyekben fizikai és optikai értelemben is gyönyörködni lehet - már, ha van elég hely az érvényesülésükhöz.


PARIS fehér üveg étkezőasztal

Az étkezőasztal formája és lábazata

Az asztal formája sokféle lehet: sarkos, lekerekített, egyenes vonalú, ívelt, ahogy a lábazat is eltérhet egymástól. Lehet esztergált, központi, vagy fóka lábas.

Mindegyik változatnak megvan a maga előnye:

  • Egy központi lábas asztalt könnyebb „körbe ülni”.
  • A kör étkezőasztal mellett ülők jobban látják egymást anélkül, hogy a fejüket kellene forgatni - viszont csak nagyobb térben érvényesülnek a legjobban.
  • Egy egyenes vonalú négyszögletes vagy téglalap alakú asztalt általában könnyebb megnagyobbítani, és elhelyezni - egyszerűbben beilleszthetők a térbe és akár fal mellé is állíthatók.
  • Ha kevés a hely, akkor a legjobb egy bővíthető étkezőasztalt beszerezni. Kimondottan szűkös helyekre lettek kitalálva a lehajtható asztal, amelyet egyszerűen csak fel kell fúrni a falra. Használat után felhajtod és már fel is szabadult a hely.

Milyen anyagú étkezőasztalt válassz?

Az étkezőasztalok számos anyagból készülhetnek: fából, fémből, üvegből, kőből, műanyagból és ezek különböző kombinációiból. Ha egy időtálló asztalt szeretnél vásárolni, akkor a legjobb választás egy tömörfa asztal, például rózsafa, mangó, mahagóni, tölgy vagy éppen akácfa. Ezek jellemzően drágábbak, de egy minőségi tömörfa étkezőasztal mindent túlél, erős és strapabíró, mert az őket alkotó farostok nagy sűrűségűek. Meleg és barátságos hatást keltenek, természetes tulajdonságuk, hogy az idő múlásával arányosan szépen öregszenek, a színük egyre mélyebb tónusú lesz, árnyalataiban gazdagabbá válik, egy igazán egyedi, magas értéket képviselő bútor darabbá téve őket.

A tömörfa bútorokról részletesen ide és ide kattintva olvashatsz.

Az olyan tömör puhafák, mint a luc és a fenyő, szintén tartósnak számítanak, de mivel a rostjaik nem olyan sűrűek, mint a keményfáké, érzékenyebbek a karcolódásra. A puhafák színe világosabb, gyakran láthatóak rajtuk a fa természetes erezete és a csomók, ezzel különlegessé téve a bútor megjelenését. Sajnos a fa könnyen foltosodik és karcolódik, viszont ha tömörfa, azt a későbbiek során újra lehet csiszolni/lakkozni.


MAKASSAR rózsafa étkezőasztal 160cm

Gyakori megoldás a keményfa furnér is, aminek a megjelenése olyan, mint a természetes fáé, csak kombinálják egy könnyen kezelhető, tartós felülettel. Ez a felület felfogja az ütéseket, kevésbé sérül, reped vagy szálkásodik, mint a tömörfa. Ennek akkor van nagy jelentősége, amikor a fa felület nagyobb igénybevételnek van kitéve.

Az üvegből vagy a fémből készült darabok is lehetnek időtállóak, ha megfelelően karbantartod őket. Arra mindenképp figyelj, hogy üveg bútort csak akkor válassz, ha megfelelően "biztonságban" tudod tartani, hiszen habár masszív, edzett üvegből készülnek ezek a bútorok, ez a típus törik és sérül a legkönnyebben a többi alapanyaggal szemben.

A fa, az üveg és a fém bútorokról itt olvashatsz egy összegzést.


MODERN BAROCK fehér étkezőasztal 200cm

Az étkezőasztalok további alapanyagai:

Laminált és műanyag felületek

Előnyük, hogy könnyen kezelhetők, tisztíthatók, hátrányuk, hogy könnyen karcolódnak és nem lehet javítani őket

Melamin

Nagyon tartós, könnyen tisztítható, jó ár-érték arányú anyag, az ebből készült konyha asztal nedvesség- és karcálló, ellenáll a mechanikai hatásoknak is.

A kő tetővel rendelkező étkezőasztalok rendkívül tartósak, de porózusos tulajdonsággal rendelkeznek, azaz hajlamosak felszívni a nedvességet. Hátrányuk, hogy elég nehezek is.

Üveg

Az üveglapos asztalok nyitottá teszik a teret. Hátrányuk, hogy könnyen karcolódnak, és mindig macerásabb a tisztántartásuk, hiszen minden ujjlenyomat, és porszem azonnal látszik rajtuk. Minimalista stílust képviselnek, emiatt a letisztult hangulatú étkezőbe illenek a legjobban. Az asztalok felső része keményített üvegből készül, lábai fából vagy fémből vannak. Az üvegasztal inkább azoknak való, akik designelemként akarják használni az otthonukban. Az étkező asztal színe is attól függ, hogy milyen közegbe akarod integrálni őket. A szürke étkezőasztal, vagy a fehér étkezőasztal olyan helyen érvényesül a legjobban, ahol tökéletes harmóniát teremt a jelenlétével. A bővíthető fekete étkezőasztal is nagyon népszerű alternatíva, hiszen egyszerre helytakarékos és praktikus, jól passzol bármilyen stílushoz.

Hogyan válassz étkezőszéket?

Az étkezőszékek esetében is vannak fontos szempontok amelyeket a kiválasztásuknál érdemes figyelembe venni. Ilyen a kényelem, amit a legjobban a párnázott étkezőszék tud biztosítani. Viszont, ha kiskorú gyerekeid vannak, akkor egy szövet étkezőszék nem mindig a legjobb választás, hiszen nehezebb tisztán tartani - a zsíros ételfoltok nehezebben távolíthatóak el az anyagából. Ilyenkor jön jól a műanyag - kislányoknak akár rózsaszín étkezőszék formájában - ami minden szempontból ideális lehet. Egyszerűen, könnyen letörölhető, vonzó a kicsiknek, szívesen töltenek el benne több időt is az asztal mellett.


LOFT türkiz karfás szék

Esztétikailag az is lényeges, hogy a székek és az asztal között is meglegyen az összhang. Lehetőleg a két bútordarab egyféle stílust képviseljen érdekesen nézne ki egy antik asztal antik műanyag színes étkezőszékekkel. Az étkezőszék kiválasztásában az ergonómia is kulcsszerepet játszik, hiszen a kényelem nagyon fontos. Számít az étkezőszék háttámlájának a magassága, és érdemes ellenőrizni annak dőlésszögét is.

Az étkezőszék anyaga

A fa étkezőszékek a klasszikus megoldást jelenthetik akkor, ha a természetesség híve vagy. A fából készült barna étkezőszék nagyon szép, tartós és kényelmesek tud lenni, ráadásul hosszú évekig szolgálnak majd a mindennapokban.

A műanyag étkezőszékek nagyon praktikusak, mivel alig van súlyuk, könnyen áthelyezhetőek, villámgyorsan tisztíthatók.

ASHLEY átlátszó szék

A kárpitozott székek, nagyon elegáns megoldásnak számítanak, sok melegséget kölcsönöznek a helyiségnek, izgalmas színösszeállításban is kaphatóak, viszont nem könnyű eltávolítani a szennyeződéseket az anyagból. Kárpitozott székek tekintetében a bársony darabokból találjátok a legnagyobb kínálatot nálunk - nem véletlenül, ugyanis jelenleg a bársony borítású székek tartoznak a legnépszerűbb székek közé. Ez azért van, mert elegáns, trendi és modern hatást kelt, eközben viszont vízlepergető hatású, így könnyebben karbantartható, mint az általános szövet borítás.

TANYA fehér bársony étkezőszék

A fém étkezőszékek főként a korszerű, minimalista lakásbelsőkben mutatnak jól. Előnyük, hogy évekig erősek és tartósak maradnak egyetlen hátrányuk, hogy néha túlzottan ridegnek, „hűvösnek” tűnnek. Ez némileg tompítható, ha a kárpitozott vagy bőrrel behúzott változatukat választod.

Az étkezőszék színe, mintája

Ha szerettek étkezés után még sokáig az étkezőasztal mellett ülve beszélgetni, akkor érdemes kényelmes, szövet étkezőszéket vagy párnás ülőfelülettel rendelkezőt választani. Arra azonban ügyelj, hogy a huzat anyaga vízlepergetős legyen (textilbőr vagy bőr, amiből még a vörösbor folt is könnyen kijön). Szerencsére az étkezőszékek piacán óriási a választékkal stílusban, felépítésben, anyagban, színben, mintában egyaránt.

Léteznek összecsukható/szétszerelhető és a fix darabok, fa és fémvázas kivitelben is. A fix étkezőszékek változatos anyagokból készülnek: fa szerkezettel, fémvázzal, műanyagból egyaránt. választhatsz olyat, ami teljesen kárpitozott és olyat is. amelynek csak az ülőfelülete párnázott.

Gyakori az alapanyagok kombinálása: a fém-műanyag, a fa-műanyag szerkezet is. A kárpit leggyakrabban vászonból, plüssből és egyéb textilből készül, de elterjedt a műbőr/textilbőr és a valódi bőr bevonat is. Az étkezőszékek paddal is elérhetőek - ezek a padok, sarokpadok és sarokülők kiválóak akkor, ha nagyobb társaságot kell leültetned. Ezek jellemzően fából, illetve fa és MDF-lap kombinációjából készülnek, illetve találhatsz fémvázas-kárpitos darabokat is.


PAPILLON sárga szövet szék

Miért lényeges a minőség és a garancia?

A vásárlást soha ne kapkodd el - hiszen jó esetben évekre, évtizedre veszed meg az étkezőbe a bútorokat, ezért az olcsóbb árért soha ne áldozd fel a minőséget. Az olcsóság csak látszólagos előny, ami az idő múlásával hátránnyá alakul át egy csomó idegeskedés forrásává válva. A könnyen karcolódó felületek, a könnyen kikopó kárpitozás megkeseríti a kezdeti örömöt. Az étkező az otthonod szíve, gondoskodj arról, hogy mindig melegséggel legyen teli és ez kifejeződjön a bútorzatban is!

További kapcsolódó tartalom a DODO blogján:

További kapcsolódó tartalom a DODO YouTube csatornájáról:

Keresés