2020 trend színei a lakberendezésben - DODO | Designban Otthon

2020 trend színei a lakberendezésben

Mint minden évben, idén is megválasztották az év színeit, amik kicsit sem semlegesek, de annál jobban lehet őket alkalmazni a megfelelő bútorokkal és kiegészítőkkel. Ha kíváncsi vagy idén mely színek hódítanak, olvass tovább!

Nyakunkon a tavasz, ezzel együtt a nagytakarítás és a festés ideje is. Otthonunk színei nagy hatással vannak a mindennapjainkra, hiszen a választott színek között kezdjük és fejezzük be a napot. A megfelelő színválasztás komoly döntés, hiszen általában nem festjük át naponta a lakást a kedvünknek megfelelően, ezért érdemes tényleg olyan színeket választani, amilyenek között hosszú távon jól érezzük magunkat. Később a kiegészítőkkel és dekorációkkal lehet variálni évszakhoz, vagy kedvhez mérten, de a falakat legsűrűbb esetben is csak évente festjük át.

2020 trend színei a lakberendezésben

Ennek megfelelően nagyító alá vettük 2020 trend színeit, melyeket bátran használj a lakásban. Minden évben figyelemre méltó döntés ugyanis, hogy melyik színárnyalat kapja az év színe címet, ezzel melyik kerül előtérbe és az milyen irányvonalat fog diktálni. Legtöbben a Pantone bizottság választásával találkozunk, mert a kifutók és a divat világa ezt a színt emeli ki és veszi alapul az adott évi kollekciók gyártása során. Azonban nem csupán a Pantone intézetnek van beleszólása a trendek alakulásába: legalább akkora hangsúllyal bír a Behr festékgyártó vállalat döntése is. Ám a jó hír, hogy ezek általában összhangban vannak, nem kell egyik oldalra sem odaállni.

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor idén zöldre, kékre, vagy sárgára „kell” színezni otthonunk falait a trend érdekében. Persze ez korántsem ilyen egyszerű, hiszen minden szín rendelkezik ezer árnyalattal. De nem kell félni, a döntéshozók nem hagytak minket kétségek között, jól meghatározták a pontos árnyalatot, kaptunk hozzá fantázia nevet is. Ha a konkrét színekben nem is, de abban mindkét bizottság egyetért, hogy az erősebb, karakteres árnyalatok veszik át a visszafogottabb, pasztellszínek helyett a fő irányvonalat, melyek az otthonunkban is bátran alkalmazhatóak a megfelelő miliőben és kiegészítőkkel.

2020 trend színei a lakberendezésben

Határozottan jó példa a Neo Mint (új menta), mely a ruházatból átlép a lakások színpalettájára. A lakberendezőknek igazán izgalmas lesz ezzel a színnel dolgozni, erőteljessége miatt garantáltan domináns lesz, ami mellé visszafogott környezetet érdemes teremteni. Ha a falon túl erősnek ítéljük, akkor nyugodtan alkalmazzuk kárpitként, egy menta kanapé, egy puff vagy egy lerakóasztal is varázslatos hatást kelt natúr fából készült bútorok között.

2020 trend színei a lakberendezésben

Az év másik zöld színe, a kissé olivás árnyalata is jól összehozható a természetes letisztultsággal. A Behr vállalat éppen erre alapozta „Back to Nature”, azaz „Vissza a természethez” elnevezését, ugyanis olajzöld festék árnyalatát ezzel a névvel dobta a piacra, ami biztosan feldobja a nappalit, akár csak egy falra alkalmazva is.

2020 trend színei a lakberendezésben

Az idei másik kedvenc színünk az erőteljes teltségével vesz le mindenkit a lábáról: a sárga szinte bármelyik árnyalatával divatot teremtünk otthonunkban, kenjük a falra vagy öltöztessük fel vele bútorainkat. Mivel alapszín, ezért kiválóan párosítható szinte bármilyen más színnel, de ha igazán világos, és vidám környezetre vágyunk, akkor hozzuk be mellé a fehéret és az olajzöldet, vagy kombináljuk a másik befutó alapszínünkkel, melyet a Pantone bizottság az év színének titulált. Az egyszerű mélykékkel igazán extravagáns hatást kapunk.

2020 trend színei a lakberendezésben

A kéket az elmúlt években hanyagoltuk a divat terén, egyáltalán nem volt a trend színek élvonalában. Idén viszont eljött az ideje, hogy leporoljuk az égkék díszpárna huzatokat és visszategyük a kanapéra. Igaz az év színe címet a Classic Blue nyerte el, de a kék legtöbb árnyalatával operálhatunk, sőt játsszunk a szín saját kombinációjával! A legújabb irányzatok szerint megengedett, hogy a kék árnyalatait akár egy falfelületen alkalmazzuk. Nem kell a hidegségétől félni, a megfelelő tónusokat összeválogatva igazán kellemes otthon teremtünk vele.

2020 trend színei a lakberendezésben

Összességben elmondható, hogy idén eljött a merészebb színek kedvelőinek ideje, aki pedig eddig nem kedvelte az erőteljes, határozott színeket, itt az ideje megszeretni őket, ha követni akarja a divatot. Nem kell félni a színektől, ha jól alkalmazzuk őket akkor bármilyen erős színből alakíthatunk ki harmonikus környezetet.

Keresés