Minták a lakásodban - DODO | Designban Otthon

Minták a lakásodban

Vannak azok, akik az egyszerű, letisztult designt, a sima felületeket, a díszítetlen elemeket és falakat preferálják. Ha Te nem ebbe a csoportba tartozol, és kifejezetten rajongsz a mintákért, de nem tudod, hogyan alkalmazd őket, alábbi cikkünkben összegyűjtöttünk számodra néhány fontos szempontot.

A különböző mintákkal kiválóan fel lehet dobni egy lakást. A mintás falak esetében lehet a helyiségeket optikailag kicsinyíteni vagy nagyítani, irányíthatod velük a figyelmet, vagy épp elterelheted valamiről. Lényeg a lényeg: egyedivé és különlegessé teheted az otthonodat!

Minták a lakásodban

Nagyon nem mindegy azonban, hogy mit mivel párosítasz, a minták mennyire érvényesülnek, mit ábrázolnak, és hol alkalmazod őket. Az alábbiakban arról lesz szó, hogyan tudod ízlésesen megjeleníteni a választott mintákat, és milyen hatást érhetsz el velük.

Milyen színnel párosítsd a mintát?

Ahhoz, hogy a minták használata a szemednek is kellemesnek hasson, érdemes nagyon átgondolni, hogy milyen színt teszel mellé. Alapszabály, hogy olyan színt használj, ami magában a mintában is megjelenik, így válnak igazán harmonikussá. Nem feltétlenül kell az uralkodó árnyalat mellett letenned a voksodat, egy visszafogottabban megjelenő szín is tökéletesen megteszi. A fontos az, hogy ne egy teljesen új színt válassz!

Minták a lakásodban

Mintás falak – milyen hatást akarunk elérni?

Ahogy fentebb már említettük, a minták segítségével befolyásolhatod, hogy mekkorának hat az adott helyiség. A nagy, feltűnő minták optikailag szűkítik a teret, ugyanakkor a csíkos, kockás felületek tágítják, a függőleges csíkozástól pedig a szoba magasabbnak fog tűnni. Érdemes ezt szem előtt tartani, ha nem akarod, hogy a kis szobáid szűknek és zsúfoltnak tűnjenek (kivéve, ha épp ez a célod).

Minták a lakásodban

Hogyan ne túlozd el

A nagy színek és az apró, ismétlődő minták esetében oda kell figyelned arra, hogy ne vegyék át teljesen az uralmat, és ne nyomjanak el minden mást a környezetükben. Alapvetően nagy, tágas helyiségekben célszerű ezeket a mintákat választani, de itt is megfontolandó, hogy ne uralják az egész falat. Érdemes egy falfelület befedni velük, vagy akár csak 1-1 sávot. Így nagyszerűen kiegészítik teret, újjávarázsolják a helyiség hangulatát, kihangsúlyozzák, amit ki kell, anélkül, hogy túl soknak érződjenek. Ráadásul egy ilyen megoldással nagyon egyedi lesz a végeredmény.

Minták a lakásodban

Maxold ki a kiegészítőket!

Ha van egy mintás falfelületed, érdemes ahhoz igazodnod, ahogy a színek is sokat számítanak. Így például egy geometrikus fal esetében maradj ezen a vonalon, ne pillangó mintás takarót válassz mellé! Egy geometrikus lámpa például egyszerre menő és modern, mégis szolid darabja lehet az enteriőrnek.

Minták a lakásodban

Ha nem vagy elég bevállalós ahhoz, hogy mintás falaid legyenek, akkor szerezz be mindenféle egymáshoz passzoló mintás kiegészítőt: párnákat, szőnyeget, takarót, képeket és bármilyen más dekorációt, ami csak eszedbe jut. :) Ezekkel semmiképp sem lőhetsz mellé, és egy letiszultabb, pl. egy minimalista vagy egy skandináv stílusú otthont is rendkívül fel tudsz velük dobni.

Minták a lakásodban

A mintákkal tehát kifejezetten jól lehet játszani, ha az ember képes tudatosan használni őket. Amennyiben tájékozódsz azzal kapcsolatban, hogy mivel milyen hatást érhetsz el, és ennek megfelelően, tudatosan választasz, hihetetlenül feldobhatod az otthonodat! Mi csak ajánlani tudjuk a mintákat!

Már csak azt kell kitalálnod, hogy milyen mintát látnál szívesen a lakásod falain. Ebben pedig nagy segítségedre lehetünk. Mindössze csak annyi a dolgod, hogy felkeresel minket az elérhetőségeink valamelyikén!

Keresés