Burkolatból ötös! - A legmenőbb fal- és padlóburkolatok - DODO | Designban Otthon

Burkolatból ötös! - A legmenőbb fal- és padlóburkolatok

A saját egyéniségünket, valamint a lakásunk által képviselt stílust, nem csak bútorainkon és a választott színeken keresztül tudjuk kifejezni. A helyiségekben használt fal-, illetve padlóburkolatok épp olyan fontosak otthonunk kialakításánál, mint a megfelelő lakberendezési tárgyak kiválasztása, hiszen ezektől válik igazán egyedivé.

Egy jól megválasztott padlólap, egy egyedi kő vagy akár fa borítású falrész rengeteget tud hozzáadni az adott helyiség összképéhez. Cikkünkben most elsősorban különböző trendi falburkolatokat szeretnénk mutatni nektek, melyek remekül feldobhatják a már jól megszokott helyiségek kinézetét, valamint jól jöhetnek lakástervezés alkalmával is.

Falburkolatok

Modern, fából készült falburkolatok

Faburkolat hallatán sokan a jól ismert lambériára gondolnak, mely itt-ott, például nagyszüleink házában még gyakran fellelhető. Ettől azonban érdemes elrugaszkodni, ugyanis számos modern megoldás létezik arra, hogy fával borítsuk be falainkat, illetve egy-egy falfelületünket. A manapság népszerű faburkolatok mind egyediek, formailag és felületileg is kicsit eltérőek egymástól, boríthatnak egy adott oldalt a szobádban, de egy vízszintes vagy függőleges sávban is megjelenhetnek.

Ha kedveled a rusztikusabb felületeket, illetve a 3D-s hatást, alakíts ki olyan faborítású oldalakat a helyiségeidben, melyek kissé kiemelkednek a falból. Az így létrehozott falrész egy egyszerű, minimalista stílusú enteriőrben is jól mutat, de egy olyan lakásban, mely leginkább a rusztikus irányzat elemeit hordozza magában, is kiváló választás lehet.

Azonban a már említett faburkolatok lehetnek teljesen egyszerűek vagy homogének is, valamint állhatnak hosszú, vékony gerendákból vagy esetleg téglalap, négyzet és egyéb különleges formájú faelemekből. A határ a csillagos ég. :)

A burkolatok szép természetes hatást keltenek és szinte bármely stílusú lakásba beilleszthetők, igény szerint pedig át is festheted őket, ha neked úgy jobban tetszik. Leginkább előszobában, nappaliban, valamint hálószobában mutatnak jól. Fürdőszobába a magasabb páratartalom miatt kevésbé ajánlatos az alkalmazásuk. De ha neked régi vágyad fahatású csempével borított fürdőszoba, ne keseredj el! Ma már számos design és szín közül választhatsz.

Összeségében a fából készült burkolatok rendkívül dekoratívak, strapabíróak és időtállóak, valamint a tisztításuk sem okoz nehézséget. Ezért ha eddig szemezgettél velük, itt az idő kipróbálni, nem fogsz csalódni bennük. :)

Igény szerint variálható téglaburkolatok

A tégla, mint díszburkolat már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend. Hol nagyobb trendnek számít, hol kevésbé, a divatból azonban sosem megy ki igazán. Az indusztriális otthonoknak például az egyik alappillére, amely stílus egyébként is egyre csak felfelé tendál az utóbbi időben.

Egy-egy téglával kirakott falrész vagy oszlop egy modern konyhában, illetve nappaliban is remekül mutat, de akár a hálószobában is megállja a helyét. Egy világos színű, sok-sok természetes fénnyel megáldott helyiségnek pedig kifejezetten jól is áll egy ilyen nyers falburkolat.

A téglaburkolatok különböző felületűek és színárnyalatúak lehetnek, valamint az elemek formáját és méretét is kedved szerint választhatod ki. A vöröses, valamint a barnás téglaváltozatok is szuperül néznek ki a helyiséged képviselt színeitől függően. Ha azonban viszonylag sötét szobával rendelkezel, nem ajánlatos durva, sötétvörös téglafalakkal kiraknod falaid, mert könnyen nehézzé, nyomasztóvá válhat a tered. Ilyen esetekben fesd át a téglaburkolatot fehér színűre, ezáltal tágasabb, világosabb és barátságosabb lesz az adott helyiség. A fehér mellett a feketére festett téglák is rendkívül designosak, egy modern fürdőszobához például különösen passzolnak. A lényeg, hogy vedd figyelembe milyen színek az uralkodóak és milyen hatást szeretnél elérni.

A téglaburkolat több lakberendezési stílussal is remekül érvényesül, a minimalista vagy a skandináv stílustól egészen a rusztikusig.

Kőburkolatok széles választéka

Napjainkban a különböző kövekkel kirakott oldalfalak és sávok a fénykorukat élik. Modern, tágas házak nappaliját, előterét vagy éppen konyháját gyakran díszítik. Ha te is elgondolkodtál már azon, hogy kőfallal vagy kődíszítéssel dobnád fel lakásod hangulatát, rengeteg színű és fajtájú kőburkolat közül választhatsz. Mutatunk párat!

Terrazzo

Először nézzük meg 2021 leendő kedvenc burkolatát, a terrazzot. A terrazzo lényegében egy öntött műkő, melyet fényes felületűre csiszolnak. Egy nemes kőzúzalék, mely tartalmazhat például újrahasznosított gránitot, illetve márványt is. Nagy előnye, hogy rendkívül strapabíró és tartós, valamint a karbantartása sem igényel nagy energiabefektetést. Fürdőszobákban különösen jól mutat, de nappaliban, konyhában is megállja a helyét. Rengeteg árnyalatban és színvariációban kapható. Egyszerre kölcsönöz modern, bohókás, valamint elegáns kinézetet helyiségednek. Épp ezért, ha valami különlegesre vágysz, a terrazzo tökéletes választásnak bizonyulhat.

Márvány

A márványburkolatnak van egyfajta varázsa, egyszerre kölcsönöz fényűző és elegáns külsőt az adott térnek, arról nem is beszélve, hogy elképesztően modern a látványa. Elsősorban értéke és tartóssága miatt olyan különleges. Keménysége és összetétele által „egy életen át” kitart, természetesen a megfelelő szerekkel történő ápolás és karbantartás mellett. Falburkolás alkalmával több színű és mintázatú márványlapok közül választhatsz, melyekkel leginkább a fürdőszobádat, illetve konyhádat érdemes díszítened, emellett azonban a nagyobb terekben, padlólap formájában is alkalmazhatod. A márvány borítással igazán exkluzív hatást érhetsz el és ez az, amit valószínűleg soha nem fogsz megunni.

Gránit

Egy szintén kedvelt, nagy szilárdságú kő, melyet fagyállósága miatt kültéri falakon, illetve padlózaton is sok esetben használnak, de emellett szebbnél szebb házak konyhájának falait, padlóját vagy éppen pultját is gyakran díszítik vele. Kinézete a márványéhoz hasonlóan luxusról árulkodik. Érdemes falburkolatként választani, ugyanis strapabíró kemény kőzet, mely ezáltal hosszú évekre biztosít gyönyörű díszítést helyiségednek. Választhatod sötétebb, illetve világosabb árnyalatokban is. Ha kőburkolatok mellett döntesz arra nagyon figyelj oda, hogy szakember végezze az azzal kapcsolatos munkálatokat, ugyanis az imént említett kövek kemények, kezelésük pedig szaktudást igényel.

Természetes hatású dekor panelek

Greslapok

A már említett természetes anyagok, mint a fa vagy a különböző kövek mellett szép greslapokat is használhatsz falaid borítására, díszítésére. A greslap nem más, mint egy természetes kőhatású kőporcelán lap. Általában homok, agyag és egyéb anyagok felhasználásával készül. Nagy előnye, hogy kopásálló, valamint, hogy óriási szín és mintaválasztékkal bír. Megjelenése ugyanolyan szép, mint egy kőburkolatnak, ára pedig megfizethető. A felrakásával sincsen sok probléma, te magad is könnyen elvégezheted. Ha valami igényessel szeretnéd feldobni helyiségedet, a greslap is megfelelő lehet, manapság rengeteg mutatós darab közül válogathatsz.

PVC dekorpanelek

Léteznek úgynevezett PVC-ből, tehát műanyagból készült természetes hatású dekorburkolatok is. Amik sok esetben úgy néznek ki, mint egy valódi tégla, vagy bármilyen kőborítású fal. Kinézetük ugyanúgy lehet szép és igényes, felrakásuk pedig egyedül, házilag is kivitelezhető. Tartósság szempontjából azonban nem hasonlítható össze egy valódi kő vagy téglaburkolattal.

Manapság tehát rengeteg anyagból készült falburkolat közül válogathatsz, valamint a kívánt színt és mintázatot is magad választhatod ki. A döntésnél azonban vedd figyelembe a választott burkolat időtállóságát, kezelhetőségét, valamint a lakásod stílusát és színeit is, ugyanis, ha a falburkolatot ezek szerint alakítod tökéletes összhatást érhetsz el!

Keresés