Nomád lakberendezés: természetesség a maximumon! - DODO | Designban Otthon

Nomád lakberendezés: természetesség a maximumon!

A nomád stílus csupán néhány éve hódít hazánkban, pedig az egyik legtermészetközelibb lakberendezési trend, mellyel egy lépéssel közelebb kerülhetünk őseinkhez. Olyan érzést kelt, mintha megállt volna az idő, mindez pedig melegséggel tölti el bárki szívét, aki belép egy ilyen lakásba.

Ettől a melegségtől pedig egyszerre érezhető az otthonosság és a nosztalgia. Visszafogott színek, és változatos textúrák ízléses kavalkádjával találja szemben magát, aki erre a stílusra voksol. Ebben az enteriőrben nincsenek éles szabályok, a letisztult formák remekül megférnek a picit díszes minták mellett, ahogy egy-egy markáns szín is a natúr anyagok között.

Durván tökéletes

Ha valóban a nomád lakberendezési stílust szeretnénk előtérbe helyezni az otthonunkban, akkor tilos finoman megmunkált alapanyagból készült bútorokat választani! Gondold végig, hogy mit ad nekünk a természet, milyen tökéletlen tökéletességgel állnak a fák az erdők mélyén, és mennyire egyedi minden apró virág és fűszál. Hasonló hatást kell elérned a bútorokkal kapcsolatban is, amit úgy tehetsz meg, ha minél természetesebben és rusztikusan megmunkált, kizárólag minőségi natúr alapanyagokból készült bútordarabokat szerzel be. A komód, az ágy, a ruhásszekrény, sőt még a dohányzóasztal is tökéletesen mutat majd tömörfából, és a szépsége mellett rendkívül időtálló és strapabíró lesz minden egyes darab.

Növények harmóniája

A természetes zöld szín nyugtató hatással van a hétköznapokra, emellett a régi korok igazi trend színe volt – nagyszüleink imádták halvány zöldre festeni a falakat, vagy fűszínbe öltöztetni a dekor textileket. Nem véletlen, hogy a nomád stílus is örömmel használja: az igazán harmonikus és természetközeli hatás érdekében pakold tele bátran a lakást zöldebbnél zöldebb szobanövényekkel. Nem kell féled, hogy túlzásba esel!

Az apró levelektől egészen a hatalmas ágakig szinte bármilyen típusú növényt befogad a nomád életérzés. Élettelivé teszik az enteriőrt és amellett, hogy kihangsúlyozzák a bútorok természetes anyagát, rendkívüli hangulatot teremtenek a lakás bármelyik zugában. Bátran rugaszkodj el a konvencióktól, és „ültesd be” akár a fürdőt is extrém növényekkel. Attól függően, hogy mennyi fényt fogad be a mosdó helyiség, nyugodtan válassz nedvességtűrő növényeket és kedved szerint halmozhatod őket!

Hangulatos színek

A sok natúr bútor együttes használata jellegükből adódóan túlságosan erőteljessé tehetik a lakást, éppen ezért nomád stílus esetén igénylik is a kiegészítőket. A természetes alapanyagokhoz alapvetően is jól passzol a legtöbb színű és anyagú dekorelem. Így ne habozz és tedd tele a kanapét díszpárnákkal, az asztalokra pedig kerüljenek izgalmas mintájú vagy éppen meglepő színű terítők. A sötétebb árnyalatú kiegészítőket a napfényes területekre tegyük, még a világos, esetleg pasztell árnyalatok kiemelik a fénytelen sarkokat.

Dobd fel a fa bútorokat élénk, markáns színekkel, kiváló választás például a tengerkék, vagy az olajzöld, ugyanis mindkettő tökéletesen passzol a fához. A világosabb bútorokat pedig dobd fel vörös, vagy sötétbarna mintás párnákkal és szőnyegekkel. És ami igazán extra hatást kelt, ha a szőnyeg nem csupán a padlón hever, hanem a falra is felakasztasz egy-egy szebb darabot.

Meglepő dekorelemek

Aki a nomád stílust kedveli, az biztos, hogy preferálja a kerámiákat, a fonott dísz-, és használati tárgyakért. Ez nem véletlen, hiszen ezek a tárgyak a trend meghatározó elemei. Ne sajnáld, mehet díszes kerámia épp úgy a konyhába, ahogy a nappaliba is. Gyönyörűen mutat az étkezőasztalon egy klasszikus mintával kiégetett kerámia váza, és mellette vagy egy hasonló mintával ellátott a gyümölcstál vagy egy igazi rusztikus, tömörfa darab. De a fürdő mélyén a szappantartó is elbírja a kerámia hatást.

A nappaliba a kanapé mellé helyezz bátran fonott kosarakat, amikbe lehet az újságokat, vagy az olvasásra váró könyveket tartani, de ha épp önmagukban sorakoznak egymás mellett, az is nagyon jól tud kinézni. Viszont nemcsak ezek a kedves kosarak lehetnek fonottak, a szőnyeged vagy az ágytakaród is készülhet hasonló technikával, amit, ha chevron mintával ötvözöl, akkor vérbeli nomádnak mondhatod magad, akkor is, ha mindezt a nagyváros valamelyik panel lakásában teszed.

Minden jó valamire

Nem probléma, ha nem akarsz a pincében talált faládában semmit tartani, nyugodtan átalakíthatod, majd használhatod egyszerűen éjjeli szekrénynek, vagy dohányzóasztalkának. Kissé letisztítva, felújítva tökéletes hatást kelt a hálószobában és akár a nappaliban is. Nem fontos, hogy minden bútordarabot rendeltetésnek megfelelően használj, sokkal fontosabb, hogy élvezd a jelenlétét. Hagy csak nyugodtan az ütött-kopott sámlit a kanapé mellett, izgalmasan nosztalgikus érzetet kelt majd.

És ahogy már említettük szintén a régi időket megelevenítve a szőnyeg mehet a falra, de a hatalmas kerámiából készült söröskorsó is lehet fakanál tartó. Ne félj a különleges kombinációktól, menj ki a kertbe és hozz be egy tetszetős faágat, a falra szerelve igazán praktikus ékszertartó lesz. Ha tovább színesítenéd az életedet és az otthonodat, akkor pedig figyelj olyan apróságokra is, mint a szekrény gombok, szerezd be őket különböző mintával és szereld fel egyesével a szekrényekre.

Keresés