Milyen lakberendezési trendekre számíthatunk 2021-ben? - DODO | Designban Otthon

Milyen lakberendezési trendekre számíthatunk 2021-ben?

A legtrendibbnek ítélt színek, formák, és anyagok évről évre változnak, 2021-re pedig ez extrán igaz lesz! Számos már jól megszokott stíluselemtől köszönünk el, viszont sok újdonsággal fogunk találkozni, amelyek új színt visznek majd a hétköznapjainkba.

A harsány színek helyett a meleg árnyalatok felé megyünk el, ennek ellenére meglepően széles skálán mozoghatunk, egészen a krémszíntől az izgalmas Urbane Bronze fantázia névre hallgató csodáig. Figyelemre méltó és otthonos változások következnek, nézzük a következő legrendibb stílusjegyeit!

Terrazzo, az új márvány

A márvány mindig is egyenlő volt az eleganciával, a fényűzéssel és a hideggel, viszont 2021 nem tűri a hűvös hatást, hiszen sokkal inkább a melegségen lesz a hangsúly. A terrazzo már idén próbálta megmutatni magát, de egyelőre még nem tudta háttérbe szorítani a klasszikus márvány mintát. (Amit egyébként nem csodálunk, mi is rajongunk a márványért!) Viszont úgy fest, hogy a jövő évi trendek sokkal inkább előbbinek kedveznek majd, így esélye lesz betörni az otthonokba.

Számos lakberendezési blog a terrazzot már most az “új márvány mintaként” emlegeti, viszont sokkal lágyabb és bohókásabb a megjelenése, ezzel egyedi hatást kölcsönözve a lakás bármely részének. Még régen inkább padló mintázatként használtuk, ma már bátran alkalmazható tapétákon, dísztárgyakon, sőt akár a bútorokon is jól mutat, és millió színkombinációban érhető el, így teljesen biztos, hogy minden lakás ízléses dísze lesz - arról nem is beszélve, hogy nagyon különlegessé teszi majd a lakást!

Főszerepben a mélyebb színek

Ahogy már fentebb is írtuk, jövőre a meleg hatás kerül a középpontba, és végre teret kapnak a mélyebb, sötétebb tónusok is. Bátran használj erősebb színeket a falakon is, és felejtsd el az unalmas fehér vagy halvány sárga falfestést. Fürdőszoba tekintetében is előtérbe kerülnek az erősebb színek: borítsd be egy mélykék vagy mohazöld árnyalattal, a textilekből pedig szerezz be bézs színűeket, így modern és stílusos lesz a végeredmény. A lényeg, hogy ne félj a színekkel kísérletezni!

Ha igazi melegségre vágysz, akkor pedig használj lágy földszíneket, amihez csodálatosan passzol, ha némi arannyal fűszerezed. Ha a falhoz nem akarsz hozzányúlni, öltöztesd át a kanapét, vagy cseréld le a szőnyeget, esetleg a függönyt. Kombináld a fehéret gyömbérrel vagy barnával, varázslatosan nyugodt hangulatot és megjelenést adva így a stílusos nappalinak.

Minimalizmus kicsit másképpen

Új és mégis régi! Bár imádtuk a minimalista stílus minden szösszenetét, jövőre mégis csavarunk a részleteken egyet és az úgynevezett meleg minimalizmusként élesztjük újra, ami főként a színekben hoz változást. Ahogy már említettük, 2021-ben jöhet nagyobb mennyiségben többek között a mohazöld, a terrakotta vagy az okkersárga.

Az újraálmodott minimalizmus lényege, hogy nyugtató hatással legyen a lakójára, amiben a trendszínek hatalmas segítséget nyújtanak, ugyanis előbbiek igen kedvezően hatnak az idegekre. Így, ha szeretnéd kimaxolni a békés légkört, ez az év a tiéd lesz. A színek után pedig a túlzó, feltűnő minták helyett válassz geometrikus vagy visszafogott leveles motívumokat, amik egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek. Legyenek az új tányérok és bögrék vörös terrakotta hatásúak, az új ágytakaró pedig puhaságot sejtető barna vagy bordó árnyalatú.

Kerek formák

2021-ben a kerek formák és alakzatok jobban előtérbe kerülnek. Az ilyen formájú bútorok sokkal kellemesebb és otthonosabb érzetet keltenek, hiszen éles vonalak nélkül harmonikusabb a légkör. Egy ilyen kanapé például kifejezetten jó hatással lehet a nappalinkra, hiszen ez egy amúgy is hangsúlyos bútordarab. Teljesen más hangulata lesz otthonunknak egy kerekded ülővel, puffal de ha nem akarsz emiatt beszerezni egy új kanapét, kezd apróbb kerek formájú kiegészítőkkel.

Változatos fali dekor

Ha az új trend kedvéért nem szeretnéd az egész otthonodat felbolygatni, akkor fókuszálj a falakra – na, ezúttal nem a festésre, hanem a fali dekorációkra. Cseréld le a fehér vagy a fekete képkereteket natúr darabokra, használj természetet idéző kiegészítőket, és a minimalizmus jegyében válassz geometriai mintákat a függőleges felületekre is. Gondolkozz a minimalizmus és a lágyság vonalán. Készíts vagy vásárolj falra akasztható például élő növényekből készült képeket. Használj apró pozsgásokat, vagy izlandi zuzmót. Rendkívül látványos és kevés vízigényük miatt nem zavarja őket, ha a falon lógnak és nem vízszintes felületen „laknak”.

Melyik lesz az év színe?

A Pantone bizottság minden évben megválasztja az év színét0, mely az adott évet uralni fogja. Idén ez a klasszikus kék volt, és ugyan még van néhány hónapunk 2021-ig, de már közzé tették a címre esélyes színeket, megerősítve ezzel a lakberendezésben jósolt divat árnyalatokat, ugyanis egytől egyig csodálatosan lágy és meleg színek az esélyesek. Előreláthatólag ezekkel a színekkel biztosan nem fogsz mellélőni: bársonyvirág, égszínkék, rozsdabarna, francia kék, a málna és a korall mély árnyalatai.

Keresés