Egy modern barlang otthon Mexikóban - DODO | Designban Otthon

Egy modern barlang otthon Mexikóban

Egy nem mindennapi ház a dombokba építve - cikkünkben egy különleges kialakítású házat mutatunk be nektek, melynek tervezésénél csak és kizárólag a természetes anyagokat részesítették előnyben és a formavilág is merőben eltér a megszokottól.

A falaktól kezdve bútorokon át egészen a kiegészítőkig mindent egyedi módon alakítottak ki., így jöhetett létre egy csodálatos modern „barlang” a zöld dombok között.

A Mexikóban található szokatlan kinézetű ház Javier Senosiain építész munkája, aki kifejezetten organikus házakat tervez. A cikkben látható otthont 1984-ben építették, területe pedig 178 négyzetméter.

Hogyan osztották fel a tereket?

A részben földbe épített ház kialakításánál az volt a fő szempont, hogy létrehozzanak két hatalmas ovális teret, melybe sok természetes fény jut be. Ezt a két nagyobb, félig-meddig egylégterű helyiséget pedig egy keskeny folyosó köti össze.

Külön tér a nappali és az éjszakai tevékenységeknek

A tereket az alapvető szükségleteknek és igényeknek megfelelően alakították ki. A helyiség egyik része lényegében egy közös lakótér, ahol helyet kap a konyha, az étkező és a nappali is. A másik tér pedig úgy van kialakítva, hogy megtalálható legyen benne a hálószoba, illetve kissé elkülönítve a fürdőszoba is. Tehát létezik egy hely a nappali tevékenységeknek, és egy az éjszakaiaknak.

Ahogy a tér kialakítás is bizonyítja, nagyon különleges élményben lehet részünk, ha belépünk ebbe a házba, de a formák és az anyagok is csak tovább erősítik ezt.

Az építkezés és a tervezés során a folytonosság elvét követték. De mit is jelent ez pontosan?

Olyan formálható komponenseket használtak, melyek lehetővé teszik a különböző modellek (falak, térelválasztók) egyedi formázását/alakítását, mint mondjuk egy „gyurmajáték” esetében. Ehhez pedig különböző formájú és méretű elemeket alkalmaztak, melyeknek az összeszerelését egy ehhez szükséges sablonon végezték el.

Valóban egy fémváz tartja össze az egész házat?

Az egész „építménynek” egy fém váz ad alapot és keretet, melyben a fém rudak egyfajta gyűrűként vannak elrendezve, a stabilitást pedig erős rögzítőkötelek biztosítják. A szerkezet lényegében úgy néz ki, mint egy masszív fém háló, amire rákerül a többi komponens.

Végül az így kialakított elemeket poliuretán (hőre lágyuló műanyag) réteggel vonták be, ami köztudottan kiváló hőszigetelő anyag, valamint a víztől is megfelelően véd. A házat a földréteg és a dús fű védi meg a különböző időjárási viszonyoktól, a folyamatosan váltakozó nedves és száraz éghajlati jelenségektől: az erős napsugárzástól, a széltől vagy épp a jégesőtől is.

Ez a modern barlang kívülről szinte észrevehetetlen, ugyanis messziről zöld gyeppel borított kisebb-nagyobb dombokat látunk különböző színes virágokkal és cserjékkel - úgy sétálhatunk a házikó kertjében, hogy mindeközben a ház tetején járkálunk.

Fényben úszó barlang

Azt gondolnánk, hogy ez a „félig betemetett” ház nem bővelkedik túl sok fényben. Ám épp ellenkezőleg: világosabb otthon, mint a hagyományos házak többsége. Az ilyen kialakítású házakban az ablakokat bármely irányban el lehet helyezni, a kialakított kupolák pedig fentről engedik be a napfényt. A megfelelő szellőzésnek sincs akadálya, ugyanis a lakás kiváló aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkezek, amelyek lehetővé teszik a levegő szabad áramlását.

Forrás: https://www.archdaily.com/909133/organic-house-javier-senosiain

Keresés